JANINAS

Ska man eller ska man inte, dricka kaffe?

Jag dricker inte kaffe. Har aldrig gjort, och sagt att jag aldrig ska. Okej, EN gång har jag druckit, då var jag fjorton och hade i FEMTON sockerbitar. Då gick det ner. Jag tycker det smakar skit och vill inte ha något ”onödigt” beroende. Vill inte få gula tänder och äcklig andedräkt för den delen heller.

Jag har aldrig egentligen känt ett behov av att dricka kaffe. Många har undrat hur jag klarar av att inte dricka kaffe, och det är väl just för att jag aldrig börjat. Kanske jag inte känner mig trött eftersom jag inte vet hur det känns att vara pigg? Sen jag fick Joline har jag haft en ständig huvudvärk som förföljt mig. Det beror mestadels på allt bärande som orsakat muskelknutar i rygg och nacke, men säkert också p.g.a. trötthet. Ungefär 4 av 7 dagar i veckan har jag huvudvärk och det är en sån som inte försvinner med endast ett piller, utan jag måste ta 1 g värkmedicin + en energidryck för att bli kvitt värken. Det tar jag inte alla gånger jag har ont för då skulle jag nog klassas som narkoman till sist, men när jag får så ont att jag blir spyfärdig eller inte klarar av att vara uppe och ta hand om barnen måste jag ta medicin. Energidrycker vill jag helst undvika för jag vet ju hur onyttiga de är, men när de botar huvudvärken så kan jag inte låta bli att ständigt ha en reserv i kylskåpet.

Den senaste tiden har jag funderat på om jag kanske ändå skulle börja dricka kaffe. Inte bara för huvudvärkens skull, utan även för att om jag riktigt känner efter så är jag ju faktiskt trött. De flesta förmiddagar känner jag att jag skulle vilja ha något som ger mig mer energi. Och det ger ju energidrycker förstås. De flesta småbarnsmammor hävdar att det är tack vare kaffet som de överlever vardagen, och jag kan inte annat än va nyfiken på hur min vardag skulle kännas ifall jag också drack den där prisade kaffekoppen varje morgon.

Men hur bra är kaffe egentligen? Hur lätt blir man beroende? Kommer jag känna mig ännu tröttare och få ännu mer huvudvärk ifall jag börjar dricka det, och sen vill sluta? Är det sant att det minskar risken för tjocktarmscancer eller orsakar det mer skada än nytta?

Varför dricker ni kaffe?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. emadeleinew

  Jag började med kaffe när jag var 16 och började yrkesutbildningen. För att ha orsak att titta på killarna;). En kopp om dagen, mnikopp. Men tillslut blev det n minikopp om morgonen, eftersom man sov väldigt lite och var trött. Sen när man kom hem blev det en till minikopp, och en på kvällen. Bara för att orka. Det gick bra tills jag gick sista året på yrkesutbildningen. Jag höll på att bränna ut mig. När jag drack n större kopp kaffe började jag må extremt dålig och spydde. Då blev det att dra ner på kaffet och drack bara 1dl på morgonen. Eftersom jag är så beroende kunde jag INTE sluta helt. Nu tar jag bara ett glas om dagen, och det är bra så. Har jag sovit t.ex 3 timmar på natten bara så tar jag lite på eftermiddagen eller på stan.

  Jag skulle inte klara mig utan kaffe ! Direkt jag inte fått kaffe på för lång tid får jag huvudvärk. Och är jag trött känner jag hur trög huvudet är tills jag fått mitt kaffe.

  MEN kaffet är också nyttigt ! Det har en effekt att lätta andningen (Jag har ju en sjukdom och oftast tungt att andas). Så kaffet hjälper mig att få lättare att andas. Och de som har astma kan ta en svart kaffesup på träningar osv istället för medicin. Det är ovanligt här, men jag vet en som gör det. Kaffet gör musklerna mjukare och har du muskelknutar och huvudvärk pga det så kan kaffe bota den värken också. Dessutom gör kaffet att magen fungerar bra. Och pigg blir man bara av 1dl också.

  Du kan t.ex bara ta 1dl någon gång i veckan. Det borde du inte bli beroende av. Tar du dagligen så blir du beroende, men vill du sluta så är det bara att sluta Du kommer att ha huvudvärk, sur&tvär osv, men det går ju om med tiden :)

  Nu har jag sagt mina erfarenheter och tips. Så vill du börja med kaffe så börjar du, annars finns det olika ”bli-pigg”-drinkar på google :)

 2. Sanna

  Jag dricker inte kaffe, och kommer aldrig heller att göra då det enligt mig är ibland det äckligaste som finns. Dricker inte heller energidryck då de inte heller är något jag gillar.

  Brukar försöka tänka positivt att jag inte har något beroende varken för alkohol, cigaretter, tobak, kaffe eller något annat vilket många andra människor har.

  Kram Sanna

 3. Jonna

  Hej!

  Jag har till och från druckit kaffe och jag har aldrig känt någon kick eller beroende av det. Jag har aldrig fallit för smaken heller, det smakar ju bara äckligt… Mycket mjölk och socker krävs för att jag ska få ner det.
  Kaffe är ju en sådan dryck man måste vänja sig vid och därför bygger man kanske upp ett beroende av den då man börjar dricka…

  Energidryck ger däremot en ordentlig kick och innan jag blev gravid med båda barnen hamnade jag i något slags beroende av dom. Inte roligt alls att måsta avvänja sig under graviditeten.
  Men nu har jag undvikit att börja med det alls.

  Tröttheten är ju svår att bota i sig, är ju bara sömn som hjälper mot den egentligen. Men huvudvärken borde du ju reda ut varför den plågar dig. Kanske gå till en massör och få musklerna uppmjukade? Eller till en kiropraktor ifall du ha snett någonstans och att det gör att du spänner dig så du får ont? Jag var sned i bäckenet och efter 2 gånger hos kiropraktorn så var det borta och där med också kroppsvärken som medföljt. Huvudvärken jag haft berodde på att jag gnisslar tänder dag som natt. Dagtid gick det ju bra att försöka undvika men nattetid krävdes det en bettskena för att sluta. Och nu är huvudvärken väck också.

  Och, vilket sammelsurium det blev men hoppas du hänger med. :P

 4. Erika

  Kan det månne vara så du är beroende av något i energidrycken? T.ex koffeinet? I så fall skulle ju kaffet eventuellt kunna bidra till att minska huvudvärken.

  JANINA SVARAR: Nej jag är inte beroende. Huvudvärken har jag haft sedan innan jag ens provade dricka energidryck, och det har jag inte druckit mer än en liten burk typ 2 ggr / vecka.

 5. Emilia

  Jag började dricka kaffe vid 14 år..idag är jag 20..o jag kan säga att jag INTE är beroende, trots jag dricker så gott som varje dag. (kan gå flera dagar utan att jag ens tänkt på att jag inte druckit nåt) När jag dricker kaffe,dricker jag det enbart för det är GOTT! :) jag blir inte heller pigg av kaffe, har aldrig blivit det. Kan dricka sent på kvällen,o ändå somna bara en timme efter jag lagt huvudet på kudden. O kollade på ett program om just kaffe,där en läkare talade om att kaffe är ofarligt. Kaffe är faktiskt bra för mycket!! :) De ska dessutom förebygga mot cancer (om man dricker ca 6-8 koppar om dagen). Så läs om det innan du provar,om du känner så. Men vill bara sticka in en kommentar att alla blir inte beroende,pigg och allt annat man kan bli av det. :) Men hursom, kaffe är väldigt gott!! :))

 6. Malin

  Jag dricker kaffe för att kicka igång dagen, och för att boosta energin mitt på dagen. Har medvetet lärt mig dricka kaffe, men under mina två graviditeter klarade jag inte ens av lukten av kaffe. Men direkt då barnen varit födda har kaffet smakat igen. Konstigt hur kroppen fungerar.

  Mitt tips för att börja dricka kaffe är nog att sätta mycket mjölk i, och att i början dricka kaffe samtidigt som man äter något. :)

 7. Ninni

  För mig är kaffe en god sällskapsdryck. Jag har samma förhållande till cigaretter och alkohol som till kaffe. Jag har inget beroende utan dricker och röker när jag känner för det eller för social samvaro. Jag dricker kaffe i jobbet, tillsammans med vänner eller hemma på veckosluten. Ytterst sällan kokar jag kaffe hemma åt mig själv. Men visst tycker jag det är en bra smak i måttliga mängder.

 8. Sandra

  Jag började dricka kaffe förra sommaren bara för att jag tyckte att det vore trevligt ;) det är inte varje dag jag dricker, och ofta bara en halv kopp ungefär. Och sällan dricker jag kaffe i min ensamhet. Okej, nångång när jag är extremt trött :)

 9. Jenn

  Som en person som varit kaffeberoende och slutat. Du kommer inte att ha högre energinivå om du börjar dricka kaffe. Med kaffe kan man reglera sin energinivå över dagen, men blir också beroende av den där koppen för att alls orka. Utan kaffe så regleras energinivån naturligt av sömn och mat. Kaffet flyttar fokuset från dessa två och fixeras på koffeinintaget.

  Låter som att din kropp redan är beroende av koffein pga energidryckerna, så då är ju nog kaffe ”nyttigare”. Låter dock som att bästa lösningen vore regelbunden massage. Bara ett förslag. :) Lycka till!

 10. Felicia

  20år gammal och har druckit kaffe i princip hela mitt liv, men blev regelbundet ungefär vid 12/13 års åldern. Dricker det mest på bjudningar eller när man går ut och fikar, är inte beroende utan dricker enbart för att det är gott ;) Känner inte av den här piggheten som alla snackar om heller, dock så har det en jävla effekt mot huvudvärk och migrän. 2 alvedon och en kopp kaffe så är man på benen igen :)

 11. akå

  Jag drack kaffe i ca 10 år, så läng jag röjkt men i sama vejvo som jag sluta me he så sluta jag me kaffe å. Mitt i allt smaka e så skit, tobak å kaffe hörd som i hop på na vis, men e va ju int he som ja sku skriv nu men.. Tyckt e va väldit lätt ti slut me kaffe å kona int första varför vissa höjd på ögonbrynin tå jag sluta så ”lätt”.

  Iställe så börja jag drick te, he innehaldär ju å koffein, dock int lika myki som kaffe men tillräcklit tycker jag. Om int du tycker om kaffe så kan du ju prov drick svart te! Som så myki roligan tå man kan varier smakan :)
  http://www.omte.se/faq/

 12. Kaffetoket

  Jag drack inte heller kaffe när jag var yngre (är 32 år nu), men i något skede (när jag var ca 25 år) började jag och nu som småbarnsmamma är det ofta en räddare i nöden :) Under graviditeterna har jag helt skippat kaffe, och nu när jag dricker det blir det 1-3 koppar per dag (vissa dagar inget alls), så jag har inget starkt beroende utan efter några dagar utan kaffe klarar jag mig bra utan.

  När jag druckit kaffe blir jag därför som en duracellkanin och alla hushållssysslor jag knappt orkar ta tag i fixar jag glatt. Jag blir pigg, energisk och glad av kaffe. Så nu ser jag alltid fram emot kaffestunden, och om barnen sover brukar det kunna slinka ner ett kex eller två samtidigt :) Mitt enda problem är att jag dricker för lite vatten om dagarna, så efter någon kopp kaffe börjar jag ofta känna mig uttorkad.

 13. Terese

  Kaffe dricker jag för att det är gott :) Jag blir inte piggare av det, kan lika bra dricka en kaffekopp före jag går och lägger mig, aldrig känt någon inverkan av det. Dricker inte varje dag, blir mest på jobbet. Märker inget om jag är utan, t.ex. får jag inte huvudvärk. Så jag är nog inte beroende :)

 14. Ellen

  Nej oroa dig inte så länge du inte häver i dig litervis per dag. 1-2 koppar räcker och börja med mjölk i om du inte är van. Det är inte beroendeframkallande i den mån du tror, visst är det något man ”vänjer” sig vid men jag tycker personligen att folk överdriver för det mesta. Jag har en tendens att ta till mig alla möjliga sorters beroende och ÄR känsligt men har aldrig sett kaffe som ett problem. Ibland dricker jag – ibland inte. Så testa du!

 15. Elisabeth

  Jag har egentligen aldrig heller börjat dricka kaffe, förrän för typ ett halvår sen, o då började jag egentligen bara för att ”alla andra gör ju det” på kaffepausen på jobbet. O nu har det faktiskt blivit lite av ett såntdär ”aah”-moment på jobbet då man får lite extra energi på förmiddagen! Hemma dricker jag aldrig kaffe så beroende skulle jag inte säga att jag är, tror det tar ganska många koppar om dan för att man riktigt ska fastna o känna att man MÅSTE ha dendär kaffekoppen.. :) Fast det beror väl på från person till person hur lätt man fastnar.

 16. A

  Kaffe… Alltså en tid var det mitt guld, drack det alltid på morgnarna cirka en timme efter frukost och det lilla rus jag upplevde efteråt var härligt! Dagens bästa stund… Eller en av de två bästa för den andra var på eftermiddagen! Nu, 6 mån senare, är det inte lika bra ställt med mitt drickande. Får inte samma rus och kräver mer och mer bara, precis som med vilken drog som helst. Helt sjukt! Nu som då tar jag kaffefria dagar och då mår jag jätteilla och får huvudvärk. Så håller som bäst på att försöka få ner kaffemängden till en rimlig nivå. Om jag inte lyckas måste jag nog lägga ner det helt… Suck.

  Jag är en som lätt blir beroende helt enkelt. Om man kan kontrollera sitt behov och inte får problem av det så kan man nog hur bra som helst dricka 1-5 koppar per dag. Nåja, kanske 1-3 då. Det skadar inte så länge man inte överdriver som jag ;) minskar risken för diabetes gör det också. Finns många som klarar sig fint på ett par koppar om dan, det skadar nog inte om man inte har känslig mage!

 17. Lotta

  Jag började dricka kaffe för att det ”hörde till” på kalas och ”alla andra dricker ju” o nej, jag skulle inte klara av mina dagar utan kaffe. Jag får huvudvärk om jag inte dricker kaffe på morgonen o om jag har huvudvärk pga odrucket kaffe försvinner det efter en kopp (oftast).
  Jag tyckte kaffe smakade skit i början men jag blev van. Provade med socker o socker o mjölk och utan, men det bästa blev kaffe med mjölk.
  Själv tycker jag energidrickor är äckliga och slemmiga, dem dricker jag bara på långa bilfärdar.
  Om kaffe är hälsosamt eller ej är väl en väldigt diskuterad sak och jag vet inte riktigt vad jag själv tror på angående det.
  Jag tycker kaffe är gott!

 18. Bunny

  Mina föräldrar sa alltid åt mig som liten att en dag kommer kaffe att börja smaka gott o då vet du att du är vuxen :D för mig hände de just så! När ja bodde i Japan drack ja ofta frappuchinon o starbucks som nu int ens kan räknas till riktigt kaffe. När ja sedan ett år senare hälsade på hos en kompis från japan hällde hon kaffe åt mig o ja ides ju int säga att ja bara dricker sockersöta specialkaffen! Men när ja smakade på kaffet så märkte ja att de var supergott o sen dess har ja druckit kaffe minst en gång i dagen :) ja dricker oftast kaffe mera som en efterrätt för ja gillar smaken. Ja ha aldrig märkt att ja sku bli piggare av de, men om ja dricker kaffe efter kl 6 så ligger ja vaken till morgonen! Så ja blir liksom inte pigg av det utan får bara svårt att somna och blir rastlös.

 19. martina

  Jag började dricka kaffe då jag var runt 16. Jag är väl inte ”typiskt kaffeberoende”, en sån som inte ”funkar” före de får sin kaffe på morgonen. Jag kan lätt vara utan kaffe i flera dagar. Men visst får även jag kaffesug nu som då :) om det är gott? Inte alltid :D och i början var det typ 5 sockerbitar som gällde (idag klarar jag mig fint med 1 bit) och visst botar kaffe huvudvärk och det kan vara så rofyllt att sitta med sin kopp och bara njuta :) lustigt detdär med kaffe ;) men kaffe drickar jag bla. för att känna mig piggare, då jag umgås eller bara vill ta det lugnt (och kaffe och glass är bara så bäst) och heldre kaffe än energidrycker som bara ger hjärtklappningar och känns inte alls bra för kroppen. Lite så hos mig

 20. Maria

  Jag tror själv att kaffe är lite av ett gisslan vad gäller trötthet – när man väl börjar dricka verkar det som att det inte längre går att vara pigg om man inte får kaffe. Eller den uppfattningen får jag iaf när så många ojar över att de inte kan vakna till liv om de inte får något morgonkaffe. Jag tror verkligen inte att kaffe är ett nödvändigt ont för att vara ”normalpigg” – varför skulle inte helt normal mat vara tillräckligt för att kroppen ska få den energi den behöver?? Är det inte tillräckligt, är det troligtvis nåt fel på ens kost, eller så är det andra problem som ligger bakom. Detta är iaf tankar som jag länge haft om kaffe – och jag är sist och slutligen inte tröttare än nån annan bara för att jag inte dricker kaffe, tror jag iallafall.

  Dock är det ju nästan obligatoriskt (ja, mera än i Finland) att dricka kaffe (läs: espresso) när man är tillsammans med en italienare – så jag har tyvärr börjat ge efter med min kaffevägran… :S Men tänker envisas med att låta te vara min dominerande dryck, och dricker inte en endaste skvätt kaffe just nu när jag befinner mig i Finland – för jag pallar inte blasket som ni kallar kaffe här ;)

 21. elin

  när ja va yngre drack ja kaffe för att va lite tuff, sedan börja ja drick de mer pga kicken ja fick av e. Nu med barn måst ja drick de för att kom igång på moron :) välj kaffe alla gånger framför energidrycker! kaffe e ju trots allt bara kaffe men energidricka e ju i princip bara gift. fast he e mumsigt..he kan ja int säg emot ^^

 22. Anna

  Haha åh, jag känner exakt samma sak! Nu har jag iförsig bara ett barn så jag kanske inte är lika trött, men alla mina vänner säger att det är tack vare kaffe som de överlever vardagen! Men det är ju så himla äckligt… Men man undrar ju om det skulle hjälpa en, för jag går också ständigt runt och är trött och har ont i huvudet..!

 23. http://carloine.com

  Koffeinets positiva hälsoeffekter skall ju vara mot alzheimer, parkinsons, diabetes mm. + att kaffe skall enligt vissa forskningar kunna förhindra elakartade cancerformer. Har jag googlat fram. ;) Plus att kaffe innehåller antioxidanter.
  Jag började dricka kaffe när jag arbetade som dagistant. Mest för att få igång kroppen och orka arbetsdagen. Och så var det så gott. Idag dricker jag upp till fem koppar / dag, har fina tänder och god hälsa. ;) Läste också i en finsk hälsotidning att kaffe SKA vara bra för tänderna. Det tar man dock lite som man vill.

  När jag nu läser ditt inlägg så låter det som att huvudvärken kan bero mycket på energidryckerna du dricker. De är minst lika beroendeframkallande som allt annat.

  Endera slutar man helt och hållet med koffein eller så tar man en kopp kaffe eller två vid lunchtid, eftersom de då ger bäst effekt. Och istället för att gömma undan symptom, ta reda på varför du är trött och vad huvudvärken beror på. :) Hoppas nu du slipper den, eftersom det är jobbigt att ha huvudvärk. Hade förr problem med migränhuvudvärk men efter att jag började äta zink-tabletter så slapp jag den.

 24. En kaffe

  Jag dricker en, max två koppar kaffe per dag. Min kropp skulle inte klara mer, är så känslig för vätskebalansen. Och jag dricker alltid på morgonen eller dagen, inte på kvällen, för jag vill ju sova sen och inte ligga koffein-vaken ;) Jag tycker i alla fall att jag inte blivit beroende, kanske just för att jag dricker så lite. Ibland kan det hända att jag inte dricker kaffe nån dag, och det går bra det också. Men man blir faktiskt mycket piggare av kaffe, och det dricker jag mycket hellre än energidrycker, de går definitivt bort för mig. Testa med kaffe en vecka! :)

 25. Ida

  Alltså, själv tycker jag kaffe är fett gott på morgonen. Och att fika med kakor och bullar. Men annars är jag inte så förtjust eller noga med det. Så har inget beroende som många menar att man får av kaffe. Jag kan lätt strunta att dricka kaffe en vecka utan att det gör någon direkt skillnad (förutom att frukosten blir lite mindre god typ). Tycker att du kan testa och se om det gör skillnad på tröttheten, men är det inte gott så strunta i det och drick något som du gillar! Tips att dricka kaffe med mjölk i, blir lite mildare kaffesmak då :)

 26. Frida

  Åtminstone angående beroendet kan jag svara att det är otroligt varierande. Jag har en studiekompis som inte vågar dricka kaffe, för om han dricker en kopp får han ett dygn senare otrolig huvudvärk då kroppen kräver en till kopp vid samma tid varje dag. Samtidigt har han också väldigt lätt att sluta, han bara skippar en kopp och så känner han inget behov längre (så länge han rider ut huvudvärken). Själv tycker jag om att dricka kaffe, mängden varierar från noll koppar om dagen till som mest omkring fem, men jag har aldrig känt mig beroende av drycken. Jag kan lika gärna dricka te, saft, kakao utan att känna några begär, och oftast håller sig också mängden till typ en kopp som jag tar i samband med studerandelunchen.
  Ska man få i sig koffein rekommenderar jag nog mycket hellre kaffe än energidricka, då den senare innehåller snuskiga mängder socker. Kaffe har jag aldrig druckit med socker (det smakar ganska vidrigt med socker i) men däremot en rejäl skvätt mjölk.
  Sen hur man reagerar på koffein är ju också väldigt individuellt. Ibland tycker jag att en kaffekopp på morgonen hjälper mig hållas vaken, men å andra sidan kan jag dricka en kopp kaffe på kvällen, somna utan problem och sova hela natten igenom.

 27. Mama Hanna

  Åh kaffe! Så sjukt gott (smaken e som baken hehhe) och gör dunder när det kommer till tidiga morgnar och lååååånga dagar. Det som jag stör mig jätte mycket på är att kaffe gör mig kisinöödig så det e ju int allti så kul men den verkan som kaffe har så är det 4 av 5 gånger som det är värt alla toabesök. Tobbe e ju den som blir tokig om han inte får sin måroskaffe å sen vet du ju själv hur lätt de slinkar när dehä kaffe när vi träffas ;) Men, vi har en bekant som använder ekologisk kaffe å henne ska vi till nångång å höra mer om de så ni sku ju kunna häng med då! Ekologisk e ju allti bättre ;)

 28. Amanda

  Jag kan på rak arm säga att jag inte dricker kaffe för att bli pigg(are), i såna fall har jag väl inte druckit tillräckligt mycket. Jag tar en kopp på morgonen till frukost och en kaffe efter lunch ( inte varje dag).
  Till träning eller inför ett träningspass så brukar jag dricka Celsius (finns det i Finland?) Det gör mig piggare eftersom det är x-antal gånger starkare än en kopp kaffe och jag känner mig alert på gymmet. Dock dricker jag absolut inte det inför varje träningspass men då och då när jag känner att dagen har varit extra krävande och jobbig. Testa att dricka en kopp kaffe vid valfri tid i 1-2 veckors tid och om det inte hjälper eller du inte tycker om det, sluta. Du ska ju inte tvinga i dig saker som varken är gott eller ger någon effekt :)

stats