JANINAS

Lite hjälp, tack

På förmiddagen ringde jag till sjukhuset ang. Jolines utslag, där bad de mig uppsöka läkare för att få ny medicin. Vi tänkte minsann inte köa fler timmar på HVC så jag ringde till rådgivningen för att se om de hade nån läkare på plats. Där fanns bara en och hon hade inga lediga tider, MEN hon skrev ut ett recept på ett nytt penicillin som vi fick hämta efter klockan 13.

Så nu har vi V-Pen i kylskåpet som vi ska börja med ikväll. 5,5 ml ska jag lyckas få i henne. Nu vill jag ju tro att jag känner min dotter rätt bra, och jag är ganska säker på att det inte kommer gå så smidigt. För det första så hatar hon ju allt som smakar äckligt, på sjukhuset gav de henne första dosen rakt i munnen och det hamnade direkt på tröjan. Vi fick dock blanda det i maten så det har gått riktigt bra sen här hemma, när jag har fått blanda det i morgon- och kvällsgröten. Det var bara 1,6 ml hon skulle ta av det förra så det var ju ingenting egentligen.

Men hur i hela friden ska jag få i henne 5,5 ml av något som förmodligen smakar skit och är kallt (hon spottar ut allt som stått i kylskåpet)? Man ska ju ge dosen på tom mage, så jag antar att vi inte får blanda det i gröten. Så vad är då egentligen bättre? Att hon spottar ut det och på så vis inte får i sig något alls, eller att man blandar det i maten? Har det ingen som helst effekt ifall vi gör så?

Sen måste jag faktiskt gnälla lite över den förra medicinen de skrev ut. Det var en medicin som de flesta får utslag av, och speciellt drabbade är de som har lätt att få utslag eller har känslig hud. Hej bara! De visste att Joline har både atopisk hud och allergier, men skrev ändå ut den medicinen som lätt ger utslag? Och sen stod det i bipacksedeln att man kan få nässelutslag, men att man ska kontakta läkare först ifall man får kraftigare biverkningar. Ääh, jag blir tokig.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Matilda

  Du kan ge medicinen ihop med mat, det enda som sker är att de tar lite längre tid för penicillinet att absorberas från tarmen, till blodet och få verkan, tar man de på tom mage får man verkan fortare, och med mat 1-2 timmar senare. Men som sagt, viktigt att få i dem det, så ge med mat de verkar lättast. :)
  hoppas joline kryar på sig snart

 2. J

  Hrm, verkar vara som vanligt på hvc då.
  De va en gång då lillen va sjuk som vi uppsökte läkare på hvc, för jag misstänkte öroninflammation. Det fanns ingen rodnad eller irritation i öronen, men läkaren skrev ut antibiotika mot bihåleinflammation för att han varit väldigt snorig, hostat å haft feber 3 dygn. Då vi kommit hem ringde jag min mamma och hon sa att små barn i allmänhet inte brukar få bihåleinflammation!? (liten var vid dethär laget inte ens 2 år). Jag kollade upp det på google å visst verkade det stämma som min mamma sa åt mig? Man kan ju fråga sig, hur resonerar dem egentligen på hvc? Bryr de sig överhuvudtaget om vad patienten haft för symptom och på vilka grunder skriver de ut antibiotika utan att ens vara säkra?

  En annan gång som lilleman var sjuk, uppsökte vi hvc en kväll för att han gråtit och hållit sig för örat flera timmar. Läkaren kollade och sa att allting var okej (han hade då haft feber 3 dygn), och han sa att de bara var en helt vanlig förkylning. Ytterligare 2 dagar senare kontaktade jag vår egen läkare som sa att vi skulle komma in på en gång, eftersom liten hade haft feber så länge. Han kollade öronen å visst tusan var de en öroninflammation som hade hunnit gå rätt långt. Fick nästan en utskällning av läkaren för att vi inte ringt honom tidigare, så jag fick berätta hela historien för honom… Har flera gånger funderat på ifall man borde börja gå privat för att få rätt hjälp, t.ex. Mehiläinen.

 3. Kalle

  antibiotika är en djungel, och man måste ju få nån kur på. Min son fick oxå utslag av amorion och han fick då V-pen. Men det smakar ohyggligt illa. Testa så vet du. Så det var en kamp att få dit det. Det lugnade sig nog efter en stund. Å bara han inte mera va så täppt i näsan så blev öronen bättre oxå. Köp probiotikakapslar och blanda i maten så hjälper ni magen på travet när hon äter antibiotika.

 4. Sanna

  inga illa menat men en sak som jag stör mej lite på, jag tror du menar hälsovårdscentralen på smedsbyvägen, den ligger i vasa, inte i smedsby :P
  hoppas Joline mår bättre snart och slipper alla utslag och saker :)

 5. Victoria

  Hej!

  Fy, vad jobbigt ni har det. Jag vet att dom flesta penicillinsorter rekommenderas på tom mage, men när jag tog penicillin sist så sa läkaren att man kan ta den i samband med mat (t.ex. om magen är känslig), så det ska nog inte vara några problem att blanda med lite gröt eller något så hon i alla fall får i sig det!

  Hoppas det ordnar sig för er! Kram!

 6. Liselotte

  Sonen äter penicillin just nu fast han ska bara få i sig 0,5ml dom sa att man helst ska ge det på tom mage, men när det gäller barn är det viktigare att man får i det dom än att dom inte får det.

  jag har blandat det med varm soppa eller gröt och med gröt så har jag tagit några droppar på skeden tillsammans med gröten tills det tagit slut. Men blåbärssoppan har jag värmt den lite innan och sedan blandat i. Men när det är så pass mycket tror jag att gröt eller något form av det funkar bättre.

 7. Janica

  Oj stackars liten, va jobbit att alla små nångång ska bli riktigt sjuka. Som några tidigare sagt kan man nog blanda penicillinen i en liten mängd ätbart, nöden har nästan ingen lag i såna fall när det gäller små barn och mediciner. Pröva att smälta lite glass och blanda medicinen i det, eller lite vaniljyoghurt. Kan också fungera med typ fruktpuré men vissa frukter har naturligt en bitter smak och kan då smaka riktigt taskigt med medicin, så det kan löna sig att pröva med något sött. Hoppas lillan kryar på sig snabbt :)

 8. Marina

  Hej.
  När vår Rasmus var 8 månader gammal fick han också V-Pen penicillin mot öroninflammationen. Men den bet inte på. Så vi var till privat läkarmottagning(då hade det redan blivit inneröratsinflammation) h med han och där sa öron specialisten att man absolut inte får ge V-Pen mot öroninflammation, för det biter inte på och så smakar den så otroligt illa.
  Vår son hade 8 inflammationer på 8 månader, sen fick han tuber inopererat, men även haft inflammation efter de.
  Han har ätit amoxin dom flesta ggr och jag har försökt ha han att ligga ner och sen lägga det i sidan på munnen.

  JANINA SVARAR: Ojdå! Konstigt att läkaren skrev ut just den medicinen då. Knappast kan vi begära nån annan antibiotika sådär bara utan att besöka nån privat, och alla läkare säger så olika så vi provar med det här nu.

 9. k

  Båda mina barn är öron barn och har tuber. Vi har flera gånger råkat ut för antibiotika som inte hjälpt. De första dagarna av kuren har de mått lite bättre men sen har det blivit värre igen. Vill bara påpeka att det är jätteviktit att ni kollar upp hennes öron igen efter 4-6 veckor. Dessutom rekommenderar jag öronspecialist, tex. vid mehiläinen. Där ser dom mycket mer än en vanlig öronläkare på hvc, dessutom är dom ju specialiserade på området också. Har ni försäkring så får ni ju alla kostnader tillbaka mot kvitto. Lycka till!

  JANINA SVARAR: Självklart kollar vi upp öronen efter en månad! Men vi kommer nog inte besöka nån privatläkare bara för det här. Hon hade mycket vax i öronen vid 10 månadskontrollen och en vecka senare blev hon förkyld och fick förmodligen inflammationen därefter. Varken jag eller Daniel har haft speciellt mycket problem med öronen som barn, inflammation nu som då men inte så att vi behövt opereras. Nicolina har inte ens en gång haft inflammation så knappast är nu Joline nåt specialfall. Och ifall hon nu är det så lär det väl märkas nu efter allt det här. DÅ kan vi börja fundera på mehiläinen.

 10. Sigrid

  Åh, vad mycket problem din fina familj får nu!
  Men tänk också på att Joline har starka girlpower gener, hon kommer att klara det här!

  Jag hoppas att hon mår bättre snart, och att det dröjer långt innan Joline, eller Nicolina får åka till sjukhuset igen!

 11. Linnéa

  Läste lite om V-Pen och vad jag kan förstå så kan även denna penicillin orsaka eksem/utslag. Och när det gäller att ta medicinen på tom mage så beror det nog endast på att man ska få ut bästa möjliga effekt av medicinen, men såklart hellre att hon får i sig den än att den inte gör någon nytta alls. http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=789&d=20400&i=ORION+PHARMA_V-PEN_V-Pen+50mg%2fml+granulat+till+oral+l%c3%b6sning

  Jag är ingen läkare, men föreslår att ni kontaktar vårdcentralen för korrekta råd. Hoppas hon blir bra snart lilla tösen :)

 12. Paulina

  Hejsan!!

  Du borde nog kunna blanda den med en lite mängd gröt eller fruktmos. Kom bara ihåg att det du blandar det med skall vara kallt. Det viktigaste är ändå att hon får i sig medicinen :) Är du ändå orolig så kan du va i kontakt till någon hälsocentral..
  Har själv jobbat på öronpolikliniken =)
  Kram =)

stats