JANINAS

Febrig lillgummaHela dagen igår var Joline gnälligare än vanligt. Hon hade inte ro att ligga på mage, sov bara korta stunder och ville inte riktigt äta. Hon har varit lite förkyld sen i förrgår så jag misstänkte att det kanske var feber på gång. Så inatt kring midnatt vaknade hon och var SÅ ledsen, jag lyfte upp henne och kände genast hur varm hon var. Så hon fick en supp och så gick jag och vaggade henne en stund (länge sen hon låg i ens famn!) tills hon lugnat ner sig, så la jag henne i vår säng och där somnade hon med en gång. Jag la en tunn filt över henne och så fick hon sova med mig resten av natten.

Hon vaknade en gång kring 04 och ville ha bröstet, men utöver det har hon sovit bra. Jag kände på hennes panna när jag steg upp och nog känns hon varmare än vanligt nu igen, så det blir väl en till gnäll-dag har jag på känn.

Kontrollfreak som jag är så började jag genast googla imorse. Jag minns inte hur det är med småbebisar som har feber, hon har ju inte haft feber hittills och jag vet att man ska kontakta läkare om de får feber när de är riktigt små. Men hon är ju inte så riktigt liten längre, och detta hittade jag på vårdguiden..

Barn under sex månader har ett medfött infektionsskydd, i form av antikroppar som överförts från mamman under graviditeten. Även amning ger ett skydd mot vissa infektioner. När barnet passerat sex månader kommer en tid då barnet är mycket känsligt för infektionssmitta. Det här är en ansträngande men nödvändig period för att barnet ska kunna bygga upp ett eget immunförsvar.

Lite komiskt ändå, med tanke på att hon blev sex månader igår.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Luvisen

  Det är extremt vanligt att barn blir sjuka när de just har vaccinerats, för det belastar ju kroppen och påverkar immunförsvaret något enormt. Problemet är bara att folk är så himla snabba att skylla det på nånting annat, för de vill inte att vacciner ska ha biverkningar. Har man däremot läst lite mer om vacciner är man inte det minsta förvånad. Jag lovar, håll det i bakhuvudet så ska du se att det stämmer när du ser på egna barn och andras. T.ex. min väninnas barn hade just över 40 graders feber i 8 dygn innan de slutade på akuten med feberkramper för första gången. Läkaren och mamman sa att det garanterat bara var en tillfällighet. FAST flickan just hade fått MPR vaccinet och feberkramper är en vanlig biverkning till det… :-/

  JANINA SVARAR: Även jag är skeptisk mot vaccin, men nu har ju Nicolina varit sjuk före och Joline höll på att bli förkyld redan när hon blev vaccinerad, så det kan nog lika gärna vara sån feber hon hade. Nu är hon dock frisk och håller på att bli frisk från förkylningen också.

 2. Pia

  Det finns en orsak bakom varför man inte bör vaccinera barn om de är förkylda. Detta borde även rådgivningspersonalen veta, att de små reagerar ofta extra mycke och kan få ordentlig reaktion på vaccinet. Även i bipackssedeln står denna varning. Och en feberreaktion på ett vaccin brukar uppkomma inom ett dygn efter vaccination, rätt sällan kommer det på bara nån timme.

  Hoppas lilla hjärtat kryar på sig snart. Det är inte roligt när de mår dåligt dessa små. Man känner sig så hjälplös… Men tyvärr är det så, man måste vara sjuk ibland för att immunförsvaret skall kunna byggas upp på bästa sätt!

  JANINA SVARAR: Är det så? Nicolina fick ALLTID feber typ 5 timmar efter vaccinationen, så hon var alltid sjuk på kvällen samma dag som hon blivit vaccinerad, och frisk till nästa dag.

  Hon var inte så värst förkyld när hon blev vaccinerad, då nös hon bara rätt ofta men det var allt. Det var först sen på natten som hon blev förkyld. Febern försvann dock igår på dagen, så hon har inte haft feber sen dess och är inte lika snorig längre heller.

 3. Jessica

  jag är på praktik på barnavdelningen på vcs just nu. Vi har ofta små bebisar under 1 år inne på avdelningen för flunssa och feber. Ge henne tillräckligt med vätska och febernedsättande och vila så borde det nog bli bra :)

 4. madde

  Va tråkigt att hon har fått feber, måste vara jobbigt för henne, er också. :( Jag har en fråga till dig. Köper ni alltid nya kläder till barnen när de är små, eller köper ni både nytt och begagnat? Hur tänker ni kring det? :) Ha en fin helg!

  JANINA SVARAR: Jag älskar loppis, så jag går där med jämna mellanrum. Vi tänker väl inte så mycket kring det, hittar man det man är ute efter på loppis så är det ju jättebra eftersom det är bättre för både plånboken och miljön, men det är t.ex. svårt att hitta kläder åt Nicolina på loppis som inte är alldeles för urtvättade, och vi vill heller inte köpa kläder som är riktigt slitna. Sen har jag inte möjlighet att gå på loppis alla gånger, så då är det enkelt att beställa via nätet.

 5. Susa

  Ni var ju till rådgivningen tidigare i veckan, hon fick väl vaccin!! Det är säkert det hon reagerat på!

  JANINA SVARAR: Det tvivlar jag på. Febern brukar ju komma redan samma dygn då, och dessutom var hon förkyld (Nicolina har smittat henne) redan innan hon fick feber. Så helt vanligt förkylningsvirus tippar jag på!

 6. G.O.S

  åh det är det jobbigaste jag vet när di e så små och har feber, men bara se till hålla febern nere och svalt och mycket vätska så blir d nog bra..

 7. annika-mamma till Adrian och Noella

  Adrian hadd ofta stegring och feber, och de gick ju om alla gånger förutom när han hadd urinvägsinfektion. Men då va han under 10 v gammal. Och inte sig lik, alldeles hängig och vattniga ögon. Man ska kolla mer på hur de mår än siffran på termostatern :)
  Hoppas hon kryar på sig!

 8. Pernilla

  Om hon får i sig vätska och kissar (kolla om blöjan är blöt genom att lägga papper i) så ska det inte vara farligt med feber.
  Men håll koll. Som jag skrev innan är det viktigt att kolla att något kommer in och att något kommer ut. Men som jag förstod så ammade ju hon i natt :-).

  Mät feber några dagar och håller det i sig så kan du kontakta läkare.
  För annars finns risken för intorkning. Vilket går väldigt snabbt på små barn.

  JANINA SVARAR: När hon vaknade nu på morgon kändes hon som vanligt! Pigg och glad dessutom, så det borde inte vara nån fara.

stats