JANINAS

Ett stycke sömnproblem


Nu skulle jag verkligen behöva lite tips på hur vi ska få vår lilla dam att börja sova bättre. Det är så att hon vaknar varje natt två gånger. Först kring 00 – 01, och sen igen mellan 02 – 04. Hon vaknar och gråter tills jag lyfter upp henne, då blir hon lugn och av gammal vana (och lathet) värmer jag en mjölkflaska (spelar ingen roll om det är 200 eller 100 ml) som hon vill dricka i min säng och somnar därefter om utan gnäll i sin egen säng.

Hon har nog flera gånger hittills sen bebistiden haft perioder när hon vaknat en gång om natten och då har vi gett henne mjölk just för att hon varit så ung, ätit rätt dåligt och druckit ytterst lite mjölk på dagen. Vi har tyckt att hon bra kan behöva lite extra om hon nu ändå vaknar och kanske är hungrig på natten.

Men nu har hon börjat äta bättre och blivit rundare, hon behöver inte dricka mjölk om natten men hon är så envis och trotsig och jag ORKAR inte bråka med henne mitt i natten. Dessutom väcker hon ju alla grannar. Hon har hållit på och vaknat två gånger varje natt nu över en månad, och jag börjar bli så utmattad så när hon vaknar första gången är jag så borta så jag reagerar knappt på hennes gråt till en början. Hon kan gråta ibland fem minuter innan jag fattar att hon är vaken och att jag inte drömmer. Vanligtvis vaknar jag av minsta lilla ljud som kommer från barnens rum. Min hjärna behöver mer sömn!

Jag minns att Nicolina länge höll på med likadana fasoner hon också. När hon var i Jollans ålder fick jag nog och testade ge henne ljummet vatten när hon vaknade på natten. Hon blev inte nöjd precis men accepterade det efter några få försök. Så förra veckan testade jag samma sak med lillan, hon drack lite tveksamt några ml och jag trodde jag hade lyckats, men när jag la ner henne och gick ut ur rummet så började hon gråta helt hysteriskt och jag gav upp. Värmde dendär jävla mjölken och så var hon nöjd efter det.

Vad ska jag ta mig till? Hon både äter gröt och dricker mjölk innan hon somnar på kvällen så hon kan ju inte va hungrig. Hon verkar inte ha mardrömmar eller ha ont nånstans heller utan det verkar mest bara som att hon vaknar av gammal vana. En nattlampa har hon och det har ingen skillnad om den är på eller av, ifall dörren är öppen eller stängd, om lampan i vardagsrummet är tänd eller släckt, om det är varmt eller kallt i rummet.

Oavsett om hon somnar klockan 20 eller 22 så vaknar hon ändå två gånger. Och stiger upp 07:00 – 07:30. Jag måste få sova!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sandra - 3 barn på 3 år ♥

  Jag har lite av samma problem, mellantjejen som är 2 år har nu börjat dricka välling på natten, jag gav henne en gång och sen var det i stort sett kört.. hon grinar och skriker tills hon får det så jag går hellre upp och ger henne än att ha två ungar till som vaknar mitt i natten.. Hon kan vakna två gånger, en vid 1 och andra vid 5 snåret.. och därimellan vaknar även minsta tjejen på 10 månader och dricker sin välling.. oftast vid samma tidpunkt, men då vid kl 2 och 5.. antingen före eller efter mellantjejen! Sen vaknar dom av drömmar, dom tappar tutten eller så behöver jag gå på toa eller så ska kattfan ut.. jag behöver också sömn!! Man blir så desperat ibland att man vet inte vad man ska ta sig till.. vi kliver upp vid 7 varje morgon, och jag är som en zoombie heeeeela dagen! När min sambo är hemma brukar jag få sova lite extra så tar han barnen på morgon när han ändå är vaken.. Men nu har han åkt på jobb igen och är borta 10 veckor! Det är tufft att ta hand om tre barn själv, och ännu jobbigare när dom värsta nätterna träder in och jag själv bara vill ligga under täcket hela dagen.. Jag vet inte hur man ska göra för att få dom att sluta med välling, jag gör vad som helst bara jag får sova snart!!

 2. Bitte

  Varför inte låta henne sova i ditt rum? Eller i din säng? Jag orkade inte tänka på nåt eget rum, speciellt inte med twinsen. De sover så bra när de sover i vårt rum och då är det lätt att hiva över dem till stora sängen, ifall de behöver tröst. Jag föredrar sömn, över springande mellan rum. Tycker dessutom det är gosigt att sova med små!

  JANINA SVARAR: Joline är van att sova med Nicolina sen vi flyttade till radhuset i december eftersom det inte ryms nån spjälsäng i vårt lilla sovrum. Jag föredrar också sömn, men när barnen sover med mig vaknar jag ständigt av sparkar och de vaknar mycket tidigare än vanligt, så det blir inte mer sömn av det. Det verkar fungera rätt bra att byta till vatten istället för mjölk så det ska vi prova nu ännu några dagar. Ifall det inte blir bättre flyttar jag väl kanske hennes säng in i mitt sovrum i stan, vill egentligen inte vänja henne vid något sånt när hon ändå inte kan sova i vårt rum i Nykarleby.

 3. nillan

  hur mycket sover hon på dagen??

  JANINA SVARAR: Efter lunchen sover hon ca. 2 timmar. Så med andra ord, en helt normal mängd dagssömn.

 4. Hanna

  Oj, jag vet faktiskt inte. Haha, känns lite tråkigt att komma med svaret att det troligen är en fas som hon växer ur. Eller att du helt ”enkelt” får vara hård på nätterna och vägra mjölk. Men själv vet jag hur svårt det är…

  Lycka till i alla fall! ;) Nu byter jag lite random men jag vill bara säga att du är SÅ. JÄVLA. HET. Bra, nu var det sagt.
  Ha det bra!

  JANINA SVARAR: Hahah vad gullig du e! :D TACK <3

 5. Michelle

  Prova skippa flaskan helt mitt i natten, hon gråter säkert de första nätterna men om du ger med dig vet hon ju att det fungerar och fortsätter. Kanske tar en vecka, men sedan borde hon nog förstå att det inte lönar sig att gråta. Om du inte orkar sitta med henne tills hon somnar (då känner hon sig tryggare iaf) i sitt rum, finns det ingen möjlighet att hon får sova brevid din säng så att hon Ser dig och inte blir lämnad ensam? Lycka till!

  JANINA SVARAR: Jag har faktiskt funderat på att flytta spjälsängen till mitt rum, men är lite tudelad när både hon och Nicolina är vana att sova i samma rum och ha varandra nära. Ska se nu hur det går när vi testar byta till vatten!

 6. mira

  hon vill väl helt enkelt bara veta att du är där, hon blir nöjd när du svarar på hennes behov..kanske ni kunde sova tillsammans? :)

  JANINA SVARAR: Hon vill inte sova i min säng, men kanske jag flyttar hennes säng till mitt rum tills hon slutar vakna på natten. Jag får se hur jag gör!

 7. Ella

  Ett bra tips är att inte ge upp med det ljumna vattnet efter bara en natt. Det är nog en sak som brukar göra tricket. Om det inte går efter kring 4 dagar så kan man testa något nytt, då kan man se sig besegrad. Det tar ofta ett tag för barnet att vänja sig vid en ny vana, och är du bara konsekvent flera nätter i rad så borde hon sluta kräva mjölken :)

 8. tina

  Ni har ju flyttat ett par ggr på kort tid. Hon kanske vaknar och känner att hon vill se att du är där, eller hur jag ska förklara :) Minns att min 14 månaders hade en sån period när vi/han fick flytta flera ggr på ett par månader. Detta pga att hans pappa o jag separerade och jag fick ingen lägenhet först utan mellanlandade hos min mor, sen i min kompis tomma lägenhet innan jag fick en ren. Hans pappa bodde hos sin nya tjej o sen i sin lägenhet.. detta hände på två månader, så det blev ju några flyttar..
  Det kommer bli bättre. I vårat fall handlade det mycket om trygghet. Testat haft hennes säng i ditt sovrum?
  Hoppas di får sova snart!
  Kram Tina

stats