JANINAS

Ta vara på dagen

Hallå bloggen!

Dagen började 07:10 hos oss idag. Nicolina var pigg och glad, och solstrålar sipprade in genom sidorna av persiennen i vårt sovrum. Härligt.

Vi åt gröt och sen gjorde jag en smoothie åt mig, nu leker lillfisen för fullt och jag sitter och drömmer om framtiden.
Egentligen borde man nog försöka leva i nuet lite bättre, men det är inte världens lättaste det heller. 

Det jag längtar mest till just nu är våren och sommaren, sen längtar jag också jätte mycket tills jag börjat och förstås slutat skolan och tills jag och Daniel får arbete båda två, tills det är dags att skaffa ett syskon åt Nicolina, och tills vi kan flytta bort från Finland och börja ett nytt liv i Sverige.
Vi kan inte finska, och vi har inte lust att lära oss det heller, tänk vad skönt att kunna läsa allt och prata med alla på sitt eget språk, svenska. 

Jaa, det finns mycket jag längtar efter. Måste ändå försöka ta vara på dagen lite bättre, livet går fortare än man tror och är alltför värdefullt för att vilja spola framåt hela tiden.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Janina svarar

  Säkert blir det jobbigt emellanåt! Men vi vill flytta så långt ner som möjligt, vi vill nämligen ha varmare vintrar också.

  Yep, det ska jag! :)

 2. Janina svarar

  Vi (jag i alla fall) har helt enkelt inte varit intresserade i att lära oss finska från första början, man börjar läsa finska i skolan när man går på tredje klass, och om man inte försöker då och ännu inte försöker när man går i högstadiet, så är det rätt så svårt. Visst kan man lära sig av kompisar också, men vi har inte haft några kompisar som pratat finska, och ju äldre man blir desto svårare är det att lära sig. Min mamma är född i finland men har bott i sverige största delen av sin barndom, så hon kan heller inte finska alls, därför har jag inte haft någon som kunnat hjälpa mig med läxor i finskan.
  Vi funderar på malmö, men det är inte bestämt ännu :)

 3. Lina - Mamma till Anabelle & gravid med nummer två

  Jaha på så vis :) Har alltid funderat över hur det funkar där. Ja det måste ju vara lite tufft då om man behöver båda språken. Men hur kommer det sig att ni bara kan svenska om finskan är en så stor del? Eller kan de flesta bara svenska där ni bor? Inte så insatt :) Vart i Sverige skulle ni vilja bo sen om ni flyttade hit?

 4. Janina svarar

  Jaa men vi ser inte någon svensk kanal för vi är en av de som inte har råd att betala en inte så liten summa. Om man BARA förstår svenska så förstår man också hur svårt det är att bo i en tvåspråkig stad, där mycket bara går på finska.

 5. Anonym

  .. att tillägga så ser vi nog också sveriges kanalerna här i finland (ettan, tvåan, trean, fyran och femman) genom att betala en liten summa i månaden. vilket är väldigt vanligt förekommande i denna "svenska del" av detta avlånga land. och finska som är huvudspråk? inte i svenska österbotten iallafall, svenskan har lika stor betydelse här (ville bara poängtera att vi svenskar är en stor procent här!).

 6. Janina svarar

  Vi bor i en tvåspråkig del, men det är ändå finska som är "huvudspråket". Det finns nog samma tidningar som i Sverige, men på tv är det mest engelska program, med finsk text. Om man söker arbete så är det nästan alltid nödvändigt att kunna båda språken, därför är det väldigt svårt att få jobb när man bara kan svenska :/

stats