JANINAS

Dagens fråga

Vad tror du det finns för nackdelar samt fördelar med att vara en ung mamma jämfört med att vara en äldre mamma, motivera hur du tänker!

Nackdelar med att vara ung mamma:
I många fall har man inget fast arbete, vilket betyder mindre pengar. I vissa fall har man inte en utbildning, vilket betyder att man måste gå i skolan samtidigt/efter graviditeten. Är man en riktigt UNG mamma (14-17 år) så ser samhället
garanterat ned på en. Det kan de göra fastän man är 18-20 år också förstås. Man får inte samma respekt som äldre mammor får. Och sist men inte minst, många saknar utelivet och att få hänga med kompisar var och varannan dag, utan barn. 

Nackdelar med att vara äldre mamma (jag är ju inte en äldre mamma så jag vet inte hur det är, men jag skriver som jag tror): 
Man kanske inte hinner få fler barn. Man måste oroa sig över sjukdomar som babyn kan få om man blir förälder kring 35-40 års åldern. Man har svårare att få tillbaka sin gamla kropp efter förlossningen. Barnen bor hemma tills man är gammal (det kanske vissa vill också, men jag vill inte vara 50-60 när mina barn flyttar hemifrån).
Man har arbetat och kämpat hela livet, man kanske är ”livstrött” när man får sitt barn och man orkar inte lika mycket längre. 

Fördelar med att vara ung mamma: 
Man är ung och snygg ;) Man har ännu hela livet framför sig. Barnet får chansen att ha en ung och cool mamma (det har i alla fall jag alltid velat ha). Man kan hinna få barnbarn och barnbarnsbarn. Man orkar mer. Man kan få en närmare relation till barnet eftersom ålderskillnaden inte är så stor. 
Det finns många fördelar faktiskt, men det är svårt att formulera! Det KÄNNS bra helt enkelt. 

Fördelar med att vara en äldre mamma:
Man har mer livserfarenhet. Man har bättre ekonomi och lättare att få jobb kanske. 
Seriöst, det är alla fördelar jag kan komma på, för jag själv skulle faktiskt inte vilja vara en äldre mamma. Jag trivs bäst som ung förälder! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Efter att jag har läst din blogg nu i några månaders tid, så måste jag bara säga att du verkar vara en superbra mamma!! Jag beundrar dig! :)

 2. Janina svarar

  .. JAG e ung mamma, såklart jag ser fler fördelar med att vara ung då! Precis som 35-40 åringar ser fler fördelar att vara mamma vid den åldern.

 3. Janina svarar

  Självklart ska någon reagera på något. Joo Jessica, man KAN vara hur snygg som helst fastän man är 35-40!!! Om man tänker efter så kan man se annorlunda på allt jag har skrivit, men om jag ska tänka efter riktigt noga på allt och vända och vrida på alla åsikter så får jag inte ha någon åsikt alls i slutändan.

 4. Janina svarar

  Jag tycker inte att det är en fördel att hinna gifta sig före man får barn. När jag och Daniel gifter oss så har vi Nicolina och kanske en till liten som får vara med på bröllopet, och det ser jag fram emot!
  Att resa kan man också göra fastän man har barn. Om barnet är litet tar man det med sig, om det är större så kan det vara hos sin mormor eller farmor om man bara är borta en vecka. Att resa till något ställe "där det är svårt att ha barn" håller jag inte alls med dig om, eftersom vi reste så långt som till Thailand med en ettåring och det gick hur bra som helst fastän vi är unga, var ensamma på resan dit och tillbaka, och dessutom hade 3 stora resväskor, 3 stora handbagage och en vagn med oss.
  Man vet nog inte så mycket om det här förrän man själv har barn. Om man vill flänga runt hela världen och inte bry sig, då ska man inte skaffa barn heller, oavsett om man då är 15 eller 40.

 5. sassa

  jag menar inte att du är en dålig eller olämplig mamma nu. men jag kom bara på flera fördelar med att bli mamma då man är 22-25. T.ex Man hinner kanske gifta sej resa runt göra saker som är helt annat med barn. Man kan resa till ställen där det är svårt att ha barn, man kan köpa saker åt sej själv utan att behöva tänka på någon annan (även om det är roligt att köpa åt barn och pojkvän) men att få slösa på sej själv utan att få dåligt samvete. jag tycker att det finns fördelar med både och . har alltid velat bli en ung mamma också , men jag skulle nog inte klara av det och jag har så mycket jag vill göra förrän jag får barn ;) men jag tycker att man kan vara mamma som 15 åring som 20 åring 30 åring 40 åring , men 40 börjar nog bli lite för gammalt. men det var bara några flera fördelar :)
  Du e verkligen en super duktig mamma , jag beundrar dej hur du sköter allt och uppför dej som en riktig mamma ! och du har en super söt dotter :)

stats