JANINAS

En liten fundering

Nina om Annandag jul:

Oj nej, ja e av den åsikten att skaffar man barn åker man inte på resa utan dem, vill man ha ”egen” tid eller semester skaffar man inte barn.. Men de e min åsikt, alla e vi ju olika!


Ni som har barn, nu vill jag höra era åsikter, tycker ni såhär också? Är det bara jag och Daniel som anser att man inte behöver vara fastkopplad i ungarna varje dag hela året?

Vi tycker att det bara är nyttigt för både föräldrarna och barnen att vara utan varandra ibland, barnen lär sig vara självständiga (med en annan vuxen givetvis, men det är ju inte samma som att hänga med mamma eller pappa), och för föräldrarna är det nog nyttigt också att få bara vara nångång emellanåt. Okej alla kanske inte skulle klara av att åka på solsemester en hel vecka, det är jag inte säker på att jag skulle kunna heller men att inte få egentid alls är väl lite överdrivet.

Ni som har barn i låt oss säga 1-3 års åldern, vad tycker ni? Med tanke på allt trots och gnäll som är aktuellt i den åldern, är det fel att ta en liten ”semester” (det kan handla om ett simpelt veckoslut) ibland? Och isåfall, varför?
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  jag vet inte om thailand som du skrev i tidigare inlägg är så bra eftersom det brukar handla om ett par veckor pga avståndet men kortare resor på någon vecka tycker jag absolut att man skulle kunna göra utan barnen när de är rätt små. och ett veckoslut borde inte vara några problem, barn kan ju tycka det är kul att vara hos mor- eller farföräldrar en helg istället för hemma. även som barn kan man ju bli lite trött på sina föräldrar…
  som du säger är det nog rätt jobbigt att åka med små barn, och när de är såpass små tror jag inte heller de är så medvetna om vad det innebär med utlandsresa att de blir avundsjuka. mina föräldrar åkte inte på någon längre utlandsresa med mig och min bror förrän vi var nio och sju och sen började vi inte åka mycket förrän vi var tio och tolv. det kan jag tycka är lite onödigt sent men vi har ju varit iväg mycket ändå. de löste det ju genom att inte åka utomlands alls (utan jobbresor) men hade vi varit under tre-fyra hade det nog inte varit några problem. däremot om de åkt till gran canaria när jag var i sjuårsåldern hade jag nog blivit rätt sne… men som två-treåring förstår man ju inte det där på samma sätt.

 2. :)

  Jag har en dotter på tre år och givetvis har hon följt med på alla våra lång resor! Klart att resan inte innebär att man får ligga raklång och pilla tårna i sanden hela tiden, men så mycket fantastiskt vi upplevt tillsammans på våra resor skulle jag ångra om jag inte delade med mitt barn. En egen tid kan man skaffa sig ändå, en weekend till Italien eller en helg i Åre på något mysigt spa hotell. Men vi är alla olika vissa tycker att det absolut inte är några konstigheter att lämna bort barnen i två veckor men jag anser att det är för lång tid för ett barn att vara borta från sin förälder! Hoppas ni kommer fram till en bra lösning för er och barnen! Lycka till!

 3. Emma

  Enda sen jag och min bror var riktigt små har vi åkt upp till österbotten från södra Finland dagen efter julafton med vår farmor och farfar och sedan stannat där allt från några dagar till en vecka. Typ första kvällen kunde man sakna mamma och pappa, men de kom ju och hämtade oss och så åkte vi hem tillsammans. End of story. No big deal. Föräldrar behöver egen tid och jag tycker det är smart att satsa på sig själv ibland.

 4. Carolina

  Jag har inte barn, men när jag skaffar så räknar jag med att jag och min sambo behöver egentid, dock skulle jag inte lämna iväg ett barn under 2 år i mer än en dag, kanske lör-sön beroende på barnet, när det närmar sig två år.
  Att lämna bort ettåriga joline och fyraåriga nicolina i typ en vecka över nyår känns däremot väldigt oansvarigt och ogenomtänkt. Så lång tid vill inget litet barn vara borta från sina föräldrar. När Joline är över 2-3 år (beroende på hur hon är som person) så kan ni väl unna er en långhelg på två-tre nätter… men ja, man skaffar ju inte barn för att lämna bort dom, även om jag tror att det är viktigt att få några timmar ensamma även i bebisåldern för att kanske gå på bio, ut och äta eller liknande. Glada föräldrar är bra föräldrar och jag tror ärligt talat att du förstår själv vad som är rimligt och inte och känner dina barn bättre än dina läsare…

 5. Anonym

  jag tycker inte man ska åka iväg och lämna sina barn, sjukt drygt! okej en weekend eller så, men lång resor som thailand när de blir lite större tycker jag de borde få följa med på!

 6. Annika

  Absolut, har man möjlighet till egentid och ställer mor/farföräldrar upp och har barnen en vecka eller 2 så åk och njut!
  Sen är ju jag personligen sån att jag aldrig skulle åka på veckolånga semestrar utan mina barn och skulle aldrig ha samvete att fråga mina föräldrar om att ha barnen så länge, tror inte ens att de vill ha dem så länge om jag ska vara ärlig.. :)Men som tur är så är vi ju alla olika och alla får göra precis det som är bäst för deras familj! :)

 7. Ida mamma till Melissa

  Jag är ensamstående mamma, jag tycker absolut man kan vara ifrån barn! just nu är min dotter hos sin mormor och morfar som bor 150 km från oss! det är skönt att få egentid ibland!

 8. Kristina

  Jag tycker absolut man kan lämna barnen hemma och fara iväg på tu-man-hand. finns ju inget bättre än mor-farföräldrar som mer än gärna har sina barnbarn längre stunder och vilken glädje för både de och barn att kunna vara trygga med varandra utan att mamma och pappa är i närheten. För oss är det otroligt viktigt att vårt barn har en sån relation till våra föräldrar/syskon och själv står jag än idag min fammo mycket nära som min mamma och pappa lämnade oss hos då vi var små och aldrig man lidit av det :)

 9. therese

  hej! jag är nog av den åsikten så man INTE skall vara med sina barn varje dag tills dom flyttar hemmifrån,jag har nu 4 barn i åldern 4mån-9år som har från bara nån mån ålder nån gång nu som då övernattat hos sina mor/farföräldrar å det har inte nån av dom mått dåligt av å jag mår bra efter att jag fått ha liten egentid endera själv med mina vänner på nån utekväll eller lite egentid med sambon. Jag anser att barnen mår bäst av att få vara med mor/farföräldrarna oxå med jämna mellanrum å lär sig att man kan vara ifrån sina föräldrar utan att det är farligt,bara för att man skaffar barn så behöv man inte ta hand om dem nonstopp tills dom e 18år,man kan åka iväg på resa utan dem å det är inte skadligt för barnen. jag ser det som mer naturligt att lämna bort dem ibland än dom som aldrig låtit barnen vara ensam hos sina mor/farföräldrar eller ens syskon,dom barnen som aldrig varit bort från sina föräldrar blir ju helt olyckliga sen om dom plötsligt lämnas bort för nån natt. Då första barnet var 1,5mån så sov han första gången hos mommo 1dygn,likaså andra barnet var 2mån,3an var 1,5mån och 4n var 3mån å INTE har dom någo trauma över det nu. När andra barnet var 1år11mån var jag å en kompis till södern i 2veckor å då var barnen 1v hos mommo å 1v hos fammo å bra gick det. för 2år sen var familjen me 3barn + mina föräldrar på 2v semester till södern å nog funkade det oxå men det var ju passas hela tiden med minsta som var 1år. nu efter 2mån åker jag själv å alla 4barnen(minsta då 6,5mån) + mina föräldrar iväg ti södern 2v så få se då hur det går,fasar nog lite över det men nu valde jag att ta med alla ändå, men till frågan så ÅK IVÄG NI BARA UTAN BARN FÖR DOM TAR INTE SKADA UTAV DET!!!

 10. Pia

  Jag har två pojkar under två år. Och jag behöver definitivt lite egentid för att orka vara en bättre mamma. Man kan inte vara fastklistrad i sina barn HELA tiden! De måste få lära sig att klara sig med andra och lita på andra vuxna också.

  Jag har däremot lite som princip att man (jag) inte ska vara borta från mina barn längre än så många år de är gamla. Dvs. från vår snart tvååring har jag inte varit borta mer än en natt i sträck än. Men då har jag nog varit bort från honom nån natt när han var under året också, så lite "flex" har vi haft. Men flera nätter sku nog vara jobbigt för mig, kanske mindre för barnen…??

  Skummade genom kommentarerna här ovan, och såg nån som skrivit att, alla behöver vi egen tid, för vissa handlar det om att gå ensam på vessan och för andra en hel semester. Jag för min del behövde desperat lite lugn och ro senast i förrgår när ungarna hade skrikit och gnällt hela vägen hem från kokkola till vasa, då var jag på bristningsgränsen!

 11. Eva

  Klart man kan åka bort utan sina barn. Jag är mormor till sex barnbarn och det går Inge nöd på mina barnbarn för att föräldrarna inte finns tillgängliga några dagar eller en vecka. Förstår inte varför allt är så invecklat nu för tiden…

 12. Lina - Mamma till Anabelle och Alicia

  Jag tycker absolut att det är nyttigt med egentid. En dag, kanske en helg på sin höjd. Men jag skulle aldrig ens överväga att lämna bort barnen för en utlandsresa en vecka när de är så små som 1-3 år. Aldrig. Barn i den åldern ska inte vara separerade från föräldrarna under så lång tid, det finns en anledning till att de avråder varannan-vecka-boende för barn under 3 år. Men som sagt en dag eller två, helt ok. Barnen behöver lära sig känna trygghet hos andra också. Men vi är noga med att det inte är för många olika de sover hos, här är det mormor eller farmor och farfar när de sover över som så små. Där är de jättetrygga och det är aldrig några problem :) Utlandssemestrar på egen hand får vänta tills barnen minst är i skolåldern. En weekend på tu man hand räcker gott tills dess!

 13. Sanna

  Min dotter är 4 år, och jag skulle inte ha några problem att åka i väg en weekend utan henne eller så utan tycker de är viktigt även för mig att få lite egentid speciellt med tanke på att jag är ensamstående och drar hela lasset själv till vardags. Sen att jag oftast föredrar att min dotter är med mig de är en annan sak, men skulle jag få för mig att resa någonstans så skulle de inte vara några problem.

  Kram Sanna

 14. Nette

  Jag har inga egna barn än men jobbat med barn i många år & har syskonbarn som jag ofta umgås med så jag har erfarenhet av familjeliv ändå. Självklart behöver föräldrar egen tid med varandra, alltifrån en "resturang-bio kväll" till att tex åka på en weekend eller gå på tex bröllop, fest utan barn. Dels för att barnen ska socialisera sig med andra, bli självständiga, få lite spänning att tex få sova hos moster en kväll, få längta efter sina föräldrar och att föräldrarna ska få egen tid så dom inte tappar bort varandra och börja ta varandra för givet. Tänk så tråkigt om ens föräldrar skulle skilja sig för att dom aldrig fick egen tid med varandra, skämde bort sig själv nån gång. Tror det är nyttigt för alla i en familj att få en paus från varandra, få känna att man saknar varandra osv. Har så mycket mer att säga men tror jag ska nöja mig nu annars risk att det blir alldesle för långt & tråkigt :P

  Jo en sak till… Ni verkar va en jätte mysig och fin familj=)

 15. Malin

  Heej… Jag är själv mamma… Är 22 år och är mamma till tvillingar på 6 år.En pojke & en flicka…!

  Det är inte fel att som förälder åka på semester ngr dagar utan barnen.Vi alla föräldrar behöva lite egen tid O vila upp oss o Samla krafter!. Vist man ska inte åka bort 1 vecka vecka varje månad kanske lr så…

  Men Absolut någon gng då o då. Åker till annan ort över en helg,Åka till tex Turkiet i 1 vecka utan barn en gång om året, Barn o föräldrar behöver komma från varandra lite ibland.!. För att bygga upp ens förhållande, Samt bygga upp sina krafter!.
  Nu har du turen som ej står ensam med barnen, Jag som ensamstående förälder e barnledig ca 1 helg i månaden, MAX 2..Men sen kan det gå FLERA månader innan jag e barnledig igen!. Men det är Inget jag anser e fel!. Så länge barnen själv vill. O man INTE tvingar dom m.m!.. Så tycker jag Absolut det e klart man ska få ta en semester o vila upp sig o samla krafterna ibland då o då!

  Kram Malin

 16. Anonym

  Men kommer daniels föräldrar med blir dom säkert gladare över att ha med barnen än lämna dem hemma :) å di flesta som har kommenterat detta tycker de e okej med en helg nu som då men i detta fall talar vi ju inte om en helg.. eller?? Åker man ända till thailand blir de nog MINST 1 vecka, kanske 2.. men joline är ju så liten ännu då så hon har ju egentligen inget nöje av resan, men nicolina skulle sekärt stormtrivas :)

 17. belinda

  tror att det är lätt att säga så när man inte själv har barn.. Men är man förälder vet man att man behöver den där egna tiden. Det spelar ju ingen roll hur otroligt mycket man älskar sina barn, så behöver mamma och pappa lite "paus" ibland! Det gör gott både åt barnen som åt vuxna, precis som du skrev :)

 18. Bunny

  Mina föräldrar håller just nu på att skilja sig efter 30 år… Och största orsaken är just den att i 23 år som dom har haft tre barn att sköta har vi alltid gjort allt med hela familjen med. Två gånger under 23 år har dom åkt på egen resa o nu när barnen har flyttat hemifrån så har dom förstått att dom inte har något att göra med varandra mera, dom känner inte varandra… så strunta blankt i alla kommentarer att man inte ska fara utan barn för DET KOMMER ATT FÖRSTÖRA ERT FÖRHÅLLANDE om ni inte skaffar egen tid för bara er!

 19. Sofia

  Men herregud, mina föräldrar åkte iväg utan mig när jag var liten. Jag har verkligen inte farit illa av det, alla par behöver egen tid tillsammans. Oavsett om man har barn eller inte, det är ingen synd att åka på semester utan sina barn!

 20. Carro

  Jag har 2 barn själv och jag har dom visserligen bara varannan vecka. Men jag vet att man behöver semester från sina barn, precis som barnen behöver semester från sina föräldrar. Man kan behöva det för att rå om sitt förhållande, kanske bara ut o äta eller något annat, man kan behöva ladda upp sitt humör o sin ork. Sin stubin.. Det finns många anledningar till att man kan behöva vara utan barnen, o det finns även många anledningar till att barnen behöver bara utan föräldrarna.
  Jag vet hur det är att ha barn på hel tid. Och dessutom att vara ensamstående ung mamma. Det är inte lät. Men visst funkar det.. Men att ta semester, en paus från sina barn är inget konstigt och helt normalt..

 21. Janina svarar

  Vad glad jag blir av att se så många som tycker likadant! Men så vill jag bara påpeka åt den som skrev detta:

  "Anonym om En liten fundering:
  Alltså, jag kan tycka att det är helt okej med att ha egentid emellanåt men definitivt inte vid högtider såsom födelsedagar, nationaldagen, midsommar, nyår, julafton osv. Det är ju något man borde VILJA spendera med sina barn och inte starta ett nytt år utan dem. Så att åka iväg över nyår – NEJ. Varför vill ni ens börja år 2012 utan era älskade barn?
  Högtider brukar ju ändå vara en tid för familjer och nära och kära?
  Klart man ska ha egentid, absolut! Men på sådana härliga högtider? Varför ens? Ni har liksom (typ) ett helt år att ha egentid på och ni funderar på nyår av alla dagar? Sen är det ju ganska taskigt att ni inte har med er barnen på ett "äventyr" (som det blir för dem) utomlands. Joline är ju inte heller så gammal, och egentid behöver hon definitivt inte än."

  Det handlade ju inte om detta nyår, utan nästa (2013). Sen vill jag bara påpeka att ALLA är inte lika "högtidsgalna", nyår är ingen stor högtid för oss, och verkligen inte för barn som inte ens förstår vad det egentligen är, så det där är nog väldigt individuellt. Tycker inte föräldrarna att en viss högtid är speciell, så tycker knappast barnen det heller förrän de blivit så pass stora att de har egna åsikter om såna saker, och då tar de knappast skada heller. Att vi tänkte åka just på nyår nästa år är just eftersom Daniels föräldrar kommer åka dit då också, och visst är det roligare att åka samtidigt som någon i familjen. Men som sagt, inget är bestämt ännu, det är bara något vi drömmer om.

 22. Hanna

  Hej!
  Först och främst vill jag säga att jag läst din blogg nu i ca en månad och har inte kommenterat någonting ännu men nu måste jag! (;
  Nu till din fråga.. . Jag har själv ett barn på snart 9 månader och SJÄLV KLART behöver föräldrarna lite tid för sig själva! Som du sa det är bra för både föräldrarna och barnen/barnet. Jag vet inte om jag skulle kunna åka på någon lång resan men tid för sig själv behöver man ibland. Det betyder inte att man är dåliga föräldrar eller att man inte älskar sina barn. Den som påstår att man aldrig behöver lite tid, kommer att förstå det senare i livet !

 23. Anna

  jag har inte barn. men jag är ett.
  mina föräldrar åker bort ja!
  när jag var fyra år åkte mina föräldrar ensamma till Irland.
  då jag och mitt syskon bodde hos moster
  de har även varigt i länder som spanien och usa då jag blivit äldre.

  jag tror de är nyttigt för både barnen och föräldrarna att få vara i sär. självklart ska föräldrarna åka allt för ofta men någongång om året ja.

 24. manda

  jag tyckeer det är helt ok mina grabbar är 4 och 2½år och vi lämnade dom en helg i januari då var barnen hälften av tiden hos deras mormor och hälften hos farfar. Nu i januari åker vi igen fredag till söndag ska bli jätte skönt och innan barn nr 3 kommer behöver vi komma iväg och vila upp oss en sväng:)

 25. andreakarolina

  Nu har jag iofs inte barn själv, men jag ser inga problem i att man som föräldrar åker iväg på en semester själva!! Det är väl ett ypperligt tillfälle att samla på sig ny energi och låta tex farföräldrarna eller morföräldrarna få lite kvalitetstid med barnbarnen. Kram

 26. Carro

  Jag har en son på 1½ år och jag håller helt med dig. Det gör nog bara gott åt såväl barn som föräldrar att vara ifrån varandra nusomdå. Iallafall vet jag med mig själv att jag är en så mycket bättre mamma efter att ha fått vila mina nerver en stund. Då menar jag inte nödvändigtvis en hel vecka, utan ett dygn är fullt tillräckligt. Egentiden är också otroligt viktig för att vårda parrelationen, inte bara för att själv få vila. Barnet tror jag nog också bara mår bra av lite omväxling i tillvaron.

 27. Sanna

  Nån helg ibland e no okej att lämna dem men jag har en 3-åring pch en 1-åring å ja sku aldri klar ti far på nån resa utan dem.. ingenting slår den känslan man får när barnet ser t.ex ett flygplan, en delfinshow eller en levande stor papegoja :)

 28. Caroline

  Nu har inte jag barn själv eller så, men jag kan tänka mig att det är bättre att göra som ni gör och då fortfarande kanske hålla kärleken till varandra vid liv(?) än att ni ALLTID är med era barn och därmed kanske skiljer er om några år pga för lite tid med varandra.

  Jag tror faktiskt att barnen uppskattar mer att deras föräldrar håller ihop och älskar varandra än att de själva får vara med dom varenda liten sekund just då och sen får bo varannan vecka om ens det.

  Jag tycker inte ni ska ändra på något ni tycker fungerar så länge det faktiskt inte skadar barnen på något vis. För det ni gör är att ni låter barnen bygga upp en bra relation till nära och kära vilket alltid är väldigt bra. Det kommer de garanterat uppskatta när de blir äldre!

  Fortsätt som ni gör och var stolta över er själva!

  Kramar!

 29. Malin

  Man måste ju också tänka på att vårda relationen och inte glömma bort varandra som par, fast man har barn. Det är ju upp till var och en hur man gör och vart (samt hur länge) man åker – men en semester på tumis nu som då (och då menar jag inte enbart långa resor som till Thailand, utan även kortare samt "barnfria" kvällar) tror jag gör att man också orkar bättre med barnen = alla är nöjda och glada!
  Så om ni vill åka till Thailand utan barn så ska ingen behöva se snett på er för det. Om ni skulle ta med barnen så tror jag ändå att de inte skulle uppskatta resan så mycket eftersom de är så pass småa.

 30. Alexandra

  Nu antar jag att Nina inte själv har barn eftersom hon svarar på det där viset. Men alla får ju ha sin åsikt. Vår dotter är redan 6år men jag tycker absolut att alla föräldrar behöver få egen tid ibland. Det är upp till en själv hur mycket och hur ofta, men både föräldrarna och barnet mår mycket bättre av det! :) Jag tycker det är skönt att ta semester både med och utan barn. Hoppas att ni kommer iväg nånstans!
  Ps. Jag och min pojkvän har fått vår dotter som 17 åringar, så tycker det är jätte intressant att läsa din blogg fast jag annars inte läser "okändas" mammabloggar :)

 31. Caroline

  Jag tror att alla behöver lite egentid nu som då, men jag är också av den åsikten att jag inte tycker man ska lämna bort barnen/barnet i flera dagar. Någon timme eller nån kväll nu som då tycker jag däremot är helt ok :)

 32. Bitte

  Åh herregud, vilken korkad kommentar! Ja ursäkta nu, men ska man vara fast då i 12-15 år utan någon som helst egen tid för att man också vill ha barn. Jeezuz, väx upp, säger jag till den som tycker att man inte ska ha egen tid. Och är det då också meningen att man ska skita i jobb och karriär och tro att det fixar sig själv med pengar? Ett tips till dig som tycker så (alltså, inte dig Janina): Skaffa aldrig ungar.

 33. Jessica

  Absolut ska man få resa utan sina barn! Jag o H har funderat på att åka på honeymoon först när V är så stor att han kan stanna hemma med t.ex. farmor o farfar. Om vi sedan bara åker någonstans över en förlängd helg gör inte mig nåt, bara vi skulle få ha sovmorgon o vara lite romantiska på tumanhand.
  Egentid mår alla bra av!

 34. Emma

  Man gör som man vill. Men själv så håller jag med dig, föräldrar och barn ska inte sitta ihop hela tiden. Man behöver en paus från varandra. Min mamma brukar ta min son ibland, så jag och min sambo kan handla eller gå på "dejt". Min son älskar att vara med sin mormor. De myser och har kul ihop, det brukar bli en gång i månaden. Tycker inte jag är sämre mamma för det. Åk på semester, en utvilad mamma är en bra mamma :)

 35. Anna

  Jag anser att "egen tid" utan barnen gör mig till en bättre mamma. Jag behöver pauser ibland för att samla krafter, efteråt har jag mer energi för barnen och orkar göra och hitta på saker med dem. Speciellt bra är det även för ens förhållande att få koncentrera sig bara på varandra utan barnen ibland, jag tror också att brist på tid med varandra är orsaken till många skiljsmässor idag. Barnfria stunder ibland hjälper till att hålla passionen kvar i förhållandet :)Jag menar inte heller att man ofta behöver pauser, men åtminstone en gång i året tycker jag man har rätt till det!

 36. Anonym

  jag håller med dig janina.jag mamma med 11 månaderårs bebis och jag tycker att det är inte fel att mamma o pappa får vara själva några dagar utan deras barn för det är bra för dem..och barnen kommer absoult inte må illa att vara utan sina föräldrar några dagar.alltså man kommer efter semester med mer energi för att ge mer till barnen..jag onskar också resa med min man utan min dotter en gång och hon får följa med nästa gång…..oh det ska bli kul

 37. Sofia-mamma till Vilja och bf 27/3-12

  Vad trist att det finns folk som känner så,att bara för att man får barn så sitter man sammankopplade och kan aldrig åka bort utan dom igen.

  Det tycker inte jag! Jag hoppas på att kunna åka på en långweekend med min man när bebisen är över året. Jag har välfungerande personer i min omgivning som min dotter har en mycket nära relation med om som jag känner mig lugn att lämna henne med. (Dom då förhoppnigsvis när jag fått nästa också).

 38. Anonym

  Jag tycker absolut att ni ska åka på semester ensamma! Man måste kunna ta paus från barnen, och tänka på sig själva lite, återuppliva förhållandet, sexlivet osv. Och jag tycker absolut inte att man är en sämre förälder för det! Så stick iväg ni bara! :)

 39. Sara - Mamma till Molly ♥ och bonusen Simone ♥

  ABSOLUT måste man få fara på resa utan barn. Bara för att man skaffat barn och har blivit föräldrar så får man INTE glömma bort paret som man var innan man skaffade dom fina barnen. Egen tid på egen eller tu man hand måste man få nån gång ibland för att ladda om och orka vara den mamman/pappan man vill vara!

  Tycker absolut att ni ska unna er en resa och njuta av en semester och varandra!

 40. jenni med 2 sma

  hej ! Lugnt bara, jag haller med dej! Vissta skall man ta tid for sej sjalv och varda sitt forhallande aven om man har barn. Dyrbar tid hos mor eller farforaldrarna ar inget minus det ar ju bara plus att barnen lar sej vara bekvama med andra vuxna ocksa. Vi ar som bast i vart andra hemland i Afrika och vara flickor 1 och 3 ar har spenderat natter och dagar med farforaldrarna redan, snart skall vi pa en resa till grannlandet och lamnar utan tvekan barnen hemma i de 3 natter vi ar borta pa tumis. Hemma i finland sover de over hos mina foraldrar nu som da, nan gang i manaden, alla njuter av det ! Det betyder inte att vi inte alskar vara barn, vi alskar dem och later dem vara sjalvtandiga och later dem kanna karleken av andra vuxna som ocksa har massa karlek att erbjuda!!

 41. Alexandra

  Blev riktigt irriterad när jag såg den kommentaren!
  Jag har en dotter på 16 månader och jag anser att jag och hennes pappa behöver ensam tid med varandra. Det kan handla om att få äta sin mat själv, få sova en hel natt, titta på en film eller få städa hela lägenheten ordentligt.
  I somras lämnade vi bort henne i tre nätter då vi var på en resa med folk utan barn. Jag längtade mig tokig efter henne, men jag kan ärligt säga att det är den bästa resan jag haft!
  Jag älskar min dotter oändligt mycket, men det ÄR jobbigt att vara småbarnsförälder och ibland måste man tanka ny energi.

  Den som lämnade kommentaren har förmodligen inga egna barn.

 42. Anonym

  Alltså, jag kan tycka att det är helt okej med att ha egentid emellanåt men definitivt inte vid högtider såsom födelsedagar, nationaldagen, midsommar, nyår, julafton osv. Det är ju något man borde VILJA spendera med sina barn och inte starta ett nytt år utan dem. Så att åka iväg över nyår – NEJ. Varför vill ni ens börja år 2012 utan era älskade barn?
  Högtider brukar ju ändå vara en tid för familjer och nära och kära?
  Klart man ska ha egentid, absolut! Men på sådana härliga högtider? Varför ens? Ni har liksom (typ) ett helt år att ha egentid på och ni funderar på nyår av alla dagar? Sen är det ju ganska taskigt att ni inte har med er barnen på ett "äventyr" (som det blir för dem) utomlands. Joline är ju inte heller så gammal, och egentid behöver hon definitivt inte än.

 43. Ericha

  Jag har 2 barn, på 4 och 1 år. Helt klart behöver man egen tid utan barnen. Man ger ju ingen tid åt varandra med barnen i närheten 24/7, inte i alla fall sån kvalitetstid som behövs så mycket för att ett förhållande skall fungera. En hel vecka skulle jag nog heller inte klara av, men ett veckoslut eller bara en kväll ibland behöver man få med sin partner! Man behöver också komma ifrån barnen för att man ska orka bättre som mamma, med allt trots och vad det innebär.

 44. Amanda

  Man behöver vara ifrån dom här är några anledningar som jag tycker:

  – som ni säger barnen behöver lära sig å klara sig själva hos andra med
  – man behöver få vara sig själv (inte mamma eller pappa) och bara andas ut ibland
  – man uppskattar barnen mer och rollen som förälder

  Jag har själv en dotter och när hon va 10mån åkte jag å min syster iväg till Thailand så pappan va hemma med henne ! Var borta i 2,5vecka å vad jag uppskatta henne å allt runt omkring sen :)
  Ibland räcker det att man lämnar bort dom för att vara hemma å städa å sen titta på en film. Bra för förhållandet mellan mamman å pappan med :)

 45. alexandra

  Det är nog väldigt olika skulle jag säga, jag har vänner som lämnar bort barnen jätte ofta och vänner som lämnar väldigt sällan och vi är kanske där mittimellan. Vi har lämnar bort izabelle över natten sådär 7-8 gånger i hennes 2 åriga liv och för en månad sen var vi på en weekend resa på tumanhand för första gången och det gick bra men längre en så skulle jag inte vilja vara från henne.
  Jag tror inte det finns något rätt eller fel (inom rimliga gränser då) men jag har lite svårt att förstå varför föräldrar vill vara borta från barnen t.ex varannan helg eller liknande.

 46. Amzie -- mamma till Viggo

  Meb det är klart att man ska få ha egen tid och kunna lämna bort barnen!! När jag var liten ÄLsKADE jag att vara hos mormor o morfar eftersom att man får vara uppe extra länge och äta extra mycket godis ;) inte fasiken ska man ha dåligt samvete eller tycka att det är fel att man lämnar bort barnen för en liten semester med sin kärlek! Trams!

 47. Anonym

  Jag och min fästman har inga barn ännu. Men jag är av åsikten att man kan nog åka utan barnen. Min mamma hade den principen att när barnen kan betala resan själv får de åka till södern. Jag har inte haft något emot det. Föräldrar bör unna sig lyxen att åka på semester själva, man är faktiskt annars så mycket med barnen. Det är även nyttig för barnen att få ha semester från föräldrarna. Det är nyttigt för hela familjen. Visst är det kanske jobbit de två första dagarna. Men man kommer fort över tårarna för man brukar ha det så roligt att få spendera tid med mor o far föräldrar. Sen när barnen är så pass gamla att de börjar minnas resirna och tar nytta av den kan man ta med dem. Men så länge de är små dpelar det nog inte så stor roll att de stannar hemma :)

 48. emma (:

  Jag har inte barn, men mina föräldrar kunde göra så när jag och mina syskon var små och vi har ju inte direkt farit illa utav det och det vara bara extra kul när mamma och pappa kom hem igen då. Det är bra att vara borta från varandra så att man får sakna varandra lite. :)

 49. Eleanor 17 år och mamma

  Jag anser att man kan ta semester nån gång, kanske inte varje sommar eller så utan barnen. Men man måste få bara vara sig själva utan något ansvar! En glad mamma är en bra mamma samma sak med papporna! :).
  Sen är det alltid nyttigt för barnet att komma ifrån föräldrarna lite grann, till mormor/morfar eller farmor/farfar exempelvis :).

  Så att du och Daniel vill ta semester nästa nyår, anser jag inte är något fel! :). Man kan behöva lite kvalitetstid som föräldrar! :)

stats