JANINAS

Fast i ett mönster

När Nicolina började hos dagmamman så kom även hennes störda sömn tillbaka. 
Ni minns kanske för inte så länge sen så vaknade hon varje natt, åtminstone en gång, helt ”utan orsak”? 
Det höll på från april – juli, en väldigt lång period med andra ord. Nu har hon börjat igen. 
Jag misstänker förstås att det är för att hon börjat hos dagmamman, mycket nytt och så, men det har precis samma mönster som alla gånger förut, fast nu är det snäppet jobbigare.

Hon vaknar varje natt, nångång mellan 00 – 04. Aldrig före och aldrig efter. 
Hon gråter och vill bara vara i famnen, helst i min famn. Nuförtiden finns det inget ”tillåtet” sätt att få henne att somna om, nu måste man muta henne med t.ex. varm mjölk. 
Jag måste gå runt med henne hela tiden, stannar jag upp en minut så blir hon hysterisk. Går jag nära sovrummet blir hon hysterisk. Går jag åt ett visst håll blir hon hysterisk. Ibland måste jag gå baklänges åt ett visst håll för att hon inte ska bli helt galen.

Hon blir bara nöjd om man ger henne varm mjölk eller låter henne kolla en film. Ni förstår säkert vilket vi väljer? – Mjölk. 
Enligt BVC ska vi inte prata med henne när hon vaknar, vi ska inte ta upp henne, bara låta henne vara kvar i sängen om hon står och ropar. Det låter vettigt, det är många som gör så, och det skulle vi vara helt villiga att göra, men då är det ju så att jag ska upp klockan 06 varje dag för att åka till skolan och orka vara där 8 timmar.
Varje dag tänker jag ”inatt ska vi prova det”, men när natten kommer och vi blir väckta, så väljer jag den fulaste men snabbaste metoden att få henne att somna om. Jag vill SÅ gärna få så lite störd nattsömn som möjligt, nu när jag går i skolan. Om jag ännu var mammaledig så skulle jag vara mer envis på natten.

Ibland blir det bara lite jobbigt, om hon var 1 år yngre så skulle jag inte ens fundera på detta problem, jag skulle ta det med ro, ta det som en helt naturlig grej. Men nu är hon snart 2 år och hon sover ännu inte hela nätter. Visst har hon gjort det ibland, men då handlar det om vääääldigt korta perioder. 

Sen så ska man ju inte jämföra barn, man ska inte ta för givet att om andras barn sover hela nätter så ska mitt göra det också. Men i vissa fall kan man ju inte låta bli, detta är ett sånt fall. 

Har du ett barn i Nicolinas ålder som har ett liknande ”sömnproblem”? Har du erfarenhet om hur man får en äldre bebis att somna om utan mutor? Har du provat att låta ditt barn stå kvar i sängen och gråta på natten? 

Det känns bara som att vi är fast i ett dåligt mönster och inte riktigt vet hur vi ska bli kvitt det på ett något så nära smärtfritt sätt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. annika

  sover hon långa middagstupplurer? för barn motsvarar dagssömn dubbelt upp i nattsömn. en timme dagssömn motsvarar två timmar nattsömn, två timmar dagssömn motsvarar fyra timmar nattsömn osv. barn som sover mycket under dagarna "behöver" inte lika mycket sömn under nätterna.

 2. Carolina & Amanda

  Oj känner igen detta, Amanda är likadan. Hon vaknar 1 gång per natt och kommer då till vår säng. skulle va så skönt om hon sku sova hela nätter i egen säng. Hon ha no sova bara korta perioder helt i egen säng. Hon ska bara kom nära mej när hon vaknar på natten. jag undrar samma som dej, hur ska jag göra för att få henne att sova hela natten i egen säng? Lycka till me Nicolina å sovandet :)

 3. R

  Kanske det beror på att hon växer? eller så kanske hon drömmer? När mitt systerbarn var yngre (och även ibland ännu) har haft en dag när det hänt mycket eller något nytt har hänt så är det precis som att hon drömmer om dagen igen på natten, Ibland kunde hon t.ex prata i sömnen och då kunde det vara om att någon tog en leksak av henne och då började hon gråta. Men det finns ju åxå barn som helt enkelt vaknar runt samma tid helt utan orsak! Hoppas att Nicolina börjar sova hela nätter snart, Är ju verkligen tungt att åka iväg till skolan när man sovit dåligt! Lycka till och kämpa på!!

 4. En annan mamma

  Oj nej, vad jobbigt!!
  Vår dotter, 18 månader, har kanske sovd max 5 hela nätter under sin livsstid. Suck! Ser framemot att hon ska börja sova hela nätter.
  Vet precis hur det är! Kämpa på!

stats