JANINAS

Onsdagsfunderingar

När jag jobbar så filosoferar jag som bäst. Jag för dialoger i mitt huvud och kommer fram till så mycket jag skulle vilja få sagt. Jag skulle behöva skriva ett brev åt en kvinna som gör livet så mycket dystrare än det skulle behöva vara och som bara ser mina fel och brister, och så vill jag ifrågasätta er alla som har så emot våra drömmar om att flytta till Sverige.

Varje gång jag nämner här på bloggen om att vi vill flytta, blir någon upprörd. Ni anklagar mig för att bara vilja flytta p.g.a. språket, att vi istället borde flytta till en finsk stad och bara höra finska en tid så vi lär oss. Att vi är oförskämda och egoistiska som vill flytta bort från Finland och släkten och att vi inte har tillräckligt stor orsak att vilja flytta.

Då undrar jag, VEM bestämmer vilka orsaker man ska behöva för att få drömma? Vem ger dig rätten att anklaga oss för att drömma om något annat än du? Kan det inte bara vara så att man helt enkelt inte trivs i Finland? Vi kanske inte har lika bra relation med vår släkt som du har med din, kanske stör det inte någon av oss ifall vi bara träffas två gånger i året? Kanske finns det som vi vill studera/jobba med inte i Finland? Kanske finns det många orsaker som du inte vet om?

Jag har aldrig skrivit att det bara är p.g.a. språket, men det påstår ni ändå att det är. Säg mig, hur kan ni veta allt ni tror er veta när ni inte ens känner mig? Ni drar era egna slutsatser och sen har ni mage att bli arga på mig för något som inte ens berör er över huvudtaget. Personligen förstår jag inte hur man ens får för sig att spy ut negativa åsikter om andras drömmar, snacka om glädjedödare. Vem vill va en sån?

Min storasyster och hennes familj har bott i Afrika (p.g.a. jobb) i snart tre år och knappast har någon något skit att säga om det. Knappast tycker någon att de är elaka som ”tar sonen ifrån släkten” som ni påstår att vi skulle göra med våra barn. Hur skulle det vara elakt? Visst, det är bra att ha mor/farföräldrarna nära och kunna träffas ofta, men hur viktigt det är borde vara upp till var och en och då ska ingen påstå att man prioriterar fel om man väljer annat före. Tänk vad många som har släkten utspridd i flera länder, inget ovanligt alls.

Inatt drömde jag att jag var på jobbet och där bland alla människor stod min pappa. Jag har inte sett honom på snart 6 år och ibland saknar jag honom så enormt. Jag får panik av tanken att ingen vet säkert ifall man verkligen träffas i ”himlen”, för det enda hopp jag har att kunna se honom igen är den dag när jag själv stänger ögonen för gott. Och det kan gott dröja ännu 70 år tills dess.

Så att ha möjligheten att kunna träffa sina föräldrar/morföräldrar flera gånger i året är enligt mig tillräckligt. Finland finns alltid kvar så även om vi flyttar så är det inget som säger att det måste vara för gott. Så snälla människor, öppna ögonen och bli lite mer openminded, alla tänker inte som ni och alla har inte samma livssituation som er. Jag har ingen skyldighet att klä av mig och dela med mig av alla mina tankar åt er, jag delar med mig av det som inte kan såra mig om det skulle användas mot mig senare. Att bli alltför privat och sen få det kastat i ansiktet skulle knäcka mig. För jag vet hur elaka läsare kan vara.

Känner vi oss inte hemma i vårt egna hemland så är det uppenbarligen inte det rätta för just oss. Det betyder inte att det är sämre för alla andra också, men låt oss drömma, låt oss gå ifall det är det vi vill. Det berör inte er.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda

  Jag tycker ni absolut ska flytta om ni inte känner er hemma i Finland. Lite miljöombyte tror jag absolut inte skulle skada någon, varken er eller era släktingar.

 2. mikon

  Va den du är och drömm och hoppas. Du är stark som lever i en småbarnsfamiljevärld. Ung men inte dum är du. Lycka till i framtiden du/ni bestämmer den! Våga chansa å drömma

 3. malinlexell

  Vilka kloka ord du lagt in här i ditt inlägg tycker jag =). Håller med dej fullständigt om att man ska kunna gå sin egen väg utan att få höra sånt som ”tar sonen ifrån släkten”.. Stå på dig tjejen :) tycker du verkar vara en stark tjej <:):).. Kramar SKåne tösen Malin

  Kolla GÄRNA in min blogg. Malinlexell.vimedbarn.se

 4. Emilia

  Vad matt man kan bli på folk..! Varför försöka förstöra andras drömmar? Varför inte vara glad för er skull? Jag håller med dig helt Janina! Klart det är viktigt att man ska trivas i det land man bor i! Oavsett vad andra/familjen tycker… trivs man inte,så är det så.. Och att ni planerar en flytt till Sverige visar bara att ni är mogna och ansvarsfulla som sköter ert liv själva,och inte vad andra tycker ni borde göra.. Stå på er!

 5. Felicia

  Spring efter dina drömmar :)
  De som ifrågasetter er är bara för fega för att själva kunna ta ett sånt beslut som att flytta bort. Jag flyttade till Norge helt själv i augusti i fjol och har bra kontakt med alla vänner och familj. Var hemma över julen och nu ska jag hem till sommaren igen.
  Och Norge är helt mitt ställe så ångrar inte att jag kom hit. Det gjorde bara gott åt mig :)

 6. Sonja

  Oj, bra skrivet.. :)
  Får ni chansen så tycker jag ni ska pröva på Sverige, för vem vet när ni bott där ett tag kanske ni känner att de inte va för er och flyttar ”hem” tillbaka eller så känns det bara helt rätt och ni lämnar dit för gott..
  Att det skulle vara ”dåligt” mot barnen att inte träffa sina mor/farföräldrar på en längre tid är bara skit snack, dom finns ju ändå en båtresa/flygtur bort inte alls svårt att åka över och hälsa på en helg ifall man känner för det.
  (det finns ju faktiskt sådana barn som aldrig träffat sina mor/farföräldrar, eller träffat dom en gång och sen inte mera)

  Som själv 3 barns mamma kan jag lugnt säga att ni ska göra som ni själv tycker är rätt.. så länge Mamma och Pappa trivs och har det bra, så har barnen också det bra!

  Kanske det är så att negativa läsare är avundsjuka på er eller så har dom en tyngre period för tillfället.. ;) så ta inte åt dej av det negativa, låt det gå ut snabbare än det kom in.
  Även om jag inte känner dej kan man se att du är en bra mamma och att din 2 små söta troll mår bra! :)

 7. http://carloine.blogspot.com

  Vart man är far i världen eller vad man än gör, så kommer det alltid att finnas folk som tror sig veta bättre och ha en åsikt om vad man borde göra, men ingen kan veta eller känna ens känslor.
  Det viktigaste är att du vet att du gör det som du mår bäst av, och låter andras åsikter och negativitet rinna av dig, som en gås i vattnet. :)

 8. Emma

  Alla ska få har rätt att ha sina drömmar så iband slår de in och iband slår det inte in men man ska aldig sluta att drömma så alla som säger till Janina och hon inte ska få flytta till Sverige har inte ni någon dröm som ni vill ha uppfylld?. Det är som att ni säger till henne att hon inte får drömma

 9. Alexandra

  Hej! Tror inte jag kommenterat här innan men nån gång måste ju vara den första! :) blev faktiskt upprörd av detta! Klart ni får drömma, drömma är gratis och drömmar ska man ha! Å vill ni flytta till Sverige så självklart ska ni de! Hur vore livet om man inte drömde och chansade lite? Det är ju inte så att ni inte kan flytta tillbaka liksom! Nä fortsätt ni att drömma och förverkliga för det är erat liv! :)

 10. Anne

  Jag tycker det är väldigt starkt av er att följa era drömmar. De flesta tillåter sig inte att drömma om att flytta utomlands för de tänker att ”jag måste nog stanna här för att ta hand om mina föräldrar” eller ”tänk om jag inte trivs där då och så måste jag flytta hem igen”. Bättre att prova på nu än att ångra senare att man aldrig tog chansen.

 11. Josse

  Bry dej inte om vad folk skriver.. De är ju oftast bara de som är avundsjuka för att de inte har några drömmar själva eller de som inte vågar chansa som kommer med spydiga och tråkiga kommentarer. Våga leva ut din dröm. Man ska ju bara ångra det man INTE gjort!! Lycka till!

  Det är bara du som kan göra skillnad i ditt liv! GO FOR IT!

 12. Mikaela

  Fattar inte nu, och kommer aldrig att göra det. Varför måste alla ha så mycket åsikter om andra? Jag förstår inte varför det är så upprörande att ni har en dröm att flytta till Sverige, vad är det som är så spektakulärt och stötande för andra i ER dröm? Och varför får NI inte flytta till Sverige även om det skulle vara så att ni inte vill/orkar/har motivation att lära ER finska? Är alla föräldrar elaka som bor på annan ort än sina föräldrar? VARFÖR ska man klanka ner på andra om allting? Jag har ingen dröm om att flytta till Sverige. Eller jo, kanske lite i hemlighet ;-), men den skulle jag aldrig orka uppfylla i min livssituation nu med flera skolbarn osv. Och är fullkomligt nöjd ändå. Men det gör ju inget för mig ändå att ni drömmer om att flytta!! Det varken sårar mig eller gör mig illa på annat sätt. Nej bittra, sura och negativa människor…Ut i solskenet, njut av era egna liv och ha inte så mycket åsikter om andras. Lev och låt leva! :-)

 13. Alexandra

  Du verkar så fantastisk Janina! Och hur i helsike skulle okända männsikor kunna bestämma åt er vad ni ska göra och inte göra? Låter helknäppt tycker jag! Flytta till Sverige om det är de ni känner för! Herregud vad människor kan vara negativa.. Mvh Sverigebo.

 14. Jessica

  Oj, dethär är väldigt intressant måste jag säga.
  Vi har ju snart varit utomlands i tre år som du skriver och nu har vi planer på att småningom flytta hem till Finland igen. Hem till släkt och vänner och trygga lilla Vasa, finskt skolsystem o.s.v.
  Då vi pratar om våra planer med vänner och bekanta vi fått under tiden utomlands tycker de att det är en dålig idé. Hur ska vi kunna komma tillbaka till lilla Vasa där allt är ”inrutat” och stressigt efter att vi levt lugnt strandliv med allt det innebär?
  (Och, när vi reste ner till Afrika tyckte vissa att vi var knäppa. Vem vill väl bo i Afrika liksom, finns där ens mat att äta…?)
  Så, hur man än vänder och vrider har folk åsikter. Låt dem ha det. Det är ni själva som ska leva med era val, så gör det som känns rätt för er!

 15. Elisa

  Åhj, jag blir så arg när jag läser vad andra har skrivit till dig.
  Jag själv har bott i Sverige i 6 år nu, men jag föddes i Finland. Visst att det inte var mitt egna val, utan mina föräldrars, men jag vill säga en sak. Det finns både positivt och negativt med allting, men man ska inte börja jämföra allting, var man än bor. Om ni har en dröm att flytta till Sverige, gör det då! Prova på under ett år eller något, och efter det vet ni om ni vill stanna i Sverige eller flytta tillbaka till Finland, det skadar aldrig att prova.
  Och vad angår antal gånger man träffar mor/farföräldrar, jag tycker bara att det har varit en positiv sak sedan jag flyttade till Sverige! Hela min släkt bor i Finland, och klart att jag saknar alla för att vi inte träffas så ofta, kanske några gånger per år. Men jag skulle inte vilja bo precis granne med mina mor-och farföräldrar, eller andr a släktningar heller för den delen, då skulle det bli för ”vardagligt” att träffas, nu känner jag alltid en längtan till släkt och vänner i Finland, just därför att vi bor en bit ifrån.
  Så ja, jag vill bara säga att det finns både bra och sämre saker med både Sverige och Finland, och erfarenheter skadar inte, det kan ju vara värt att testa, till exempel ett år!
  Och vem har sagt att man inte får drömma?!?
  Jag tycker att ni är så grymma Janina, du och din familj! Gör det som känns rätt för er och strunta i alla elaka läsare som bara vet en liten bråkdel av hela sanningen!

 16. Johanna

  Applåder! Otroligt bra skrivet :) alla ska få bestämma hurudant liv man vill leva, det kan ingen annan säga hur/var osv. Ta ingen skit som Grynet skulle sagt och stå på dig! Ni gör det som känns bäst för er <3

 17. A

  Bra skrivet! Jag tycker det är starkt av er att följa era drömmar och inte bry er om vad andra tycker!

 18. Kajsa

  Åh, känner igen mej så mycket i vad du skriver. Folk ska alltid ha åsikter om allt, så är det bara. Vi har efter ett långt beslut flyttat till Österrike, för att vi ville det (har iofs makens släkt här). Hade tänkt göra det för något år sen också men dom flesta hemma i Sverige hade åsikter som gjorde att vi tvekade och valde att stanna. Men vi kunde ju aldrig släppa tankarna om att vi faktiskt ville flytta till Österrike, så till slut gjorde vi det.

  Min familj tog det väldigt hårt, pratade inte med min mamma på flera månader och min bror har precis börjat prata med mej igen nu efter över fyra månader. Det var vårat beslut att ta, och även fast folk reagerar negativt så måste man känna efter själv vad man vill och vad som är bäst för en själv. I slutändan är det viktigast att man själv följer sina drömmar! Hoppas det löser sej för er :)

 19. Sandra

  Nu har jag inte läst dom kommentarerna men SJÄLVKLART ska ni få flytta till Sverige om det är det ni vill!! Jag bor inte nära eller står min familj nära,har en fullt frisk pojke och bor i Stockholm ändå! Skäms skäms skäms på dom som kan säga så bara föratt det inte skulle passa dom. Usch så arg jag blir på översittarmänniskor som tror sig veta bäst om allt! Och janina,skulle du och din fina familj flytta till Stockholm är du mer än välkommen! Kram

 20. Anonym

  De som blir sura är förmodligen finnar som tar det som en enorm förolämpning att ni inte trivs i det land som dom kommer från och trivs i. Det där med etnicitet är så känsligt för många.

 21. Linnéa

  Helt rätt! Kloka funderingar :) Jag förstår er.. Försöker alltid vara en ”bra läsare”, skulle aldrig få för mig att kommentera något elakt. Ha en trevlig onsdag :)

 22. Lina T.

  Jag har inget emot att du flyttar hit :D synd bara att ni inte kommer flytta till skåne då :(

  Men en sak ni borde veta e att de e otroooligt svårt att hitta jobb här, i alla fall i Skåne, även om man har en utbildning. Enorm arbetslöshet…

  Jag e också en av de som har släkten utspritt över hela världen. Har i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, USA, Australien, Irak, Syrien och säkert många fler!! Holland också! Jao, många xP

 23. Anna

  Vad bra och fint skrivet!!! Jag håller med dig om allt du skrev. Det är såklart man vill trivas och känna sig hemma där man bor. Jag träffade min farmor och farfar kanske 4 gånger om året när jag var liten, och då under lite längre perioder. Och GUD vad jag såg fram emot varje gång vi skulle åka till dem! Jag längtade i flera veckor, och jag tyckte mycket mer om dem än om mina morföräldrar som jag träffade oftare (om man får säga så).
  Flytta hit till Sverige om ni tror att ni kommer trivas bättre här. Ni kommer ju aldrig få veta det om ni inte provar! :)
  Kram på dig och din fina familj!

 24. Natalie

  Det finns allt för många människor som vill trycka ner och påstår att ens drömmar är just bara drömmar. Att inte kan man ju göra si och så.
  Du är ung och du har alla möjligheter. Vill ni flytta, så flytta. Prova på åtminstone! Jag bodde 9 månader i Sverige och det gav mig jätte mycket. Fram för allt blev jag mera öppen för alla andra runt mig var det. Man pratade varje dag med nya helt främmande människor.

 25. dudy

  Hej. Har läst din blogg ett tag och aldrig tidigare kommenterat.

  Men det här inlägget berör mig för jag har stött på samma kritik när jag beslöt mig för att flytta till Malaysia, dock kom kritiken inte från bloggläsare (har nog inte tillräckligt för elaka kommentarer, skönt det också) men från kompisar, bekanta och så.

  Ger du upp dina studier, ditt skitbra jobb för att åka ner till Asien och föda på en malaysier som bara vill suga pengar a dig? Ja, sånt fick jag höra.

  Men mitt råd, lyssna inte. Läs inte. Ignorera. Följ vad hjärtat säger och gör vad du vill.

  Min mamma säger alltid åt mig att man kan alltid åka/resa/flytta bort för om man inte trivs kan man ALLTID komma hem igen. Åker man aldrig är du stuck.

  Lycka till och stå på dig :)

  kram, Malin

 26. Liselotte mamma till Liiam

  Folk är bara avundsjuka för att ni vågar drömma, att ni vågar tänka tanken att slita er från eran släkt och fokusera på det som gör er lyckliga! Förstår inte rädslan som folk har idag, varför ska det vara så jävla hemskt att flytta, pröva nya ställen att bo på, det går faktiskt att flytta tillbaka om man inte skulle trivas!

  Hade jag lyssnat på alla andra som tror sig veta vad som är bäst för mig hade jag inte suttit här med hus, världens finaste sambo och våran vackra son. Kan tillägga att min sambo lämnade hela sin släkt i Norge för att flytta till Sverige för att vara med mig.

 27. anna

  Åh gud, fortsätt drömma och flytta om ni vill!

  Jag är femton. Men när jag föddes så valde min pappa att jobba i England – familjen följde med. Det hela vår tänkt som ett år av att få uppleva England men då min bror kom blev det hela fyra år innan vi flytta tillbaka till Sverige.

  Vi lämnade både släkt och vänner, men de kom och hälsade på då och då
  jag tycker att svergie verkar helt möjligt för er!

 28. Sandra

  Ni ska göra precis som ni vill. Om nu någon läsare har problem med era/dina drömmar låt dem ha de. Som tur känner inte ni dem i heller. Ni kommer inte göra läsaren nöjd om ni stannar i Finland för den delen i heller. Så lyssna på er drömmar och förhoppningsvis kommer drömmen bli verklighet en vacker dag!

 29. Carolina

  Det är synd att det ska finnas människor som sårar så hårt. Det är erat liv och ni bestämmer HELT själva vad ni vill göra och vart ni vill bo. Vill ni flytta så är väl det kul! :) Ett nytt äventyr. Speciellt om ni då flyttar till Sverige. Det är starkt av er att flytta till ett annat land. (Nu är ju Sverige ganska nära och kanske inte jättestor skillnad, men ändå: :P) Jag ser framemot att läsa om det när det blir aktuellt. :) Följa med på era nya äventyr! :D

  Keep up the good work! Du har en fin blogg och en otroligt fin familj. :)

 30. Pilar

  Hej Janina!
  Jag vet inte hur det måste kännas att få kommentarer av folk som inte alls känner dig, när man läser en blogg kan man tro att man vet allt om dig eller någon annan när man egentligen inte vet något alls. Men vissa verkar inte förstå det, antligen det eller så är de kanske avundsjuka, just för att ni har drömmar. Jag vet inte om det jag ska skriva gör att du mår bättre men man kan alltid försöka.
  Jag är född i Uruguay, ett land i sydamerika, när jag var 9 flyttade jag och min familj till málaga i spanien och efter 3 år hamnade vi i sverige. Som dotter till föräldrar som har flyttar en hel del kan jag säga att jag saknar min släkt, men det är väl självklart! Jag saknar de men det är så kul att få träffa de när tillfället kommer, vi har fortfarande en relation, skype och hela kalaset, det är inte alls hemskt, speciellt när man får massor med nya relationer i det landet man bor, sverige är mitt hem och jag älskar allt med det. Vet inte vad jag vill säga egentligen men det är väl att om ni känner att det är rätt för er, vem är någon ramdom bakom ett skärm att säga er att det är fel? Det är ni som måste leva där ni är så skit i alla de komentarer, jag tror att vad ni än gör så blir det bra, bara ni är med era söta barn, alla är olika och behöver olika saker av livet så tänk inte på någon annan än er själva och gör det valet som känns rätt för er!

 31. Saragunmarie

  Folk överlag e alltför trångsynta. Tyvärr. He e hälsosamt & livsviktigt att ha drömmar, planer & mål med livet. Jag e en sån som har tusen drömmar & framtidsplaner, o ofta ere tanken på he som halder upp humöri ti dagar tå allt anat känns skit :) Fortsätt dröm Janina, ja halder tyyman för att ni en dag ska ha möjlighet att uppfyll era drömmar! :) Kram

stats