JANINAS

Kroppen förbereder sig

Ååh vad jag läntar tills jag får ligga såhär igen och sova bredvid en liten snutt. Ett av det mysigaste som finns!

Mina bröst är verkligen igång tidigt denna graviditet. Jag brukar inte känna något speciellt i dem förutom att de brukar bli lite större. De brukar börja jobba först när babyn är född och jag börjat amma men nu har de som sagt varit ömma redan från början och är det fortfarande. Har gått upp två kupstorlekar redan och nu har det börjat spänna i dem dessutom, känns precis som det gör strax före de börjar läcka mjölk när man ammar. Så känns det flera gånger om dagen, så jag förbereder mig på att de kommer börja läcka snart. Det skulle va nåt nytt gravidmässigt!

Annars så har amningen fungerat superbra för mig tidigare. Har fått sova med handdukar under överkroppen för de har läckt igenom både amningsinlägg och bh. Barnen har bara snuttat 15 minuter innan de varit proppmätta och spytt, och jag har fått tömma andra bröstet för hand då det varit sprängfyllt och ingen orkat tömma båda, haha. Det är lite jobbigt i början innan kroppen vant sig vid hur mycket den ska producera, då går jag runt med stenhårda E kupor och har alltid fått mjölkstockning i början, men självklart är jag tacksam över att det fungerat så bra hittills. Jag älskar att amma (efter första veckan vill säga, när såren på bröstvårtorna läkt och man inte vill gråta varje gång babyn blir hungrig, haha)!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. netti

  För mej hjälpte det att va i bastu när brösten blev spända och ömma.. både före och efter att hon va född.

  JANINA SVARAR: Jag får rytmstörningar av bastu och börjar må illa så det är inget alternativ för mig! Brukar ta en varm dusch och det fungerar för stunden.

 2. Johanna

  Intressant blogg du har!
  Ett litet tips:
  På BB i Jakobstad dras nästan varje vecka en profylaxkurs, Annas profylax (googla, kommer från Swe). Fantastisk kurs ämnad för både omföderskor och de som väntar sitt första barn! Bara att ringa BB och boka in sig :)

  JANINA SVARAR: Tack för tipset! :)

 3. Janica

  Jag kom också å tänk på ti pröv sälj mjölken. He e bara ti kontakt typ BB sen så testar di så mjölken e av tillräckligt god kvalitet för di som behöver e, så ere bara att böri sambel in. Och som on sa i tidigare kommentar, he e nog bra pris för e ;)

 4. Mira

  jag fick nästan panik och trodde nåt var fel när mjölken började rinna till redan i v.18-19! haha…tänk att det kan komma så tidigt :) det kom ju inte mycket förstås men jag fick ha amningsinlägg resten av graviditeten för att undvika att få mjölkfläckar på kläderna..

 5. Jenny

  Bra tips Jenni här ovan! Men äter man medicin för sköldkörteln får man inte sälja sin bröstmjölk (har en barnmorska berättat). Tyvärr!

  JANINA SVARAR: Jaa det var ju det också.. typiskt!

 6. jenni

  Haha jag har otaliga gånger gjort samma misstag, böjt mej ner eller dylikt och all mjölk har runnit ur :) Men jo absolut lätta pengar och guldvärt för prematurerna! Man måste ge ett mjölkprov på VCS och de kollar att mjölkenär ok att donera. Sen är det bara att kolla så att man tvättatbröstet innan man samlar in, men det går sen också på rutin. Man kan frysa in mjölken hemma och föra till sjukhuset med jämna eller ojämna mellanrum. :)

 7. Anonym

  Känner helt igen mig angående brösten. När jag väntade sonen så började mina bröst växa enormt redan från början. Jag gick från att ha en 75a-b kupa till att sluta ( om jag inte minns fel på en 95 d kupa och det var innan jag fick sonen. Efter att jag börjat amma så var D kupan för liten innan allt stabiliserat sig och man inte överproducerade mjölk ;) Undrar hur det blir nästa gång om dom blir ännu större då :O

 8. jenni

  Hejsan!
  ett tips av en annan blivande trebarnsmamma som har beräknat i juni: ) nikolina e btw 2 dar yngre än vår förstfödda;)

  Tipset var alltså att ha i en mjölkinsamlare i andra bröstet då man ammar, så läcker det ut i den. Jag sov också med den på på det bröstet som låg ner och läckte ( i sidoläge) så samlade det under natten. Lite extra jobb kan nån tycka då man måste tömma den då man vände sida men på det viset samlade jag mjölk som jag sålde till sjukhuset… 17e / litern var priset då iaf och jag fick lättförtjänta pengar! Typ 200e i mån skattefritt! O mindre byke! Som sagt ett tips bara!

  JANINA SVARAR: Hejsan! Mjölkinsamlare har jag använt redan när jag fick Nicolina, problemet är bara att jag ofta glömmer att jag har den och sen när jag böjer mig eller vänder mig i sängen rinner allt över mig och sängen ;) Därför orkade jag knappt använda den nattetid med Joline. Men att man fick så mycket pengar för det visste jag inte! Ska absolut sälja mjölken denna gång isåfall. Bröstmjölk är ju som guld! :)

stats