JANINAS

Nyfunnen hobby

Igår spenderade jag största delen av förmiddagen med att göra puré. Gud vad roligt det är att göra egen barnmat! Det blev broccoli, blomkål och batat. Batat fick hon smaka för första gången igår, och OJ vad hon njöt! Hon älskar broccoli och morot också, men batat var nog något speciellt. Jag minns att Nicolina var helt galen i broccoli och blomkål, och gillade inte banan och äpple. Vi har inte testat ge någon frukt åt Joline ännu så får se om hon är likadan som sin syster.

Det blev mat som räcker i 30 dagar framåt, och hur mycket blev kostnaderna sammanlagt? Ca. 3 €, köper man puréburkar så blir det ca. 10 €.

Längtar tills hon börjar äta kött och sånt också, så jag får börja tänka ut riktiga måltider!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. JohannaKoo

  Men hur vet man vad alla påsar innehåller? Iskubsformar är ju som allting annat som man använder i köket tillverkade också av plast. Sedan har jag fått lära mig att man skall inte alls frysa något när det är varmt utan låta det bli kallt först…dessutom är inte grönsaker och barnmat som man fryser in sura eller fettrika. Men så klart, alla gör ju på sitt sätt. Jag har alltid låtit pureet bli kallt och sedan fryst det in i iskubsformar. Sötpotatis har alltid varit en favorit här ;)

 2. Anette

  Vad duktig du är som fixar egen mat. Tycker också att det var roligt att fixa barnmat,speciellt åt förste sonen gjorde jag nästan allt själv, men åt nummer 2 började jag fuska mycket då vi började med kött/fisk. Kokade egen första gångerna men blev en del burkar sedan (Hipps ekologiska är bäst ;)) för att sedan kring 1-års dagen övergå till den mat som övriga familjen åt. Batat var en favorit här oxå.

  Ett tips (kanske u redan gör) är att värma maten i vattenbad och inte i micro så bevaras näringsämnen bättre…

 3. Anonym

  Ouch.. Det hade jag ingen aning om. Fryste alla smakportioner i iskubsformar åt min tjej, men med nästa barn får jag nog ta och tänka om.. Tackar för upplysningen!

 4. Nea

  Det har sin charm att koka puréer. Jag använder mini-Minigrippåsar. Lite mindre klottiga att få in maten i, annars funkar de som vanliga fryspåsar. Fast vill inte tina i mikro eller varmt vatten i påsarna då jag är nojig med att det lossar saker ur varm plast…

  Här äter vi också nu morot och potatis och jag tänkte köra batat till nästa. Fröken är 5,5 mån och jag tänkte vänta tills 6 mån, men hon visade alla tecken på intresse av mat. Och efter två dagars smakande började hon gapa som en fågelunge efter skeden. Undrar bara hur mycket som är passligt att ge en såhär liten smakare…

  Lagade faktiskt färdigt broilermos idag då vi hade för mycket strimlor. Där fick man sätta i mycket av kokspadet. Med storssyster sportade jag sen senare med att krydda spadet med peppar, lagerblad och örtkryddor, men man måste väl vänta lite till….

 5. Anonym

  Varför skulle fryspåsar vara hälsosammare än iskuber?

  JANINA SVARAR: ”Om man fryser ner något som är varmt, surt eller fettrikt riskerar man att det frigörs skadliga ämnen som t ex ftalater. De påpekar förvisso också att denna risk är helt teoretisk så man skall inte gå i panik om man har mat nedfruset. Rådet är dock att man hittar alternativa sätt att frysa smakportioner på. ” – http://www.babydjungeln.se/hormonstorande-amnen-i-istarningslador-var-skall-man-da-frysa-barnmaten-i/

  Inga livsfarliga grejer alltså och det är fritt fram för alla att själv välja hur de fryser in maten, men sålänge det inte finns påståenden om att fryspåsar utsöndrar något så håller jag mig till dem.

 6. Elin 23

  Hej! Jag älskar också att göra egen barnmat till vår dotter som nu är 8 månader. Batat, är det finska för sötpotatis? Har aldrig hört talas om det förut. Det gillar vår dotter väldigt mycket, men favoriten är nog broccoli med pasta och skinka, lite kinkig är nog med bitar i maten då vi precis har börjat mixa den mindre slät. :)

 7. therese

  haha! var tvungen att googla vad batat var för något, var ganska kul att upptäcka att det var potatis, trodde typ det var någon exotisk rotfrukt ;)

 8. Anonym

  Jag brukade frysa in i muffinsformar och sen lägga i fryspåsar. = perfekta portioner! Man får den mängd man vill ha så behöver man inte kasta bort i onödan, för man tinar inte för mycket. (dina portioner ser ganska stora ut?)
  Och jag håller med, det är kul att göra egen barnmat, speciellt om barnet tycker om det! (och mycket billigare) :)

  JANINA SVARAR: Mina portioner är riktigt perfekta. Hon äter upp allt och vill ändå ha mer, men hon får inte mer än så nu i början när hon inte behöver äta sig mätt på maten, hon ammar ju efter maten så. Men tack för tipset med muffinsformarna, det kan jag använda sen när jag ska göra större portioner.

 9. Hedvig

  Du har ju gjort jättefint! Ett annat tips är att hälla barnmaten i iskuber och så ställa i frysen, sen tar man bara fram en och tinar varje dag!

  JANINA SVARAR: Tack! Fast det är hälsosammare att frysa in i fryspåsar. Hur enkelt som helst, bara att klippa bort knuten och tina upp maten, sen trycka ut maten ur påsen med en sked.

stats