JANINAS

Lilla bebben provar gröt & den farliga djungeln

Igår kväll fick Milou för första gången smaka på gröt, och det tyckte hon var jättegott! Man såg riktigt hur hon njöt och ville ha mera. Vi provade på Valio’s Onni havre-hallongröt, mest bara för att jag fått den hemskickad på posten och var ivrig att testa den. Milou är väldigt intresserad av mat och har godkänt allt hittills (potatis, morot, blomkål) och gröten var nog mest populärt hittills. Jag kommer sen börja ge henne vanlig hemgjord havregröt till frukost och kvällsmål men före hon börjar äta riktiga måltider och får näring därifrån, så kommer vi köra med den vi provade igår tror jag. Det är väl bästa alternativ om man ska följa de råd man får från rådgivningen.

Jag tycker faktiskt det orsakar ångest och stress när man ska tänka på vad som är nyttigast och bäst, speciellt för barnen. Överallt läser man om livsmedel som inte är så bra som man trott förut, allt innehåller olika giftiga ämnen och vanlig husmanskost som tidigare varit bästa alternativ oavsett, är plötsligt rätt begränsat när man vill åt det som har mest näring. Allt ska va ekologiskt och helst inget fabrikstillverkat, bästa skulle väl va om man blev bonde och hade eget lantbruk.

Det är en riktig djungel! Man börjar med att köpa egologisk frukt och känner sig så nyttig och duktig, och sen läser man vidare om det ena efter det andra som man borde byta ut mot något bättre och då inser man att det räcker ingenstans att köpa de där ekologiska bananerna. Allt är cancerframkallande och giftigt, bryter ner immunförsvaret och förkortar livslängden. Och är det inte det, så innehåller det helt enkelt ingen viktig näring. Skulle vi köpa allt ekologiskt skulle vi inte ha råd med hyran, och vi väljer faktiskt att ha tak över huvudet.

Den senaste tiden har jag funderat väldigt mycket på dethär, och jag känner att jag blir mer och mer vilsen och får ännu mer ångest ju mer jag tänker på det. Man blir så lurad av alla bortlämnade ingredienser och tillsatsämnen på etiketterna, hur ska man veta att det man tror är en bra vara, faktiskt är det också. Eller kommer det stå på nyheterna nästa dag att den varan också är livsfarlig.

Världen är nog helt uppochner tycker jag. Man kan inte lita på någon längre. Enklast är att använda sunt bondförnuft, men när det visar sig att det också lurar en så blir man ju lite less.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennie

    Hej Janina!
    Jag har en kille på drygt 5 mån och hjälp vad jag angstar över allt som jag har börjat stoppa i både honom och mej. Håller fullständigt med dej, man blir så less då det man trott har varit bra inte längre är det enligt nån ny forskning.

    En grej jag har velat fråga dej som jag också angstar mycket över är samsovning. Jag har förstått att du(/ni?) samsover med Milou? Har du gjort det med alla tre tjejer? Kan du som erfaren 3-barns mor ge lite synpunkter på samsovning så att jag kan lugna ner mej lite? :) Alltså mitt problem är att jag innan jag fick barn alltid har tänkt ”mina barn ska absolut sova i egen säng”. Främst för att jag o gubben ska få ha åtminstone sängen för oss själva. Men så i juni föddes förstås en ”problem-sovare”, som kan vara svårsövd emellanåt, vaknar hundra gånger per natt (för mat eller nåt annat trubbel han har som han måste skrika av sej) och har svårt att somna om själv. Enda sättet som funkar för att jag ska få någorlunda tillräckligt med sömn är att han samsover med mej. Egentligen hur mysigt som helst, men mina tankar ställer till problem då jag hela tiden tänker ”han kommer aldrig att kunna sova hela nätter i egen säng efter detta”, ”vi kommer att få världens mammigaste som inte klarar av att sova utan mej bredvid”, ”pappan kommer aldrig att duga nattetid” etc etc. Dessutom sover pappa på soffan nu då både han o jag sover sämre då vi har det trångt. Det späder på tankar som t.ex. ”vi kommer aldrig att få somna ensamma på 18 år” typ. Please, berätta gärna dina tankar kring detta så att jag förhoppningsvis kan få lite lugn i min redan överhettade första-gångs-mamma-hjärna ;)

    PS! Du har en superfin och intressant blogg!

  2. Nöten

    Känner så igen mig i det du skriver. Här köper vi en del ekologiska frukter och grönsaker, men ändå känns det som resten av maten är ”livsfarlig”. Man blir så trött på att ständigt försöka hålla sig uppdaterad om alla E-ämnen m.m. Och ha dåligt samvete de gånger man ger barnen sådant som inte är tillagat från grunden av fina råvaror och man vet att man ger dem ”dålig” mat. Det skulle ha varit skönt att ha varit mamma för några decennier sedan då de inte behövde tänka på alla farliga matvaror som vi gör nu idag. Eller så kanske de hade andra problem när min mamma var ung, vad vet jag :)

  3. Malin

    Jag bruk tänka att ju mindre reklam en vara har desto bättre, och helst ingen innehållsförteckning. Som frukt och ägg, fisk etc… Sen väljer ja bort kött ibland. Det är dyrt och inte så bra för miljön men ack så gott! Vegetarisk grädde är billigare (bättre vet jag dock inte??) än den animaliska… ekologiskt kan man ju köra med ibland om man känner sig extra rik nån dag..

    Har en dotter i samma ålder som Nicolina, brukar tänka på att de sku kunna bli bästa kompisar i nåt skede i framtiden när de går på universitet eller yrkesskola :D fin blogg har du, funderar på å böri blogg själv!

  4. Lillon

    Ja man blir så fövirra av alla råd och allt man hör o läser. Som man sko va en sämre mamma för att man ger en burk färdigmat nån gång.
    Här kör vi nog på bondförnuftet, med ekologiska inslag ;) huvudsaken dem äter och mår bra. :)

  5. Jenny2

    Håller helt med! Ju mer man funderar desto värre blir det. Lite som Alfred Backa sjunger ”om inte ebolan tar dig, så gör glutenet det” haha :D

  6. Anonym

    Fabrikstillverkad gröt är det tillsatt järn i som barnet behöver. När du gör egen gröt är tips att mortla eller på annat sätt göra fina smulor av paltbröd och tillsätta i gröten eftersom det innehåller myclet järn. Det är tydligen jätteviktigt med järnet. (Vill inte spä på din ångest mer utan säger av omtanke)

    Angående det andra så köper vi också ekologisk frukt och är medveten om alla gifter som finns i mat. Man kan inte köpa allt ekologiskt, inte vi varjefall som studerar med barn. Vi fokuserar på svenskt kött, ekologiska grönsaker, spagetti och krossade tomater. Ekologisk mjölk har jag läst gör stor skillnad om man köper! Man får ta det lite efter hand, öka på med någon ekologisk vara då och då. I vår butik skiljer det bara typ 2kr mellan Ekologisk och icke på spagetti och krossade tomater, så det är bra. Ha inte ångest, man gör så gott man kan! :)

  7. Ida

    Min mamma fick i våras beskedet att hon har tarmcancer vilket förstås är ett väldigt tungt besked att få. Men i de allra flesta fall av tarmcancer blir man frisk så länge det man märker det i tid och skiten inte hinner sprida sig. Självklart frågade hon läkarna och sköterskorna gång på gång vad som kan ha orsakat sjukdomen och visst kan det vara att det är något ämne någonstans som påverkar lite men det finns också så många andra faktorer som påverkar. Hon har fått ordern om att äta vad hon vill och njuter av och det tycker jag också att man ska göra. De flesta människorna idag får cancer i nåt skede av sitt liv bara man lever tillräckligt länge men man kan inte gå runt och vara rädd för allt. Det bästa man kan göra för att förebygga cancer är att följa magkänslan och lyssna på sin kropp. Är det något som inte stämmer ska man kolla upp det innan det är för sent, och läkarna idag är jätteduktiga. Jag vet om att jag har en risk att få tarmcancer eftersom mamma har det så jag kommer gå på tarmundersökning vart femte år (denna tarmcancer tar 10 år att utvecklas) för att vara på den säkra sidan men där emellan kommer jag leva och inte springa runt och vara rädd. Självklart ska man leva hälsosamt men man behöver ju inte gå till överdrift.

  8. Kamilla

    Hej Janina!

    Allting är inte cancer-framkallande.
    De som äter växtbaserat har lägst cancer förekomster i hela vida världen, det är för att de äter mat som skyddar så bra, och till och med tar bort cancerceller som har börjat spridas!

    Ägna gärna lite tid åt att se de här 4 videorna av Dr. Greger som förespråkar växtbaserat -när man byter ut: mjölk, kött och ägg mot: frukt, fullkorn, baljväxter, grönsaker, frön och nötter. Det finns ingen nyttigare kost på denna jord, och det är väl exakt det varje förälder söker för sina barn, bara det bästa?

    http://nutritionfacts.org/video/phytates-for-the-treatment-of-cancer/

    http://nutritionfacts.org/video/can-flax-seeds-help-prevent-breast-cancer/

    http://nutritionfacts.org/video/slowing-the-growth-of-cancer-3/

    http://nutritionfacts.org/video/do-vegetarians-get-enough-protein/

    När det gäller eko frukt och grönt, så ska man försöka köpa eko när det kommer till äpplen och potatis, och liknande med tunt skal. Banan och avokado är alltså mindre viktigt att det är eko ur hälsosynpunkt, för de har ändå ett tjockt skal som man kastar bort. På det sättet slipper man stressa upp sig att allting måste vara ekologiskt för att duga, för så är det ju inte.

    Vill du veta en sak? Maten smakar inte sämre bara för att den är vegansk. :-) Veganer kan precis som alla andra äta lasagner, potatisgratänger, pizzor, pajer m.m. Det finns massa recept att hitta på Internet.

    Jag själv är vegan, och ingen är så orädd cancer som jag ;-) Det är bara emot naturens lagar att jag skulle bli dödligt sjuk så småningom. Man kan äta havregrynsgröt med hackade nötter på morgonen (en riktig näringsbomb blir det då), sedan till lunch kan man äta fullkornsris, sojabönor och en bunt med god babyspenat (mycket nyttigt igen) och till middag är det bra att dricka kalciumberikad havremjölk, 1 banan och 1 näve rostade pumpakärnor (pumpakärnor har ovanligt mycket järn).

    Vill man inte ta kalciumberikad havremjölk kan man inta chiafrö (1 tsk krossade chiafrö motsvarar 1 glas mjölk när det gäller kalcium) Inget kan gå fel så länge man äter olika frön och nötter varje dag som vegan. Det går även med lite eftertanke att vara vegan utan nötter också, men du har antagligen turen att du slipper oroa dig över det? :-)

    Nu under vintern tar jag vitamin D2, men vitamin B12, och jod tar jag varje dag. Intar även AlgOmega 3 varannan dag. Hittar inte alltid specifika kosttillskott till mitt barn, och då får hon liten del av mina. På det sättet t.ex. får man Precis allt vad man behöver och man slipper känna ångest över att maten inte skulle vara bra. Finns inget nyttigare än det här!!!

    Lycka till med dina matval!

    /Kamilla

    JANINA SVARAR: Tusen tack för infon och länkarna!

  9. jenni mamma nalaneps

    känner igen mej i djungeln. Finns så mycket info och att veta vilken info som är korrekt och vilken som är mindre korrekt är jobbigt.Man kan som int bara tro på det som man läser utan skall tänka kritiskt konstant. Men allra billigast e ju att la maten själv. Babymatsburkarna innehåller ju inte mycket till näring. :( Blev nyfiken på varför du skrev att du SEN skulle koka sk vanlig gröt men inte än?
    Vår lillebror är ju bara en mån yngre än milou o visst växer de snabbt ! Flickorna tycker förrästen jättemycket om nikolinas vloggar ;)

    -nepeles och nalanis mamma

    JANINA SVARAR: Sant! Man måste tänka kritiskt när det gäller allt nuförtiden. Främst tänker väl jag på det extra tillsatta järnet och sånt som finns i fabrikstillverkad babygröt, enligt livsmedelsverkets hemsida är det ett bättre alternativ i början innan de börjat äta mat ”på riktigt” och får näringen därifrån. Men jag vet inte.. man kan ju koka egen gröt som innehåller allt viktigt också men det känns lite jobbigt när man har så mycket annat att fundera på med tre barn ;) Sen när hon blir äldre kommer jag nog göra egen gröt på havregryn och mjölk.

stats