JANINAS

En inte så bra dag


Oj vad mycket skoj vi har hunnit med idag då, not. Mycket har vi hunnit med, men inte har det ju precis varit skoj. Tydligen är det nog mjölk som lillan reagerar på, och möjligtvis ägg. Hon blev undersökt och fick klartecken för att få genomgå mjölkprovokationen. De började med att lägga 0,5 ml NAN mjölkersättning i svalget, inget hände. Efter 15 minuter la de 2 ml, fast hon gillar ju inte ersättning så mer än hälften kom utanför på hakan och den blev ganska snabbt röd, svullen och full med sånadär vita noppor som jag skrev om tidigare.

Så då avbröt vi provokationen och antog att det är mjölk hon reagerar på.  Jag diskuterade med läkaren och hon tyckte att det är helt okej att jag fuskar lite grann, typ äter en ostskiva på morgonmackan eller äter choklad en gång i veckan eller bakar något smaskigt på vanlig mjölk nångång, ifall lillans hud inte blir värre. För hon var ju faktiskt inte så värst röd just innan jag började på med den mjölkfria dieten, och om jag äter en ostskiva så är det ju inte samma sak som att ge den direkt åt henne. Jag vill verkligen fortsätta amma, men ett helt mjölkfritt liv passar inte mig. Jag blir illamående bara jag så mycket som tänker på soya yoghurt just nu, mat ska ju vara roligt och gott, inte vara något smaklöst som man liksom tvingar i sig för att inte dö.

Och vad gjorde vi efter det då? Daniel köpte ett par jeans och jag gick raka vägen till en frissa och impulsklippte pannlugg. Tänkte egentligen klippa en snedlugg men när frissan föreslog att klippa en rak, så tyckte jag plöstligt det lät som en jättebra idé. Alltså vad är mitt problem? Jag vet ju att jag inte passar i rak pannlugg, det passar liksom inte till min personlighet, och inte till någon annan del av mig heller.

Fa-an Janina, var du tvungen att göra det värre än vad det redan är? Som att det inte räckte med ditt korta, tunna hår. Baah, jag blir GALEN på dig!
Se det från den ljusa sidan, håret växer snabbt och snart kan du ha den åt sidan i alla fall.

Ibland blir jag bara så trött på mig själv. Nu ska jag söka fram ett hårspänne så jag klarar av att se mig i spegeln utan att få ett vredesutbrott.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nea

  Är det inte så med dagens allergitänkande att man gärna ska äta så mycket som man tål. Alltså inte helt undvika det som ger syptom, om symptomen nu inte är fruktansvärda. Så du gör säkert helt rätt i att äta mjölk nu och då. Sen överförs den ju också utspädd i bröstmjölken. Kämpa på!

 2. Katarina

  Om du inte prövat Keiju (blåa) som e mjölkfri så kan jag rekommendera den. Barnen har varit muchos allergiska sedan spädbarn. Har 10år bakom mig av mjölk- och äggallergiska barn =(. Mörk choko brukar va mjölkfri, likaså den gröna after eight. Dubbelkolla för säkerhetsskull. Man blir lite manisk med att _dubbelkolla_ allt =).
  Du gör ett toppen jobb! Och pannluggen var scheeta snygg.

 3. Anonym

  Men ditt dotters hälsa och välmående måste väl ändå vara viktigare än vad du VILL äta?!?!? :S

  JANINA SVARAR: Självklart! Men om hon inte är SUPERallegisk och klarar av att jag äter lite mjölk ändå, så varför skulle jag slopa det då?

 4. maja

  Det går om man vill. Och det handlar om nåågra månader av hela ditt, tänk på det. Jag själv håller bort allt mjölk nu för att lillen skall få må bra, jag tycker faktiskt att det är viktigast att lillen mår bra. Mörkchoklad är ju mjölkfritt, i brist på annat funkar det för mig iallafall.

 5. Mamma/mormor

  Många av de barn jag skött genom åren har varit allergiska mot mjölk/och/eller/ägg när de varit små, men med åren har det vuxit bort.

 6. Ronja

  Hej! Jag tyckte att du var skitcool i lugg! Och jag tror att det kan passa din personlighet. Skulle jag se dig på stan med din nya frisyr så hade jag tänkt ”en strukturerad men busig tjej som alltid har fullt upp”. Coolt helt enkelt! :)

 7. Fammo

  Vad underbart att ni VET vad som är fel. Minns så bra då jag fick höra att min äldste som var ALLERGISK mot FISK. I min släkt är man inte allergisk mot fisk!! Det gick bra i slutändan och det kommer det säkert att gå med Joline också. Man lär sig vad man får och inte får äta och när du slutar amma får du äta vad du vill och så hittar ni den mat som Joline kan äta och med tiden får ni se att allt ordnar sig. Allt känns jobbigt i början men tiden visar att allt inte var så jobbigt som man trodde. Kämpa på, värre saker kan hända. Ni har 2 underbara, söta barn och mat hittar ni som passar med tiden.

 8. jennyn

  Hej, vet precis hur det känns när man inser att barnen har mjölkallergi
  och de har utslag överallt. Båda mina barn har mjölkproteinallergi och omställningen var enorm men nu äter barnen och jag helt mjölkproteinfritt och det går riktigt bra.

  Vill du ha tips och råd på vägen så är det bara att hojta till!

  Har nu under mina tre år med helt mjölkfrikost blivit lite av en expert ;-) Ha en fin helg! Kram Jenny

 9. Malin

  Jag känner igen mig så mycket i Joline. Jag hade extremt torr hy när jag var liten och läkarna konstaterade att jag var bland annat mjölk- och äggallergiker redan när jag var 2 månader gammal. Efter det provade vi ALLA salvor som fanns. Jag tror det var först vid 10-års ålder som jag hittade en salva som faktiskt fungerade mot torrheten, men jag har också märkt att det förändras med åren vilken salva som passar. Jag har alltså extrem atopi och även astma. Jag har fortfarande problem med min hud men den har blivit mycket bättre sen jag var liten- då var jag illröd och skrek hela nätterna. Jag tänkte bara dela med mig av mina erfarenheter, lider så med Joline när jag ser bilderna på hennes torra hy. Hoppas allt ordnar sig!

 10. mikaela

  Du söta tjej passar nog i pannlugg .:) vill önska er en trevlig helg och känner med dig ang. Yoghurten är tokig i det, men nu har jag blivit laktosint. Och kämppade i många år med hyla produkter, finns mera smaker på den fronten, blir ju så enformit. Men kom fram till att det är så pinsamt med gaser i magen och nu har jag besutat att älska laktosfri ,å mjölkfria yogurten som du tipsade om diggar jag nu just då jag har funnit en ny smak ;)

 11. Nea

  Oj suck, jag känner igen mig i ditt problem med amning + mjölk. Vår storasysters reflux förvärrades av mjölkprotein så jag gick på diet då hon var kring tre månader. Tror att jag höll på i ungefär ett halvår. Undvek precis allt som innehöll ens lite mjölkprotein, spår av mjölk tror jag ändå jag åt. Och oj så jag saknade framför allt ost, men nog också yoghurt och fil. Jag hade ändå kämpat så för att alls få amningen att funka så då det sen tog sig avstod jag hellre mjölken, trots att det kändes surt. Men alltså poängen var att skicka dig styrka med dieten och påminna om att tiden du behöver undvika mjölken ändå är kort. Lite van blir man faktiskt också med att äta mjölkfritt och framför allt att shoppa produkter utan mjölk.

 12. Johanna

  Den nya jackan var ju jättefin på Nicolina!
  Jag undrar också om du inte kan äta laktosfritt istället för Sonyaprodukter!? Jag är nämligen laktosintålerant men jag blir dålig i magen inga utslag som Joline får!

  JANINA SVARAR: Jag är också laktosintolerant, men det är inte alls samma sak som att vara allergisk mot mjölkPROTEIN. Då måste man undvika allt som innehåller mjölk, och alla laktosfria produkter innehåller mjölk, det är bara laktosen som de tagit bort där.

 13. liselotte mamma till liiam

  Trist att det var det, men skönt att ni äntligen vet :) Jag kan tipsa dig om havreprodukter, tycker dom smakar bättre än soya :) Sedan har havreprodukterna oatly en super god chokladglass och chokladmjölk, för dig som är en som gillar choklad :) :)

  JANINA SVARAR: Tack för tipset! :) Men faktiskt så gillar jag bara chokladgodis, hatar chokladglass och chokladmjölk, och jag har nog testat flera havreprodukter men tycker soya smakar bättre faktiskt, om jag nu är tvungen att skippa mjölk.

 14. Johanna

  Hej Janina!
  En fråga bara, finns det inte laktosfritt i Finland? Du behöver väl inte käka soyamat..?

  JANINA SVARAR: Självklart finns det laktosfri mat i Finland, jag är laktosintolerant så jag äter bara laktosfritt. Men nu är det ju så att laktosallergi och mjölkproteinallergi är helt olika allergier. Laktosfri mat innehåller också mjölkprotein, vilket Joline är allergisk mot.

 15. Lovisa

  men herregud vad snackar du om männsika ?! du är ju hur söt som helst i pannlugg, värsta modell look ju ! tycker du gjorde helt rätt i att klippa pannlugg ! :)

  JANINA SVARAR: Haha tack! Önskar att jag kände mig som en modell också.

 16. Helena N

  Lägg av Janina, du är ju jättefin i lugg!
  Tänk vad skönt att vara så söt oavsett frisyr, det är få förunnat.
  Massa kramar till dig!
  Helena Nygrund

 17. Janina - mamma till Jimi

  Ojnej, va jobbit att de var mjölken! :/
  Ang. din pannligg, så tycker jag du e jättevacker med pannluggen klippt sådär! :) Trevlig helg på er.

 18. Anonym

  Ang. soyayoghurten, tyckte du inte att den var god? Har för mig att du bloggat om det bara… Men antar att man tröttnar fort om man bara äter samma sak hela tiden, speciellt då man måste…

  JANINA SVARAR: Vi kan säga såhär, den är god om man inte måste äta den varje dag två gånger. Jag är en riktig yoghurtälskare och vill så gärna ha många alternativ.

stats