JANINAS

Morotssemlor

Jag har länge planerat att baka bröd på havremjölk så att även Joline ska kunna äta av det, och igår kväll när Nicolina kommit hem tänkte jag baka med henne. Men hon hade bakat kanelbullar hos mommos så hon var väl mätt på att baka, så jag fick baka för mig själv.

Morotssemlor (brödbullar om man bor i Sverige) blev det, och de var nog det godaste bröd jag någonsin bakat (även om jag nu bakat kanske 3-4 gånger bara, hehe). Det fanns inga ägg i receptet så det var bara att byta ut mjölken mot havremjölk, och det smakade inte konstigt på något sätt alls för det. Joline fick plocka i sig några brödbitar imorse och hon gav det klart godkänt!

Det här behöver du till ca. 25 semlor:

5 dl mjölk
50 g margarin 
1 påse torrjäst
2 tsk salt
3 msk sirap
½ l rivna morötter
3 dl rågmjöl
ca 10 dl semlemjöl (jag hade bara vanligt halvgrovt vetemjöl och det gick bra det också.)
1 dl linfrön

Såhär gör du:

Riv morötterna fint. Blanda morötter, salt, sirap, torrjäst, linfröna och de två mjölsorterna i en bunke. Värm mjölken och margarinet till 42 C. Häll den varma mjölken över ingredienserna i bunken och arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvispens degkrokar. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Baka ut till en rulle, dela i 25 bitar och rulla dem till bullar. Placera dem på bakplåtar och låt dem jäsa till dubbel storlek. Grädda i 175 C ca 15 min. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Bra med nyy recept, de senaste gångerna jag bakat semlor har det alltid skitit sig . Tror jag är inne i någon sorts svacka, haha, antingen har de blivit stenhårda eller så har har degen varit så kladdig att jag bara fått slänga ut degklumpar på plåten utan att kunna forma dem. I helgen ska jag nog testa detta :)

stats