JANINAS

Fotoredigering: Så gör jag.

En läsare har flera gånger önskat ett inlägg där jag visar hur jag redigerar mina bilder, så nu när jag är ledig och barnen är nöjda och glada tänkte jag passa på och göra ett sånt inlägg.

Jag har använt flera olika versioner av Photoshop. De äldre versionerna är förstås enklare men har inte lika många verktyg och funktioner. De senaste månaderna har jag använt Adobe Photoshop CS6, det är den nyaste verisonen (tror jag) och det tog en tid att lära mig använda det när jag före det använde CS3.

Jag är ingen expert och det är många vanliga redigeringar som jag ännu inte har lärt mig, men jag lägger inte så mycket tid på redigeringen till blogginlägg utan ändrar mest bara ljus, kontrast och skärpa. Så nu ska jag försöka visa det enklaste och förklara så även de som aldrig använt PS förstår.

Steg 1. Klicka på File -> Open och välj den bild du vill redigera. Vill du redigera fler bilder samtidigt ska du dra ner lagret (layer) så det går att flytta sen. Men det är inget måste ifall du tycker det känns enklare att ha det som det är bara. Vill du ändra storleken på bilden ska du högerklicka på bildens namn (där pilen pekar) och väljer sen Image size.

Steg 2. Nu ska vi göra bilden ljusare. Då klickar vi längst ner i höger på den runda ikonen (håller man pilen på den står det ”Create new fill or adjustment layer”) och väljer Curves.

Steg 3. Då får vi upp en sånhär skala. Klicka på mitten av strecket och dra kurvan uppåt mot vänster kant. Då blir hela bilden ljusare. Vill du göra bilden mörkare drar du strecket neråt istället. När du fått bilden så som du vill ha den så klickar du bara på de två små pilarna på höger sida bredvid ”Properties”, så förvinner den lilla rutan och din redigering sparas.

Steg 4. Fixa kontrasten och gör bilden ytterligare lite ljusare. Då klickar du på samma runda ikon som i steg 2, fast nu är det Levels som ska justeras. Då får du upp en ny skala. Drar du pilen på vänster sida mot mitten blir bildens skuggor mörkare vilket ger bilden mer kontrast, och drar du pilen på höger sida mot mitten blir bilden mer ”intensivt” ljus.

Steg 5: Fixa skärpan. Då klickar du först och främst på Background under alla lager på höger sida. Markerar du inte den så händer ingenting. Sen klickar du på Filter -> Sharpen -> Smart Sharpen, då får du justera skärpan helt själv.

Under Amout och Radius kan du ändra hejvilt som du själv önskar. Det gäller bara att prova sig fram.

Steg 7. Det här är egentligen bara nödvändigt ifall man ska göra ett bildkollage (två eller fler bilder på samma bakgrund). Då ska du markera alla lager och högerklicka, sen klicka på Convert to Smart Object så ”fastnar” alla lager på den ursprungliga bilden och när man flyttar den så följer alla lager med.

Klart!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats