Nicolinasmorsa

JANINAS

Annons

Tandställning vs. käkoperation

Bilder från dagen

Dagen har rullat på i vanlig takt. Vi har varit till parken och ner till stranden och checkat läget. Där nere var det så varmt så jag skulle gärna tagit av mig både tröjan och byxorna, men det gjorde jag förstås inte. Tänker dock klä mig lite svalare imorgon om det är lika fint som det varit idag. Sommaren är ju nästan här på riktigt nu!

Idag har jag mest gått och funderat över vilket beslut jag ska ta, när det gäller mitt överbett. Jag har alltid haft överbett och 2009 märkte jag även att min vänstra framtand börjat tryckas bakåt. Var till tandläkaren förra veckan på konsultation, eftersom tanden bara trycks mer och mer bakåt med åren så tänkte jag kolla läget, varför den trycks bakåt och skaffa tandställning ifall det är den bästa lösningen. Jag har alltid haft raka tänder så det känns jobbigt att acceptera att ena framtanden ska bli sned nu i vuxen ålder. Går det att rätta till vill jag gärna göra det.

Väl där konstaterade tandläkaren att jag har 5-6 mm snett överbett vilket är ganska mycket, så han föreslog en käkoperation så får jag fixat både bettet och tänderna på samma gång. Då skulle jag alltså först ha tandställning, sen dra ut två tänder uppe och två nere, sen operera käken så att underkäken flyttas framåt, och sen ha tandställning efteråt igen. Det känns ju himla omständigt, och det är inget som jag måste göra. Det är en estetisk fråga, det handlar inte om att jag besväras av bettet, förutom att jag tycker det ser jävligt fult ut och känner mig obekväm när någon kollar på mig från sidan. Vad jag förstod så går det inte att fixa ett överbett endast med tandställning, men nu när jag googlat lite så verkar det som att det nog går ändå.

Nu vet jag inte alls vad jag vill. Jag har i alla fall lagt mig i kön för tandställning (två års väntetid) och tandläkaren sa att jag får fundera över om jag hellre vill göra en käkoperation, isåfall ska jag bara ringa och säga det åt honom. Jag kan ju få besvär i framtiden, t.ex. tandgnissling och huvudvärk, men det är som sagt inget jag har nu. Jag känner mig bara lite trött i käken ibland. Det skulle i alla fall kännas skönt att få en ”normal” käke! Nu på torsdag ska jag i alla fall på tandröntgen, sen i augusti ska jag göra avgjutnignar. Jag ska höra mig för och förmodligen ringa tandläkaren och kolla igen ifall det går att förbättra käken med endast tandställning, annars vet jag inte riktigt vilket alternativ jag ska välja.

Kommentarer
Nicolinasmorsa

Kommentera

 1. Jessica

  Hej Janina! Jag var i exakt samma sits som du var i… jag valde att påbörja behandlingen och ska snart göra operationen. Jag sökte på Google på käkoperation och fick upp din sida. Jag har försökt kolla runt på din blogg…det verkar inte som du gjorde operationen? Om du gjorde den kan du berätta hur det var? Mvh Jessica

  JANINA SVARAR: Hejsan! Jag är fortfarande i kö till tandställning. Kötiden är mellan 1-2 år, och det har nu gått 1 år. Tandläkaren sa att jag får fundera under tiden om jag vill ha operation eller bara tandställning, och jag tar nog tandställning ifall det kan hjälpa mitt bett :)

 2. Rebecca

  Usch jag känner igen det där, har med överbett, riktigt rejält med. Har iförsig djupt bett också, så mina framtänder i överkäken slår i gommen, precis bakom övre framtänderna. Det gör väldigt ONT ibland. Men först sa de att jag måste vänta tills allt är färdigväxt, och då hade jag ändå massa problem med huvudvärk och grejer. Men jag har stått på väntelista i runt 5 år. Helt värdelöst.

  JANINA SVARAR: Var har de så långa köer? Här är det nog två år som gäller, förstås skiljer det sig någon månad ibland men aldrig att man skulle få vänta 5-10 år som man verkar få göra på vissa ställen. Sjukt!

 3. Åsa

  Jag ska snart sätta in tandställning för att fixa mitt överbett. Jag är 21 år.
  Självklart ska du fixa tänderna.

 4. js

  Jag själv fick i tidig ålder veta att jag kommer behöva tandatällning. Jag fick den på sjuan först och hade den i två år, med gummiban som skulle justera mitt överbett. Det var mycket bra när tandställningen togs bort. Men man kan inte garantera att bettet hålls så efter endast en tandställning så nu har jagnyligen varot till munpoli på vcs och fåyt bettskena för mitt överbett. Skenan skall justera överbettet och hålla tänderna raka utan tråden bakpå. O. Inte bettskenan, som används nattetid, justerar ordentliget så gör man då en käkoperation med tandställning i två år efteråt. Så mitt tips är att be om att få komma till vcs munpoli avdelning. Personligen så var mina käkar trots överbettet så pass avslappnade att ingen käkoperation behövdes :)

 5. frusanna

  shit! och jag som e skitnervös över en rutinundersökning den 29!
  hatar tandläkare, föder hellre barn! :)

  JANINA SVARAR: Jag har aldrig varit rädd för tandläkare, förstår inte vad man har att vara rädd för. Smärtan? Isåfall har du nog använt för mycket bedövning vid förlossning ifall du hellre föder ;)

 6. L

  Jag skulle faktiskt avråda dej från operation om du inte lider av ditt överbett. Får du däremot huvudvärk eller liknande är kanske operation ett alternativ. Utseendemässigt är det inget som syns, du ser det nog bara själv! Det lär vara en rätt stor operation och det kan bli besvärligt innan det är ok efteråt. Varför utsätta sej för nåt sånt om det inte gör ont som det är nu? Det kan ju bli värre…

  JANINA SVARAR: Varför skulle en operation göra det värre? Bara nyfiken på hur du menar. Jag vill självklart slippa en operation ifall bettet kan fixas med endast tandställning.

 7. Maria

  Jag genomgick en käkoperation för exakt två veckor sedan idag. Jag hade lik som du överbett med cirka 7mm men även ett såkallat öppet bett. Jag har fått ha tandställning i två år innan operationen och kommer få ha den kvar i minst ett halvår till. Jag har haft en del problem med käkarna genom åren då de har låst sig och stundtals värkt, samt en del spänningshuvudvärk. Jag råder dig nog att verkligen tänka över ifall du tycker en operation är värd det eller inte, speciellt nu när dina barn fortfarande är så små. Jag har legat helt utslagen och det är inte först nu jag har börjat kunna äta lite. Men i mitt fall så skulle jag ha fått göra den här operationen gratis när som helst eftersom det anses som ett sådant problem, det kanske gäller i ditt fall också. Gör det de så kan man ju alltid ta ställning till huruvida allvarligt problemet känns om ett par år :)

 8. Emelie

  Hej !
  Har läst din blogg ett tag , jag säger som dom andra att det går att åtgärda ett överbett med tandställning.
  Har själv haft ett grovt överbett som minskat jätte mycket , jag behövde bara ha ,in i 1,5 år. Men har även en morbror som avstått från tandställning med samma problem och det har han inte lidit av heller, jag tror ingen lagt märke till nu på ditt överbett direkt och du är fin som du är tycker jag :)

 9. Jennia

  Hej! Jag bor också i Finland fast i Helsingfors. Men för att komma till saken så hade jag också överbett, men eftersom det märktes tidigt så fick jag en tandställning att ha på natten vid 13 år och när jag var 15 år fick jag en fast tandställning. Allting fixades då och nu som 20 år så har jag inga som helst problem! (hade också hört att man kan få ont i huvudet) Konstigt att man inte har gjort något åt ditt överbett förut men om du får chansen att fixa till problemet med tandställning tycker jag att du ska ta det! Tror dock att det är ganska dyrt nu när du är över 15 eller var gränsen går men detdär får du ju mera information om senare! Hoppas allt går bra vad du än väljer! Kram :)

  JANINA SVARAR: Vad roligt att höra att det fixade sig för dig med endast tandställning! Jaa jag förstår heller inte varför de inte velat åtgärda det förut, det är först nu när jag själv FRÅGAR efter tandställning som det blivit aktuellt. Det blir nog rätt dyrt när det inte anses vara riktigt nödvändigt för mig, men att operera är väl mer än hälften dyrare så om man ser det från den sidan så är väl tandställning ingenting :) Men vem vet, kanske de kollar nogare på röntgen plåtarna och tycker att det visst är nödvändigt och låter det bli lite billigare för mig. Jag håller tummarna! Kram :)

 10. Sanna - Livet med Wilton

  Hej! Jag var hos tandläkaren för två veckor sedan, men ett problem väldigt likt ditt och fick typ samma val. Jag har bestämt mig för käkoperationen, för mig var det nog ett lättare val då jag besväras av mitt felaktiga bett (10 mm överbett). Det som faktiskt känns lite jobbigt är att utseendet kommer förändras, jag har ju alltid haft överbett. Visserligen blir det snyggare, fast det är ju inte riktigt jag….
  Det blir säkert bra hur du än gör :) Kram

 11. Sabina

  Inte visste jag att du hade överbett :) Men tandläkaren har fel. För det går visst och fixa överbett med tandställning, Jag är ett levande bevis. Jag hade jätte kraftigt överbett, sedan i 6an så fick jag tandställningen ”Räls” efter att dom drog ut 2 tänder i överkäken på mig, sedan hade jag denna ”räls” både uppe och nere i ca 2 år och sedan var det klart. Har blivit såå himla bra för mig! :) Jag hade så kraftigt överbett så jag inte kunde stänga munnen ordentligt dessutom!

  JANINA SVARAR: Det syns egentligen bara från sidan och när jag biter ihop tänderna, men hur ofta gör man det sådär bara? ;) Skönt att höra att det visst går! Det ger mig hopp :)

 12. Anonym

  Heijsan! Läser din blogg dagligen men det är första gången jag kommenterar. Min brors fru gick för ca ett och ett halvt år sen igenom en käk-operation, hon hade också överbett och lite rum för tänderna. Jag vet inte exakt hur det var, om hon ens hade några problem med käken före, men hon valde alltså att låta sig opereras. Hon blev opererad en tid före jul och hamnade sen efteråt att ha en tandställning som höll över och underkäken ihop, hon kunde endast sära på käkarna lite så hon åt endast med sugrör. Åt mig sa hon att det värsta var att hon inte kunde äta julmaten, men annars tror jag inte hon led värst mycket efter att värken hon hade i början avtagit. Nu efteråt har hon inte pratat om det, men jag tror hon e glad över att det blev gjort. :) Jag kanske inte hjälper dig med ditt val genom att berätta detta, men ville ändå säga att det kanske inte e så ”hemskt” som det låter. Tror inte jag själv skulle vilja genomgå en sådan operation, men inte skulle jag heller vilja ta risken att senare få värk. Ha det bra! :)

 13. Mayah
  Mayah

  Redan när jag va liten så såg dom att jag hade välldigt snea tänder, så då bestämde dom att jag skulle få tandställning. Och dom sa att de skulle ta ca 2 års väntetid. Men grejen är att jag fick vänta 9 år innan jag fick tandställning ! Riktigt dåligt. Men fick iaf tandställning efter mycket tjat och nu har jag äntligen tagit ut den!:)
  Och är skit nöjd med resultatet. Men får sova med en bettskena och ska vel göra det ett år eller två.

 14. miiu

  väldigt viktig fundering jag hade medan jag läste: gör jag rätt om jag föreställer mig att du låter som ett mumintroll när du pratar? finlandssvenska är så charmigt och på något sätt blir bloggen så mycket gulligare när jag läser så att det låter som finlandssvenska i mitt huvud. nu lät det helt virrigt, men du förstår säkert :)

  JANINA SVARAR: Haha, nej tyvärr! Jag låter absolut inte så ;) Jag är allergisk för ren finlandssvenska. Jag pratar en dialekt, i kategorin ”Filmer” finns flera filmer där jag pratar.

Annons
stats