JANINAS

Dagens fråga

I vilken ålder tycker du att ditt barn ska få äta sötsaker? Det vill säga, kakor, glass, läsk, godis, chips, saft, sådant som är ”onormalt” sött helt enkelt!

Jag tycker inte att man ska vara så himla sträng med sånt, om det handlar om väldigt små mängder så är det ingen fara. 
Nicolina fick smaka på godis när hon var ca. 7-8 månader, då slickade hon bara lite på en godis och inte mer än så, Hon ÅT inte. Nu är hon snart 1½ och hon får äta någon chokladbit om jag har köpt åt mig själv och hon är riktigt snål.
Glass är inte lika onyttigt som godis, så det fick hon smaka på tidigare, minns inte hur tidigt men nångång kring halvåret. Saft har hon faktiskt inte druckit tidigare än nu i sommar, jag dricker bara vatten hemma så det har inte blivit så att vi har bjudit på det. 
Kakor fick hon äta första gången i höstas, läsk fick hon smaka nångång efter hon fyllt 1 men det gillar hon inte, chips fick vi som order från sjukhuset att ge henne i vintras när hon spydde 2 veckor i sträck, eftersom hon behövde salt och hon inte kunde behålla maten i magen. Vi gav henne saltade pinnar istället, så det åt hon mycket av just då, men det var ju för att hon var sjuk och behövde något salt som hon inte spydde upp direkt. 

Så jaa, för mig får barnen smaka på sötsaker efter 6 månader, ifall de vill smaka. Jag tvingar ingen att smaka, men jag tycker inte det är någon fara att låta de smaka ifall de är nyfikna på hur det smakar.
Läsk och chips tycker jag man kan vänta längre med, men det är väl bara för att jag själv inte dricker läsk så ofta, och äter heller inte chips mer än 1 gång per år typ. Jag är helt enkelt en godis och kex människa!

Även om barnen får smaka så tycker jag man inte ska ge sötsaker som snacks, utan om man vill ge något som de får äta lite mer av, så kan man istället ge majsbågar eller någon frukt. Barnen har väl inget behov av att äta sig mätta på sötsaker, de vill bara smaka, och det får de göra i små mängder tycker jag. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. ninni

  mycket bra svar! Två föräldrar jag känner tillåter absolut inte sitt barn äta godis eller andra snacks. Flickan är runt 8 och brukar få vara på födelsedagskalas själv hos sina vänner, och tjejen blir hysterisk när det kommer godis, tårta och annat gott på bordet som hon annars aldrig får hemma.

  Godisdag bör alla barn ha när de är tillräckligt gamla (i min mening, från 2-3 års ålder)

 2. Janina svarar

  Okej, det är DIN syn på det hela. Jag tycker inte att detta med sötsaker är något man ska ta på blodigt allvar, jag har själv fått äta lika mycket sött när jag var liten som jag låter Nicolina äta, och jag är hur hälsosam som helst. Bara för att hon får smaka på godis och äta lite smått nu så betyder inte det att hon kommer vräka i sig varje dag sen när hon blir äldre, hon ska ha EN "godisdag" i veckan, precis som jag hade när jag var liten, det går så bra så!

 3. S

  Min dotter som precis blir 1 år och en månad får inte äta sötsaker och kommer inte att få göra det på ett tag. Hon vet ju heller inte vad det är, så då tycker jag int att hon lider av det. Hon har dock fått nån gång youghurt som innehållit vanligt socker, men det var bara för att det var ända vi hade då! Tycker det funkar bra så. Många barn finns i släkten som förstås har kalas, och ju äldre vår flicka blir desto svårare är det ju att hindra eftersom släktens barn som är äldre nog äter mycket sött. Problem tycker jag e om nån ofta äldre person viftar med en kaka framför näsan på henne och vill ge.Jag tycket dom ska rådfråga barnets föräldrar först. Det tycker jag blir elakt om barnet inte får då sen. Är själv nästan eller kanske jag e sockerberonde så jag vill uppskujta det för min dotters del. När hon får börja äta godis om kanske…två år ska jag erbjuda xylitolgodis. Man kan köpa hem det när man handlar ensam, så slipper man att fresta barnet vid godishyllan. Har sett föräldrar som låter barnet fritt välja och det är alldeles för mycket att låta en så liten göra. Men alla med sitt, jag vill ju det bästa åt min dotter. Hon hinner äta godis sen. Lättare är det ju att avstå med första barnet. Nu blev det ett långt inlägg, men det är ett viktigt ämne!

stats