JANINAS

LCHF / glutenfri / lågkolhydrat blåbärspaj


Igår bakade jag en nyttigare variant av blåbärspaj. En som man kan äta utan dåligt samvete, ifall man inte är riktigt superpetig vill säga. Den blev klart godkänd och jag lovade på instagram att jag skulle lägga upp recept på bloggen. Så här kommer det!

Pajbotten:
150 g smält smör
1 ägg
1 dl sötrix/Sukrin (vi använde ½ dl Stevia)
3 dl mandelmjöl
½ dl kokosflingor (varken jag eller Daniel gillar kokos så vi använde havregryn istället)
1 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl gräddfil (även här ändrade jag om lite och använde istället en burk vaniljkvarg och 1 dl turkisk yoghurt)
½ dl sötrix/sukrin
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
5 dl blåbär

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och använd av detta till att smöra en pajform.

Blanda sedan smöret med resten av ingredienserna till pajbotten. Häll smeten i pajformen och förgrädda i ca 5 minuter (under tiden fyllningen görs) tills ovansidan av bottnen känns torr.

Rör ihop gräddfilen, sötningen, vanilj och ägget till en slät massa. Blanda sedan i blåbären. Fördela fyllningen jämnt över pajbottnen och grädda i ungefär 20 minuter (här var vår paj inte färdig så jag höjde temperaturen till 225 och gräddade ca. 15 minuter till).

Ta sedan ut pajen och låt den svalna så att fyllningen stelnar något. Servera med vispad grädde (vi använde OATLY’s vaniljsås, som är både nyttigare och passlig åt Joline eftersom den inte innehåller mjölk).

Innehåller ~4,5% kolhydrater och ~25% fett.
10 bitar/paj = >4 gram kolhydrater per bit.
8 bitar/paj = >5 gram kolhydrater per bit.

Receptkälla.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats