JANINAS

MILOU

Det var i fredags som förvärkarna började. Väldigt milda, kändes mest som mensvärk som kom och gick. Molvärk, och emellanåt kom de i samband med sammandragning. Tänkte inte desto mer på det än att kroppen förberedde sig, jag var ju trots allt i vecka 39+1 då och skulle föda om sisådär en vecka. Trodde jag.

Dagen gick undan utan desto större problem eller funderingar. Under eftermiddagen lugnade förvärkarna ner sig och mot kvällen kände jag knappt av något alls. Förutom ett väldans tryck neråt ibland. Jag beskrev det som att det kändes som en melon försökte tryckas ut genom baken. Så hade det känts flera veckor redan fast trycket hade ökat aningen. Mina systrar kom hit på kvällen och vi hade fredagsmys med glass, jordgubbar, skumvin (inte åt mig förstås) och kaffe. Riktigt mysigt! Vi pratade lite om morsdagskaffet på söndag, och jag skojade om att jag inte kan komma för jag ska ju föda barn då. Det hade jag ju bestämt för länge sen.

Under natten fortsatte förvärkarna, fast då kände jag mest av dem när jag vände på mig i sängen. Det kändes precis som under dagen, som mensvärk. Störde min sömn lite mer än vanligt och jag sa åt Daniel på morgonen att jag tror förlossningen inte är så väldigt långt borta. Trodde dock fortfarande att det skulle hända nåt först om en vecka ungefär.

Allt var som vanligt på lördagsmorgonen. Rätt täta sammandragningar som gjorde lite ont emellanåt, men inget alarmerande. Vi hade planerat att besöka inomhuslekparken Swingeling under dagen och jag passade på att färga håret som jag ville hinna göra en sista gång före förlossningen. Då var klockan 10-11 och vissa sammandragningar gjorde riktigt ont, men jag kunde fortfarande bete mig som vanligt under toppen av varje sammandragning och då är det lugnt. Kunde gå, prata och andas normalt när det kändes som värst, så då var det ännu inte så farligt. Förlossningen var inte aktuell ännu på några dagar, trodde jag då.

Färgade håret färdigt och satte igång att laga hemgjord pizza. Klockan var ca. 12. Kände att smärtan kom oftare och blev lite intensivare, fick mer ont i ryggen under värkarna men de var fortfarande oregelbundna. Ibland kom de med 10 minuters mellanrum, ibland 30. Av tidigare erfarenheter så var det ännu inte alarmerande. Jag skulle åtminstone inte föda idag.

Under tiden Daniel hjälpte till att kavla ut pizzadegen gick jag på toaletten och märkte att det kändes läskigt att kissa, det kändes nämligen som att hon låg och tryckte på något otroligt. Fick en värk nästan genast när jag satt mig ner på toan och när jag var färdig märkte jag att det kommit en blodig flytning i trosan också. Inte mycket, men ett klart tecken på att förlossningen kanske inte var så långt borta som jag trodde.

Jag ropade genast på Daniel och berättade vad jag upptäckt, varpå han frågade om vi ska åka in nudå? Nej ännu är det inte dags. Sammandragningarna måste vara tätare och jag vill hellre vänta hemma än på sjukhuset. Trodde ändå fortfarande att det skulle dröja minst ett dygn till, fast det höll inte Daniel med om. Han såg hur ont jag började ha mellan varven och var rätt säker på att det blir förlossning under dagen.

Så efter en kort diskussion kom vi överens om att det inte blir något Swingeling efter lunchen, istället borde vi föra barnen till min mamma medans vi hinner. Planen var att moster Josefin skulle vara här hemma med dem när det var dags att föda men ifall det skulle dröja ett dygn så kunde de gott vara hos min mamma istället. Så efter maten packade jag en väska åt barnen, ingen stress ännu. Men jag kände hur adrenalinet börjat pumpa och jag blev väldigt tankspridd. Att jag skulle föda snart både skrämde mig och gjorde mig ivrig. Jag hade ett stort jobb framför mig och blev riktigt nervös när jag insåg att det kanske var pågång redan.

Lite efter klockan 15 åkte vi iväg mot Oravais och innan vi ens kommit oss ur stan så märkte jag hur värkarna blev regelbundna med en gång. 7 minuter mellan varje värk, exakt. Vissa gjorde mer ont än andra. När det gjorde som mest ont kunde jag inte prata normalt och ville helst hålla andan.

Så fortsatte det tills vi kommit tillbaks till Vasa. Vi bestämde att försöka påskynda värkarbetet genom att gå runt på Biltema. Nästan med en gång blev det tätare mellan värkarna och efter 15 minuter var det bara kring 4 minuter emellan. Det hade börjat göra riktigt ont och det var dags att åka hem tyckte jag.

När vi kom hem kokade Daniel en kopp kaffe åt sig och vi satt vid köksbordet och funderade vad vi skulle göra härnäst. Klockan var 17:50. När jag satt ner kom värkarna med 5-6 minuters mellanrum, men så fort jag steg upp ändrades det till 2-3 minuter. Eftersom jag inte hunnit få bedövning tidigare och gärna ville prova på något tyckte jag vi kunde åka in så det inte skulle bli för sent. Vid det laget hade jag så ont när jag fick en värk att jag ville stå böjd över något och ha Daniel att trycka sina händer mot ryggslutet. På så sätt hanterade jag värkarna. Jag packade det allra sista i BB-väskan och vi åkte till sjukhuset som ligger ca. 5 minuters bilfärd bort.

18:30 kom vi in till förlossningen. Jag blev undersökt och var öppen 5-6 cm. Babyns huvud lågt riktigt lågt och tryckte på. Vi fick genast gå till ett förlossningsrum och jag fick gå på toaletten och byta om.

Kände hur värkarna kom tätare efter undersökningen, nu med 1-2 minuters mellanrum och Daniel fick stå och och massera min rygg medans jag stödde mig mot sängkanten. Fattade att det var nära nu. La mig ner på sängen och blev kopplad till CTG. Babyns hjärta slog på fint och efter liten diskussion började de förbereda för att ge mig lokalbedövning. Spinalbedövning som jag skulle velat prova på var det redan för sent för. Jag var nu öppen 8-9 cm och klockan var 18:50. Läkaren kom in och tog hål på hinnorna och gav mig bedövning.

Jag hann få lindring en liten liten stund innan jag kände att det började trycka på riktigt ordentligt. Bedövningen hjälpte inte längre och nu var det dags kände jag! Vände mig på rygg och blev undersökt, babyn låg nu strax innanför. Krystvärkarna var inte riktigt så intensiva ännu men jag fick börja krysta lite smått för att få ner henne den sista biten. Några minuter senare, klockan 19:37 blev allt väldigt intensivt och krystningsskedet var i full gång.

Jag tog tag i knäna och krystade för allt jag var värd vid varje värk, som nu kom med 30 sekunders mellanrum. Huvudet syntes med en gång och jag fick känna med handen. Det gav mig ännu mer motivation att ta i ordentligt. Daniel stod bredvid och lugnade mig, berättade hur nära det var tills allt var över. Han såg på hur hon efter varje krystvärk syntes lite mer. Det som för mig kändes som en evighet varade bara 13 minuter och när jag var säker på att jag skulle dö av smärta kom hon äntligen ut. 10 maj kl. 19:48.

En liten Milou som vägde 3320 g och var 49,5 cm kort. Alldeles, alldeles bedårande! 


Ögonblicket som inte går att beskrivas med ord. Tredje gången och precis lika magiskt.


Hud mot hud med pappa sålänge jag duschade. Där sov hon gott!


Mostrarna och Jakob kom en liten stund på söndagen för att beskåda underverket.


Vi bad om tidig hemgång även denna gång och fick åka hem på söndag kväll när hon blivit ett dygn gammal.


Första gången i storasysters famn. Som Nicolina väntat på det ögonblicket! Joline var lite blyg för babyn och höll sig på avstånd.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda

  Massa grattis! Vilken härlig bild på Nicolina tillsammans med lillasyster! Man blir alldeles varm inombords! :)

 2. Ida

  Så fantastiskt! Tack så mycket för att du delar med dig! Fick mig att minnas och återuppleva min egen förlossning av min dotter. Fäller en tår och önskar er all lycka!

 3. elin

  Åååh här sitter jag med tårar och vill uppleva det ni har nu en gång till! vilken fantastisk liten tjej ni fått, stort grattis ❤ och ps vilken inspirationskälla du är, du har hjälpt mig mycket utan att du vet om det! ❤

 4. Pamela

  Jaa! Underbart! Och hon föddes lite tidigare än BF som jag gissade oxå. Vikten minns jag inte vad jag uppskattade… Ha det jättebra nu!! :D

 5. Hanna

  Åh massa grattis till er och bra jobbat av dig! Vart tårögd när jag läste förlossningsberättelsen. Hon är så fin lilla Milou och bilden med storasystern ser man hur det bara lyser stolthet!!

 6. Nanni

  Stort grattis!!!
  Måste bara fråga lite råd av dig nu..

  Jag är i v 6 och har mått otroligt dåligt nu en hel vecka. Med förra barnet spydde jag halva graviditeten. Du har ju också mått illa,har du ätit någon mirakelmedicin eller hur har du klarar dig? Vet inte hur jag ska orka!

  JANINA SVARAR: Tack! :)
  Uschdå, lider verkligen med dig. Jag började äta Primperan från vecka 23 ungefär, och jag tyckte det hjälpte lite. Bättre än inget i alla fall! Jag tog en tablett före frukost och en innan jag la mig på kvällen. Det gäller att ta det regelbundet, eftersom det inte är en medicin som hjälper på direkten. Boka tid hos läkare och be hen skriva ut Primperan! För vissa hjälper det inte, men för mig och flera jag känner har det hjälpt. Om inte annat så kan man ju åtminstone inbilla sig att det hjälper ;) Placebo you know.

 7. maggan

  Hej och grattis till lillan <3
  minns att du funderade hur du skulle klara förlossningen eftersom du mått så illa, hur var det sen? Orkade du med? Och hur mår du ochh din kropp nu? Lycka till nu! :)

 8. Liselotte

  Sitter med tårar som rinner ner för mina kinder, det är nått fantastiskt att läsa om förlossningar! Å blir så glad för eran skull att allt gått bra och att ni nu fått erat tredje underverk :)

  Hoppas jag själv för uppleva en vaginal förlossning, så häftigt vad kroppen klarar av! Grymt jobbat av er alla ihop <3

 9. Luvisen

  Men herregud så söt! Å så fint namn! Stort grattis till er alla! Det var minsann bra jobbat av dig! Och så modigt att våga sätta sig i bilen å köra till Oravais mitt i… hade jag aldrig vågat. Får jag fråga om det blev sen avnavling eller ej? Och gav ni något k-vitamin? Hoppas ni blev väl bemötta av vårdpersonalen oavsett. Nu ska ni bara snusa bebis å njuuuta….

  JANINA SVARAR: Tusen tack! :)
  När de skulle klampa navelsträngen tyckte jag det gått för kort tid, det hade väl kanske gått 5 minuter. Jag bad dem vänta en stund till men barnmorskan hade pumpat ur den och sa att det inte fanns mer blod i den, att den var helt slapp och att det inte hade nån betydelse om vi väntade längre. Den såg så vit och slapp ut så jag sa att det var OK. Milou var så röd och grann hon också så jag tror nog hon fått det hon behövde :) K-vitamin tackade vi nej till och det accepterade barnmorskan med kommentaren ”ni får ta den fighten med barnläkaren sen”. Sen när det var dags för hemgång och undersökning av barnläkaren var det inga funderingar alls, hon sa inget alls om den saken. Så ingen K-vitamin blev det och jag upplevde att hon var mycket piggare på att amma än sina storasystrar varit som fått sprutan! Om det beror på det eller inte vet vi ju inte men man kan ju tänka sig :)

 10. Elisabeth

  Oj du beskriver på sånt bra sätt så de känns nästan som att man var me när de händ! :) Börjar riktigt längta tills de blir ens egen tur att få bebis, de låter så magiskt på nåt sätt, fast de kan no ta några år till ännu.. :p

  Grattis och lycka till med allt. :)

 11. Lisa

  Så söööööt liten tjej :))) GRATTIS åt er! Hur uttalar man Milou är det som det skrivs eller är det typ ”Miloo”?

  JANINA SVARAR: Tack! :) Man uttalar det ”Miloo” :)

 12. jenlen86

  Så fin förlossningsberättelse, sitter nästan med tårar i ögonen då ja själv är beräknad tills nu på fredag. så man bara längtar & väntar på att något ska hända. Får säga grattis & sån fin dotter du fått, jätte fina bilder!

 13. Helena Nygrund

  Oj nu blev jag alldeles tårögd! Ännu ett jättegrattis till er fina föräldrar, och framför allt till dig Janina som kämpat dig igenom denna tuffa graviditet, sjukt bra jobbat gumman!
  Eftersom jag följt din blogg sen Nicolina var bebis är det så fantastiskt att ha fått tagit del av ytterligare två fina bebisar, och jag önskar er allt gott i livet, av hela mitt hjärta.
  Nicolina är ju så stor och förståndig och säkert en jättestolt storasyster, men det ska bli extra spännande att se hur Joline tar det. Hon har ju också blivit storasyster nu!
  Massa massa kramar till er alla!
  /Helena N

 14. Kristina

  grattis förresten! hon är så söt :) vi som sagt tre barn, men jag som börjat vela nu efter två blev igen lite babysjuk ändå.. :) men vi får se! kanske en sladdis lagom då yngsta nu börjar i förskolan :)

 15. Kristina

  Har de biltema i vasa, sedan när? har helt missat det! :) trodde då jag såg bilden på IG att ni var i Kokkola och tänkte hur sjutton ni for dit då ni bor i vasa, det var på gång och du skulle föda där. sen förstod jag ännu mindre hur ni hunnit tillbaka då jag såg hon kommit bara nån ynka timme senare.. förrän nu.. haha! :)

stats