JANINAS

Vem var det som skapade världen?

Mamma vet du vad? Det var Gud som skapade världen.

Jag tänkte falla av stolen. Det hade hon lärt sig på förskolan idag, att det var Gud som skapade hela världen och alla människor och djur. Och det var inte nåt barn som lärt henne detta. Jag och Daniel är inte det minsta kristna, jag är inte konfirmerad och skrev ut mig ur kyrkan för flera år sen. Jag tror absolut inte det var någon Gud som skapade allt, jag tror på big bang teorin, evolutionen och karma. Jag tror inte man måste följa regler från en bok, jag tror man får det man förtjänar helt enkelt. 

Att andra tror på Gud och Bibeln har jag inget med att göra. De får tro på precis vad de vill, huvudsaken de är lyckliga och finner trygghet i sin tro. Men när det gäller mina barn, mitt eget kött och blod, så blir jag väldans frustrerad när någon utomstående kommer och ska lära dem vad de ska tro på. Jag tycker det är fel att de redan i förskolan (kanske även i dagis?) ska få besök av någon från församligen som ska predika åt barnen, även om de gör det på ett lättsamt sätt så handlar det ändå alltid om samma sak. Låt barnen få möjligheten att välja själva vad de vill tro på och berätta inte endast om Jesus och Gud!

Den här veckan får Nicolinas förskola ett sånt besök och jag överväger starkt att ha henne hemma. Överallt hör hon om Gud ändå och jag tycker inte hon ens ska behöva fundera på sånt ännu. Jag förstår om religiösa föräldrar tycker det är väldigt viktigt, men för oss som inte är troende så känns det faktiskt riktigt obehagligt. Argument som ”men låt henne va med så kan hon avgöra själv sen” känns bara så ogenomtänkt. Hur ska hon kunna avgöra vad hon tror på när hon bara får höra om ett alternativ?

Nä, precis som att kristna föräldrar berättar om sin tro åt sina barn så berättar jag om min åt mina. Får man vara säker på att Gud finns så får man också vara lika säker på att det inte finns nån Gud. Ingen har mer rätt att lära våra barn vad de ska tro på, än vi föräldrar.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Det som förvånar mej är att folk sväljer big bang terion utan att kolla upp desto mer… (vad gör den mer verklighetstrogen än bibeln?) Finns ju böcker att läsa där de motbevisat att den inte riktigt stämmer… Likadant så tar man in från öst-religioner vilka saker som helst, utan att kolla upp vad som ligger bakom ( yoga, mindfullness, osv.) det finns goda o onda andemakter.. Tro det eller ej! Det finns statka vittnesbörder om de som dött o fått både se helvetet o himlen..o fått vakna upp o kunnat berätta.. Googla o se o läs. För mig är valet iaf enkelt, vart jag ska efter den här tiden på jorden!
  Blev lite bort från ämnet. Men tycker att det är viktigt för det växande släktet att de har goda kunskaper om den goda (hållooo, tänk om det vore islam, som är uppbyggd på mycket hat! Men det är kristendom, som bygger på kärlek!) om den religion vårt land har byggts upp på! Kunskap dör ingen av! Bara en sån sak, nästan alla våra lediga extra dagar har kristna bakgrund. Ta till exempel öststaterna, där firas inga kristna dagar speciellt, inget extra påsklov, trettondag, osv. Kika i din almanacka, så ser du att vi har ganska många lediga extra dagar.. Men ja just, de dagarna hoppas jag ni vill ha kvar, va!

  Blir bara mer o mer tacksam för min kristna uppväxt. För livet med Jesus är ett spännande äventyr, som jag aldrig aldrig nånsin ger upp.Aldrig. Gud öppnar dörrar (o stänger) som bara han kan.
  Och som ja nyss läste, bibeln är mer uppdaterad än dags tidningar..
  Tiden är kort. Allt börjar vara uppfyllt som står i bibeln om vad som ska ske innan Jesus kommer. Han kommer snart, riktigt snart! http://littledavidministries.org/videos se den första videon, ta dig tid!

 2. Jenny

  Nja nu menade jag inte att styra vad ni ska läsa men jag tänkte bara att det är ju inte så att man dagligen stöter på folk som har högläsning ur Bibeln mitt på gatan så eftersom dina barn möter budskapet i tv, böcker osv antog jag att det var ett val av er. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att folk springer omkring och kastar kristen litteratur efter er när ni går ut.

  JANINA SVARAR: Man behöver inte läsa självaste Bibeln för att lära sig om Jesus. På tv hör man ju om det vid varje högtid t.ex.

 3. Jenny

  Så ni läser böcker med kristet budskap? Jag knän inte påminna mig att jag skulle blivit direkt bombarderad av det kristna budskapet i dagliga livet.

  JANINA SVARAR: Varför skulle det vara så viktigt att läsa böcker med just kristet budskap då? Varför är det så viktigt att våra barn tror på Jesus? Tänk om vi vill att de ska tro på nåt annat? Om man vill att de ska få största valmöjlighet är det väl bäst att låta de lära sig om allt och inte BARA om Jesus? Och ifall vi nu var helt emot kristendomen och inte ville att våra barn heller ska tro på det (precis som många kristna inte kan acceptera att deras barn INTE tror), så är det väl bara VI FÖRÄLDRAR som har rätt att ”bestämma” vad våra barn ska lära sig om?

 4. Jenny

  Hur ger det barnen större valmöjlighet att inte alls ge dem andra alternativ än det du tror? Jag menar du presenterar ju ett alternativ hemma och församlingen ett annat. Då uppstår en valmöjlighet eller?

  JANINA SVARAR: Det är nog omöjligt att ”inte alls” ge dem valmöjlighet, när de hör om Jesus och Gud överallt (tv, böcker, o.s.v.) och inte bara i dagis/skolan. Det går det inte att gå miste om!

 5. Cessi

  Janina, du tänker helt vettigt enligt mig. Mina barn är döpta jo, men då de blir tillräckligt stora och inte vill höra dit så skriver vi ut dem. Min närmaste väns barns gamlafammo är jehovas vittne och de har bakom hennes rygg börja hjärntvätta och skrämma med satan osv, så de tänkte gå riktigt tokigt för hans mående, då han ofta fick panik att satan skulle ta honom (han är 4 1/2).. Till Maria ; mitt barn är gravt handikappat hur förklarar gud detta ? Är det av kärlek han gjorde mitt barn så sjukt att jag måste begrava henne ?

  JANINA SVARAR: Nämen USCH vad fult gjort!! Jag vet om en vuxen man som blivit så psykiskt instabil p.g.a. Jehovas tänkande att han knappt vågar gå utanför dörren. Jag tycker deras funderingar är helt konstiga och man BLIR ju knäpp när man börjar fundera på det och gå djupare i deras tro. Styrka till dig!

 6. Heidi-Jessica

  Det e helt sant de di sagt om att daghemmet e skyldigt att ordna annan verksamhet om de finns sådana som inte e kristna, men nu vet jag int hur de e om Nicolina hör till kyrkan (och har ni alltså int döpt resten av barnen?). Vår N e int döpt och då vet jag hon har rätt till annat program på dagis om t.ex. församlingen kommer dit och även livsåskådningskunskap i skolan (om de finns fler än tre elever i skolan som vill ha livsåskådningskunskap e skolan skyldig att ordna sådan undervisning, och finns de int blir hon befriad från religions undervisningen, men någon måste ju ”övervaka” henne under denna tid).

  Och så blir jag så ARG ARG ARG på alla mänskor som påstår ”vi har valt bort Jesus kärlek” blablabla… nå, nu e ju grejen den, att vi har int valt bort något alls, vi har valt att inte välja, för de e ju int vår sak att välja vad någon annan ska tro på. Så he så.

  Och jo, vi firar också jul. Med eko skinka och jultomte. För om man vari snäll så kommer tomten med paket. Och så ger man paket till varan för man tycker så mycke om varan. Jesus har inget att göra med vårt julfiras.

  JANINA SVARAR: Håller helt med dig! Vi har sagt till på förskolan så hon kommer inte delta i fler såna tillfällen. Nicolina och Joline är döpta, bara för att det ”hörde till” egentligen. Jag skrev ut mig när jag väntade Joline och sen skrev Daniel ut sig förra året (?) och nu kommer vi skriva ut N och J också eftersom vi inte vill döpa Milou. Skulle kännas konstigt om vi inte var inskrivna men barnen var det.

 7. Sandra

  Hemma hos mig har vi aldrig pratat om Jesus eller liknande. Min mamma tror inte och min pappa tror men pratar aldrig om det (de är skiljda). När jag började dagis började ju pratet om Gud. Till julen gjorde vi egna julkrubbor i gips och vi ritade teckningar till tex när Jesus lugnade det stormande havet. Det fortsatte i lågstadet. Bön före maten, psalmer, religions lektionerna. Jag var vädigt duktig pp religion och tyckte i början av lågstadiet att jag vill be kvällsbön och så. Pappa gjorde det med mig då. Men sen, mot slutet av lågstadiet och i högstadiet tappade jag detdär. Nä! Ingen lyssnar ju på min bön. Speciellt vid konfirmationen (som jag gjorde för ”det hör till”) insåg jag att det hela känns väldigt löjligt. Gud älskar och förlåter alla men tror man ej så kommer man inte till himlen? What? Dessutom sa dom då ett flertal gånger att det ör synd att skilja sig, homosex är synd, muslimer kommer till helvetet. Nä, sånt går emot allt vad jag tycker. Är idag utskriven ur kyrkan och känner mig supertrygg UTAN Gud! Önskar nog man skulle skippa at prata om religion och be i skolan. I högstadiet kunde man börja nöt man kan börja tänka själv. Barn suger åt sig mer än man tror.

  JANINA SVARAR: WORD!

 8. Lina

  Shit vad obehagligt. Här är allt sånt förbjudet typ, de får inte påverka barnen alls på det planet. Det är ju till och med uppe för diskussion om skolorna ska få ha sin jul och sommaravslutning i kyrkan längre. Det kan jag tycka är överdrivet för minns det själv bara som nånting mysigt och fint. Men inte blev vi på nåt sätt påverkade åt något håll när vi var små heller från förskola/dagis och skola. Kanske är skillnad mellan Sverige och Finland där? Här skulle nog en förskollärare/dagisfröken bli ifrågasatt något enormt och få skit om de skulle säga att Gud skapade jorden. Här ska ju allt vara väldigt vetenskapligt. Jag skulle nog precis som du tänker haft mitt barn hemma om en jäkla präst ska komma och predika… Känns väldigt konstigt och oansvarigt på nåt vis att trycka i små barn sånt. Det måste ju dessutom finnas barn med andra religioner (här är det iaf så) så det borde vara upp till föräldrarna hur man vill uppfostra sina barn! Är det så på alla förskolor i Finland? Eller kan ni välja en ”neutral” förskola?

  JANINA SVARAR: Nej här är det nog så tyvärr, mer eller mindre! Man får välja att barnet inte deltar och istället gör något annat sålänge personen från församlingen är där, samma sak sen i skolan på religionslektionerna. Vi har sagt till på förskolan nu så att hon inte kommer va med på fler såna tillfällen.

 9. ida

  men ni firar jul?

  JANINA SVARAR: Vi tar in julgran, äter julmat och köper presenter som tomten kommer med! Vi förknippar inte julen med Jesus fastän det är en kristen högtid. Tror nog det är många idag som inte förknippar det med något religiöst fastän man vet att det är det.

 10. Malloballo

  I lågstadiet sa en kvinna från församlingen att hedningar är mindre värda.
  Jag och min syster och två andra killar blev illröda – ingen av oss var döpta! Som tur var så blev vår lärare riktigt förbannad och skällde ut henne haha ;) han veta nog vad som va rätt…

  JANINA SVARAR: Men herregud! Så kan man ju inte säga, och speciellt inte till barn.

 11. Anonym

  Ett försök till en saklig kommentar på detta, observera att jag inte tar någon ställning till hur världen skapats :)

  En elev som hör till ev.luth. kyrkan får sån undervisning, medans de som hör till ortodoxa kyrkan har rätt till sån undervisning. Sen finns det såna som inte hör till kyrkan eller som hör till någon annan religion och de har i sin tur rätt till livsåskådningskunskap.

  I enlighet med ev.luth. religionens läroplan åk 1-5( har sämre koll på förskolans men jag tror du förstår skillnaderna ändå) ska man b.la. gå igenom Jesu liv och läror (alltså t.ex. skapelseberättelsen), viktiga händelser m.m. men också andra religioner, etik m.m.

  Är man inte kristen kan man alltså välja livsåskådning, man kan också välja att barnet INTE deltar i religiösa tillställningar i skolan (och förskolan). Skolan har då skyldighet att ordna annat program, och på ett diskret sätt så ingen pekas ut.

  Ta en diskussion, ni kommer säkert fram till en bra lösning. :)

 12. natalisworld

  Jag tror inte att förskolan kan göra henne religös, hon tror ju säkert att man blir stark av dunderhonung och att Dumbo kan flyga med sina öron. Det är först senare i livet man förstår religion ändå. Så jag skulle inte fästa så stor vikt vid att hon hör sådant här på förskolan. Sen så firar ni säkert jul och påsk och där pratar man ju också om varför man firar. När ni firar jul hemma så drar hon ju paraleller. Så om man inte tar totalt avstånd från alla kristna högtider blir det svårt att för barn att skilja på vad som är vad.

 13. Annika

  Hej Janina!

  Jag är kristen och min gud är en god och kärleksfull gud som vill alla väl och som alltid är med mej. En kär vän som aldrig sviker, som alltid förlåter och som alltid vill mitt allra bästa. Jag vill att också mina barn ska veta att de har en sådan vän. Man vet inte när i livet man skulle behöva en sådan trygghet, och jag är så glad att jag får visa mina barn denna trygghet. Att vara kristen handlar inte om att döma och fördöma andra (som många tror), utan om att visa alla kärlek, vare sig de förtjänar det eller inte. För Gud är ju som någon redan här sade just kärleken.

  Att så mycket ont händer här i världen är en följd av vår fria vilja.

  Jag önskar er allt gott!

  P.S. Läs gärna s. 9-10 i Nya Testamentet, härliga ord som handlar om kärlek, bekymmerslöshet och ödmjukhet.

 14. Jenna

  Jag är själv 15 år och bor i ett ställe där majoriteten är jättereligiösa och när jag inte skulle konfirmera mig så blev det världens största snackis . Skulle ha hoppats att mina föräldrar hade varit så här kloka och låtit mig vara borta sjöng psalmer hela tiden i skolan och så. När jag får barn får dom själv bestämma. Jag tycker inte att förskolan får säga att Gud skapade världen så där bara. Dom borde också berätta om andra orsaker som big Bang och så vidare. Hoppas du förstår min kommentar. Jag vet själv hur enkelt barn kan bli hjärntvättade i en ung ålder. Hoppas de hittar något annat att göra åt henne :)

 15. emadeleinew

  Ingen här i min familj tror på Gud eller är kristna. Men när jag var liten gick jag i Söndagsskola, bara för att de andra gick där. Inte trodde jag på deras prat i Söndagsskolan men satt tyst och lekte med mitt. I förskolan hade vi också att lyssna på just Jesus och Gud prat och lärde oss om kristendomen. Jag skulle blivit så sur om jag inte fått vara med eftersom alla mina vänner var där, inte pga pratet. Vi lekte mer och självklart hade vi samlingar och åkte till kyrkan mm, men vi hade kul. Jag skulle bara blivit sur om jag inte fått vara med, för vännernas skull. Och inte blev vi påverkad. Klart man frågade hemma, men svaret var ”Det finns ingen, men du måste lära dig om det endå”. Jag är konfirmerad – Bara för att mina vänner gick där, hör till kyrkan – För jag vill gifta mig där och döpa mina barn där. Men det är bara för jag tycker det är fint i en kyrka. Jag är inte ens nära kristen, jag tror absolut INTE på Gud & Jesus trots allt. Istället tror jag på skyddsänglar och ödet :).

  Hoppas det löser sig :)

 16. kyrksyster

  Det finns ju flera sidor av dilemmat. Barn ska inte utsättas för saker de inte kan ta ställning till. Å andra sidan så kan tillvaron bli skev om de inte vet vad de kan välja på.
  Någon neutralitet tror jag inte på. Barnen väljer vad föräldrar och dagispersonal förmedlar. Man påverkar barnen mer än man tror.

  Ännu konstigare blir det när föräldrar skickar sina barn till kyrklig verksamhet och sen blir vansinniga när barnen lärt sig kristna sånger. Och att de är älskade som de är. Just detta om att Gud älskar ovillkorligt har jag ibland mött att föräldrar inte tolererar. De vill att deras barn i förstahand ska prestera och förtjäna. Naturligtvis är det föräldrars makt och ansvar. Vi vill inte att barnen ska möta dubbla budskap. Därför är åtminstone jag tveksam till att ta emot barnen i verksamheten om inte föräldrarna är med på vad vi säger.

 17. Anonym

  Det är nog gamla traditioner som hänger med än. Tidigare var ju religionen viktig. Speciellt i krigstider var religionen nåt att luta sig tillbaka på. Nåt att lita på. Tror människan mår bra av att tro på en högre makt. En del av kristendomen är ju sund. Just det att man ska vara kärleksfull, snäll och hjälpa varandra typ. Men sen är ju en del rätt konstigt. Vissa religiösa blir ju helt hjärntvättade. Var o en måste ju få tänka o tro som dom vill själva. Svårt för ett dagisbarn att avgöra ännu men jag förstår dina tankar. Men fråga i alla fall nicolina själv om hon vill vara med. Inte roligt att inte få tillhöra gruppen heller.

 18. Maria

  Blir illamående och ledsen av det jag läser över att inte alla fått ta del av Jesus som jag fått. En kärleksfull och trofast vän som aldrig sviker! En som skulle behövas i allas liv och speciellt denna hårda tid. Jag hoppas så många som möjligt hinner inse det förrän det är försent. När du frågar hur Gud kan tillåta att sånt händer. Så är de ett fråga som de flesta ställer sig. Även Kristna! Det kallas prövningar och Gud väljer att inte stoppa allt dåligt som sker.. man måste tänka nåt själv också. Dessutom finns ju också djävulen som försöker med all makt ändra människors syn på Gud. Då icke troende skulle veta hur tryggt de känns att leva på denna jord då man har Gud med sig.

  Man behöver inte vara rädd för att dö eftersom vi har fått ett löfte om att den som tror ska få ärva evigt liv i himlen. Vi får träffa alla som dött före och glädjas i himlen. Gud vill ha alla till himlen men då måste man först släppa in honom i sitt liv! Han ger alla rätt att välja. Hoppas du får känna den glädjen nångång innan de är försent. (PS. om man läser Lukasevangeliet kap. 21, så märker du att alla tecknen håller på fullbordas som Gud har sagt för flera flera tusen år sedan. Hur tror du att allt det ’råkar’ stå i bibeln om det inte stämmer? Gud visste redan då hur sista tiden kommer att bli!

  På samma gång som du stoppar Nicolina att höra på det, stoppar du henne från att inte höra på det hon tycker är intressant, som hon antagligen gjorde eftersom det fastnat! Om ni stoppar henne att va med på sånt. Då fråntar ni ju henne ett intresse bara för att ni själv inte tycker om det. Skulle de vara likadant om de lärde ut om en annan religion?

  Jag vill absolut inte stöta mig på er. Jag är inte sån. Ville bara berätta min syn då de flesta här verkar ha en fel bild av Gud :)

 19. Linda / Snigeln Harald

  Oj, min första reaktion skulle nog också ha varit att bli ganska arg. Och till näst skulle jag ha bokat tid för ett snack med föreståndaren. Sånt där ska vara upp till föräldrarna, att få välja om barnet deltar i religiösa ”stunder” eller har annat program, absolut! Kräv kryss-rutor på blanketterna i fortsättningen, du är helt säkert inte ensam om att behöva sånt på ert dagis. Trodde faktiskt det var standard nuförtiden.

  JANINA SVARAR: Tack! Det ska jag göra.

 20. oerfaren 17-åring (?)

  Men om Nicolina är döpt i kyrkan innebär ju det att hon är kristen; är man kristen tror man på Gud och att det var han som skapade världen? eller?

  JANINA SVARAR: Hon blev döpt eftersom vi inte tänkte efter vad vi själva ville och trodde på, var unga (oerfaren 17-åring hejhej) och bara gjorde som våra föräldrar och far/morföräldrar förväntade sig. Hon valde ju inte själv att bli döpt och valde därför inte att bli kristen eller vad hon skulle tro på. Ganska dumt om du menar att det är för att hon är döpt som hon sa den där kommentaren idag, som uppenbarligen inte kom från henne själv utan från en pedagog på förskolan.

 21. Chatarina

  Det är väl ändå inte bara ett alternativ Nicolina blir utsatt för då ni hemma är icke troende och i dagis pratar dom om kristendomen? Jag tycker man ska låta barnet höra alla delar av historien och sen bestämma själv.
  Bara för att hon är ett barn betyder det väl inte att hon blint kommer att tro på allt som folk säger är sant? Det har man förstått tidigare att hon kan tänka själv. Tycker det är lite löjligt att man som icke troende blir sådär upprörd över en sådanhär sak o sen inte tycker att troende ska kunna säga sitt.
  Samma princip kan man ju ha vid språk, bättre att kunna både svenska o finska istället för att strunta i det ena endast för en ”princip” sak. The more you learn…

  JANINA SVARAR: Men vi går ju inte och pratar om sånt här hemma med henne redan, därför tycker jag det är skit att hon ska lära sig sånt på förskolan. Jag tycker absolut hon ska få höra alla delar, av alla religioner! Sen i skolan när de lär sig om alla religioner får hon jättegärna vara med, just för att jag tycker hon ska få veta vilka alternativ hon har att välja på och vad hon själv vill tro. Som jag skrev tycker jag ALLA (inkl. vi) ska få tro vad de vill, så länge den tron gör dem lyckliga. Jag har aldrig sagt att troende inte får säga sitt.
  Det där med språken var bara rent av elakt att dra upp bara för att vi inte kan finska. Som om vi inte kunde tala finska p.g.a. ”en princip sak”, som om vi inte vet själva att det är bra att kunna flera språk. Varför tror du vi hade en finsk förskola som förstahandsval åt Nicolina? Joo för att hon ska få det bättre ställt än oss.

 22. Linn

  Blev riktigt full i skratt när jag läste det här inlägget, för just när vi åt kvällsmål sa M plötsligt ”mamma veeeet du vem äger alla jordens blommor och träd?”. Ja ba ”nå?” och han ”Jeeeeesus!”.

  Försöker istället tänka att det är lärorikt och berikande att ta till sig religioner och olika tankesätt. Hoppas att de också tar upp andra religioner i så fall! Och så får han fortsätta med sin favoritnörttitidning Illustrerad Vetenskap här hemma, haha.

  JANINA SVARAR: Men!? :D Vad har de pratat om idag riktigt? Visst är det lärolikt, jag tyckte det var riktigt intressant i nian när man fick lära sig om all världens religioner. Det är SÅNA religionslektioner jag vill att Nicolina ska delta i sen när hon börjar skolan.

 23. Fanny

  Vet inte hur det fungerar uppe i Vasa men här i Borgå skall föräldrana fylla i en blankett då de börjar dagis/förskola. Med barnets uppgifter, kontaktuppgifter osv. Och på samma blankett skall de kryssa i om barnet får delta i religionsfostran och andra religiösa grejer. Om föräldrana inte har kryssat för den rutan så måste personalen acceptera det och hitta på någonting annat för det barnet då de andra har ”religions undervisning”!

  Jag tycker att du skall prata med personalen på förskolan! :)

  JANINA SVARAR: Jag fyllde i ett papper när hon började men något sånt fanns det inte att kryssa i där. Jag ska prata med dem! :)

 24. Kajsa

  Håller med dej! Jag är heller inte troende och tycker inte att det är något som ska inpräntas redan på förskola! Om dom är nog gamla att dra egna slutsatser och liknande så är det en helt annan sak, men när dom är så små så vet dom ju inte bättre!

  JANINA SVARAR: Nää precis! Det där är inget som är nödvändigt att reda ut i förskolan. Och speciellt inte av nån utomstående som inte vet var vi står när det gäller religion.

 25. Jessica

  Helt rätt. Tycker dock att du kanske kan prata med förskolelärarna och säga vad du tycker. Antingen att du helt enkelt inte vill att Nicolina deltar när det har med just religion att göra eller att du helt enkelt tycker att dom på förskolan ska slopa sådant helt och hållet.

  Önskar verkligen att detta är något som skulle slopas snart. Varken jag eller min sambo tillhör heller kyrkan och jag vill verkligen inte att dagen jag får barn behöver hen bli påprackad av kristna åsikter renn som liten…

  JANINA SVARAR: Det ska jag göra! Jaa alltså jag blir rent av äcklad. Tycker sånadär supertroende människor är så påträngande när religion och tro kommer på tal. Och småbarn ska väl inte behöva fundera på sånt redan, de har nog viktigare saker att lära sig före.

 26. Melli

  Men hur får de göra så?! Uj! Är det inte ett kyrkligt dagis ni valt till henne borde hon absolut inte få höra sådant där, i SYNNERHET INTE som sanning!! Sku motsäga mig starkt också som dagispersonal mot att det kommer folk och talar om Gud.. Men så tycker jag inte nåt annat än empati och respekt för levande (och naturen då) ska läras ut (nå sådär simplificierat ;)..) till barn i den där åldern. :)
  Vi har varit väldigt noga med att meddela detta på ”möten” och tom. skriftligt, och våra har inte följt med på kristliga morgonsamlingar eller utfärder till kyrkan (har ju två skolbarn också nuförtiden). Har det sjungits för mycket Gudsånger har jag också tagit upp det (fattar inte att inte de kan lära ut annat i skolan, hohhoh) och visat mitt missnöje.

  Lycka till! :)

  JANINA SVARAR: Håller fullständigt med!! Skönt att höra att nån annan tycker som jag! :) Jag kommer nog köra på på samma sätt som du. Livsåskådning är SÅ mycket viktigare tycker jag, där de får fundera på viktigare saker än vad som står i Bibeln.

 27. Maria

  Är glad att Nicolina är så smart så hon fattar det! Vilken människa som helst förstår väl att ingen explosion har kunnat göra hela jorden? Och alla djur och växter. Och alla människor. Tänk att du har tre barn och ändå inte förstår att något större och mäktigare ligger bakom. Gud GER liv till alla barn! Vi tillverkar, men om Gud inte ger liv så blir det inget barn. Hoppas Nicolina fortsätter lära er :)

  JANINA SVARAR: ”Vilken människa som helst” ?? Nu överdriver du nog. Onödigt att vara sådär nedlåtande bara ör att vi tror på olika saker. Om nu Gud är så god, varför blir då oskyldiga små barn mördade, våldtagna, torterade? Varför föds det barn till föräldrar som inte vill ha dem och ger bort dem till barnhem eller ännu värre, dumpar dem i nåt dike? Nää, kom inte här och försök få mig att tro på det där tramset.

 28. Anonym

  Helt rätt!
  Min lillasyster kom hem från skolan när hon gick i lågstadiet (Tror jag det var) och sa att en lärare hade sakt ”Gud är kärlek” och mamma vart vansinig. Vi är inte troende heller. Du kan ju försöka prata med Nicolinas hennes lärare kanske. För man måste ju som du sa välja själv hur ens egna barn ska ha det. Och sen väljer dom ju själva när dom blir äldre. Dom lär nog höra en massa om gud och sånt när dom blir äldre och är dom intreserade får dom tareda på fakta då.

  JANINA SVARAR: Jag förstår din mamma så väl! Jag skulle också bli vansinnig ;) Jag ska prata med förskolan och säga att Nicolina inte ska delta i något religiöst!

 29. Anonym

  Båda mina föräldrar jobbar i lågstadier och jag har haft samma diskussion med dem många gånger :D både i dagis och i lågstadier är kristendomen enda religionen man lär sig om och speciellt i Nicolinas ålder och några år upp lyssnar man väldigt noga på vad lärarna säger. Jag gick i söndagsskola några gånger i Nicolinas ålder, då mina kompisar gick där, och började sjunga jesussånger hemma nonstop så mina föräldrar tog bort mig därifrån.. O:) i lågstadiet hade vi en religiös lärare de första åren så det blev en hel del prat om jesus. Man är lite för ung för att ha sin egen åsikt i den åldern ännu och jag själv litade blint på allt lärarna sade, men jag (och mina föräldrar med lång erfarenhet) anser att det är en viktig del av utvecklingen. Skolan (och dagis) har med en del kristendom men syftet är inte att alla ska bli religiöst kristna utan man ser det som ett kulturellt arv. I min familj är vi inte speciellt troende men jag vill gärna höra till kyrkan just eftersom det finns det där arvet och en gemenskap där.

  JANINA SVARAR: Jag förstår helt din synvinkel! Just p.g.a. det skulle jag kunna tänka mig va okej med att hon går på såna undervisningar i skolan, för att lära sig om själva kulturen. Men ändå tar det emot när vi faktiskt inte alls vill ha nåt med kyrkan att göra.

 30. Jh

  Jobbar själv på Förskola och förskolan har skyldighet att ordna annat program ifall ni int vill att ert barn deltar då nån från församlingen kommer ut och berättar eller ifall de går till kyrkan någon gång. Så för den saken ska ni int behöva hålla henne hemma ifall ni int själva vill.

  JANINA SVARAR: Jag pratade med min syster ikväll som också jobbar på förskola. Vi ska säga till så får de ordna nåt annat program åt henne :)

 31. Amanda

  Helt rätt det du säger!
  Jag har själv inte barn och skulle aldrig pracka på dom att det finns en Gud eller inte, för jag tycker lite att det är upp till var och en att bestämma det, men kanske inte i den ålder som dina barn är i just nu. Jag är döpt i kyrkan och är (vad jag vet) fortfarande med i svenska kyrkan men jag tror inte på Gud för 5 öre. Att ha präster som kommer och pratar om Gud och diverse annat i en så ung ålder tycker jag låter jättekonstigt. Så har vi inte här i Sverige, vad jag är medveten om iaf. Ha henne hemma den dagen för jag tycker inte hon borde vara med i skolan om ni känner så starkt för att predikor kommer till skolan och föreläser om det här.
  Bara min åsikt :)

 32. Manolo

  Net fyy, såde ska e jo nåo it ga till. Jag tycker bra att ni kan hålla henne hemma! Å ta upp det här med dagiset! Sen kan jag kom över nån kväll igen å berätt åt nicolina hu jag skapade världen ;)

  JANINA SVARAR: Haha! Oj Mani ;)

stats