JANINAS

Mitä kuuluu kuckuluuru

Idag är första dagen man kan delta i den gemensamma ansökningen till yrkesskolor och gymnasium här i Finland. Eftersom min närmsta framtid känns rätt öppen så sökte jag till merkonom i Vasa Yrkesinstitut och frisör i Yrkesakademin. Båda skolorna ligger nära dit vi kommer flytta. Jag behövde mitt avgångsbetyg från nian (känns som hundra år sen!) och blev rätt förbryllad när jag såg detta..

Alltså haha! Jag var bättre på engelska än svenska, och bättre på både FRANSKA och TYSKA än finska. Behöver jag säga att jag tycker finska språket är svårt? När jag uppenbarligen hanterar något så okänt som franska bättre. Rätt intressant ändå hur alla hjärnor fungerar olika.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jenny2

  Sara – bra tips :D själv började jag jobba som barnvakt åt ett finskt barn några kvällar i veckan och sedan också studera på finska :D men jag kan fortfarande absolut inte finska som ett modersmål och det hackar ofta när jag talar, men jag klarar mig och förstår NÄSTAN allt andra säger. Dock har jag samma mål som dig; att få mina barn att tala bättre finska än mig sedan då jag har barn, hur nu det ska gå till? Kanske finskt dagis och endast finska barnprogram? ;)

 2. Bunny

  Jag tror att det beror på att franska och tyska deep down är ganska likadana språk som engelska och svenska :) Finska är så olika att det säkert är svårare än de andra!

 3. Anonym

  Jag tror inte att du är sämre på finska än franska, eftersom finska är det andra inhemska språket är det på en helt annan nivå än franska. I franskan räcker det alltså med mycket mer grundläggande saker för att få bättre vitsord, om du till exempel kan grundläggande saker på franska kanske det redan räcker till en 6a medan samma kunskap i finska bara är en 5a :)

 4. Sara

  Sådär ser nog många svenska österbottniska elevers betyg ut.. Men ett gyllene tillfälle att lära sig finska är detta: Se på engelska filmer/tvserier, ja vad som helst, men med FINSK text!! Mkt nyttigt!

  Jag började med detta i högstadiet och lärde mig, och lär mig ännu massor!

  Nästa utmaning är att få barnen bättre på finska än vad man själv är..

 5. Jenny2

  Hihi :) fast antar att i t.ex. finska kan man som finlandssvensk känna som ganska dålig när man blir jämförd med de som kan både finska och svenska, vilket ändå är ganska vanligt här och antagligen också i Oravais, men jag tror inte det var hemskt många i Vörå, Oravais, Maxmo högstadieskola som hade franska eller tyska som ett ”andra” modersmål på samma sätt som finska och därför hade kanske den som var bäst i gruppen på franska, men ändå inte speciellt bra, 10 :D Själv har jag haft 8-9 i franska och 7 i finska men jag skulle nog påstå att jag är bättre på finska för det :)

 6. Anonym

  Men det där är ju mycket olika. När du går i 9an förväntas du kunna en hel del finska, så kan du inte grunderna så bra så får du dåligt betyg. Men franska så behöver du bara kunna grundera så då har du lättar att få högre betyg. Så nivåerna på språket är ju inte samma, så vitsorden går ju egentligen inte att gemföra så.

  JANINA SVARAR: Nej jag vet, men lite lustigt ändå tycker jag :)

 7. cattis

  fundera på samma sak några dagar sedan då jag tittade på gymnasiebetyget. tror det är liiite missvisande att jag skulle ha lika bra kunskaper i engelska och franska och nästan lika bra i tyska.

stats