JANINAS

Att vara lättskrämd & ändå vilja bli skrämd

Jag är troligtvis den mest lättskrämda människan i världen, jag tvivlar inte en sekund på att det finns andliga väsen (både goda och onda). Det äckligaste scenariot jag kan föreställa mig är att se en dörr öppnas av sig själv, speciellt äckligt om det är sovrumsdörren mitt i natten. Ännu mer äckligt skulle det vara om man vaknar av att någon/något försöker dra en ur sängen. Man skulle ju hoppas att sånahär saker bara händer på film men efter att ha läst och hört om många som varit med om liknande så blir man ju lite nervös. Speciellt de veckor när Daniel jobbar natt.

Jag tror också att vissa är mer mottagliga för sånt här än andra, skeptiker eller de som helt enkelt inte tror på ”spöken” tror jag inte kan se sånt heller, eftersom det sägs att andevärlden söker kontakt och de känner vem de lättast kan få kontakt med. Onödigt att försöka med nån som bara viftar bort sånt här och ständigt söker logiska förklaringar.

Men jag har ingen anledning att inte tro på sånt här, jag (och min familj också för den delen) har själva varit med om oförklarliga händelser. For example så har åtminstone jag och mina systrar känt tobaksluft på de mest kostiga ställen och tillfällen efter att vår pappa dog. Helt plötsligt kan det börja lukta som att nån som precis varit ute och rökt kommer in i samma rum. Vår pappa rökte och i alla fall jag förknippar alltid tobakslukt med honom. Och hur förklarar man att alla vi fyra varit med om samma sak, flera gånger under samma period? Troligtvis pappa som vill visa att han ännu finns kvar hos oss.

MEN NÅJA, till det jag ville skriva om. Skräckfilmer har aldrig varit något för mig, just för att jag är så himla lättskrämd. Jag blundar, gömmer mig bakom kuddar, får mardrömmar och vågar inte släcka alla lampor på natten. It gets to me något fruktansvärt. Speciellt spökfilmer. Sånadär påhittade filmer som The Ring o.s.v. bryr jag mig inte om, det är skräckfilmer som är baserade på verkliga händelser som är värst. Hur pass mycket som har hänt i verkligheten varierar ju, men en del är faktiskt inte långt ifrån verkliga händelser och det kan man ju ta reda på om man gör lite research (och är kritisk. Vill man veta sanningen måste man vara kritisk).

Men eftersom jag ändå är så intresserad och nyfiken på sånt här så kan jag ibland inte behärska mig. Jag bara måste se vissa filmer trots att jag vet att jag kommer tänka på dem varje natt Daniel jobbar de närmaste månaderna.

The Amityville Horror och The Conjuring är två av de som sägs ha hänt på riktigt. Båda finns även i bokformat som är skrivna av de riktiga ”offren”.

Är man lika rädd och nyfiken som jag, och trots rädslan för att bli skrämd vill se en skräckfilm så har jag ett tips till er. Dela upp filmen i två delar! Såklart man blir rädd och nervös ändå, men det gör inte alls lika starkt intryck på en att se halva filmen en kväll och andra halvan nästa, som att se hela filmen på en gång. På så sätt hinner man bearbeta det man sett innan man tar resten. För en del scener fastnar ju verkligen i huvudet på en.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Julia

  Haha vad roligt (och konstigt) att du skriver om detta nu! Jag har varit på healing två gånger denna vecka, och det är första gången jag faktiskt gör något som ska ha med det andliga att göra (jag vill tro, men är kritisk) men jag gick dit som ett desperat sista försök att bli kvitt vissa fysiska besvär jag har som läkarna inte kan få bukt med. Men hur som helst, hon jag gick till är en healer och även synsk och hon berättade att när hon från ingestans kände doften av en speciell ros visste hon att hennes mormor var och hälsade på. Hon menade också att andarna bara vill att vi ska ha kul, det är deras mål när de ger oss tecken av olika slag. Om healingen hjälpte mig med det fysiska vet jag inte (fortfarande kritisk för att inte verka helt flummig hehe) men det hjälpte mig absolut mentalt då det lugnade mig och gjorde mig mycket mer nyfiken och öppen då jag känner att det är dags att koppla bort rädslan!

  JANINA SVARAR: Vad intressant! Jag är så nyfiken på allt som har med det andliga att göra.

 2. Lina T.

  Jag har några nätter en viss period, ”drömt” om att nån skugga satte sig på min rygg medan jag sov och började typ skära mig i ryggen med nån kniv. Andra gången tryckte den ner mig i sängen. Tredje gången minns inte.. Och jag har varit vaken under alla gånger!!

  Sen har jag sett ett kvinnligt ansikte? Och även hört kvinnlig röst hemma… Vågar nu inte sova i ett mörkt rum när jag e ensam i rummet! Och de jobbiga e att ingen tror en hemma och tror man e fjantig x3

  JANINA SVARAR: Men fyy! Jag skulle då inte heller våga sova med lampan släckt om jag var du :P

 3. http://carloine.com

  Ah jag älskar skräckfilmer! Speciellt att se på vår 3D-tv ;) Ser fram emot att se Annabelle filemn som nu är på bio. Ett tips du också kan göra när du ser skräckisar är att håll för öronen / ta bort ljudet när det blir som värst, eftersom en film inte är skrämmande då ;)

  JANINA SVARAR: Det har jag faktiskt provat :D Ganska roligt hur man påverkas av endast ljud ;)

 4. Johan Anderssén

  Jag älskar skräckfilmer. Fråga inte mig varför dock, det känns lite som att försöka besvara varför jag gillar starkt kryddad mat. Jag är till min natur en skeptiker dock då det kommer till spöken och sånt. Jag känner några som vill ”ghost-hunt”. Och när jag hör deras berättelser så kommer jag hela tiden på några logiska förklaringar till vad som hände. Sånt där som ”zomg, i denhär bilden finns en liten fläck här som garanterat inte är smuts på linsen trots att det ser ut som smuts på linsen”.

  Jag gillar skräckfilmer som har byggt upp en bra stämning, vilket jag tyvärr inte kan säga om någon modern skräckfilm. Det känns mer och mer som om hollywood idag har tänkt ”mycket blod och ljud= bra skräckfilm”. Jag gillar gamla skräckfilmer, för de kunde just bygga upp en stämning väldigt bra.

 5. anna

  när jag har sett en skräckfilm, men har blivit så rädd att jag inte kan sova så brukar jag se bakom kulisserna material, det hjälper min hjärna att förstå att detta är stageat alltihop ;)

 6. Kamilla

  Här är en till som är väldigt lättskrämd… :-/ Bra tips förresten att man inte ska se hela skräckfilmer på en gång, smart!

 7. SAndra

  Båda är riktigt bra, men jag föredrar The Amityville Horror, starkt!!! Den ligger faktiskt på min lista av favoritfilmer, och nästa år kommer tvåan vilket är sjukt spännande eftersom den första gjordes på 90-talet!

stats