Nicolina har ännu inte sagt något riktigt ord, men man märker att hon förstår väldigt mycket ändå.
Jag hittade en intressant lista på alltombarn.se som jag tänker dela med mig, det finns säkert många mammor där ute som kan, precis som jag, ta lärdom av denna :)
1. Börja prata med bebisen så fort den är född. Föräldrar känner sig ofta löjliga som pratar med sina nyfödda, men du kan ofta få respons tidigare än du trott. Säg något till bebisen och tystna och se om du får något ljud tillbaka.
2. Ha roligt. Ditt barn lär sig lättare om de tycker att det är roligt att interagera med dig. Lär dig några roliga ramsor, klappa händerna samtidigt eller öva på att härma olika djur tillsammans.
3. Utnyttja vardagen. Passa på att öva på ord när du utför vardagliga sysslor som att plocka in matvaror i kylen.
4. Ha ögonkontakt. Gå ned på barnets nivå och se det i ögonen medan du pratar med det.
5. Låt barnen repetera vad du säger. Prova med att sjunga en visa ni brukar sjunga och tystna mot slutet så att barnet får fylla i resten.
6. Ge barnet tid att svara. Vi har ofta bråttom och är vana vid att göra saker blixtsnabbt. Men när det gäller barnens talträning är det viktigt att ge dem tid att tänka på vad du sagt och vad de vill svara.
7. Använd enkla meningar. Om ditt barn är yngre än tre år, undvik att använda långa och komplicerade meningar, som ”okej, nu letar vi efter din jacka, din mössa, dina vantar och din halsduk, sen låser vi dörren, sätter oss i bilen och åker till affären”. Bryt i stället upp meningen i flera. Börja med ”gå och hämta din jacka”. När barnet hittat jackan fortsätter du med nästa sak: ”var är din mössa? Hämta den.”
8. Glöm inte adjektiven och verben. Barn lär sig snabbt vad saker heter, men det finns mängder av andra ord som ditt barn behöver kunna. Det bästa sättet att lära ut dessa ord är genom att visa dem vad orden betyder. Huttra för att visa vad ordet kallt betyder, hoppa upp och ner för att lära dem vad hoppa betyder. Använd alla fem sinnen för att lära ditt barn vad olika ord betyder.
9. Barnböcker är fantastiska. Du kan börja bläddra i barnböcker redan när barnet är några månader gammalt. Prata om bilderna och förklara vad de olika föremålen är för något.
10. Lek och använd dina ansiktsuttryck. Lek tittut och gör roliga miner. Det gör att ditt barn fokuserar på dig och vad du säger.
11. Använd inte teven som barnvakt. Titta på tv tillsammans med barnen och fråga dem om vad de har sett.
12. Framåtvända barnvagnar är inte skadliga för ditt barn. Det gäller bara att ta varje chans att sätta sig ned och se ditt barn i ögonen och prata med det.
sv: Tack detsamma :D