Så 12:30 befann vi oss på sjukhuset för att kolla upp Joline’s hud. Eftersom vi fått order om en kortisonkur i måndags har hennes hud förstås blivit mycket bättre, men kortison är ju inget botemedel. Lillan undersöktes, läkaren lyssnade på lungorna som fortfarande har ett pipande ljud när hon andas, så ventolin ska vi fortsätta några dagar till med tills hon är helt frisk från förkylningen. Sen skulle hon ta blodprov också, stackars lilla gumman. Det var inte roligt! Hon blev så ledsen bara av att de höll fast henne så hårt, sen hade de svårt att hitta en blodådra också i hennes knubbiga bebisarmar och allt tog lite väl lång tid. Till slut fick de fyllt ett rör i alla fall, och efter det fick vi åka hem.
Vi fick recept på fler olika bassalvor och även kortison, fick information om hur vi bäst smörjer in henne och sånt, och så bokade de in en tid för mjölkprovokation. Så den 23 mars ska vi tillbaka och då ska vi se om det är mjölkprotein hon är allergisk för. Hon har ju inte visat tydligt att det är mjölk hon reagerar på, men vi måste ju ta reda på vad det är i alla fall.
Det betyder alltså att jag får äta mjölkprodukter nu igen! Woohoo! Höll faktiskt på att bli lite deprimerad när jag inte fick äta choklad på hela dagen igår, haha ;) Jag får dock bara äta det en vecka framåt, sen ska jag äta mjölkfritt igen 14 dagar tills vi ska på mjölkprovokationen. Men jag lever i nuet och efter sjukhusvistelsen åkte vi till affären och handlade mat, så då passade jag på att köpa massa godis och glass, så det ska jag äta NU!
vad mjölkallergi handlar om.
Mjölk består av tre saker;
1) Socker (laktos)
2) Fett
3) Protein
Du kan vara allergisk mot mjölkprotein. En allergisk reaktion kan vara mildare eller av allvarligare slag med tex andningssvårigheter. Reaktionen ger bestående men och man ska se till att helt undvika att få allergiska reaktioner eftersom det finns en tendens till att de blir kraftigare och större ju mer man utsätts för allergenet.
Mjölkproteinallergi är vanligast hos spädbarn och yngre barn. 80 % blir av med sin mjölkproteinallergi om de undviker att utsättas för det.
Mjölkproteinet går inte skilja från mjölken och kan bara i enstaka fall med specialmetoder slås sönder i annorlunda delar som gör att de flesta allergiska spädbarn kan tåla det i tex ersättningar som finns att köpa på apoteket. (dock inte alla)
Du kan vara intolerant mot laktos. Det innebär enkelt förklarat att din tarmflora är i obalans och inte klarar av att bryta ned laktosen i mjölk på ett för kroppen tilfredsställande sätt. Ibland kan kroppen klara av att bryta ned en viss del laktos, men det är olika från person till person och också olika beroende på hur ditt allmäntillstånd är. Vissa kan vara symptomfria i flera år för att plötsligt reagera.
Det finns inget konstaterat fall av laktosintolerans hos barn under 6 år, alltså är små barn inte latosintoleranta.
Laktosen går att skilja från mjölken och många laktosfria produkter finns att tillgå med andra slags sockerarter i.
Saga: Det hoppas vi också! Jag använder en Nikon D3100 :)
Mej: Hon är ju stor! ;) Jag har tatuerat in ordet "Strength" :)
Tina: Jaa det tajmade faktiskt superbra :) Såhär står det på lappen vi fick med hem ang. mjölkprovokationen: "Provokationen tar 2-3 timmar. Med jämna mellanrum bjuds barnet 3-4 doser av ifrågavarande födoämne. Möjliga symptom observeras och tolkas under provokationen av skötare och läkare. Barnet uppföljs 1-2 timmar på avdelningen efteråt."
Vad bra att det tajmade såhär för er! Så slipper ni vänta och fundera så länge.
Det jag blev lite intresserad av är hur gör man en mjölkprovokation? Har själv varit på laktosbelastning nån gång i tiden men hur får man reda på om man är allergisk mot mjölkproteinet?
vad nicolina ser stor ut! vad är det du har tattuerat på armen? :)
Ni är så vackra och fina <3
Hoppas ni får veta vad det är snart, aldrig kul att bara gå och vänta..
Tänkte fråga en sak som handlar om något helt annat: Vad använder du för kamera? :)
Det finns annars mjölkfritt choklad t.ex. på hälsokostbutiker om du blir riktigt sugen sedan när du ska va utan mjölkprotein igen, det är mycket dyrare än mjölkchoklad men är riktigt gott :)