JANINAS

16 veckor kvar

Barnet

Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.

Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.
Fostret kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage.

Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag och att du lär känna ditt barns dygnsrytm. Var extra observant om du tycker att barnet rör sig mer sällan än vanligt. Oftast brukar man rätt snart känna barnet röra sig som vanligt men om du fortsätter känna att rörelserna är mindre än vanligt ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen.

Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen vid den här tiden. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

Egna ord

Börjar känna mig rätt stor nu och känner både i ryggen och benen att magen blivit tyngre. De senaste två dagarna har jag mått lite bättre än de senaste veckorna, så jag håller tummarna att det håller på att vända igen eller åtminstone bli lite bättre. Får snabbt mjölksyra i benen och det har blivit jobbigt att behöva klä på sig så mycket kläder när vi ska gå ut. Ser fram emot varmare tider så jag slipper utebyxor, för de går snart inte att få fast längre.

Imorgon ska vi på ultraljud igen för att mäta babyn och uppskatta vikten, det gick inte så bra sist vi var där eftersom hon låg så lågt ner med huvudet, och nästa veckas torsdag ska jag till MVC för att väga mig och kolla hb.

Tycker veckorna rullar på rätt bra nu ändå och hoppas de fortsätter i samma takt. Då är maj snart här!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats