JANINAS

Den som väntar på något gott..

.. måste alltid vänta för länge!

Jag slutade skolan redan klockan 14 idag, vi skrev ett test och så fick vi gå när vi var färdiga. 
När jag kom hem for jag och Daniel till Twilight Ink för att boka tid åt mig, men då var det tyvärr för sent. Om jag hade kommit dit på lördag så hade jag fått tid till IDAG!, och det som var så typiskt med det hela var ju att vi faktiskt tänkte gå dit på lördag och boka tid, men tyckte att det stod på deras hemsida att det var stängt på lördagar (kanske infon skulle kunna stå på både finska och svenska, eller åtminstone på engelska.. förstår ni varför jag vill flytta? Jag hatar finska och tänker inte lyfta ett finger för att lära mig mer än de ca. tre ord jag redan kan) .. *morr*

Så nu får jag lov att sitta snällt och vänta till hösten 2011 :) WOHOO!
Men så otur ska vi hoppas att jag inte har, jag skulle nämligen komma tillbaka i december och boka tid på riktigt då, så om det kommer fler avbokningar så ska de försöka trycka in min bokning nångång i januari eller så. 

Vad har vi gjort mer ikväll då? Inget speciellt, vädret har varit så grått och blött så vi har suttit inne och stirrat hela kvällen. Vi har kollat på Björnbröder, jag har kokat köttfärssoppa som fick MVG betyg av Nicolina, eftersom hon ville ha påfyllning hela TRE gånger vid middagen :) Proud mama! 

Nu har jag tvingat mig själv att göra ryggövningar, och nu lockar sängen så otroligt. 
Det blir nog att bädda ner mig före 22 ikväll, imorgon börjar jag först klockan 10, så jag hoppas Nicolina är snäll då och låter mig sova lite längre än till 05:30, då jag annars skulle ha klockan att ringa. Men sån tur vet jag att jag inte har. 

Nåja, Godnatt! ♥

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Janina svarar

  Tack! Och tack för att du förklarade hur du menade, det är av ren reaktion jag tog till försvarsställning, eftersom det här i "bloggvärlden" väldigt ofta förekommer spydiga kommentarer, och folk ständigt ifrågasätter alla val man gör, så det blir lätt att man missförstår och tar en kommentar som något negativt.

  Men eftersom du har forskat och menar att alla ska kunna båda språken för att få arbete i Vasa, så måste nog arbetsgivarna fuska ganska så ordentligt, eftersom jag och Daniel (vi ser väl hela den här svenska grejen med andra ögon eftersom ingen av oss kan någon finska överhuvudtaget) ofta stöter på folk som jobbar i kassa och inte kan svara på svenska om man frågar något, eller om de säger något på finska och man svarar "Jag pratar svenska", så skakar de bara på huvudet och säger "Ei".

  Men man kan ju alltid hålla tummarna för att det ändras och att allt faktiskt går att få på svenska om några år.

 2. Anonym

  Jag menade inget illa med frågan. Är själv hemma från Österbotten nämligen, men studerar nuförtiden i huvudstadsregionen. Jag vet själv av erfarenhet, att om man jobbar med kundbetjäning så i Vasa så ska man kuna båda språken, och för det mesta anställer ställen folk som mer eller mindre kan båda spårken (det står t.ex i nästan alla arbetsansökningar i vasa reginonen att det krävs att man skall klara sig på båda spårken) Jag tycker oxå att all reklam (speciellt i Vasa trakten) skall stå på båda spårken, men jag frågade dej din åsikt bara därför eftersom JAG själv saknar hem helt massor, just därför eftersom NÄSTAN ALL betjäning går att få på svenska, eftersom här är det en helt annan sak, trots att antalet svensk spårkiga är dubbelt mer här än i Vasa. Att du vill flytta bort är helt din sak, och kan erkänna att jag oxå drömmer mej bort utomlands då och då, men jag tycker att du ska föröska vara glad ändå den korta tid du är kvar i landet, för det kunde vara MYCKET värre med spårk frågan i Vasa trakten än vad det är idag. En stor orsak till det är faktist eftersom Vasa hade en majoritet av svensk spårkiga ännu på 1950 talet men sen flyttade så många till sverige så antalet minskade, och för att många svensk spårkiga av nån konstig orsak pratar finska i kassorna i Vasa trots att de kunde välja att prata svenska..

  Nu blev dethär långt (har forskat massor ;) ) , men vad jag försöker säga är att JAG verkligen inte menade något illa, så förlåt om du tog illa upp, men jag blev bara förvånade eftersom jag själv tycker att nästan all betjäning går att få på svenska i vasa.

  Och ni kommer säkert att trivas bra i Sverige (finns ju så fina butiker där som inte finns här t.ex!) :) Och du har en super bra blogg.

 3. Janina svarar

  I vissa affärer, t.ex. Anttila, och mycket reklam och sånt står bara på finska. Om man ringer till H&M's kundbetjäning är hela ramsan på finska, så om man inte förstår så bra så vet man inte vilken nummer man ska välja och det handlar bara om att ha tur för att få en som kan prata svenska när man väl kommer fram. Det har ju inget med Vasa att göra, men hela landet sägs ju vara tvåspråkigt, mer eller mindre.

  Eftersom det är ett TVÅspråkigt land, så tycker JAG att ALLT ska stå på både finska och svenska. Det är MIN åsikt, punkt slut. Om du tycker något annat så får du göra det, det är inte min sak och min åsikt har inte något med dig att göra heller.

  Nu godkänner eller svarar jag inte på fler frågor ang. det här med språket. Vi kommer ingenstans hur mycket vi än diskuterar detta, ni får helt enkelt acceptera att alla inte är av samma åsikt.

 4. Janina svarar

  Hur mycket jag än tänker efter så kommer jag inte fram till den synpunkten. Javisst är det mycket värre på andra ställen, men Vasa anses ju ändå som en väldigt svenskspråkig stad så med tanke på det så är det inte så stor del som man kan få på svenska.

 5. Anonym

  Egentligen om man tänker efter får man nog nästan all betjäning på svenska i Vasa, det är nog mycket värre ställt på andra ställen i Finland där det också ska vara "två språkigt".

 6. Janina svarar

  Javisst är det irriterande! Man förväntar ju sig nog att det mesta ska vara på båda språken, men så är det ju verkligen inte.

 7. Caroline

  usch ja blir så irritera på sidor elä ställ tär e bara star på finska så ja föstar de precis, va ti posten i brändö en dag å tär fösto it di va ett frimärke va heller å ja kom absolut it på va e heter på finska. he tycker ja e vädelöst eftersom att vasa faktist e en 2-språkig stad…

 8. Janina svarar

  Jag blir även golvläggare, tapetserare, inredare, och lite till. Det behövs nog i fler länder än Finland och Sverige. Och dessutom så kan man ju nog utbilda sig till något annat sen om man så vill, fastän man har en utbildning från förr, men någonstans måste man ju börja, och jag valde målare eftersom det är det jag vill göra just nu.

 9. Anonym

  Borde du inte ha utbildat dig till något som "funkar" i resten av världen om ni planerar att flytta? Målare är kanske inte det första man tänker på att man kan jobba som utomlands. Bara en tanke :)

 10. Janina svarar

  Vi vill inte bo i ett land där det är kallt och blåsigt största delen av året och där vi inte förstår språket.
  Sverige har ju rätt så likadant klimat som Finland, men där kan vi ju prata vårt modersmål och förstå vad alla säger. Sverige är inte högst upp på vår önskelista, men det duger om vi inte får möjlighet att flytta till något varmare land.

 11. Anonym

  Hej,
  jag har alltid undrat varför ni vill flytta bort? Vad tror du att är så mycket bättre i sverige?

  //Trogen läsare

 12. Janina svarar

  Och du tror att jag inte har försökt lära mig? Det är så gott som omöjligt, speciellt om man saknar intresse.

  Vi tänker inte bo kvar i Finland, av många orsaker, så det är ingen vits att sätta ner tid på att lära sig ett språk som man bara behöver i 1 land, och som man dessutom inte vill bo kvar i.

 13. F

  Tycker du skall vara stolt över att Finland är ett tvåspråkigt land och att det är en enorm fördel med att kunna flera språk.
  Tycker ofta att många finnar är trångsynta och hatar svenskar och vägrar lära sig språket. Men tyvärr är ju många svenskspråkiga likadana.
  Lyft ett finger eller två och lär dig mera finska, så blir det lättare och du hatar det inte lika mycket.

  H. En österbottning som lyfte på fingret!

 14. Linda

  Hej Janina! jag är Manis syster, jag är helt besatt av att läsa ungmamma bloggar! fråga inte varför…möjligtvis yrkesskada, men jag har faktiskt förlöst några unga tjejer och blivit helt fascinerad av den här ungmammagrejen! du har en fin blogg, kommer att följa den =)

  kram, Linda

stats