JANINAS

Stuck in Finland
Vi avslutade en rutten dag med glassfika som min syster gjorde åt oss.

Som ni kanske redan listat ut på föregående inlägg så gick det inte så värst bra idag. Vi fick inte det besked som vi ville ha, och det känns faktiskt ganska uselt. Hela grejen hänger upp sig på Daniels militärtjänstgöring som ännu inte är gjord. Han påbörjade den sommaren 2009 men eftersom han har både plattfot och något annat fel med fötterna (Faskitis plataris pedis), så fick han så ont att han inte klarade av att vara där och promenera i de slitna skorna som pojkarna där använder. Han blev tillåten att åka hem efter tre veckor p.g.a. smärtan + att han inte ville vara ifrån Nicolina när hon var så liten, men fick istället E-papper, vilket betyder att tjänstgöringen bara skjöts upp två år.

När de två åren hade gått var det dags för ett nytt uppbåd (= var läkare samt ”militärgubbar” bestämmer vilken ”grupp” man ska tillhöra, t.ex. A, B, C..), då hade en läkare skrivit ett bristfälligt intyg åt Daniel så han blev uppmanad att skaffa ett bättre intyg till nästa år av en ortoped. Året gick och Daniel besökte en ortoped som gav intyg på att han inte klarar av att fullgöra militärtjänsten ifall hans fötter inte ”fixas”. Idag var det dags för tredje uppbådet och vi hoppades på och trodde att de skulle ge honom C-papper (= befriad från militärtjänsten). Istället kom gubbarna fram till att han nu ska köpa ett sorts inlägg till skorna som han ska använda i 6 veckors tid, om smärtan inte försvunnit ska han köpa en nattskena som han ska använda i 8 veckors tid, och om smärtan inte försvunnit då ska han boka tid till en läkare som gör en magnetröntgen och sen avgör ifall en operation är nödvändig.

Så det ska vi alltså syssla med nu under det kommande året, sen om ett år ska han på ÄNNU ett uppbåd, och ifall hans fötter blivit bättre då, så får han gladeligen springa runt i skogen och leka krig minst ett halvår. Har hans fötter inte blivit bättre, så blir han äntligen befriad och vi får göra vad fan vi vill.

Småpojkar som inte har någon annan än sig själv att rå om har sluppit från militären med C-papper för mindre skador. Daniel måste genomgå en operation för att de så gärna vill ha honom dit. Ska han in i militären före jag kan börja jobba kommer jag och tjejerna knappt ha råd att leva, och vi blir kvar i Finland minst 1½ år till. Förmodligen mer, eftersom vi först nästa sommar vet hur det blir, och vi kan inte söka jobb eller lägenhet före det.

Nu vet ni hur det ligger till, och vi är bittra ikväll båda två. Det är inte det att vi måste vänta minst 1½ år, för det är ju inte så jätte länge, men att vi inte vet hur våra liv ser ut de närmaste åren. Jag hatar att inte veta, jag vill planera och bestämma själv. Jag hatar när man är vuxen men känner sig som en litet barn som fått kvarsittning. Jävla jävla JÄVLA skit.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Bitte

  Börja med att skaffa uppskov. Sen förhandlar man sig längre och längre bort från armén. Gråt, om ni måste, säg att han inte klarar av det psykiskt. Det ska nog gå! Lycka till, stå på er, ge aldrig upp! Kram!

 2. melina

  Altså allt hede låter ju bara sjukt? ja vet kompisar som får lite exem av gräs, har sömnsvårigheter som aldri förr stört i deras liv o mera sånt Å DI SLIPPER MILIN HELT??? jjaa härregud va sjukt

  JANINA SVARAR: Jepp, sjukt ere minsann! Sku va kul ti få hör hur gubban som bestämmer där resonerar riktigt.

 3. k

  Hej Janina!
  Jag tycker du ska gå till FPA och kolla vad du har rätt till för stöd. Om du stannar hemma med barnen eller om du sätter dem i dagvård och börjar studera osv…. Bolla alla alternativ och skriv upp allt! Efter ett sånt besök tror jag du har lättare att fundera ut vad som är möjligt för dig och barnen den tid Daniel måste vara borta på den där stenålders skiten. Att få allt svart på vitt kan göra det enklare att ta olika beslut. OCH red också ut om Daniel har rätt att kräva att alla alternativa åtgärder för hans fötter blir betalda. Han klarar ju sig utan om han måste så då tycker jag nog att nån annan kan stå för kostnaderna om det är så att han behöver utstå allt det där för kanske en 6mån period i milin. Lycka till!

 4. michelle

  men jag måste bara fråga eftersom du skrev lite längre upp att man inte vill ha F-papper på sitt CV.. I Sverige t.e.x så skriver man ju inte om man gjort lumpen eller inte, det får man ju skriva till om man vill. Men Måste man skriva det på sitt CV i Finland? Och i sånna fall om ni ska flytta till Sverige så spelar det väl då inge roll om han har F-papper? Ingen skulle ju bry sig här :P

  JANINA SVARAR: Det har nog rätt så stor betydelse i Finland när man söker jobb, och det är ju inte alls säkert att vi bor i Sverige resten av livet bara för att vi planerar att flytta dit och testa bo där när han är färdig, så det är nog C-papper han siktar på.

 5. Caroline

  Min sambo är på civiltjänstgöring nu efter MÅNGA om å men, han slapp inte heller militären trots att han har både tyskt och finskt medborgarskap (men tyskt pass) och plattfot. Väldigt surt!
  Jag e hemma med dottern på vårdledigt och får nu fulla vårdtillägget vilket inte e så mycke men också militärunderstöd, så varje månad får vi strax under 2000e att leva på och det går helt ok ändå.

  JANINA SVARAR: Oj, det var mycket mer än vi hade förväntat oss! Då borde vi nog klara oss riktigt bra vi också.

 6. Karin

  Kan Daniel inte ta civiltjänst och göra den i Sverige? Eller kanske man bara kan göra den i Finland. Men då skulle han ju kunna ta den där ni bor så skulle du inte måsta vara ensam med flickorna i ett halvt år? :)

  JANINA SVARAR: Jag vet inte om det går att ta civiltjänst i Sverige, men om han väljer det alternativet så är det ett helt år som gäller, far han in till militären så är det förmodligen bara 6 månader som gäller. Dessutom vet vi inte hur vi skulle ha råd att leva 1 år utan någon slags lön när jag själv ska börja studera.

 7. Lotta

  Vad konstigt! Min bror fick C-papper från armen för pollenallergi och för att han kanske hade astma. Dom kollade väl inte ens om han hade astma, han sa väl bara att han har ansträngningsastma… Han var inne tre dar och sedan fick han pappren.

  Jag har en bekant (man 22år) som flyttade till England för ett par år sedan. Han var tillbaka till Finland förra hösten p.g.a. arme-grejer och han har ännu militärtjänsten oavklarad. Han försöker också komma ur den fällan. Jag kommer inte ihåg vem, men nån sade åt mej då när vi funderade på alternativ hur man inte hamnar i armen att om man fortsätter att skjuta upp armen varje år/varannat år så tillslut slutar dom kalla in dej. Vet inte om detta stämmer för jag har inte provat.

  JANINA SVARAR: Helt sjukt att de ska vara så himla envisa när det gäller Daniel! Daniel har alla möjliga fel och slipper ändå inte.

 8. Anonym

  Låter onekligen surt. Men det är väl bara att acceptera läget och planera framtiden enligt det ni vet nu… :)

 9. Malin

  Sjukt att han skulle behöva betala skoinläggen själv… Min sambo FICK sina skoinlägg (också plattfotad) så länge han var i armén, vad är det för skillnad om de betalar dem innan eller så länge man är där tro!? Skoinläggen ligger ju på långt över 100 €/st, kunde det till och med handla om 200 €… Skenorna är garanterat inte billiga heller. Tänk så har man faktiskt inte råd att lägga pengar på inlägg och operationer hit och dit, ska finska staten då vänta tills man är 50 år och tvinga in en i militären då? Nä, Daniel ska fortsätta kriga mot dem, något kryphål måste ju finnas någonstans. Kanske om man kämpar tillräckligt så ger de upp till sist och ger C-pappren.

 10. Felicia - mamma till Liam

  det är ju så tråkigt också att det är tvång på det i finland. Borde vara som i sverige, frivilligt – och de som verkligen vill får jättebra utbildning nu (istället för att ha massa folk som inte vill men måste lixom). I slutändan tror jag man får ut mycket mer av framtida ”soldater” eller vad mna nu vill kalla det, om man har det så. Så ja, verkligen skit att det är så i Finland. PLUS att han inte får c-papper när han ändå är så pass skadad? Måste man sitta i rullstol bara för att slippa? Verkligen sjukt.

 11. Anne

  Ursäkta mej som inte förstår riktigt. Vem träffade han idag? En läkare eller militär som talade om vad som gällde utifrån ett intyg? Det jag eg undrar är: Skulle hans egen läkare rekommendera den behandling de föreslog. Får han ett bättre liv opererad? Konstigt att militären ska kunna avgöra vad man måste genomgå medicinskt. Kan det verkligen vara så? Om han kan leva ett oproblematiskt liv utan operation verkar det rent oetiskt att påverka honom att han måste genomgå den. Tappa inte modet! En väg öppnar sig säkert för er!

  JANINA SVARAR: Det var militärgubbar han pratade med igår, och eftersom läkaren föreslagit denna behandling för att han ska kunna vara med så tyckte förstås gubbarna att han ska göra det. Daniel lider av smärtan och vill gärna operera sig om det är den bästa lösningen, men INTE för militärens skull.

 12. Sofia-mamma till Vilja och Tintin

  Vad hårt det verkar. Kan han inte fejka nåt. typ att han inte mår bra psykiskt? Så slapp min bror lumpen :-D

  Men fan vad trist!! Förstår att ni är besvika. Operation hit o dit,vi lever på 2000 talet,man borde få bestämma själv.

  JANINA SVARAR: Enligt militären behöver han en ”medicinsk orsak” för att slippa från skiten, och tydligen är det han redan har inte medicinskt nog. När han genomgått behandling och fortfarande har ont, DÅ kan han slippa. Skulle han fejka att han mår dåligt psykiskt så får han F-papper (?) och det är heller inte så värst bra att ha på sitt CV. För vem vill anställa en sinnessjuk person? :)

 13. J

  Åhh nejj! :/
  Men får man inte ekonomiskt stöd om man har barn i militären? Och jaa, det där med militären är allt en underlig grej. Min pojkvän hade astma, plattfot, dammallergi (+ en massa andra allergier) och fick inte ens så mycket som ett B papper. Medans det fanns andra som slapp hem helt pga plattfot. Det verkar tydligen vara skillnad på person & person på det där stället.

  Hoppas att allt löser sig!

  JANINA SVARAR: Jaa jag blir inte klok på de där gubbarna! Daniel berättade om en som fick B-papper för att han hade POLLENALLERGI, Daniel själv som hade både pollenallergi, astma, plattfot och ännu ett fel med fötterna fick också först A-papper trots allt detta. Hur tänkte man där?

 14. hannarunesdotter

  Men FAN så tråkigt! Men MÅSTE ha göra militärtjänsten? Om ni flyttar till Sverige och han får ett fast bra jobb, kan de då tvinga honom tillbaka? Hur funkar det? Här i Sverige har vi ju frivillig militärtjänst nu för tiden.

  Hoppas att allt kan lösa sig för er!
  Massa kramar!

  JANINA SVARAR: Jättetråkigt är det! Flyttar vi till Sverige nu så är han fortfarande skyldig att komma tillbaka och göra militärtjänsten, oavsett om han får ett superbra jobb där. Tyvärr.

 15. Malin

  Aahh, finska armén… För jävligt.. Som om man inte har bättre för sig än att springa runt och leka krig! Okej, ”alla andra” måste ju fullfölja sin värnplikt, men det är ju nog höjden då man måste genomgå flera olika steg och t.om en operation för att få äran att spendera tid i Dragsvik. Måste Daniel dessutom betala alla skoinlägg/skenor/operation själv??!!

  JANINA SVARAR: I know! Och man tycker ju att vuxna karlar med barn borde få lite mer sympati, det är ju inte precis som att han är en nybliven student som fortfarande bor hemma. Han har en familj att försörja! Han KANSKE får en liten del betalt, men det mesta måste han nog punga ut ur egen plånbok, eftersom det inte anses vara militärgubbarnas problem, utan hans eget. Han ska fixa det som måste fixas helt enkelt, oavsett om det tar 10 år innan han har råd att betala en sån operation själv, de väntar nog bara tills det är gjort så även han får springa runt och leka krig.

 16. therese

  Hej! tråkigt att ni inte fick det besked ni ville ha :( Men jag kan iaf meddela angående militären så kommer du / ni få minst 80% av hyran på den lägenhet ni har om han hamnar att åka in och ranta runt i skogen. Skulle ni bara vara sambos utan barn får man 50% av hyra ( det fick jag) och har man barn så får man 80% om jag minns rätt. (kan även hända att man får något annat tillägg om man har barn vilket jag inte vet eftersom vi fick barn först efter att han kom ur militären). Man måste såklart ansöka via kela om den saken och minns jag rätt så står det inget om det i papprena och häftet dom får innan dom ska in. Det hjälper väl inte så mycket men det är ju iaf lite hjälp på traven så att man ska ha en chans att klara sig under tiden dom är och springer runt i skogen och leker krigare.

  JANINA SVARAR: Det stödet hade vi nog redan när han var inne 2009, men det är ju mycket annat som ska betalas än hyran också, sånt som jag med mitt fjuttiga hemvårdsstöd inte kan betala själv. Jag ska ju dessutom börja studera före han far in i milin, och då får jag ju ännu mindre pengar. Det går ju inte ihop på något sätt :(

 17. Trisch

  Bittert, närmare än så kommer man inte, hur kommer det sig att man med ”våld” skall in till milin då vissa slipper undan så jävla lätt verkar det som??! Man blir inte klok på detta land och lagar…..
  Hoppas det löser sig för er, och ni får börja planera er framtid :)

  JANINA SVARAR: Kunde inte sagt det bättre själv! Militären borde ju bli frivillig nu redan tycker man. Om det skulle bli krig nu skulle väl ändå inte alla män springa runt i skogarna med gevär?

stats