JANINAS

Atopiska Jolly

I januari kommer vi finnas med i en artikel i Vasabladet om atopi, så både igår kväll och idag har jag suttit och gått igenom Joline’s sjukdomshistoria. Kom över dessa bilder från i somras, det är tagna från den period när vi provade på att endast använda kallpressad rapsolja. Som ni ser var det ingen bra idé.

Det känns aningen märkligt att höra sin treåring skrika efter kortison vissa kvällar, att hon ens vet vad det är. Hela hennes liv har hon haft eksem, mer eller mindre, och hon vet inte hur det känns att inte vara beroende av bassalvor och kortison. När hon såg andra bilden här ovan sa hon ”oj, va hon e torr!”, hon visste inte att det var hon själv på bilden, men tänk också att hon genast såg att det var torr hud det handlade om. ”Vanliga” barn skulle väl undra vad det är för sorts fläckar. När hon sen såg att det var hon själv var hon tyst en stund innan hon sa ”men ja e inte torr numera.

Sen vi var till Mehiläinen i augusti och fick recept på nya salvor har hennes hud varit riktigt fin. Det räcker med att vi smörjer med bassalvan Cano derm en gång varje kväll, vi har endast någon enstaka gång behövt smörja med kortison bakom knävecken och kring armhålorna men det är en fis i rymden jämfört med hur det har varit förut. Hennes hud känns inte skrovlig längre och hon kliar sig inte hysteriskt om kvällarna längre.

Så tills vidare fortsätter vi som vi gjort sen augusti, men nästa gång eksemen blommar upp åker vi med henne till en homeopat. Kortison är ingen långsiktig lösning.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nilla

  Hej. usch va ja hatar atopisk hud.. :( vi har å prövat 20 olika bassalvor…suck.. var nyligen till en hudspecialist som blev riktigt förskräckt då vi fått utskrivet fucicort å en mildare kortison åt ansiktet då lilleman var endast 3 månader..så hon skrev nu ut vanlig hydrocortison och en hudolja..men tycker den hjälper inte alls… :( suck… han blir aldrig sådär röd som Jolly..men han är såde små torr å röd flammig runt halsen helatiden, imellanåt kliar han helt sönder sig på nätterna….
  Hur tycker du att skillnaden är på dendär Cano derm jämfört med andra bassalvor? då vår kille blir ännu mera irriterad av dessa feta bassalvor…

  skönt att det har blivit bättre för er! hoppas det fortsätter så.. :)

  JANINA SVARAR: Jaa-a visst är det förjävligt :( Cano derm återfuktar så bra och huden suger åt sig den snabbt och hålls återfuktad länge. På Joline har feta krämer fungerat bäst, de som innehåller mer vatten än fett gör hennes hud mer irriterad och återfuktar bara för stunden. Men det finns en blå variant också som är liknande som Cano derm, minns inte vad den heter men du kan kolla på apoteket, de borde stå bredvid varandra. Den kanske är mindre fet.

 2. Elin

  Min son som nu är dryga 1 år fick vid vid 3 månader torra ”utslag”, som liknar Jolines, men endast i ansiktet. Ingen hittade något fel, utan jag fick höra ”smörj in honom”.. Va tror dem att jag gjorde? Det enda man såg när man tittade på honom var utslagen! Vid 5 månader fick han även tung och rosslig andning, men det är ju så vanligt för bebisar fick jag höra av alla läkare. Vi är 100% säker på att det är vaccinationerna som orsakat allt skit så nu har vi slutat vaccinera honom (samt storebror, som fick infektionsastma vid 1 ½ år) och ALLT har försvunnit! Jag kan nu ärligt säga att jag är mycket påläst om både sjukdomarna samt vaccinernas för- och nackdelar! Och att sluta vaccinera våra barn är ett av det bästa besluten jag vi tagit i våra liv! Visst får man höra nu som då att man är ”dum i huvudet” och att man inte tänker på de andra barnen som kan bli smittade, de borde ju inte vara oroliga för de är ju vaccinerade.. ;) Men tur att alla får göra som de vill (jag talar aldrig om vaccin med andra, för jag vet vilka reaktioner man kan få)!
  Jag vill inte ens tänka på hur min son skulle vara nu om vi fortsatt vaccinera honom.

  Långt inlägg! Menar inte ”omvända” någon!! Men tänkte bara dela med mig av mina erfarenheter och beslut.

  Ha en trevlig lucia!

  JANINA SVARAR: Du har så rätt! Vi började tidigt misstänka vaccinen och efter allt med Joline’s hud har vi valt att inte vaccinera barnen längre. Milou fick ens fått k-vitamin vid förlossningen, för även jag är påläst och har äntligen ”vaknat” :)

 3. Erika

  Hej! :)
  Jag har själv flera bekanta med atopisk hy och andra hudproblem. Prova att blanda MSM med vatten och spraya på. Det fungerar och man ser resultat väldigt fort, på en vecka eller två har det blivit mycket bättre. Om det inte hjälper så rekommenderar jag homeopaten Maria Wester i kaitsor. Om du googlar marias hälsonycklar kommer du till hennes hemsida. Jag är helt övertygad om att hon kan få hyn att bli bra. Har själv gått till henne för andra problem och vet andra som gått dit för atopisk hud och fått hjälp. Det negativa är förstås att det är dyrt. Men det fungerar, och Maria är väldigt kunnig. :) Hoppas det löser sig! För kortisonsalvor ska ingen behöva använda. Det förstör bara och blir värre i längden.

 4. Alexandra

  Nu måste jag fråga om ni fortsatt vaccinera henne efter 3 månaders vaccinet? Och isåfall blev det värre efter de andra sprutorna? Jag tror också EMS cremen kunde funka på hennes hud!

  JANINA SVARAR: Joo, tyvärr gjorde vi det :( Vi förstod inte bättre. Senaste hon fick var vid 12 månader..? Eller 18 månader. Minns inte. Men efter att ha läst på en hel del blir det inga fler vaccinationer i vår familj.

 5. Jenny

  Jag har inte atopisk hud men har någon annan sorts utslag, vet inte riktigt vad det är och det visste inte läkarna heller utan de skrev bara ut mer kortisonkrämer… Så jag har använt kortisonkrämer i flera år och tycker att min hud faktiskt har börjat kännas tunnare, den går väldigt lätt sönder på de ställen jag har smort in mig så jag har verkligen velat försöka bli kvitt kortisonet. Jag har testat säkert hela apotekets sortiment av bassalvor samt en massa andra natursalvor, honung, olika oljor men ingenting har hjälpt och till sist har jag blivit så galen att jag tagit fram kortisonet igen för att jag inte stod ut längre.

  Men nu har jag äntligen hittat något som passar mig. Jag blandar 1/6 MSM med 5/6 kolloidalt silver i en sprayflaska och sprayar på de ställen jag har eksem. Har också testat att spraya bara silver men det hjälpte inte, MSMet behövde vara med. Dock svider det lite så jag vet inte hur bra det är att spraya på barn men det är definitivt värt det för mig. Efter att jag sprayat smörjer jag in med EMS-crèmen men den är ju tyvärr ganska dyr :/

  Om inte silver och MSM hade hjälpt mig var en homeopat nästa steg här också (eller om det blir värre igen) men de är väl också rätt så dyra. Hoppas att ni hittar något som passar Joline :)

  JANINA SVARAR: Silver brukar jag använda till olika ändamål, och det har jag faktiskt funderat på att prova! Ska lägga det där på minnet.

 6. Amanda

  Hej! Du borde testa (om du inte redan gjort det) få henne att dricka forever livings aloe vera gel och testa propoliskrämen :) Vet många som använder det av kunderna :)

 7. jeanette

  Hej! Min dotter som snart är 3 år har liknande exem som Jolly har, dock kanske lika mycket. Jag har varit till många läkare med henne här i vår lilla by, men ingen har tagit större notis över detta. Har bara fått höra att jag ska smörja henne med bephanten. Vilket kanske ibland hjälper lite men nu då vädret blir kallare blir även hennes hur värre och hon klar o skrapar o gråter om vartannat :( min fråga är nu att cremen ni fått utskrivet, kan man använda den fast man ej har diagnos? Är den med eller utan recept? Tack på förhand! :) ps. ÄÄÄLSKAR din blogg!! :) <3

  JANINA SVARAR: Det låter som atopiskt eksem! Vad dåligt av läkarna att inte kunna ge en diagnos på något så ”simpelt”. Den vi använder har vi fått på recept, MEN den finns att köpas utan recept också! Ingen diagnos krävs. Ca. 23 euro för en stor pumpflaska, så den är inte speciellt dyr heller jämfört med andra ”superkrämer” :) p.s. ÄÄÄÄÄLSKAR mina läsare ;D <3

 8. P

  Ååh minns hur jobbigt jag själv hade det som liten med atopiska eksem..dock hade jag det endast i knävecken och som värst på fötterna. Då jag började högstadiet försvann alla eksem på en gång. Har dock nu i vuxen ålder periodvis eksem på händerna och har lätt att få sprickor på fingrarna. Att prova med en homeopat låter som en bra idé.

 9. rosanna

  Åh plutten! Va skönt att hon mår bättre nu. Vet ni varför hon har eksem? Min son har det själv och jag känner inte att sjukvården tar något seriöst på det utan bara att man ska finna i sig i att sitt barn har eksem. Nu vet vi att dom kommer ifrån hans kost, om han får i sig mjölkprotein men ändå.

  JANINA SVARAR: Enligt alla läkare beror det på gener, men vi själva tror det beror på 3-månaders vaccinationen. Hela skiten bröt ut samma vecka som hon blev vaccinerad, bara några dagar efter vaknade hon en morgon med alldeles söndrig och vätskande hud över hela kroppen. Det var HEMSKT! Hon är också mjölkallergiker men utslagen som hon får av mjölk ser inte likadana ut.

 10. Rebecka

  Stackars liten :( Vet exakt hur det känns, är själv atopiker och i augusti kom mina eksem tillbaka. Jag tänkte att jag skulle prova kokosolja för jag hade läst så mycket bra om den men huden blev bara värre, eksemen blev fler och fler och nu har det gått 3 månader och det försvinner inte :( Skulle helst inte använda kortison utan något som är mer naturligt och inte innehåller en massa skit. Är cano derm receptfri? Jag skrev nyss ett inlägg om min atopi om det intresserar. Du har en fin blogg! :)

  JANINA SVARAR: Jag såg ditt inlägg! Fyfan vad jobbigt det måste va :( Vi tänkte prova kokosolja efter att vi provat rapsoljan men när vi såg hur hemsk hon blev av rapsoljan klarade jag inte av att se henne lida mer så vi återgick till det vi provat före som fungerat någotsånära bra. Även om det inte är ekologisk och naturligt. Är du kanske allergisk för kokos då? Cano derm finns utan recept också, ca. 23 euro för en pumpflaska. De är rätt nya så de kanske inte finns i hyllorna vid små apotek ännu, men kolla runt i olika apotek så hittar du nog!

 11. Mia

  Atopisk hy kan botas inifrån dvs med födan. Salvor lindrar bara symptom, rätt föda och kosttillskott kan ta bort orsaken. Just idag var vi till Katarina Byström (wasawellness) och hon sa något om atopisk hy, lade inte på minne då det inte var vårt problem.

stats