BOTTEN:
Mördeg
FYLLNING:
1 dl vatten
1 dl socker
1 kanelstång
saft av ½ citron
1½ kg syrliga äpplen
OVANPÅ:
4 äggvitor
1 dl socker
GÖR SÅHÄR:
1. Kavla ut degen i en smord pajform (26 cm i diameter). Ställ i kylskåp för att stelna.
2. Koka upp vatten, socker och kanelstången i en rymlig tjockbottnad kastrull eller traktörpanna. Lyft kastrullen från plattan och tillsätt citronsaften.
3. Avlägsna kärnhusen och skala äpplena. Skär dem i tunna klyftor om ½ centimeter och blanda i spadet för att förhindra att de mörknar. Koka äppelklyftorna i sockerspadet på hög värme, hela tiden under omrörning, i 10-15 minuter tills de mjuknar och delvis mosas och det överflödiga spadet försvinner. Lyft kastrullen från plattan och låt blandningen svalna en aning. Nagga den stelnade bottnen med gaffel och bred ut äppelmoset ovanpå. Grädda i 200 graders värme på nedersta falsen i 20 minuter.
4. Vispa vitorna till ett hårt skum och vispa ner sockret i några omgångar. Täck ytan helt med äggviteskummet genom att spritsa eller breda ut med en sked. Fortsätt grädda i 6-8 minuter, tills marängen är vackert färgad. Låt svalna.