JANINAS

Beslutsångesten

Alltså jääävla skit. Jävla skit TANTBEN! Fick åderbråck på vänstra ben förra graviditeten och nu har det kommit tillbaka, big time. Är inte ens halvvägs ännu och har redan hunnit besöka läkare för att det gjorde så ont en dag så jag inte ens kunde stå på benet. Det börjar i ljumsken och går äääända ner till smalbenet. Livmodern trycker på och har gjort bråcket flera gånger värre denna gång. Kom ihåg att jag bara är i vecka 17 ännu, hur kommer jag se ut innan jag är klar med graviditeten? Har på känn att jag kommer få något liknande som Sofie, och då blir jag ännu mer orolig med tanke på att mina åderbråck syntes jättebra ännu innan jag blev gravid nu igen, 2 år efter förra förlossning.

Redan från morgon ömmar det och svider och jag känner mig riktigt trött i benet. Har ringt fram och tillbaks till en jävla massa ställen och ingen vill hjälpa mig beställa stödstrumpbyxor. De ger mig bara en ny nummer att ringa och där låter de lika förvånade. Tydligen ska man behöva vara tant och bo på åldringshem för att få beställa sånt.

Nå, fick ett tips på instagram och försökte på det idag och fick äntligen beställt ordentliga strumpbyxor för gravida i kompressionsklass 2. För HUNDRATRETTIOTVÅ fucking euro! För ett par fula hudfärgade strumpbyxor som jag måste använda varenda jävla dag. Alltså sori men jag är så arg idag så jag håller på att gå sönder.

Det ser dessutom mycket värre ut IRL än vad det gör på de usla telefonbilderna här ovan. Vill inte att det ska bli värre och vill inte att det ska fortsätta göra ont, men vill inte betala så mycket för något jag bara ska ha under graviditeten. Något som jag inte kan rå för att jag behöver. Men vill heller inte betala hälften för något som inte är menat för gravida/för att motverka och underlätta åderbråck. Behöver nåt som funkar. Har aldrig problem med vätska eller svullnad så något sånt behöver jag inte hjälp med.

Strumpbyxorna skickades från Närpes idag men vet ni om något billigare alternativ som ni VET fungerar så snälla säg. Isåfall skickar jag tillbaks dem. Vill så gärna lägga pengarna på något annat. Obs, obs, jag bor ju i Finland så sidor som bara levererar till Sverige är inget alternativ.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. ★ Natali BLOGGAR om livet ♥♥♥

  Man kan korrigera åderbråck med nån sorts sprutbehandling efter graviditeten. Minns inte exakt vad det är man gör men det funkar och de försvinner helt. Dock är det ganska dyrt men väl värt om det stör. Hoppas du ska slippa dock.

  JANINA SVARAR: Jo, jag minns jag funderade på att göra det efter Joline men ville vänta tills efter jag fött alla barn. Så det blir nog det nu efter trean!

 2. Bunny

  What the hell?!?! Hu KAN dom kosta sådär mycke?! Helt sjukt! För dedär priset måst dom ju hjälpa bättre än allt annat i världen plus typ ha inbyggd sheiver o muskelträningssystem o self-tan o va annat man nu kan göra me benen :D:D:D:D Dedär e ju int klokt! Hoppas du hittar nåt rimligare pris annanstans!

  JANINA SVARAR: INDEED! Men det är ju sådär, allt som är nödvändigt är huvudlöst dyrt. It sucks!!

 3. sofieeklund

  Men neeej !!
  Jag känner igen mig i ALLT du skriver, i vecka 17 hade jag ungefär lika mycket som jag hade i slutet utav graviditeten med första barnet.
  Jag försökte få hjälp från v.16 ( eller kanske vecka 14, eftersom jag blev tillbakaflyttat på UL ) men ingen tog mig på allvar ! Och då bad dom mig inte ens komma dit så att dom kunde kolla på mitt ben som såg hemskt ut redan då.
  i vecka 25 (!!!!!!) fick jag komma dit. Då hade jag haft såå ont så att jag grät på jobbet, fick stå åh skaka på benet när jag stod upp för att det stack och gjorde såå ont & jag såg HEMSK ut.
  DÅ säger hon ” men ooj , dehär kommer du nog få operera bort sen ” & ” ja vi måste beställa måttbeställda kompressionsstrumpor för såhär kan du inte gå ” !!
  Kan fortfarande tänka och fundera på att OM jag fått dom i vecka 16, när jag sökte, hade de blivit lika illa då !? För smärtan försvann faktiskt efter att jag fått dom.

  De jag vill komma fram till äääär, TJAAATA, TJATA IHJÄL DOM om att få just måttbeställda kompressionsstrumpor, ge dig iiiiiiinte !!!!! :P

  Lycka till !!
  Kramar

  JANINA SVARAR: Vad sjukt att de inte tog dig på allvar! Kommer du operera? Ifall inte mina blir mindre synliga efter förlossningen (de försvann knappt efter förra, och nu är det ju redan mycket värre..) så tänker jag tjata till mig en op. Jag vill inte va 22 år och redan ha tantben! Sånt slöseri på livskvalitet. Jag har bestämt att jag ska ta saken i egna händer nu bara och gå till en affär nu på lördag där de säljer medicinska stödstrumpbyxor. Ska försöka med dem innan så jag inte slösar så mycket pengar på specialsydda. Det är ju värt ett försök!
  Kram

 4. Sofi

  Jag hade samma problem som du under min senaste (tredje) graviditet och kontaktade lymfaterapeuten på sjukhuset i Jakobstad. Hon tog mått av mina ben och jag köpte måttbeställda stay-ups kompressionsstrumpor via henne. Jättedyra, visst. Snudd på tresiffrig summa men jag skulle inte ha klarat mej utan dom. Hade ren hunnit köpa från tukisukat-shop.com fast i strumpbyxemodel men den modellen passade mej inte alls. Hasade bara ner över magen, tryckte och skavde så därav stay-ups valet. Precis som nån tipsat här ovan så kan man också kontakta fysioterapin på Medicenter i Jakobstad. Lycka till.

 5. therese

  Kan vara så att du redan testat dessa alternativ men annars så kanske dom är värd att prova.
  Det första är att du kan prova ringa till Medicenter i Jakobstad. Lite bättre läkare som kanske kan ge dig ett bättre utlåtande och kanske lite mer hjälp med att hitta ett par billigare stödstrumpor.
  Det andra är (efter att jag googlat sönder halva internet) är att du kan prova ringa/besöka en butik i Vasa som heter Mango. ( du kan googla om du vill) Enligt deras hemsida så säljer dom medicinska stödstrumpor/ strumpbyxor i sin affär och kostar (om sidan stämmer) ca 32€ med andra ord avsevärt mycket billigare än 130€.
  Det tredje och sista alternativet jag hittat är att du kan prova med lymfaterapi. Det verkar också hjälpa mot åderbråck och liknande.
  Så om du inte redan kollat upp dessa alternativ så vore det kanske en idé :)

  JANINA SVARAR: TACK för tipsen! Ska kolla närmare imorgon :)

 6. Anette

  Hej! Jag köpte på instrumentarium då jag var gravid senast 2010. Minns dock inte kompressionklass, men fanns olika, var dock för gravida. Var dyra men billigare än 132 i allafall. Värt att kolla upp, för ev behöver du 2 par? Tycker strumpbyxorna hjälpte bra, dock var det varmt att ha dem i maj-juni, du har ju bättre årstid att ha dem nu. Lycka till!

  JANINA SVARAR: Tack för att du berättade! Trodde inte Instrumentarium hade enkom för gravida, så det känns ju som ett bra alternativ ifall jag inte hittar på något annat :)

 7. Sofia

  Oj, jag visste inte ens att man kunde få åderbråck av graviditet. Där fick man allt lära sig nåt nytt.

  Dom där strumpbyxorna lät ju SJUKT dyra! Varför kostar dom så mycket!?

  JANINA SVARAR: Ingen aning! :/

 8. Mymlan

  Frågade du på mödrardg? Jag fick köpa via hvc, min snälla rådgivningstant fixade, det var stödstrumpor, gick upp till knäna. Köpte flera par kostade typ 15 €. Det var ett hvc i närheten av dej. Jättebra och det var medicinska stödstrumpor, som hjälper mot åderbråck! Fråga rdg om du får köpa från hvc lager! :)

  JANINA SVARAR: Jag går hos Munsala rådgivningen nu, var första gången dit igår och träffade då inte hon jag egentligen ska va hos utan en annan. Nämnde åderbråcken men hon visste inte riktigt vart jag skulle vända mig, tipsade om Instrumentarium men jag tvivlar på att det finns för gravida där + att jag gärna vill ha medicinska. Behöver såna som går hela vägen från magen och ner eftersom det är värst i ljumsken, på låret och i knävecket. Ska ringa min BM imorgon! Fast jag ringde HVC idag (och tidigare pratat med läkare) så man tycker ju de borde nämnt något? De sa bara jag skulle ringa hemvården men där blev de jätte förvånade och sa att de inte beställer åt andra än de som bor på åldringshemmet.

 9. Linda Sjölund

  fårga läkaren hur det är med dendär åderbrockssprutan :) har bara hört om den, att det borde fungera. (kommenterade på instagram också…) hoppas det löser sig!

  JANINA SVARAR: Går nog inte tillbaka till samma läkare, har varit till honom två gånger nu och han kan zero om graviditetskrämpor. Men man kan knappast få ta nån spruta när man är gravid? Ska höra med min BM.

stats