JANINAS

Britax Max-Way recension

Som jag skrev för ett tag sen har vi hämtat ut en Britax bilstol Max-Way som vi ska testa för Allt för föräldrars webbshop. Den är menad för barn mellan 9-25 kg så det är Joline som ska få den eftersom Nicolina redan har en stol, men lillan är för liten ännu så det är Nicolina som fått testa den.

Hittills har vi varit nöjda. Den är lätt att montera och sitter fast stadigt. Är snygg och verkar bekväm, Nicolina har nämligen somnat i den flera gånger redan. Den väger inte mycket så även klenisar som jag själv orkar lyfta och bära den utan problem. Den har kortare sittyta än de äldre bakåtvända stolarna från Britax så den passar även i mindre bilar samt att barnet får mer benutrymme.

Det enda negativa som vi lagt märke till, är att bältet verkar haka upp sig ibland när man ska spänna åt, men det går alltid efter några försök, och det kan mycket väl hända att det bara är så på just vår stol.


Såhär ser det ut i vår Volvo V70.

 


UPDATE:


Eftersom det blev ett sånt liv ang. benutrymmet så monterade vi den på ett annat sätt, bara för att ni ska få se hur man kan ha den för äldre barn, som Nicolina.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Martina

  Behöver snart köpa ny stol till min treåring, hon har en hi-way nu men den ska ärvas av lillebror eller lillasyster. Hade tänkt köpa en two-way till henne, men tror att det får bli en Max -way ist. Hon är inte så stor så den passar nog bättre.
  Ang böjda ben så är det absolut inget farligt att sitta så, det värsta som kan hända är att de bryter ett ben. Något bättre än att ha de framåt där de ist riskerar att bryta nacken..

  Min äldsta son satt bakåt tills han var 6 år och 3 månader, han var då över 120 cm lång. Inga problem alls att få plats, men böjda ben hade han såklart.
  Nu har vi en bältesstol, två bakåtvända och två babyskydd i bilen. :-)

 2. Jenny

  Hej!
  Vi funderar oxå på att köpa en Max Way. Undrar bara hur lätt det går att fälla stolen för det går va? För när dom somnar i bilen är det ganska bra att kunna luta stolen. Kan man göra det samtidigt som man kör? Med vänlig hälsning, Jenny

 3. Anna

  Bakåtsvängd bilstol är ALLTID säkrast! Det är stor skillnad på att frontalkrocka och bli påkörd bakifrån, inte backar man 100 km/h eller överhuvudtaget i någon hög hastighet samtidigt som någon skulle köra på en! Blir man påkörd bakifrån är det när man redan står stilla eller är påväg framåt och då flyger ju bilen framåt, inte bakåt.

 4. Netta

  Litet tillägg. Det ser bra ut, men jag tror ni inte behöver använda distansklossen. Utan den får ni antagligen lite mera benutrymme och lutningen blir lite rakare = säkrare. Kan vara värt att testa. Större barn brukar också hellre sitta lite rakare.

  Netta

  JANINA SVARAR: Okej, tack för infon!

 5. Emma

  Herregud vilket liv det blev här då. Låt hon ha stolen hur hon vill och sluta lägg er i. Har så svårt för folk som tror dom vet bäst, klagar och påpekar. Man lever sitt liv precis som man själv vill och gör som man vill!! Sköt era egna liv.

  Jag har själv svårt med bakåtvända stolar med min långa dotter som är lika gammal som Nicolina, men min dotter är minst ett år äldre i storleken/längden än vad hon är. Vad gör man om barnet inte får plats med benen? Det är ju också viktigt att det inte blir för trångt, så att det inte blir jobbigt för barnet, obehagligt eller bortdomnade ben exempel. Så länge barnet inte klagar på utrymmet, så är det bara att köra. Kan man så är det toppen om barnet kan sitta bakåtvänd i bilen till minst fyra år gammal. Så säger ju lagen, minst fyra år. Men om man inte kan, så går det inte att göra så mycket…

 6. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Visst har du rätt i det ”k” att det har stor betydelse på vilket sätt man krockar. Det är ju likadant när man ska placera stolarna i bilen, vilken sida ska man ha dom på? Man vet ju aldrig vilken sorts krock man utsätts för. Blir man påkörd bakifrån så är det ju säkerligen bättre om barnet sitter fram och frontalkrockar man så ska ju barnet vara bak för att ha störst chans. Det mest logiska är ju att mitten bak är säkrast (och det säger de ju också att det är) men har man fler än ett barn så funkar det ju inte att ha alla i mitten. Vi har stora tjejen på passagerarsidan bak och lilla tjejen i mitten bak. De är väl större risk på förarsidan i och med att den sidan är ut mot trafiken, men som sagt det kan man ju heller aldrig veta.

  Men att de ska sitta bakåtvända också är väl kanske för att det är fler som frontalkrockar än blir påkörda bakifrån? Då får man ju gå efter vilket som är störst risk, mer kan man ju inte göra.

 7. k

  Vill bara tillägga att det också beror på från vilket håll du krockar…framifrån eller blir du påkörd bakifrån. Så, det gäller att veta vilket håll bilstolen ska va svängd åt just den gången! Råkar ha bilskollärare i familjen så detta har varit en stor fråga vid kurser och skolningar. Ett svar som ofta kommer upp är om det skulle vara riktit osäkert att åka framåtvänd skulle EU ha kommit och förbjudit dom stolarna…

  Nacken kan ta skada hur som helst men du kan få allvarliga inre skador om du trycker in benen hårt mot magen…

  Denhär frågan går att vela fram och tillbaka och vrida och vända men alla gör vi ändå som vi känner oss mest trygga. Låt mig ännu tillägga att jag hoppas att ingen av er och ingen annan heller behöver råka ut för nåt i trafiken! Om det ändå sker hoppas jag på tur och änglavakt!

  Ta det lungt i trafiken!

 8. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Jag dömer ingen för att de inte har massor av pengar, har själv varit där för inte så länge sedan. Men det handlar ju om prioriteringar också, en bilstol kostar inte en förmögenhet och vill man spara så går det ju och man kan ju sälja den gamla. Men jag förstår att ni inte hade pengar då. Men att säga att det är onödigt nu för hon redan är 3,5 år, det kan jag nog inte förstå. För det finns inget som säger att man SKA vända dom vid 4 år, man bör vända dom som allra allra tidigast då. Och kan hon sitta bakåt till hon är 5-6 år är det då inte värt att byta stol? För mig skulle det var värt att göra det om det så handlade om ett halvår, för som sagt skulle det hända nåt skulle jag aldrig förlåta mig själv.

  Men alla gör som dom vill och jag menade inget illa, det var mest av ren omtanke om Nicolina. Sa inte att ni var dåliga föräldrar. Man behöver inte förstå hur andra tänker alltid, det gör ingen. Jag gör säkerligen saker som du inte skulle gjort likadant och som du kanske tycker jag borde gjort annorlunda.

 9. Saara med Siiri och Alex

  Hur lång är Nicolina? Vi är på jakt efter en stol åt vår giraff till snart 3-åring, och den där stolen såg nog bra ut! : )

 10. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Ja det undrar jag också, här i Sverige säljs det (vad jag vet iallafall) inga framåtvända stolar åt 1-åringar. De skulle ju tro man var helt tokig om man kom in i en barnbutik här och bad om en framåtvänd stol åt en 1-åring. Här informerar de på bvc och överallt om riskerna med att åka framåtvänd och hur viktigt det är att barnen sitter bakåtvända i bilen till MINST 4 år.

  Men samtidigt kan jag tycka att det ligger lite i föräldrarnas ansvar också att kolla upp fakta också. Och får man reda på riskerna (om man nu inte visste dom innan) så gör man väl något åt det DÅ om inte annat. Ni har ju vetat om riskerna sedan länge, minns att vi pratade om det en gång för länge sedan och ändå har ni inte bytt till en bakåtvänd stol. Det är en billig livförsäkrning.

  Jag hatar att lägga mig i andras liv och andras uppfostran osv lägger jag mig inte i alls, jag tycker alla får leva och göra som de vill men när det gäller säkerhet har jag bara svårt att hålla trut (även om man kanske borde ibland). Så ber om ursäkt om ni på nåt sätt tog illa upp. Ni har haft tur hittills men om ni skulle krocka imorgon och något hände Nicolina för att hon inte satt bakåtvänd skulle du då med gott samvete kunna säga att du gjorde allt du kunde? Det är nog mycket därför jag är så försiktig också, jag vill alltid känna att jag gjort allt i min makt för att barnen ska vara säkra. Skulle inte kunna leva med mig själv annars tror jag.

  JANINA SVARAR: När vi fick veta om riskerna hade vi redan köpt Nicolinas bilstol eftersom de rekommenderade den åt oss på affären, och vi gick i skolan båda två så vi hade INTE råd att köpa en ny oavsett hur mycket vi ville. Nu när vi skulle ha råd att köpa en är ju Nicolina snart 3,5 så det känns faktiskt lite onödigt att köpa en ny NU. Det är lätt för andra att säga vad man ska göra, när de inte har en blekaste aning om hur ens livssituation ser ut.

 11. Fia

  Vi har en Hi-Way som jag är supernöjd med och tänkte köpa Max-Way nu då lillan snart lämnar babyskyddet. Hoppas på att ha barnen bakåtvända till 4-5 års ålder.

  Och jag håller helt med Janina om att det är uruselt då butikerna säljer massor av framåtvända stolar och gör reklam för hur ”säkra” de är! Det finns förresten bra bloggar om bilstolssäkerhet.

  Undrar bara, Janina, hur långt är stödbenet på Max-Wayn? Hi-Wayn är bra för den har extra långt stödben nuförtiden och passar därför i bilar med höga säten. Jag går och hoppas att May-Wayn också har det, men har inte fått reda på hur det ligger till ännu.

 12. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Tänkte bara kommentera det ”k” skriver. Oavsett om de sitter bakåtvända med benen böjda är det säkrare än att sitta framåtvänd för ett litet barn. Hellre brutna ben än bruten nacke. Ett barn under 4 år (helst ska de sitta ännu längre) är inte tillräckligt utvecklat för att sitta framåt. Huvudet är fruktansvärt tungt i förhållande till kroppen. Till och med en vuxen skulle sitta säkrare bakåtvänd men det kan ju bli lite svårt att köra då ;) Men att ens ifrågasätta om det är säkrare att sitta bakåt eller ej är bara dumt för det informeras till tusen om detta och hur viktigt det är! Säkerheten är inget man kompromissar med även om det blir lite obekvämt, byt hellre till en rymligare bil isåfall! Skulle aldrig låta mina barn sitta framåtvända om vi så bara skulle åka 100 m på trafikerad väg, om det skulle hända något på den biten skulle jag aldrig förlåta mig själv. Det finns INGA ursäkter för att inte ha sitt barn på det säkraste sättet i bilen.

  JANINA SVARAR: Jag vet faktiskt många som har barn under 4 år framåtvända, och många jag pratat med vet inte om riskerna. Varför gör/säljer de framåtvända stolar åt folk med ettåringar egentligen? Det undrar jag.

 13. Malin

  Det där ser väldigt trangt ut som sagt. Min dotter skulle aldrig acceptera att jag sätte henne sa, hon vill kunna sträcka pa benen.

  JANINA SVARAR: Den går säkert att montera om så det blir mer benutrymme, men vi provade den bara åt Nicolina för att se hur den fungerar i vår bil och så. För övrigt har inte Nicolina klagat alls på att sitta där.

 14. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Men oj vad trångt det ser ut om man jämför med i vår bil. Vi har också en v70 men båda barnen har bra mycket mer benutrymmen än så i båda stolarna. Är den stolen större vet du det?

  Ett tips för ännu mer benutrymme är att ha den i mitten :) Vi har en Multi tech på passagerarsidan bak och en Hi-way i mitten. I Hi-way finns det hur mycket plats som helst för benen :)

  JANINA SVARAR: Jag vet inte alls, håller inte reda på olika bilstolsmodeller och sånt. Men tack för tipset! Det ska jag komma ihåg sen när Joline blir så stor så hon får det trångt i stolen.

 15. k

  Visst säger dom att barn ska sitta bakåtvända i bilen tills dom är 4-5år för att det är säkrast för dem vid eventuell krock eller avkörning. MEN hur stor skada skulle inte det där kunna göra åt nicolina… jag menar hon är ju så lång så hon får dra benen mot sig. Vid en krock skulle hon säkert kunna skada inre organ när benen trycks mot magen… Nu klandrar jag då inte er utan vill bara konstatera att barn är så långa redan vid 3 års ålder så dom får börja vika undan benen om dom ska åka bakåtvända. Vi fick svänga vår dotter då hon var 3,5 år för hon gnällde så mycket över hur ont det gjorde i benen och att hon domnade i dem.

  JANINA SVARAR: Tydligen är det okej om de sitter med benen vikta sådär, men vi har nog en framåtvänd stol åt Nicolina i alla fall.

stats