JANINAS

Lillans hud i dagsläget


Joline har alltid haft väldigt torr hud, men några dagar efter tremånadersvaccinet vaknade hon upp och såg riktigt hemsk ut. Alldeles röd och hade ett stort eksem under halsen som det kom vätska ur. Vi åkte iväg och träffade en läkare som gav henne diagnosen atopisk hud. Hon hade även andra utslag och de misstänkte att hon var mjölkallergiker. Vi fick tid till barnpolikliniken för mjölkprovokation och eftersom jag helammade fick jag inte äta mjölkprodukter 14 dagar före provokationen. När de påbörjade provokationen visade det sig snabbt att hon reagerade på mjölk. Hon blev röd och svullen runt munnen och på händerna eftersom hon haft dem i munnen. Hon fick även små vita noppor på samma ställen som det blev rött. De hade tagit blodprov på henne ett tag före som visade att hon reagerade på två saker, och det var ju då uppenbarligen mjölk, och det andra var förmodligen ägg.

Så jag levde på en mjölk- och äggfri diet (jag fick fuska lite, som t.ex. en ostskiva på morgonmackan, eller vanligt margarin) enda tills jag slutade amma vid 6,5 månader. Då gick vi över till en modersmjölksersättning som inte är baserad på komjölk, som vi köper från apoteket. Den är svindyr men eftersom vi fått recept på den och eftersom hon klassas som svårt allergisk har hon fått ett nytt FPA-kort där det automatiskt dras bort 72% av kostnaderna när vi köper hennes mjölk. Här kan jag även tillägga för de som inte vet, att i många fall försvinner mjölkallergin inom de två första levnadsåren. 

Där är vi alltså nu. Hon äter varken mjölk- eller äggprodukter och jag är förvånad över hur lite allergin faktiskt visade sig på huden. Jag trodde att det var mestadels allergin som gav henne utslag, men det visade sig att det var mest runt munnen där de allergiska utslagen satte sig. De eksem hon har idag är atopiska eksem, och de är något hon kanske måste leva med hela livet. Förmodligen blir det lite lindrigare och flyttar sig till andra kroppsdelar, men hon kommer med stor sannolikhet alltid vara atopiker. Mer eller mindre.

Senast vi var till en läkare var på 8-månaderskontrollen, då fick vi än en gång order att fortsätta ha kortisonkurer. Så för två veckor sen hade vi en kur, och nu har vi haft uppehåll en vecka. Huden blir genast mindre röd och irriterad när man smörjer på kortison, men när man slutar så blir den fort dålig igen och den hålls inte återfuktad. Hon är så torr, och klådan stör henne när hon ska sova och man ser hur hon håller på att bli galen ibland. Vi har fem recept på fem olika bassalvor men hon blir ”immun” mot alla efter ett tag, och ingen hjälper henne tillräckligt. Och även om kortison inte är farligt (den kan förtunna huden men det är inte permanent) och alla läkare vi träffat sagt att vi ska fortsätta smörja på kortison, så känns det så himla hopplöst att huden bara är bra just då när man håller på med en kortisonkur. Visst har hon sina bättre tider när eksemen ser bättre ut, men det blir aldrig helt bra.

Så nu vet ni hur det är i dagsläget. Det är många som frågat hur det blivit med hennes hud, så vi kan väl säga att det varken blivit bättre eller sämre, trots att vi förväntade oss en stor förbättring när vi fick reda på hennes allergier och kunde åtgärda det. And that kinda sucks.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tezz Hart

  Min pappa och jag är jätte allergiska mot sköljmedel. Det bästa var när jag flyttade ihop med min man så köpte vi ny tvättmaskin och använde inget sköljmedel i den. Och min man som hade haft exem hela livet blev helt bra från sina exem.
  Det enda jag vet att kortison suger!
  Jag hade haft hand exem i många år, så gick jag en keramik kurs, en av lärarna hade så fina händer, så jag frågade vad han smörjde med, han sa till mig att inte smörja mina händer och låta leran dra ut problemen. Nu är mina händer efter 20 års problem och klåda bra.

 2. Elin

  Kom in på din blogg av en ren slump, och vill bara berätta en grej! Jag var au-pair åt tvillingar och dom såg exakt ut sådär också efter några månader gamla… vi försökte med allt också köpa bättre kläder,byta tvättmedel, allergi (en reagerade på ägg) men läkaren sa att man skall inte sluta helt med att inte ge ägg utan i små längder lite nu som då som t.e.x i pannkakor och sånt för att kroppen skall bli van med ägget! Sen smörjde vi också kortison på dem och minskade hela tiden men smörjde ändå med vanlig hudcream. sen var vi också till sjukhuset och vi badade dem i kaliumbad i 15 minuter en gång i veckan! nu är dom 2 år gammal och har inga utslag längre :) så det finns hopp!

 3. Anonym!

  Finns även kläder som astma och allergiförbundet rekomenderar http://www.medeca.se kläderna heter dermasilk och finns i bodys, tröjor , byxor, vantar ja allt. Även dom är kanon. Dyra men bra. I dessa lägen när huden på de små barnen är helt förstörd av eksem så skulle jag betala o göra allt , tror nog ni känner det samma. Hoppas det blir bättre!

 4. Heidi

  Har du försökt att tex. byta sköljmedel då du tvättar kläder? jag har fått utslag över hela ryggen då jag använde ”fel” sköljmedel.. det finns ju fast hur mycket som helst av sensitive sköljmedlen i butikerna nuförtiden :)

  JANINA SVARAR: Jepp, det har vi försökt! Vi har dessutom alltid använt tvättmedel och sköljmedel för känslig hy.

 5. Hanna

  Min syster har haft atopiskt hud hela livet, speciellt i armvecken, halsen och ansiktet har hon haft eksem. Vi smörjde med kortison och alla möjliga salvor och hon sov med sockor på händerna för att inte klia sönder sig. Men hon reagerade på tomater och citrusfrukter (och gör det lite ännu). I dagens läge är hon 17 år och nu är det mest ansiktet som är torrt, Marja Entrich:s vetegroddskräm har hjälpt (men den är svindyr) och dermosils produkter brukar hjälpa. T.ex. deras Aloe vera-gel (http://www.dermoshop.fi/catalog/product/3417-aloe-gel?f=purpose/moist&parfume=o&sort=&from=c#/description) har lugnat (och så hjälper den mot myggor och om man bränt sig i solen.

 6. Anonym!

  Min son på 7 månader har precis lika hud. Utslag och eksem. Allegi mot komjölksprotein och ägg. Även svår allergi mot hund och katt. Vi har haft väldiga problem att få bukt på hans hud, smörjer med locoid och mildison. Men sedan fick vi tag på en duschcream som heter sterisol. Deras produkter gör underverk. Tvätta kroppen med det när utslagen kommer och sedan smörj en gång med kortison så på morgonen är allt borta. I alla fall på våran son. Den rekomenderar jag varmt. Vet hur jobbigt det är med kliiga allergibarn så hoppas du fick ett litet tips iallafall. Lycka till!

 7. Anonym

  Det löns att pröva på Sibicort! kostar ca. 8-9 € på apoteket. jag har själv haft atopisk hud då jag var liten (nu är jag 19 år), och de hjälpte alltid! även nu kan jag få utslag, men det är väldigt sällan, och jag har alltid Sibicort i kylskåpet.. för säkerhets skull :)

 8. Lena

  Håller med Hanna som rekommenderar homeopat. I Sverige tror jag inte homeopater får behandla barn ännu, men nog här i Finland. Homeopater och andra alternativare har inga problem med att bota såna sjukdomar som skolmedicinen säger är obotliga. Så frågan är bara om man känner till det eller ej, och om man vågar prova. Vi går hela familjen till en riktigt duktig homeopat som jobbar på Tropiclandia. Han har hjälpt mej och barnen med flera öroninflammationer, bihåleinflammation, kikhosta m.m. och alla produkter som används är ju, tvärtemot vanliga läkemedel, helt naturliga, giftfria och utan biverkningar. Han kan också berätta mer om hur varje vaccin ytterligare påverkar och skadar din lilla flickas kropp och hy.

 9. Agneta

  Jag gick på en kurs i .. höstas, var det väl. Och där rekommenderade den föreläsande hudläkaren att man kan använda regelbundet, 2 ggr per vecka. Och han klassade totalt ut 0,5% hydrokortison, inte ens småbarn ska använda den sa han (eftersom den ger så dålig effekt att det i princip är onödigt). Minst 1% åt Joline ifall ni använder vanlig blå-vit tub hydrokortison, kanske ännu hellre 2,5%. Får jag fråga vilka salvor hon fått rekommenderade av läkare, kortisonsalvor alltså? Hör gärna med läkaren nästa gång om du vill, om att använda 2 ggr per vecka. Jag jobbar som farmaceut, därav mitt intresse.

 10. Pernilla

  Jag kan ju berätta hur mitt liv som atopiker är, fast flera andra också berättat. Det är ju inte helt lika för alla. Jag fick atopisk hud redan som litet barn och är nu 24 år. I barndomen och i tonåren upplevde jag det som jobbigast, eftersom utslagen då var som mest utbredda: knäveck, armveck, hals, ansikte osv. Jag minns att vi provade otaliga salvor och de flesta fungerade inte. Det gäller att prova sig fram, och det är sant som många skrivit, att många salvor slutar ge effekt efter ett tag. Dock kan vissa salvor fungera längre tider om man hittar rätt. Jag fick även många olika matallergier som lite äldre barn, men de försvann inom loppet av några år. Solsemestrar underlättar mycket, eftersom solen och framför allt saltvatten ger omedelbar lindring. De gånger jag varit på resor, har min hud blivit bra efter en dag i saltvatten (då har jag badat mycket eftersom det har hjälpt mot klådan också).

  Jag använder kortison relativt ofta i dagsläget, men jag minns inte hur ofta det användes när jag var barn. Det mesta har i alla fall blivit testat. Min hud har på inget sätt ”skadats” eller direkt blivit tunnare av det. Jag hade en period på typ 2 år som jag var befriad från alla eksem och klåda men i övrigt har jag hela livet behövt behandla huden dagligen. En salva som fungerat otroligt bra för mej, både i äldre barndomen (fanns inte när jag var bebis) och som vuxen är Ceralan och Ceralan plus (fetare än ceralan). Jag bor i Vasa så dessa är de finlänska produktnamnen. Min hud har aldrig blivit immun mot dessa. I kortisonform har jag flera år använt Sibicort, som relativt snabbt dämpar stora eksem. Tills senare när Joline blir äldre, och om hon får besvär som inte blir bättre..och speciellt då ifall det finns mycket eksem i ansiktet, kan jag tipsa dej om att hålla salvnamnet Protopic i minnet. Det använder jag endast i ansiktet (eftersom det är dyrt) flera gånger i veckan, och det är den enda salvan som någonsin hjälpt mej långvarigt i ansiktet. Det tar bort alla flammiga, kliande, och röda eksem och behåller mitt ansikte som det ”normala”. Kela ersätter det mesta av kostnaden för salvan, så sista slutligen är det inte så dyr + att den är mycket dryg. Den har en tendens att bränna i huden, men det blir bättre med tiden är dessvärre faktiskt värt att uthärda.

  Jag har även gått på ljusbehandlingar på Vasa centralsjukhus och Mehiläinen, både som barn och vuxen (det kan ju ev. hjälpa sen när Joline blir äldre). Behandligen ges i en såndär ”solarieapparat” och ställs in enligt vissa program och behandlingarna ökar i styrka efter varje besök. En behandling är bara några minuter lång. Detta kan hjälpa en del atopiker, och ersätts också i kostnad. Det hjälpte tyvärr inte mej så mycket dock, men värt att testa senare om inget annat skulle hjälpa.

  Det är jobbigt att vara atopiker, men man lär sig leva med det och då stör det inte vardagen så mycket. Man kan känna att man håller på att blir galen av klådan, och jag minns de gånger jag gråtit som barn och även som vuxen. Dock är det jag minns som allra starkast hur min mamma alltid tröstade och stöttade mej. Hon hjälpte mej alltid igenom all klåda och försökte alltid hitta någon ny salva eller behandling när det tidigare inte hjälpte. Fast hon inte kunde ta bort klådan och eksemen när det var som mest hopplöst, så underlättande hon mitt varande genom att alltid finnas där som en klippa. Det är något som du kan ta med dej och tänka på med din dotter när det känns som jobbigast för dej som förälder.

  En annan sak som verkligen gjorts mitt liv ( och säkert mina föräldrars liv tidigare ) mycket lättare är att ha en kunnig och bra hudläkare att gå till när man behöver hjälp. Jag har gått till samma hudläkare sedan barnsben, och henne går jag till ännu idag. Allt hon skrivit ut till mina problem har hjälpt. Det är faktiskt en otrolig lättnad att ha någon som kan sin sak så bra, eftersom allmänläkare oftast inte är så kunniga inom hudsjukdomar vilket jag fått erfara. Det är ju tyvärr dyrt att gå till hudläkare eftersom de oftast arbetar inom privata sektorn, men för mej har det verkligen varit värt det.

  Det här blev ju milslång kommentar, men det var ju värt det ifall du kan hitta något tips där…. :)

 11. Ellinor

  Hejsan, jag är 18 år och har haft eksem sen jag var något år bara. INGEN läkare har hjälpt mig att hitta något som passar för mig, alla ger mig kortisonsalvor som jag också blir imun mot efter ett tag. jag fick en ”eksem chock” för ca 2 månader sen och fick äta massa tabletter och fick flera olika salvor, allt hjälpte men så fort jag slöt med tabletterna kom det tillbaka. Jag fick gå till en hudläkare igen och hon gav mig en salva som heter Emovat, en medelstark salva som kanske inte ska användas på barn, jag vet inte, men jag tänkte på om hennes eksem fortsätter tills hon blir äldre, för sen den dagen jag började använda den salvan har jag inte haft ett enda utslag. Hoppas det blir bättre med lilla tjejen!

 12. Agneta

  Har nån läkare tipsat er om att använda kortison 2 gånger per vecka, regelbundet? Det kan ni riktigt bra göra, och förstås varva med bassalvor eller olja.

  JANINA SVARAR: Alla läkare har ordinerat kortisonkurer, alltså att vi smörjer på kortison varje dag i en vecka, och sen en veckas uppehåll.

 13. Sarah

  Hej!

  Jag har själv atopisk hy och har lidit av det sen jag var liten. För mig uppstod problemen mest under vintern och jag fick stora exam speciellt i knä och armväcken, smordes in hela tidem med en massa krämer och det var jätte jobbigt. Mamma sade alltid ”Händerna på täcket” när jag skulle gå och lägga mig för jag kliade jämt, bästa alternativet var på såna jobbiga tider (också rekommenderat av läkaren) att åka på solsemester. Solsemester är ju inte det billigaste, men t.ex. jag och pappa åkte en vinter tillsammans en vecka till Kanarieöarna medan min bror och mamma stannade hemma. Mina allergier (tomater, vetebröd, många tillsatsämnen, etc.) har försvunnit nästan helt och hållet (håller inte koll på dem längre och är 18 år gammal) och nu har jag bara problem undervissa jobbiga vintermånader och när kroppen är stressad. Men som sagt sol och ålder hjälper för de flesta, hoppas inte Joline har dessa problem länge!

  Kram

 14. jenni

  hej ville tipsa om inkutio salvorna! http://www.inkuto.com/tilaatuotteita3.htm hos oss funkarde jätte bra mot min och dotterns atopi! Den är 100% naturlig och jätte riklig!! Annars finns det ju physiogel på apteket som kostar några slantar mer men som gör så det inte kliar utan att man ska äta antihistaminer!

  JANINA SVARAR: Physiogel fungerar inte alls på Joline, det tar varken bort klådan eller gör eksemen bättre. Men tack för tipset om inkutio!

 15. Hanna

  Hej! Om hon har kvar eksemet när hon blir äldre och lider av det tycker jag att ni ska kontakta en homeopat. (Har för mig att man inte får behandla barn men är inte säker.) En homeopat sysslar med naturläkemedel. De ställer massa konstiga frågor för att sedan välja ut ett medel (små piller som smakar socker!) som är speciellt utvalt för just den individen och sjukdomsbilden. Medicinen höjer kroppens energinivå kan man säga. För att förklara det enkelt. När man är förkyld så sjunker energinnivån. För att kroppen ska kunna bota sig själv så måste energinivån upp. Homeopatiska läkemedel hjälper kroppen med det (om man hittar rätt läkemedel för som stämmer in på person- och sjukdomsbeskrivningen) När energinivån väl är uppe igen så tillfrisknar man från det som hållt en nere. I detta fall förkylningen men det kan vara vad som helst. Eksem, vårtor, huvudvärk, migrån men även större sjukdomar som cancer tex. Jag själv blev av med mina vårtor. Det sägs att det har störst effekt på allergier så som eksem eller astma.

  Många är skeptiska till detta men det fungerar verkligen. Jag tycker att ni borde ge det en chans om hon har det besvärligt med det om några år! :)

 16. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  Det ser precis ut som såna ”fläckar” som Anabelle hade när hon var 1,5 år ungefär. Fast vi fick aldrig nån rätsida på vad det var, antagligen var hon bara torr i huden. Det försvann efter några omgångar med kortison och kom bara tillbaka en gång sen har det försvunnit. Hon hade inte alls i samma utsträckning som Joline men det påminner mycket om det Anabelle hade.

  Här är en länk till bilder på hennes utslag:

  http://linajohnssonlifemyway.blogg.se/2010/june/eksem-eller-allergi.html

  Hoppas det blir bättre för lilla Joline snart! Ser grymt jobbigt ut dedär, vet själv hur jag kliade sönder mig om nätterna för ”bara” lite eksem i knävecken.

 17. Janica

  Vissa med atopiska exem har det lättare sommartid då de får vistas i solen och huden får producera med d-vitamin, som kan lindra klådan och stärka huden. Jag har också själv atopiska exem, och när de var som värst pratade hudläkaren om mineralbad, eller nåt i stil med det, som man skulle bada i i kurer. Visst kan det vara svårt med ett litet aktivt barn med den oemotståndliga klådan, men återfuktning är nod bäst. Pröva med att ge tösen en ”helkroppsmassage” med Ceridal- eller olivolja före sängläggning, så det får verka under natten. :)

 18. Fia

  Jag var till en kosmetolog för någon månad sedan och hon rekommenderade naturkosmetikasalva Alpaderm för atopisk hud på barn. Hon hade själv kunnat sluta med kortison och alltihopa med hjälp av den. Det är ett läkarpar i Schweiz som tagit fram salvan för sin dotter som hade massor av hudproblem.

 19. Matilda

  När jag var liten hade jag massor av eksem, men dem försvann för några år sedan när jag var runt 17 år.
  Jag höll också på att smörja mig med kortisonsalvor, men jag fick även bada mycet i saltvatten, de va något speceillt badsalt man då kunde köpa på apoteket som man la i badbaljan eller badkaret och de hjälpte också en dal, men självklart även att bada i havet och vara ute i solen :)
  Hoppas joline snart blir bättre :)

 20. Michelle

  Hej Janina! Jag hoppas du läser det här. Jag har själv alltid haft Atopiosk hud och min pappa har det likaså. När jag var liten var det bedrövligt mycket men i dagsläget är det nästan helt och hållet borta. Det ska nog gå bra för lilla Joline :) Kramar!

 21. Malin

  Jag har exakt samma problem som jolien men är 20 år. salvorna slutar hjälp efter att ha använt dom ett tag. Jag ska prova på ljusterapi för har hört att det ska hjälpa, speciellt på vintern när huden är ännu torrare. Ett tips är att försöka vistas i solen så mycket som möjligt med atopiska exem, då torkar dom ut och det slutar klia!
  Hud läkaren sa även till mej att det är ingen fara fast man använder mycket kortison!
  Hoppas hon blir bättre och jag tror nog det växer bort och blir lindrigare! :)

 22. Emma

  Jag håller med ”P” ovanför. Aloe Vera är så sjukt bra. Min brors psoriasis försvann då han använde det under en period. Men som sagt, det skall inte vara konstiga Aloe vera produkter utan så rena som möjligt! Har själv en kräm som jag alltid har använt emot min acne. Lycka till!
  Kram

 23. Marika

  Det är jättejobbigt med ”atopiska barn”,vår dotter som idag är 11 år,fick oxå sina första eksem vid några månaders ålder.Perioden när man försöker få reda på vad som orsakar eksemen är jobbig.Det visade sej dock att vår dotter inte är allergisk utan ”bara” atopiker.jag sov inte en hel natt på 7år,eftersom vi fick smörja och smörja,byta blodiga lakan och pjamas,sen som mamma ligger man ju vaken när barnet kliar sej..vi var på ljusbehandlingar och nån sorts saltbad,smorde henne på kvällarna med jättefeta salvor och drog på henne strumpliknande förband.. men ingenting tycktes hjälpa,förutom solen och havsbad sommartid.Inga salvor hjälpte heller och jag tror vi har gått igenom hela apotekssortimentet :) Vi tragglade oss igenom dom första 7 åren och sen som i en handvändning när hon började skolan försvann utslagen,nu är det mest vintertid som hon har lite torrare hud och nån gång lite eksem i böjvecken,men hon är så stor och duktig så hon smörjer sej själv när hon tycker det behövs.Tänkte bara berätta lite hur vi har haft det och fast det känns jobbigt när man är mitt i den jobbigaste perioden så blir det bättre.en atopiker är alltid atopiker med bättre och sämre perioder hela livet..Jag önskar er allt gott.

 24. M

  Jag är atopiker sen många år tillbaka.
  Har haft svår eksem men det är för tillfället bättre, men kommer å går i perioder.
  Jag vet hur plågsamt det är, hur sjukt det tar att tvätta ställena man har eksem på.
  Likadant är det för mej, som för Joline, med kortsion å bassalvor.
  Smörjer med kortison så gott som varje kväll å har gjort det i måånga år, bara några få veckor totalt utan kortison.
  Visst har jag tunnare hud men vad ska man göra, det funkar inte att vara utan kortison.
  Jag har ingen bassalva från apoteket som funkar på mej, däremot så LV hudsalva är riktigt bra. Som finns på vanliga matbutiker.
  Jag har fått prova mej fram med olika bassalvor å det har tagit länge förrän jag hittade salvan som passar på mina eksem.
  Solen å saltvatten är annars åxå bra åt atopiker.
  Som atopiker kan man söka, via iholiitto’s förbund, för en resa till solen å södern.
  Det är det bästa åt huden, iaf. till min. :)
  Jag har varit på en sån resa, för några år sen, å efter den resan slapp jag en del eksem..bl.a. på armarna å benen.
  Så fast jag inte slapp det värsta så slapp jag iaf. lite av eksemen.
  Jag hoppas att Joline slipper sina atopiska eksem lr att dom iaf. blir bättre med åren!!

 25. P

  Prova med alo Vera, helst så ren som möjligt. Det är superbra vet en vän som hade eksem och dom försvann nästan helt.

 26. Maria - mamma till Liam ☆

  åh vad jobbigt!
  jag har atopisk eksem. fick det i tonåren om jag inte minns fel.
  som vuxen är det väldigt lindrigt. behöver väldigt sällan smörja in med kortison. jag har en speciell men egentligen ganska vanlig salva som jag köper på apoteket och smörjer in morgon och kväll. har inga utslag alls längre så det känns underbart.
  förhoppsningsvis blir det lika bra för din tös sen :)

stats