JANINAS

Svar på frågor

Ida om Räddaren i nöden:

Hej!

Jag fick lust att fråga lite frågor :D

* Kan du prata finska?
* Varför bor du i Finland?
* Är din pojkvän/fästman finsk?
* Är du född och så i Sverige? Vardå och så?
* Bor ni i en egen lägenhet?

Superfin blogg! Så söt Nicolina och hoppas allting är bra med dig och familjen inklusive Ärtan i magen :D

/Ida1. Nej jag kan inte prata finska, jag förstår nog en hel del och kan prata pyttelite, men jag skulle inte kunna föra en enkel konversation med en finskspråkig.

2. Jag är född här, jag är finlandssvensk. Finland är ju ett tvåspråkigt land, många här talar svenska och vissa kan knappt finska alls. Vissa delar av Finland är mer svenskspråkigt, och vissa delar är mest finskspråkigt. Jag har växt upp i en pytteliten by där i princip alla talar svenska (inte Sverige-svenska, vi pratar ”Oravais dialekt”, det är ju den dialekten jag har använt i videor, och det är den Nicolina lär sig här hemma. Hos dagmamman lär hon sig ”högsvenska” som är mer formellt) och nu bor vi i en liten stad ungefär 50 km från Oravais och här är det också svenskt, fast mera finska än i byn vi växte upp i förstås. Hela Österbotten är finlandssvenskt, även om många som bor här bara talar finska så kan majoriteten båda språken, och mååånga har svenska som modersmål. 

3. Nej, han är lika finlandssvensk som jag, och kan lika lite finska. 

4. Nej det är jag inte, jag är 100% finländare.

5. Joo, och det har vi gjort sen jag var gravid (16 år).
Svenska är inte bara ”Sveriges språk”, det hör lika mycket till Finland. Vi har egna svenska tidningar och vi får köpa svenska tv-kanaler (t.ex. Kanal 5 och barnkanalen). Sprid vidare kunskapen nu så att fler svenskar blir medvetna om att Finland inte är endast ett finskspråkigt land, det är alltför många svenskar som har frågat mig såna här frågor, och vi är ju trots allt grannar ;) Vi ”finnar” vet mycket mer om Sverige kan jag lova! Googla Finlandssvenska om du vill veta mer.


Såhär ser den finlandssvenska flaggan ut, men bara för att vi som pratar svenska har en egen flagga betyder det inte att vi inte använder den vita/blåa också. Den här flaggan är mest bara som en symbol, men många har nog den i flaggstången.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. josefin

  Jag är o från finland fast från södra mitt modersmål e o finlandsvenska, kan inte heller nån finska, fast nu bor ja i sverige flytta hitt fö nån månad sen får enu frågan hu kan du så bra svenska då o sen sår dom fövånad ut när ja int kan finska

 2. Anonym

  Måste bara kommentera, trots att det flesta säkert vet att vi inte är "så mååånga" så har det flera gånger konstaterats att man inte kan lita på statistiken 5%, eftersom det finns tvåspråkiga familjer där barnens mamma är finsk, alltså familjer där barnen är registrerade som finskspråkiga, och inte syns i nått register som svenskspråkiga, trots att de kan båda språken. Det finns ju en mycket högre procent som går i svenska skolor än va det egentligen borde vara med tanke på hur många det finns som är registrerade som svenskspråkiga. (svenska skolor i t.ex björneborg och jyväskylä och kotka som är helt finskspråkiga orter)
  Finns ju också ett antal med språkbad, både dagis och skolor, så ja, nog finns det folk här i finland som kan svenska, vi råkar kanske inte träffa dem så ofta utanför svenska orter bara.

 3. Finska och svenska

  Egentligen är det ju inte så måååånga som pratar svenska i Finland – vi är en minoritet på ca 5 % av hela befolkningen. 95% talar alltså finska. Det är något man glömmer bort då man bor och verkar i svenska Österbotten. :o)

 4. BE

  Jag vill bara förtydliga en sak. Finlandssvenska flaggan kom till redan i slutet av 1910-talet och har inget att göra med den hjälp som Malmö gav Vasa i samband andra världskriget. Den har också något annorlunda proportioner än den skånska flaggan. Den skånska flagga är inte så mycket äldre utan den kom till i slutet av 1800-talet.

 5. elin

  det är inte skumt att vi har samma flagga som skåne, malmö har gett massor med pengar åt österbotten för länge sedan när vi behövde hjälp, och jag tror vi tog flaggan som en symbol av gratitude :)

 6. Janina svarar

  Jag vet inte var man kan köpa kanal 5, jag har själv letat efter den eftersom så många hävdade att den går att köpa när jag skrev ett tidigare inlägg om hur irriterad jag var över att man ska vara tvungen att se finska kanaler och betala för de svenska, så tyvärr vet jag inte. Jag har bara hört från många att den går att köpa, men precis som du så har jag bara hittat kanal 3.

 7. Anonym

  Jättekonstig fråga, jag vet :) Du nämnde att vi i Finland kan köpa kanal 5. Stämmer det och var får man den? Vi har bara sveriges 3an nu som extra kanal, men jag längtar så efter 5an som jag har haft tidigare :)

 8. Make an effort

  Jag tycker att det är skämmigt att ha växt upp och bott i ett land hela livet, men ändå inte kunna språket. Men ey, det är ju bara jag. :)

 9. Gabriel

  Hej.. Vill skriva att jag tycker att du har en fin blogg och inspirerande på många sätt.. Schysst design oxå.. Är ensamstående pappa till två grabbar.. Har själv precis börjat blogga som pappabloggare.. Skriver en hel del om inredning då jag har en egen stil jag döpt till American Home Style.. Hur kul som helst.. Kram Gabriel..

 10. Helena

  Hej söt!
  Kul med alla frågor om svenska i Finland.
  Jag själv är också född i Vasa (men bor i Sverige) och kan ingen finska. Min pappa är från Korsnäs som ligger några mil från Vasa, och i Korsnäs pratar 98% svenska. En kommun där så många är svenskspråkiga finns inte i Sverige. Lite intressant info va!? Jag brukar skoja med mina vänner här i Sverige att jag faktiskt är mycket svenskare än vad de är! :-)
  Ha en riktigt fin påsk nu.
  Kram Helena

 11. S

  Bra skrivet, man blir ju lika trött varje gång man får frågan "hur kan du prata svenska?" "när flyttade du från Sverige?" osv. Hoppas kunskapen om finlandssvenskarnas existens ökar lite nu :P Och vi talar INTE "svenska med finsk brytning" utan vår svenska är precis lika rätt som rikssvenskan!

 12. Janina svarar

  Muminmamman: "Hela Österbotten är finlandssvenskt, även om många som bor här bara talar finska så kan majoriteten båda språken, och mååånga har svenska som modersmål."

  Missade du den raden eller var det något annat du menade?

stats