JANINAS

Hur räknar du?

”2. Fullgångna veckor + dagar eller den vecka du är i

Vanligast är att tala om vara i en vecka, till exempel ”jag är i vecka 20”. Du har alltså gått ett antal fulla veckor, men du har gått in i ytterligare en vecka. Exempelvis så har du gått 19 fulla veckor och 3 dagar, då är du i vecka 20. Barnmorskan kallar det däremot för vecka 19+3. Detsamma gäller månader, du kanske har gått 7 fulla månader plus några dagar, då är du i månad 8.”


Jag har aldrig sagt att jag är i t.ex. v.10 när jag egentligen är i v.9+nånting, jag säger bara att jag är i t.ex. v.9+1. Det beror nog på att barnmorkskan jag var till när jag väntade Nicolina sa på det viset, alla andra jag pratat med säger också så, och orsaken till varför jag säger så är också för att det känns som att jag tar ut händelser i förskott när jag säger att jag är i v. 10 fast jag bara hunnit med 9 veckor. Det kanske är logiskt att säga så, men i mina öron känns det ovant och alla får ju säga hur de vill eftersom det faktiskt finns två rätta sätt.


Men om jag nu ska säga vilken vecka jag går in i, och om det då är v. 10 (9+0), så ska jag då kolla vad som händer med fostret i v. 9 eller 10?

Hela förra graviditeten räknade jag på samma sätt som jag gör nu, och ingen hade något att säga till om det. Alla höll med och nog står det på förlossningspappren att jag födde i samma vecka som jag beräknade att jag var i.

Jag är bara lite förvirrad. Men visst, om jag har rätt att säga att jag är i v.10 nu så tack gärna! Det är ju bara 2 veckor kvar av den största osäkerheten då, istället för 3. 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Jag känner åxå så att jag ljuger ju för mej själv om jag säger att jag är längre fram än vad jag är.. så jag håller nog mej till veckor+dagar.
  Har en svensk kompis å hon pratar om att hon är i ex. v. 30 om hon är 29+2.
  Detdär säger man som man själv vill :)
  Men på rådgivningarna här omkring räknar nog dom bara antal veckor+dagar, som du skrev.

 2. Madde

  I början av graviditeten sa jag oftast jag är i vecka 10, 9+3. För det är ju så läget ligger till. Men jag kände som du att jag inte ville ta ut en vecka i "förskott". Men nu då jag är i veckan 24 (23+2) så säger jag bara veckan, om jag inte pratar med mina närmsta vänner som både vet hur det är och fattar. Okände varken bryr sig eller fattar:D

  Dock frågar du vilken vecka du ska kolla på i olika "fakta sidor" så skiljer sig detta från sida till sida hur dem räknar! Jag brukar använda mig av deras "räkna ut din vecka tool" först agången då ser man om dom räknar 23+2 som vecka 23 eller v24.
  Hoppas du fattar:D

  Och grattis till ditt nya lilla under:)

 3. Sandra

  Jisses, jag tycker det är riktigt svårt att ha koll på veckor=S 12+4 är jag i nu iaf (veckor och dagar).
  Men det är svårt att komma ihåg, måste skriva upp vecka för vecka för att minnas alls…

 4. Malin

  Jag räkna/ sa precis som du i början. Det här med veckor och exakta dagar kändes så viktigt då =)
  Jag gick in i vecka 31+0 (v 32) idag så numera brukar jag säga att jag är i vecka 32 istället för att säga dagarna exakt.. Man är ju ändå gått 31 fulla veckor och har gått in i vecka 32 bara att man inte gått fulla veckan =)

 5. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Och man behöver inte säga att man är i v.10 man kan ju säga att man gått 9 + nånting. Det är inte fel :) Men att säga att man är "i vecka 9" blir ju lite fel för då är ju inne på din 10:e vecka.

  Oj vad komplicerat det blev haha. Räkna på det sätt som är lättast för dig, bebisen lär nog titta ut när den ska oavsett :D Tror ni det blir en kille eller tjej? Önskar ni nåt speciellt lite mer eller kvittar det? Såklart är en frisk bebis det viktigaste men ibland önskar man ju lite mer på ena könet i smyg :)

 6. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Om du är 9+0 idag och du är nyfiken om vad som händer denna veckan som kommer nu med fostret så ska du kolla på v.10 :) Du har gått 9 fulla veckor och är på din 10:e.

  Den "osäkra" perioden räknas tills du har gått 12 fulla veckor, inte tills du är i v.12 (11 + nånting).

  Räkna som du själv känner :) Jag vet inte vad som är rätt egentligen om det nu finns nåt mer rätt än det andra. Men här räknar alla så som jag beskrev och för mig känns det mest logiskt :P Haha. Men du är ju van vid ett annat sätt och klart det känns logiskt för dig då :)

stats