JANINAS

Jag förstår bara inte

Någon annan än jag som har förträngt precis all finska från skolan?
Det är 4 år sen jag hade finska senast, och nu måste jag slå upp alla ord i ordboken. Det är hemskt, jag måste t.ex. slå upp varje ord i meningen ”gå till vägen”, jag kan inte ens berätta hur gammal jag är och att jag är en mamma, det enda jag kan säga är ”Minä olen Janina” och det är väl inte precis något att skryta med, haha.

Helt ärligt så kan jag mindre finska nu än när jag gick på trean i lågstadiet, det var första året vi började med finska undervisning i skolan och jag har verkligen förträngt allt sen dess. 
Självklart förstår jag en del, men jag kan absolut inte prata. 

Det här gör mig ännu mer frustrerad över Finland, finska och alla som prompt ska ge förslag på varför vi ska stanna kvar här. Vi har inget liv här, det finns inget för oss här, vi kan inte språket och just därför får vi inte ens jobb. Vi har större chans att få normala välbetalda jobb i Sverige än vad vi har att få deltids jobb i något lager här i Finland. Varför ska vi tvingas stanna kvar i ett land som vi inte tycker om och leva fattiga och olyckliga när vi kan flytta dit vi vill och faktiskt BLI något och faktiskt GÖRA något med våra liv?

Orsaken varför jag skriver det här, är för att största delen av de som jag pratat med om vår flytt, blir aningen förvånade att vi vill flytta till ett annat land. Även om jag förklarar, så kvarstår den största frågan ”varför ska ni flytta, när ni istället kan lära er finska och bo kvar?” Alltså hallåå, vi har läst finska sen lågstadiet och vi kan inte ett skit ännu, vi har noll motivation att lära oss och vi h-a-t-a-r själva språket.

Varför är alla så insnöade på något sätt, varför vill alla bo på samma ställe hela livet? Och varför har många så svårt att förstå att man inte är nöjd med att bo i ett land var man inte har några möjligheter till det liv man drömmer om?

Jag förstår bara inte.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mamma Penny

  Jag var skitdålig på finska i skolan! I högstadiet gick det riktigt på tok. Jag hade mycket finska kompisar så lite fick jag av dem. Men man känner sig så korkad när man inte kan finska flytande! Jag har aldrig "behövt" finska tidigare, kanske för att jag bor i "svenskfinland". Eller de flesta i min stad pratar finlandssvenska. Man har bott hela sitt liv i Finland och kämpar på fortfarande med det andra språket! Det finns många som gör det…(och ja, Sverige-flytt har också varit på min tapet många gånger, men jag har svårt att slita upp rötterna)

 2. Anonym

  Har också läst finska sen 3:an och skulle inte på något vis kunna föra en konversation på finska. Jag har kämpat och kämpat med det där jävla språket i 9 år (går på 2:an i gymnasiet), och jag måste läsa som en galning till varje prov som ändå slutar med 5- om ens godkänt. Det känns som en så bortkastad tid. Men jag tror vi alla vet att dom försöker lära oss finska på fel sätt i skolan, lite väl svårt att lära sig vad t.ex. tidsadverbial och ackusativ är på finska om man inte ens kan det på sitt modersmål liksom.

  Mina egna planer är också att ta mina saker och flytta min röv till Sverige, och den dagen jag får barn skall inte mina barn behöva ha samma helvete med ett 2 språkigt land som jag har behövt. Man får ju ren ångest av finska och när folk säger varför flytta istället för att lära sig finska, om man kämpat i 9 år och inte kan det ännu, är det då värt det?!
  (haha blev lite lång text, men jag förstår er med 100% varför ni vill flytta istället!)

 3. Anna

  Jag håller verkligen med dej och tycker att ni ska flytta om det är det ni vill! Själv har jag också problem med finskan, kan i princip ingenting och alla vet vi hur viktig finskan är om man ska lyckas med sin karriär i Finland. Jag skulle gärna flytta till Sverige, men då är jag tyvärr en fegis och känner att jag vill vara nära min familj och vänner. Det är synd när det också känns som ett hinder för mej just nu, att jag känner mej så beroende av nära och kära. Men vem vet vad som händer i framtiden! Förutsättningarna att man ska trivas i ett nytt land är säkert bättre om man har någon att flytta med också! :) Önskar er all lycka!

 4. Janina svarar

  Nina: Det är inte konstigt att hata ett språk som bara gett en ångest och som man inte har något intresse av eller ens tycker låter fint.
  Engelska kan jag istället, och franska skulle jag gärna lära mig mer av, och spanska, italienska, t.o.m. tyska. Så att säga att jag är negativ mot att lära mig ett nytt språk är helt fel. Finska har jag fått nog av och vill aldrig försöka lära mig igen, jag har inte lärt mig något hittills ÄVEN om jag faktiskt velat lära mig då och då. Och nu har jag fått nog. Big time. Det är ju själva landet också som vi inte trivs i, Daniel drömmer om att arbeta för ett företag som bara finns i Sverige, och jag själv har många drömmar som också kräver en flytt dit.

 5. Nina

  Jag flyttade också till Sverige och jag trivs bra här, tror inte jag kommer att flytta tillbaka. Min finska är inte heller att skryta med, men jag förstår inte riktigt varför du är så negativ till att lära dig ett nytt språk. Själv skulle jag vilja kunna alla världens språk, men det är väl mer det att jag inte har motivation eller tid att plugga sånt just nu. Men att hata ett språk är ju bara konstigt.

  Varje lärdom är en rikedom och du skulle säkert inte vara lika bitter om du behärskade språket. Språkkunskaper är alltid en merit. Har blivit erbjuden massor av jobb här som försäljare och förskolelärare i en finsk skola (det bor ju massor av finnar i Sverige..), men jag har känt att jag inte klarat av finskan och letade vidare. Nu jobbar jag inom service och jag stöter på finnar, tyskar, fransmän osv flera gånger i veckan. Skulle ju nog kännas bra om man kunde tala deras språk… Men jag var som du när jag var i tonåren och ville inte lära mig.

 6. Mimi

  Håller med er! Funderar själv på att ta mitt pick och pack och flytta till Sverige. Det är så otroligt irriterande att inte kunna ordentligt finska i Finland. Man har alla finnar emot sig, som tycker att man skall prata finska i Finland och inget annat.
  Tycker också som du, att om man ändå inte träffar sina föräldrar varje dag och har ett stort behov av det, så kan man lika gärna flytta bort och sedan träffas och ha riktig kvalitetstid tillsammans :) Det är ju inte långt till Sverige, det tar en timme med flyg dit, men ändå är det helt andra möjligheter för en finlandssvensk där :)

 7. åsa

  Här är en till som har problem med finskan. Jag har aldrig varit intresserad av att lära mig och kommer heller inte att göra det.
  Har alltid velat flytta till sverige sen lääänge sen.Just bara för att kunna få ett jobb där de inte kräver att man ska kunna finskan.
  Nu lär det tyvärr aldrig bli så att min längtan dit kommer att uppfyllas eftersom maken har egen firma här sen några år tillbaks. Möjligtvis sen när vi blir pensionärer ;)

 8. daniela

  Jag är också enspråkigt svensk, men har av någon konstig anledning alltid gillat finska och velat lära mig mera :D, men jag kan fortfarande inte föra en diskussion på flytande finska. Jag måste vá lite knäpp i huvudet eftersom jag dessutom valt att studera mera finska som valfritt ämne (studerar till special-/klasslärare) ;)
  Jag förstår absolut att folk som pratar svenska i Finland vill flytta till Sverige!!

 9. Emilia

  Själv har jag en finsk mamma och har kunnat finska ända sedan jag var liten, men ändå vill jag inte stanna här i Finland. Varför? Jo, för som du säger så är möjligheterna för det man vill göra mycket större i Sverige :)

 10. Ebba Tobiasson - en femtonårings vardag

  Jag tycker ni har all rätt i världen att flytta! Det kommer säkert bli tråkigt att inte kunna träffa sina släktingar så ofta som nu, men alla problem går att lösa. Skype finns av en anledning;).
  Har ni bestämt er helt och hållet på Malmö eller är det bara ett av många förslag?

 11. Janina svarar

  Skönt med positiv respons! Även om det är vi som bestämmer så är det ju mycket roligare att bli stöttad än att folk tycker vi gör fel.

  Sen vill jag svara åt Anonym som nämnde det där med släkt och vänner. Det är ju klart att vi kommer sakna dem, men hellre flyttar vi till ett land där vi kan göra mer framgång och hälsar på nu som då till Finland, än stannar kvar och får skit jobb med dålig lön och vantrivs.

  Och till Milla. Vi skulle också gärna flytta till något varmare land och längre bort, men vi börjar med Sverige eftersom det känns som ett säkrare kort, och det måste vi ju ta i beaktande eftersom vi redan har barn :) Sen om några år kanske vi får jobb i typ Los Angeles och Nicolina har hunnit bli stor och jätte gärna vill flytta dit hon också, så då kan vi ju flytta dit :D Inget är omöjligt!

 12. Milla

  Tycker ni ska flytta! vill själv också flytta utomlands någon dag, kanske nog lite längre bort än sverige men ändå.. finns så mycket möjligheter där ute och så mycket mer att se änn kalla tråkiga finland! dessutom tycker jag de människor som bott hela sitt liv på samma ställe eller aldrig flyttar längre än några hundra km från var föräldrarna bor är rätt tråkiga och inte vågar.. kan själv finska bättre än svenska så de e inget hinder för mig i arbetslivet men tycker ändå inte om att bo i dehär landet..

 13. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Klart ni ska flytta om det är vad ni vill! Man ska nog inte vara så rädd för att chansa lita här i livet :) Vad är det värsta som kan hända liksom? Att ni inte trivs, då är det ju bara att flytta tillbaka. Fast som det låter på dig så betvivlar jag att det kommer hända ;) Bo där NI trivs och skit i vad andra tycker och tänker, det är ju ert liv.

 14. Anonym

  Många blir säkert förvånade över att ni ska flytta eftersom (iaf jag och säkert många andra) tänker på sånt som vänner och släkt som lämnar längre bort då man flyttar till ett annat land, men ni ska ju göra som ni vill och inte bry er om andras åsikter :-)

 15. anna

  Förstår ert resonemang och tycker det är helt vettigt. När jag träffade en svensk man var det ingen tvekan, självklart var det jag som flyttade. Nu har vi båda bra jobb här och trivs. Så jag säger bara välkomna till Sverige ;)

 16. Michelle

  Jag håller me dej, finska e så jäkla svårt och kan man inte det nu (och har "studerat" det sen trean) känns det som om man aldrig kommer att lära sig det. De som har finskan "från början" kan verkligen skratta sig lyckliga, för att lära det sig nu i skolan är helt omöjligt! Dessutom ska vi väl inte ens prata om hur undervisningen här är uppbyggd. Jag tycker åtminstone att man borde satsa på att lära sig prata istället för att lära sig en massa onödigt grammatik. USCH FÖR FINSKA!!!!

stats