JANINAS

Svar på frågorna

Hur tycker du det fungerar med studier och ett litet barn? Hinner du läsa på prov och fixa dina ”läxor”?

Svar: Hittills har det fungerat riktigt bra. Vi har inte haft så mycket läxor ännu, och troligtvis kommer vi inte få så jätte mycket i framtiden heller. De få läxorna jag har fått än så länge har jag gjort efter att Nicolina somnat på kvällen, det krävs bara ca. 30 minuter max. Om jag måste läsa på prov eller om jag faktiskt får mycket läxor nångång, så har jag ju Daniel som kan underhålla Nicolina så länge.

Hur kommer de sig att du bor i finland?

Svar: Jag är född i Finland, finskt kött och blod. Däremot så pratar jag inte finska, Finland är ju trots allt ett tvåspråkigt land och jag hör till den lilla procent av Finlands befolkning som BARA pratar svenska. Jag känner mig dock rätt så ensam om denna egenskap, jag kan inte prata finska över huvudtaget. Daniel är lika dålig som mig, just därför har vi planer på att flytta till Sverige för vi vill verkligen inte lära oss finska. Varför bo kvar i ett land där man inte kan leva och ta del av allt till 100% liksom?

Har ni funderat vad ni skulle döpa era barn till för namn ifall ni skaffar flera? :)

Svar: Jepp det har vi, men våra namnförslag håller vi hemliga tills vidare. Vi vill inte riskera att någon ”stjäl” våra idéer, men jag kan ju ge en liten ledtråd i alla fall: Både vårt favorit flicknamn och pojknamn är ursprungligen engelska namn :)


Går du kombi nu? Varför anser du det som ”nödvändigt”, du får ju ändå din yrkesutbildning utan det och massa extra jobb?

Svar: Jag går inte kombi nu. Jag ville gå, men det skulle ha blivit alldeles för mycket arbete med tanke på att jag har Nicolina. Jag har aldrig sagt att jag anser det som ”nödvändigt”, jag skulle vara riktigt stolt om jag klarade av att ta både och, men det är absolut något jag klarar mig utan. 


vem tycker du Nicolina är mest lik? :)

Svar: Hon är helt klart lik sin far till utseende, hon ser precis ut som han gjorde när han var liten tycker jag :) Men när man ser på personligheten så är hon precis som mig, skrämmande lik mig faktiskt, vilket kan bli lite jobbigt ibland ;)

Hur tog dina och Daniels föräldrar beskedet att ni skulle bli föräldrar? Tvekade du nångån? :)

Svar: De tog det väldigt bra med tanke på att vi bara var 16 och 18 år. Vi var redan då mogna tonåringar och det hade nog stor betydelse. Nej, jag tvekade inte en enda gång!

Hur var din graviditet? 

Svar: Den var jobbig i början och slutet p.g.a. illamåendet, men annars var den problemfri :) Jag längtar jätte mycket till nästa graviditet!


Finns det något ni tänker göra annorlunda när ni får nästa barn?

Svar: Inte lyssna så mycket på vad alla andra säger, utan göra det vi tycker känns bäst för vårt barn.
Läsa mer sagor, laga mer hemgjord barnmat.

Läser du några stora bloggar?

Svar: Kenza och Stina-Lee.

Håller du mycket koll på andra bloggar? Isf vilka? :)

Svar: Jag håller inte stenhård koll på någon blogg, men de jag läser är de ovannämnda, och några av mina vänners bloggar :) Ni finner dem i ”Länkar” nere i blogg menyn.

Om du har en förebild, vad har denna person för egenskaper som gör honom/henne till en förebild för dej?

Svar: Jag har några, men om jag måste välja en så väljer jag: Avril Lavigne. Hon har varit min förebild sen jag var 11 år, och även om jag vet att det låter lite töntigt att hon fortfarande är det, så kan jag inte låta bli att älska henne. Hon är sig själv, hon gör saker på sitt eget sätt och är smått galen på ett helt underbart sätt. Hon lever livet utan onödiga gränser, och sist men absolut inte minst, hennes klädstil. Hon har förändrats väldigt mycket på de senaste åren, men det har jag också gjort samtidigt och jag har konstigt nog inte växt ifrån henne, jag har istället hittat fler egenskaper som inte går annat än att älska.

Hur tycker du att det är att gå i samma klass som 16-åringar? Du är ju flera år äldre och mycket klokare och mognare, är de lite barnsliga? ;) Har jag rätt i att Petra också går på målare och har barn? Isåfall är ju det jättebra :)

Svar: Det går riktigt bra. Jag hänger bara med Petra och hon är ju lika gammal som mig, så det stör mig inte att de flesta på vår klass kommer raka vägen från högstadiet. Joo det har du rätt i, hon har en dotter som är född nästan exakt 1 år före Nicolina, och Petra själv är bara 3 dagar äldre än mig så vi passar bra ihop :)

Hur såg du på unga mammor innan du själv blev en? :)

Svar: Jaa du, om jag det skulle minnas. Det känns som hundra år sen jag var en vanlig tonåring :) Nej men jag var riktigt nyfiken och intresserad i allt som hade att göra med unga mammor. När jag gick på Yrkestian år 2007, och fick veta att Petra var gravid, så sa alla kommentarer i stil med ”stackars Petra, vad ska hon ta sig till nu?”, men jag tyckte bara att det var jätteroligt och önskade innerst inne att jag också skulle vara i hennes situation :)

jag skulle vilja veta om du e tvåspråkig? mitt modersmål e finska, men jag har lärt mig lite svenska här i Vasa. Jag har studerat o bott här nästan 5 år redan. Sulla on kiva blogi, kiitos siitä!!:)

Svar: Nej då, jag pratar bara svenska. Jag förstår nog finska om någon pratar med mig, men det är verkligen begränsat antal ord jag förstår :) Paljon kiitoksia! :)

Va sku ni ha gett för namn om Nicolina sku ha blivit en pojke? :)

Svar: Joel hade vi bestämt oss för, men nu i efterhand är jag glad att det inte blev så eftersom vi har kommit på ett annat pojknamn som jag älskar ännu mer :)

1.hur reagerade Daniel och HANS familj när ni sa att ni skulle ha barn? =)
2.har du några bra egenskaper? isåfall, vilka?
3. vad heter nicolina i mellannamn? 
4. har du alltid varit underviktig?(aboslut inget negativt, men man fick ju fråga vadomshelst?)

Svar:
1. Daniel blev lika glad som mig, han tog hand om mig riktigt bra under graviditeten och var en riktigt duktig pappa redan innan Nicolina föddes :) Hans familj tog också nyheten bra, ingen blev arg eller så, bara lite chockade i början ;)

2. Alla har vi många bra egenskaper, här är några exempel på mina: Jag kan göra vad som helst för de jag bryr mig om, jag är generös, jag är envis som en get och det är
faktiskt en riktigt bra egenskap vissa gånger ;) Jag är morgonpigg, jag är väldigt noga med att Nicolina ska få frisk luft, motion, husmanskost och massa kärlek varje dag, jag älskar att städa.

3. Nicolina Isabelle Nylund. Det namnet har hon fått av mig, som heter Janina Elin Isabelle Nylund.

4. Joorå, det har jag. Och det är något jag har lärt mig att leva med. 

Vissa kan ju vara väldigt fördomsfulla mot unga föräldrar, har du någon känt av sånt och har nån nångång kommi och sagt något negativt helt så där face to face?

Svar: Fördomar har jag helt klart känt av, men det är ingen som har vågat säga något åt mig face to face. Däremot har jag fått höra sånt genom rykten och folk har skickat dumma saker åt mig anonymt genom bloggen, och det är enligt mig värre än att höra någon säga något elakt IRL.

Hejsan! Hittade nyss in hit till don blogg.
Nyss fått barn sjläv och jag är 16 år. Blev gravid när jag va 15.
Jag undrar om saker gick som ”planerat” med pengar och din utbildning och sånt?

Svar: Det gick bättre än planerat, det är egentligen efter att babyn blivit 9 månader som det blir lite jobbigt med ekonomin, men det går nog bara man inte slösar pengar på onödiga saker! Vad gäller utbildning och annat så har vi inte riktigt planerat, allt har bara rullat på :)

när började du sminka dig?

Svar: När jag var 11-12 år sminkade jag mig lite smått, sen när jag började högstadiet (12-13 år) blev det lite mer (mascara, kajal, ögonbryn).

Finns utbildningen du går på också som vuxenstudier? (att man kan studera mera på egen hand)

Svar: Man kan ta det som vuxenstudier, men hur mycket man kan studera på egen hand vet jag inte eftersom jag inte gör det. Det är nog bäst att fråga av skolan om de kan lägga upp ett personligt schema som passar dig ifall du har annan utbildning från förut. 

Hur ser ditt drömhem ut? Var är det? Hus eller lägenhet?

Svar: Oj, det var en svår fråga. Jag och Daniel har funderat mycket på detta, och jag har jätte svårt att bestämma mig om jag vill bygga eget hus eller köpa en stor lägenhet. Men jag skulle i alla fall vilja ha ett hus/en lägenhet som är två våningar, och nyrenoverat såklart. I Sverige.


Hur är det att vara en ung mamma? pluggar du/jobbar du? hur funkar det med ekonomin? :)

Svar: Det är underbart. Alla passar tyvärr inte som unga mammor, det ser man ju på tv-serier som t.ex. Danska unga mödrar eller 16 and pregnant, men jag själv trivs jätte bra.
Jag går för tillfället i skolan, och kommer nog göra det ännu i 3 år. Vi lever på bidrag, och även om det inte är något jag rekommenderar så går det bra, och det är enda alternativet för oss just nu. 

Vad tycker du om bloggaren Kissie?

Svar: Jag tycker synd om henne. Det kan inte vara lätt att vara hon.

Hur gamla är dina systrar?
Vilka är dina 3 favoritfilmer?
Ditt favoritplagg i höst?
Vad önskar du dej i julklapp?
Ditt bästa loppisfynd ever?

Svar:
– 21, 30 och 33.
Svårt att välja 3 favoriter, men här är tre av många favoriter: The Curious Case of Benjamin Button, Constantine, The back-up plan.
Halsdukar :)
– Om jag inte får det i födelsedagspresent före: Pengar till en tatuering :)
– Oj, det var svårt. Det måste nog vara handväskan jag hittade senast när jag var på loppis:

Det finns mycket bra jag har hittat på loppis, men den där är nog det bästa jag kommer på just nu :)

jag tycker att jag har läst att ni har tänkt flytta till sverige efter att ni har gått skolan klart, vart i sverige har ni tänkt flytta då?

Svar: Malmö har vi funderat på :)

-har nån annan än josefin och din morsa en blogg?
-Har du fått många nya läsare efter ungmamma tävlingen?
-Du blir ju större och större innom bloggandet (!?) antar ja.. Hur skulle det kännas som folk börjarde känna igen dej när du gick omkring i vasa?

Svar:
– Min näst äldsta syster har en blogg, men den är privat.
– Nej det tror jag inte, besökssiffrorna har inte ökat så märkvärdigt i alla fall. 
– Både roligt och lite läskigt, jag skulle kanske inte alltid våga gå ut på stan osminkad i mjukisbyxor om det alltid var någon som kände igen mig, men i och för sig så kanske ingen skulle känna igen mig isåfall ;)
Nej men det skulle nog va riktigt roligt :) Jag får en sån härlig kick varje gång någon kommenterat att de sett mig, och att de gillar min blogg.


Sådär! Hoppas ni fått de svar ni sökte efter :)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. melina

  hur gick självaste förlossningen? var det jätte jobbigt?

  har hört vissa tycker det känns lite som mensvärk bara att hundra gånger värre? det skrämmer mig lite haha.

 2. Tina

  Tog illa upp när en av frågorna var väldigt 'klumpigt' formulerad, 'har du några bra egenskaper' WTF? 'VILKA bra egenskaper har du' skulle jag frågat…liksom klart att ALLA har bra egenskaper inte frågan OM…!
  Kram på dej!

 3. emilia

  måste bara säga att jag har länge tänkt att du är lik Avril Lavinge, ball att det är din idol också! förresten är ni så himla söta ihop alla tre.
  Kram!

 4. finlandssvensk i sverige

  hejsan!
  Mina föräldrar är födda i finland och flyttade hit till sverige när jag var 4 år gammal, pga att de inte heller pratade så bra finska + att mamma ville studera vidare här. Nu i efterhand ångrar de sig väldigt mycket. fastän jag var så liten så var det väldigt tungt för mig att flytta från vänner och speciellt far och morföräldrarna.
  Mamma och pappa tyckte också efter en tid att det var jobbigt att leva långt borta från släktingar och deras vänner. De har flera gånger funderat på att flytta tillbaka men jobb och min skola kommer i vägen. Det skulle ha varit jävla akönt att ha fått bo i ens hemland och kunnat hälsa på farmor och mormor när som helst isf 2-4 gånger/år. Vi har så dålig kontakt nu.
  Självklart gör alla som de vill men tänkte bara att det kan va bra att tänka ordentligt igenom först :)

  Må gott!

 5. Janina svarar

  Nej, vi har nog samma pappa allihopa. Det bara blev så, jag tror min mamma fick missfall nångång däremellan. Hon var 22 år när hon fick sitt första barn.

 6. Anonym

  Några följdfrågor bara.. eftersom det är så stor skilland åldersmässigt mellan din 21 och 30 åriga syrra, har ni syskon olika pappor eller blev det bara så? Var din mamma också ung då hon fick första barnet? Har dina syskon några barn?

stats