JANINAS

Hur ser ni på saken?

Som jag skrev tidigare idag så skulle jag ikväll sitta som gäst i Sluta Panta’s chatt och svara på frågor ang. tonårsgraviditet. Det började rätt lamt och jag ville faktiskt hellre diska än att sitta och läsa diskussioner om vädret och plättar, men när det var kanske 45 minuter kvar började folket fundera på kvällens ämne och frågorna kom en efter en.

En annan ung mamma där frågade vad de andra tyckte om unga mammor, och frågan kändes så himla intressant. För även om nog de flesta unga mammor vet vad många tänker om oss, så är det alltid roligt att diskutera.

Så nu tänkte jag totalt kasta mig in i leken och fråga Er: Vad tycker ni om unga mammor? Vilken bild får ni av unga familjer när ni läser min blogg? Och har er åsikt ändrats efter att ni började läsa här?

Jag inser att det här i princip är som att skjuta sig i foten, någon kommer helt klart se sin möjlighet att vara elak nu och kommentera något riktigt fult, men kan ni snälla visa er bättre sida och kommentera med lite eftertanke? Världen kunde bli SÅ mycket bättre med några färre bitterfittor.

Nå okej, med det sagt kan leken börja. Alla med nu!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Jag har precis hittat din blogg, men tycker absolut att du verkar vara en härlig mamma! Jag tycker personligen att en yngre mamma oftast är en ”roligare” mamma än den äldre. Jag menar… Vi yngre mammor har vårt barnasinne närmre än gammeltackorna ;-)

 2. Elin

  För att vara ärlig har jag nog alltid tyckt det verkar spännande med unga mammor, men väldigt många unga mammor som inte tar sitt ansvar och sprider en dålig bild över att vara ung mamma. Men min syn har nog förändrats ganska radikalt sen jag hittade en del unga mammor i vänskapskretsen och här i bloggvärden.
  De flesta Unga föräldrar, inte bara mammor, tar ett enormt ansvar och är otroligt duktig på att få ihop vardag, studier och ja allt. Så jag säger bara hatten av för alla unga föräldrar som gör ett kanonjobb.

 3. En annan Sara

  Jag tror inte heller att det alltid handlar om åldern. Vissa människor är helt enkelt bara mognare än andra och bättre på att ta ansvar. Det jag blir irriterad på ibland är vikten av att påpeka att man är ung mamma och sedan irriteras över allmänhetens attityd. Det är lite som en modetrend nu att alla under 25 ska kalla sig till ung mamma och att alla andra skall tycka man är så speciell för att man fick barn innan man var 25.. Mamma är man oberoende ålder och hur ”bra” mamma man sedan är tror jag knappast beror på om man var 40 eller 18 som förstföderska..

 4. mira

  Det här har kanske inte med saken att göra, men jag blir lite provocerad av att man ibland tror att det ska vara så himla dyrt att skaffa barn. Unga föräldrar får säkert ofta höra ”men hur ska ni ha rååååd”? (så okej, kanske det har lite med saken att göra ändå ;)). Men vad behöver egentligen ett litet barn? Sin mamma och sin pappa såklart, närhet, trygghet, mat och värme. Och det tror jag att de alldra flesta föräldrar kan erbjuda – ung som gammal :) Alla andra grejer kan man ju köpa billigt och begagnat, ärva, låna eller t.o.m. få. Så enligt mig ska pengar inte vara något större hinder för att få barn. Jag tror inte det handlar om ålder utan mera om mognad. En 14-åring är kanske inte mogen för att få barn, men en 25-åring behöver inte heller vara det. Föräldrarollen är ju också oftast något som man växer in i.
  Och så finns det ju massa plus med att vara ung förälder; man är oftast piggare, kroppen återhämtar sig fortare efter förlossningen och man minns kanske bättre sin egen barndom och har därför lättare att sätta sig in i hur barnet tänker och ser på världen, t.ex. :) Mammabloggar som din har stöttat mig i min egen dröm att få barn tidigt, fastän samhället kanske velat nåt annat.

 5. emelie

  Hej tycker din blogg är helt underbar att läsa, Jag är själv oxå en ung mamma och har en dotter som är en månad yngre än Joline. Känner igen mig så väll i dina tankar och vardags situationer . Jag har altid själv tyckt att de funnits många fördelar med att vara en unga mamma då det känns som om att man orkar mer och är mer ung i sinnet. Självklart finns det nackdelar som ekonomin och hur man ska få allt att gå ihop. Men att vara ung mamma är enligt mig det bästa som finns!

 6. Annie

  Jag tycker inte att frågan hänger så mycket på åldern. Vissa mognar fortare än andra och vissa mognar helt enkelt inte alls. Jag har sett många fina mammor som tar hand om sina barn på bästa tänkbara sätt, jag har även sett en ”normal mamma i 30-årsåldern” som knappt vet vad ett barn än. Alltså alla är olika och det är dumt att placera in människor i olika fack på grund av dennes ålder. Jag har läst din blogg ett tag nu och av det jag läst verkar du ta hand om dina bra jätte bra. Man ser på bilderna att de är lyckliga och det är ju trots allt viktigare än åldern på mamma :)

 7. Sara

  Jag har ingen dålig uppfattning av unga mammor men det är för jag är 19 år och fått barn själv för en månad sen, men man märker tyvärr att många ser ner på oss unga föräldrar. Folk som blänger etc men man bryr sig ju inte om det för min lilla familj betyder ju allt för mig :) Men dom flesta tv-serieren visar bara hur svårt det är att vara ungförälder inte de underbara stunderna som vi själva upplever. Dock har ju inte några av mina vänner barn så man känner sig lite ensam så läsa andra unga mammors bloggar gör att jag inte känner mig ensam om hur det är att vara ungförälder

 8. Annie

  Jag för min del tycker inte alls om termen ”ung mamma”, oavsett hur gammal man är när man får barn, så blir man en mamma. Man kallar inte någon som är 40 för gammal mamma, elller någon som är 28 för ”perfekt ålder för att bli mamma”-mamma.
  Självklart har vi alla lite fördomar mot de som skaffar barn väldigt tidigt, men genom din underbara blogg så kan vi alla se att man kan klara sig utmärkt även om man råkar vara lite yngre än genomsnittet.

  Hursom helst vill jag tacka för en underbar blogg som jag följt väldigt länlänge. Speciellt nu i år har din blogg varit en källa till insperation eftersom jag själv gått i skolan som gravid och när det varit jobbigt med folks blickar som gjort att man tvivlat på sig själv, har det känts skönt att veta att tjejer i min ålder faktiskt klarar det utmärkt!
  Så om bara drygt en månad är vår mycket efterlängtade och PLANERDE lilla pojke här!
  Så tack igen för en jätte fin blogg :D

 9. Karin

  Tycker inte det spelar någon roll alls hur gammal man är, det handlar om vem man är som person. Någon som är 15 kan vara en mycket bättre föräldrer än en som är 35, det beror helt på!
  Du verkar iallafall vara en toppenmamma och dina ungar verkar helt underbara! Rock on!!!!

 10. Ida

  Jag tycker inte att man har rätt att bestämma om någon annan är en bra mamma eller inte. Absolut inte endast genom att titta på ålder. Ålder är bara ett riktmärke, det är mognaden som avgör om man är redo för ett stort ansvar eller inte.
  Jag tänker ärligt talat inte på att du är en ung mamma när jag läser din blogg. Att du har två underbara barn som vi får följa är jätteroligt!

 11. Tette

  Jag tycker det är jättefint med unga familjer och unga mammor! Kollar själv på Teen Mom & när jag kollar på det får jag uppfattningen om att det skulle vara som ett ”helvete” att vara ung och morsa, men min uppfattning om det ändrades TOTALT när jag började läsa din blogg. Du lever ju i en saga.
  Tycker det till och med är så att ni unga mammor/familjer klarar er bättre än de som är där runt 30år. Alla vi unga har ju själv just vuxit upp från vår egen barndom och på så sätt har vi ju mera erfarenheter. Vi vet hur vi själva ville ha det när vi var små och kommer säkert bättre ihåg det nu när vi är unga än om 20år.
  Det beror ju inte på ålder utan också på sitt intryck. Du tänker alltid positivt och gör ändringar som blir jättebra! Som alla i Teen Mom typ klagar på att dom inte kan leva sina drömmar, men hur kan du det då. Det kan ju inte vara så himla svårt. Kan nog hända att jag har totalt fel, men min åsikt är att ALLA borde tänka som DU. Alltid vara positiv och göra en regnig dag till en solig och vacker dag. Man kan göra det man vill!

  Ha det bra!

 12. Våran Lycka - vecka 36

  Jag ser inget hinder i att bli ungmamma.
  Tror inte att du som är ung är en sämre mamma än den som är lite äldre.
  Mina tankar hamnar mer på att de kostar att ha barn.. har man som ung hunnit börja jobba? nu får man ju en slant så man klarar sig ändå och kanske har en sambo som har jobb så de går ihop ändå.
  Men ser absolut inte ner på unga mammor.
  Vi lever på 2000 talet och som med allt annat så sjunker åldrarna. =D
  Så får man ju hoppas att den unge är mogen nog och har tänkt igenom sitt beslut. För nu är de inte bara ditt liv utan ni är nu flera.

 13. anna

  Jag är själv unga mamma, fast nu känner jag mig inte så ung längre då min äldsta är 11 år;)
  Tyvärr kan jag ibland själv ha fördomar mot unga mammor fast det är inte för att dom är unga utan mer för deras personlighet. Tyvärr är det ju så med vissa att man skaffar barn tidigt bara för att få en identitet eller kanske ett ”dockhem” och sen struntar man i barnen och vill aldrig jobba utan bara leva på bidrag men det gör ju även ”gamla” föräldrar. Jag är stolt över att vara ung mamma och jag ångrar ingetr sen visst finns det fördelar och nackdelar med allt. Jag tycker att man ska döma mamman efter personligheten och inte åldern.
  Btw väldigt bra och trevlig blogg, kommer att fortsätta läsa din blogg:)

 14. Mimmi

  hade för en gångs skull tänkt kommentera när jag hade ett bra svar.. men Therese här en bit ovan hade skrivit exakt det som fanns i mitt huvud! tycker att dethär med åldern egentligen inte spelar så stor roll, det handlar nog mest om personligheten.
  tycker att när man läser din blogg så raderas mycket av fördomarna som finns om unga mammor, för att ni verkar ha en så stabil och välfungerande familj. sen finns det andra unga mammor jag känner som har det helt tvärtom.. inget funkar, allt är kaos, ingen tänker på ungens bästa etc. synd att det måste vara så!
  men överlag tycker jag att människor har blivit mer ”toleranta” mot att skaffa barn i ung ålder. och det är ju superbra!

 15. Emma - utbytesstudent i London

  Min bild av unga mammor har ändrats jättemycket sedan dess att jag hittade din blogg – du visar att det finns unga mammor som tar sitt ansvar och gör ett utmärkt jobb som föräldrar! Du är med och krossar den här konstiga normen om att ”ung förälder är sämre förälder” vilket verkligen inte är sant. All cred till dig Janina, du är grym! <3

 16. maria

  Tycker ni är som en helt vanlig familj. Ung som gamal!

  Huvudsaken är att man älskar sina barn och man kan ta hand om de sen hur gamal man är spelar ingen roll=)

  Tycker ni verkar vara toppen föräldrar!

 17. Johanna

  Överlag ser jag tyvärr ned lite på unga mammor. Tror att det grundar sig i att det handlar om att vara ung. Att vara ung och samtidigt ta hand om någon annan som är ung känns svårt. För mig känns det som att många unga mammor kanske har svårt att alltid sätta barnet i första rummet. Däremot har jag, ju mer jag läst bloggar och sett diverse tv-serier mer kommit till insikten att vad gäller unga mammor, precis som äldre mammor, är vissa bättre på att se vad som är bäst för sina barn än andra. Det är ju egentligen individen det beror på och inte hennes ålder. Vad gäller just dig och din blogg får jag intrycket av att du är minst lika duktig som någon som vore ett par år äldre än dig. För vissa är barn något naturligt och för andra inte. Har man den där naturliga fallenheten tror jag inte att det spelar någon roll hur gammal man är när man skaffar barn.

  Ha det bra!

 18. Magnolia

  Jag måste erkänna att jag hade lite fördomar, men din blogg har bevisat att de var fel. Jag känner inte så många unga mammor, men de jag känner är oerhört duktiga (inklusive du). Jag tror inte det finns en ”rätt” ålder att skaffa barn, det är så personligt – livssituation, värderingar, partner… Det är ett mycket stort beslut. Själv blev jag mamma som 34 åring, då både studier och karriär gått före. Hade jag vetat hur fantastiskt det är att ha barn, hade jag nog bildat familj tidigare. Allt har sin tid.

 19. Maria

  jag tycker att det är otroligt att så många klarar av att starta familj i ung ålder, med alla problem som uppstår (t.ex ekonomi, boende, studier osv.).
  men jag tycker inte alls om unga föräldrar som inte kan leva upp till rollen som föräldrar, som fortsätter göra samma saker som innan och ofta lämnar barnet hos mor/far föräldrar! Då är man ju uppenbarligen inte mogen för familj ännu.
  jag tycker att ni har klarat det fantastiskt iallafall trots alla dumma kommentarer du får!

 20. Sofia-mamma till Vilja och Tintin

  Ni känns ju som vilken normal familj som helst men jag kan tycka det är synd att 14-17 åriga ensamstående tjejer skaffar barn. I slutändan tror jag såklart att det går bra för dom med men jag kan känna att tänk allt dom inte hinner med. Typ åka på festival med sina kompisar,flytta hemifrån och bo ensam ett tag. Å andra sidan så hinner man väl kanske göra det man vill senare i livet.

  jag är kluven ;)

 21. Anna

  Jag har alltid blivit irriterad på såna som med en gång fått en dömande min när de sett unga mammor (eller pappor). För det finns ingen anledning till att unga personer skulle vara sämre föräldrar. Visst, äldre föräldrar kanske ofta har bättre förutsättningar för att ge barnet det den behöver, eftersom de antagligen har fast jobb osv. Men det är inte lika med att det är bättre föräldrar, bara för att de är äldre!
  Jag har alltid beundrat unga föräldrar, för det är ett stort steg. Man kan ju inte vara egoistisk längre, man har någon annan man måste sätta före sig själv. Man har ju sett många skräckexempel i t. ex. ”sixteen and pregnant”. Även fast jag aldrig har varit ”negativt” inställd till unga föräldrar så förändrades min bild av dem när jag började läsa din blogg. Du verkar så otroligt mogen och en sån bra mamma, och lika så Daniel, av det man ser av honom i bloggen! :) Så söta barn har ni med. :)

 22. Elin

  Jag är lika gammal som dig, och har läst din blogg ända sedan du fick Nicolina, så jag tror inte jag hade så mycket till åsikt innan. Hade inte stött på många unga mammor och bara hört om en bekant som skulle få barn då ännu. Tror absolut att du påverkade hur min åsikt utvecklades :) Du satte verkligen hög standard kan man säga, och trots att jag såklart vet att det finns en del unga mammor som kanske inte sköter sig lika bra, så är mitt svar numera alltid när nån nämner nåt om unga mammor med negativ ton: ”läs janinas blogg!” :)

 23. Tina

  Hej! Tänkte ge min syn på saken med unga mammor. Jag har alltid varit av åsikten att man som tonåring borde göra klart skolan, fixa en ordentlig utbildning och ett fast jobb. Bara för att sedan först skaffa barn som har en stadig grund att stå på och utgå från. Men i och med denna blogg har jag ändrat lite på det tankesättet och slutat fördömma unga föräldrar direkt. Visst finns det de som inte tar lika stort ansvar över att föda en ny människa till världen, men jag har insett att alla inte har samma värderingar och tankar som jag. Jag tror säkert att ett fast jobb t.ex. skulle lätta lite ekonomiskt på familjelivet med en liten en hemma, men det är inget måste. Lite fasar jag dock för att tom. 14 åringar nu VILL skaffa barn men… Ser verkligen upp till dig, och er, som säkert haft både svårare och lättare dagar som unga föräldrar. Men tänk positivt, ni får njuta av varandra om 20 år när ungarna flyttat ut medans vi som är ”sena i starten” då sitter med hopplösa tonåringar ;)
  ”Ty e no rama ty” ^^

 24. kairi

  Aijoo, sen sku ja ännu säga att det ju biologiskt är menat att skaffa barn så här ”tidigt”. Dessutom är man ju mycket piggare o spralligare i den här åldern, o orkar busa mera med barnen sen… :)

 25. kairi

  Min syn på ER familj är att den verkar ganska stabil, även om jag ibland undrar hur ni har råd att köpa t.ex. småsaker som frissaschampoon då ni bara har en lön, men om det funkar bra så varför inte :)

  Sen läser jag ibland en annan blogg som handlar om en sjuttonåring som väntar barn o rökte o drack i början av graviditeten. Nu ska hon gifta sig med pappan efter att ha varit tillsammans med honom i under ett år. DÄR undrar man lite. Men på ett sätt förstår ja att de vill gifta sig… Men ändå…

  Så det är ju lite olika. Några år sen var ja lite sådär ”Huu att folk skaffar barn när de själv är så omogna” men det är ju också väldigt olika. Jag kunde bra skaffa barn idag, men jag känner att jag vill jobba lite först o samla pengar. Hade jag haft pengar skulle jag knappast ha så mycket emot att skaffa barn. Fast jag nu ren är 20 år gammal idag, men ett-två år sen var det nog ganska lika.

 26. Janina i New Jersey

  Well det man ser på MTV är hemskt. Kanske vinklat för att provocera, klart de använder material som säljer, men det får ju inte unga mammor att generellt se bra ut. Ungmammabloggar är inte heller mycket att hänga i julgranen, tex Micah som inte kunde ta hand om sig själv eller sitt barn. Mammabloggar gillar jag, personer som är jordnära och bevisar att de är kapabla att ta hand om ett barn, men då är de kanske ”lite äldre” ex 24 när de får sitt första barn (tex Stinalee eller Spiderchick). En tjej jag brukade leka med som barn, upp till 13-åring, fick precis sitt barn. Hon är 14 år så det ska bli spännande att se. Men grejen är den att så unga mammor fortfarande är barn, och spec 14-åringar är inte speciellt vuxna ännu. Om jag tänker 6 år tillbaka i tiden så inser jag att jag lätt hade kunnat tänka att jag klarat av att få ett barn då, men 20-åriga jag inser ju hur många beslut jag gjort fel efter det, hur barnslig och ung jag var. Många personer minns sin egen tonårstid som pinsam och misstagfylld, och jag tror man relaterar till det när man hör att någon ung tjej är gravid.

  Tycker det är fantastiskt att du är lika gammal som jag, men ändå känns du så otroligt vuxen och mogen. En jättebra mamma, dina kids kommer växa upp till så fina människor. När jag läser din blogg får jag bara en bra bild: en fin småbarnsfamilj som har det bra. Jag tänker inte ens på att du är ung, tänker på dig mer som en ansvarsfull och otroligt duktig mamma.

  Du bevisar att det faktiskt går att lyckas, att det finns fantastiska förutsättningar för unga föräldrar. Du bevisar världen motsatsen.

 27. Sarah

  Jag gillar din blogg, har läst den ett tag men aldrig kommenterat :)

  Jag är ingen ung mamma men ung är jag i alla fall, snart 20. Jag tycker att det finns olika typer av unga mammor, de som inte är mogna för det och nog skulle ha väntat ett par år med att skaffa barn. Sen finns det de som är jättebra mammor och det hade inte spelat någon roll vilken ålder de skaffade barn i.

  Jag tycker det är synd att unga mammor får så mycket kritik!

  Bilden jag får av unga familjer när jag läser om din fina familj är att unga familjer är precis som vilken familj som helst, åldern spelar ingen roll.

  Jag blir väldigt sugen på att bilda egen familj när jag läser din blogg men det får vänta tills jag pluggat klart på universitetet och skaffat ett fast jobb. Så just nu får jag nöja mig med min fästman och våra två katter :)

 28. Therese

  Jag tycker egentligen ingenting speciellt om unga mammor. Det finns dåliga äldre mammor, och det finns dåliga yngre mammor, precis på samma sätt som det finns bra äldre mammor och bra yngre mammor. Jag tror att det till större del handlar om vem man är som person, än vilken ålder man är i när man får barn. Rätt onödigt av folk att ta för givet att yngre mödrar skulle vara ”sämre” på något sätt. Jag tycker i alla fall att du verkar vara en toppen mamma och att din blogg är en av de bästa! Kram!

 29. anonym

  Jag ser unga mammor som det ”nya” generationen. Starka kvinnor som vågar kämpa för sina barn, har massor med energi, tid i livet och ja.. allt möjligt. Unga som gamla är man ju i slutändan förälder vilket är det viktigaste. Men ja, tänker man på just ”unga mammor” så ser man ju vackra tjejer med massor med energi åt sina barn och lust att hitta på roliga saker med dom osv osv.

  Det var så tabu förut, nu känns det mer naturligt med unga mammor vilket e bra.

 30. Åsa

  Hur går det med tänderna? Blir det bara tandställning eller blir det även käkoperation?

  JANINA SVARAR: Det går framåt! Har tagit avtryck och röntgen, så om 1,5 – 2 år är det dags. Men troligtvis blir det nog bara tandställning.

 31. Kamilla

  Fick min första son när jag var ganska ung, 21 år, så jag lärde mig att inte dömma innan man själv vart där. Men tyvärr är bilden av unga mammor, speciellt yngre än 20 år, väldigt negativ. Inte så konstigt egentligen om man nu tittar på personerna som är med i ex unga mödrar och teen mom. Jag anser inte att en bra mamma har någon ålder det handlar snarare om mognad och personlighet. Det finns bra och dåliga mammor i alla åldrar, men de sämre syns och hörs mer tyvärr vilket bidrar till att folk tror att de är majoriteten!

 32. Fanny

  Jag har nog aldrig riktigt haft några åsikter om ”unga familjer” om man kan kalla det så. Jag har alltid känt att det inte är för mig, och att jag absolut aldrig skulle vilja skaffa barn när jag är 20 till exempel men det har ju mer med mig att göra, vad som passar mig personligen istället för min universala åsikt om unga familjer i allmänhet. Jag tror, precis som med mycket annat, att det har med invidiven att göra. Är man mogen och ansvarsfull, föstår man vad man ger sig in i ser jag inget fel med att skaffa barn. Ålder används inte för att mäta mognad till exempel, vissa kanske rent mognadsmässigt inte ska skaffa barn fören dem är 30 men då ska man låta dem vänta tills dess. Vissa kanske är redo och vill ha barn tidigt, ja men då har dem väl rätt att göra det också?

 33. Sandra

  Jag har alltid älskat bebisar, och jag tycker därför att det inte spelar någon roll hur gammal man är när man får barn, bara man kan ta hand om det och har råd med de!
  Jag läser många ung mamma bloggar, en jag läser är nu 16år och gravid med sitt andra som hon ska behålla!
  Hon klarar sig utmärkt, och får inga pengar av sina föräldrar eller något sp bidrag!
  Men jag tycker nog att din blogg är den bästa, helt seriöst!
  Du verkar vara en jätte bra mamma och har sååå fina barn, du har ju liksom satsat allt på dina barn.
  Du bor i lägenhet, nicolina har eget rum med massor av saker, ni är ute nästan varje dag!
  Det kallar jag en skitbra mamma!
  Kram på dig

 34. Anna

  jag tycker egentligen inte jag har en negativ bild av unga mammor/familjer i sej, det är alltid beroende på personen. Nog kan jag erkänna att jag många gånger tenkt då jag hört om halvbekanta tonåringar som blivit gravida/fått barn att oj nej, hur ska de gå..och ibland tvivlat på att de kommer orka med vardagen. Ibland har jag haft rätt angående mina tankar, ibland fel. Det som jag ofta tänker på dock då jag har flera gamla klasskamrater samt yngre vänner (jag är 20 år) som redan har barn, är vad de går misste om. Då jag var 18 hade jag ett 5 års förhålland bakom mig, och skulle jag ha blivit gravid då skulle jag antagligen ha behållit barnet, för jag tänkte då att det skulle vara helt okej och roligt att bilda familj då. Idag då ja börjat studera vidare är jag så glad att jag inte har barn. Jag tänker ofta ”tänk om ja nu hade ett barn, då skulle jag aldrig kunna leva det liv jag lever nu igen”..Tonåren kan man aldrig ta igen..medan man kan vänta och skaffa barn senare i vuxen ålder. Så alltså sammanfattningsvis: Jag får en känsla av att tycka synd om några av mina vänner som redan är mammor, eftersom de missar så mycket, och tilika inte vet vad de missar. Att de inte vet vad de missar är iofs bra..och jag har bara denna känsla för att jag bryr mig så mycket om dem och älskar dem..och vill inte att de skall önska då de är 30+ att de inte väntade lite med att skaffa barn. Främst pratar jag nu om mina vänner som planerat skaffa sina barn så unga. Men..alla gör sina egna val och gör vad man tycker är rätt för sig själv..och jag hoppas du och ingen annan nu tog illa upp vid mina kommentarer..detta ä bara mina ärliga tankar. Skulle säkert tänka annorlunda om jag fått barn då jag var 18 och trodde jag var redo..

 35. Lina T.

  Jag tycker det beror på hur mogen mad är. Kvittar om man är 15 och får barn eller om man e 25, är man tillräckligt mogen för det och gör sitt bästa för barnen då är det bra.

  Vissa tjejer råkar bara bli gravida och bara bestämmer sig för och behålla barnet fast deras relation till pappan inte är 100% säker. Vissa väljer sen att bli ensamstående mammor och sen sköta sig som piss, de slänger barnet hos deras mamma och går ut och festar och roar sig som om ingenting. Det är ju de som bestämt sig för och ha kvar barnet och då borde de ta ansvaret för det.

  Sen finns det par som fungerar ihop utan problem och får barn planerat i tidig ålder och de sköter sig oftast, eftersom det är planerat. Vissa kan de gå åt skogen med men då kan de va pga ekonomin eller att de helt enkelt inte var tillräckligt mogna.

  Finns även de som dig, råkade bli med barn men du och pappan passade bra ihop, ni visste vad ni ville och ni gjorde och gör ert bästa för och lyckas och jag ser absolut inga problem med era liv :) Ni sköter er lika bra om inte bättre än alla andra familjer.

  Jag hoppas jag får en lika fin familj som dig i framtiden :P

 36. Anna

  Min åsikt om unga mammor/familjer har inte ändrats sen jag började läsa din blogg, utan jag tycker fortfarande lika som innan. Jag har aldrig sett några fel i att skaffa barn när man är ung, bara man vet vilket ansvar det är och så. Det verkar som att du och Daniel har en trygg tillvaro, och det är det jag anser är grunden i en bra familj, oavsett om det är unga föräldrar eller inte :) Hoppas du slipper de värsta bitterfittorna i alla fall! :)

 37. sessy

  alltid, nja inte vet jag alltid men :D nåja iaf så då ja ser någon ung med ett barn så tänker jag för mig själv, tänk vad ung mamma barnet alltid kommer ha. Om man fick barnet som typ 16åring sen då barnet själv är 16år är mamman bara 32 osv.
  Sedan tycker jag inte om att se sådana mammor som inte tar hand om sina barn ordentligt, klär dem dåligt, ser inte efter dem tillräckligt bra, orsaken kan vara flera, brist på pengar, kunskap och att man kanske inte var redo för ett barn.

  Tycker att du gör ett fint jobb med dina barn och de är så välmående. Älskar dina bilder här på bloggen!

 38. Michelle

  Alltså jag ha alltid beundrat unga mammor. Jag menar, att få barn när man e tonåring e ju int så hemskt enkelt i dagens samhälle. Du verkar va en TOPPEN mamma och om alla mammor var som du skulle nog världen vara en lite bättre plats för barn att växa upp i :) jag ser upp till alla som orkar uppfostra och föda barn när de är ”barn” själva. Jag själv skulle aldrig klarat det när jag var lika ung som du. Du gör ett underbart arbete och jag gillar verkligen din blogg :) så härligt när folk vågar stå på sig och säga vad man tycker. Ta hand om dig! :)

stats