JANINAS

Vecka 39 (38+0)


”Barnet är ungefär 50 cm långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig för livet utanför din trygga mage. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet. 

Kanske känner du dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång.”

Jag själv:

Det har börjat ”sticka” i brösten under de senaste dagarna, och de har blivit aningen större. Nu känns det mesta jobbigt p.g.a. min stora mage, svårt att klä på mig själv och svårare att klä på Nicolina. Jag vaknar för att kissa 1-2 gånger per natt och varje gång jag vaknar känner jag av sammandragningar. Förvärkar har jag lite nu som då också. Bebis ligger väldigt lågt ner med huvudet och det känner jag tydligt. Går jag en längre sträcka så känns det som att hon ska komma ut. 
Jag är ännu inte nervös inför förlossningen, bara förväntansfull och nyfiken :) Men nervositeten lär nog komma förr eller senare. 

BB-väskan och Nicolinas väska står halvt färdigpackade, bara saker som används dagligen som ska packas ner ännu.


Magen hade inte sjunkit ännu i vecka 39 förra graviditeten, så jag hoppas att det betyder att denna bebis inte stannar 11 dagar för länge också, som sin storasyster ;)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats