JANINAS

Lite extra sömn skadar ingen

Igår hade Nicolina väldigt svårt att somna när det var dags att sova middag, så vi passade på att prova ta bort middagsvilan helt igår. Hon fick ligga och se på Pippi en timme istället, fast det tog inte länge förrän det spårade ur helt och hållet.

Hon hoppade i soffan och skrek och var helt galen, sen fortsatte hon likadant i vår säng. Hon var riktigt hyperaktiv med andra ord! Och så höll hon på i flera timmar, även om hon är vild vanligtvis också men igår var hon var minsann inte sig själv. Hon blev helt genomsvettig så vi var tvugna att bada henne sen före kvällsmaten.

Hon somnade kring klockan 20, vilket är liite tidigare än vanligt eftersom hon brukar ligga och prata ett tag, och det gjorde hon inte igår. Men sen så vaknade hon redan 6:30 idag, så vi fick alltså inte ut något positivt när vi lät henne skippa middagsvilan, istället blev hela dagen superjobbig för oss alla och jag var lika trött imorse som vanligt.
Kanske skulle hon börja sova längre på morgonen om hon hoppade över middagsvilan flera dagar i rad, men så galen som hon blev igår så väljer jag nog att stiga upp lite tidigare på morgonen istället. I alla fall tills man märker att hon är redo att vara vaken hela dagen, för det är hon uppenbarligen inte ännu. (Och alla ni mammor som har barn i hennes ålder som är vaken hela dagen och som tycker det är konstigt att Nicolina sover middag, så kan jag berätta att det är INTE ovanligt alls, många som är äldre än henne sover fortfarande en stund på dagen och det gör inte de barnen sämre eller sena i utvecklingen.)
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Sömn föder sömn, man behöver lite vila på dagen :) Vi hade 4-åringar som sov på förskolan där jag arbetade innan… alla hade vila men alla sov kanske inte :)

 2. åsa

  Här vilar nog oxå vår son middag varje dag, oftast uppemot 2-3 h (han är i samma ålder som Nicolina). Så länge det funkar så varför ta bort vilostunden.

 3. Lisa

  min son som fyller 3 i december sover middag han också, ungefär en timme. sen sover han 21-09, han är en riktig dröm o ha o göra med för det mesta. när vi försökt plocka bort middagsvilan har vi fått samma resultat som ni, så vi låter honom sova middag tills han själv är stor nog o ta bort det :) fin flicka ni har! hon är jättesöt!

 4. Emilia

  Natalia sover ännu på dagen,dock fungerar det med bara en middagsvila hos oss för annars blir hon så jätte pigg på kvällarna. Men hur som haver, det är något som både hon och jag njuter av, för som förste man ut sa här så vill jag också sova middag vissa dagar, hehe. Blir totalt krig om hon inte sover den där middagsvilan och det har jag också tänkt låta henne göra så länge hon vill och behöver! :)

 5. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Njut så länge hon sover middag säger jag bara! :) Det kommer vara guld värt för dig när bebisen kommer om inte annat. Här slutade vår tjej sova middag precis innan lillasyster föddes (då bara drygt 1,5 år gammal) och det var inte vad jag hoppats på. Det gick inte att få henne att sova hon kom upp igen bara och vägrade. Spelade ingen roll hur länge man höll på att lägga tillbaka henne. Nu i våras började hon dock tycka det var ok att sova på dagen igen, iaf ibland. Så nu sover hon oftast en stund på dagen de dagar hon är ledig från dagis och på helgerna iaf. Ibland somnar hon en stund när hon kommer från dagis också. Tycker det är jätteskönt när hon väl vill sova både för hennes och min skull även om hon fixar hela dagen vaken galant. Dock är ju vissa dagar jobbigare än andra så ibland behöver hon det verkligen!

 6. Anonym

  Sonen e 2,5 år, å han sover 1h mitt på dagen. Sova är nog inte av ondo för barns utveckling. Fortsätt att ha henne att sova på dagen, du kommer nog att behöva en stunds lugn och ro när förhoppningsvis båda sover samtidigt senare.

 7. Lovis

  Barnet jag jobbar med är lika gammal som Nicolina, han slutade med middagsvila i förrgår för han inte somnar längre. Men han blir på mkt bättre humör om han får sova lite på dagen, så vi försöker ändå fortfarande ;)

 8. Anonym

  Jag har en som snart e 4 år och hon sover 2 timmar på dagen, går å lägger sej mellan 21-22 på kvällen å vaknar kring en 8-9 på morgonen :)

 9. carrre

  Min dotter som är lika gammal som din N så sover också ännu 1-2½ timmar per dag, hon meddelar till och med själv att hon vill gå i vagnen (syskonvagnen annars ryms hon int). Behåller gärna middagsvilan så länge de bara går "hälsosamt" för både henne å mig med en liten paus.

 10. Janina svarar

  Alexandra: Det är precis det jag har tyckt, så om de nu är trötta så är det väl klart att de ska få sova middag :)

 11. Alexandra

  Tvärtom visar studier att barn mår bra av att sova/vila en stund på dagen. Det sägs att sömn föder sömn. Hjärnan behöver en stund vila mitt på dagen, för att kunna bearbeta alla sinnesintryck den fått ta del av under förmiddagen. :)

 12. Anonym

  Alla barn är olika :) min lilla tjei på strax 2 år sover nästan aldrig middagsvila längre, bara en sällsynt tid i mellan!

 13. Malin

  Victoria sover nog ännu middagsvila hon. förutom de dagar hon tar sovmorron å vaknar 9 då brukar vi skippa vilan mitt på dagen. men hon behöver sova en timme mitt på dagen för att orka resten av kvällen.

stats