JANINAS

När olyckan är framme

Imorse skulle vi gå till butiken och köpa matlagningsgrädde. När vi gick över vägen sprang Nicolina (med ett mjukisdjur under ena armen och två stora löv i andra handen) och föll handlöst mot vägkanten. Hon började genast gråta och mitt hjärta frös till is och på de få sekunderna som det tog för mig att köra upp vagnen på trottoaren och lägga på bromsen hann jag föreställa mig hur blodig och tandlös hennes mun var. Blodig var den, som tur var hade tänderna klarat sig, men efter att jag haft henne att bita i ett gammalt snorpapper som jag hittade i min jackficka såg jag att det blivit ett rätt djupt hack innanför underläppen och på utsidan hängde löst skinn. Jag lyfte upp henne i famnen och stod och tröstade tills hon lugnade ner sig, och då slog tanken mig: Vad skulle jag göra om hon hade slagit ut tänderna, om hacket varit ännu djupare, eller om det händer andra hemskheter när Daniel är i jobbet? Denna oro som jag känt så många gånger förut, men som man tar på allvar först när det verkligen händer något, för oss händer olyckor ganska sällan.

Hennes bilstol är ju fastspänd i bilen som Daniel tar till jobbet, jag kan inte förlita mig på att någon nära kan komma hit och köra oss till akuten, och även om de kunde så är ju bilstolen i vår bil. Det tar ca. 20-30 minuter att gå med syskonvagnen in till stan till närmaste HVC, och jag kan ju inte gå iväg ifall Joline t.ex. är vrålhungrig, idag var även syskonvagnen i vår bil eftersom Daniel skulle föra den till Oravais idag så att Emmaljungan ryms med på söndag när vi planerar åka dit och bo en vecka igen. Är det smått fel att ringa efter ambulans ifall det inte handlar om liv eller död, men om det blöder mycket och kanske måste sys? Man vill ju heller inte ”vara i vägen” och ta upp dyrbar tid och plats som någon annan kanske behöver mer, men det är väl ändå nödvändigt att fixa det så fort som möjligt, och inte vänta typ 6 timmar. Vad gör man? Och hur avgör man ifall det måste sys/limmas?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Hoppas allt gick bra för er. <3

  JANINA SVARAR: Allt blev nog bra! Men idag har hon en stor vit blåsa som ser så otäck ut. Så det är väl jag som lider mer än hon själv, eftersom jag tycker så synd om henne!

 2. Sanna

  De e no bara att ringa ambulansen, oberoende av om de e en ”liten” eller ”stor” skada. De e allti DU som bestämmer om du behöver en ambulans, inte någon annan person t.ex. i telefon. Har du minsta lilla instinkt att du vill ringa ambulansen, så gör det! Har själv ringt två gånger, och egentligen var det ingen stor skada skedd då. De blir ofta glada att märka att det inte var något ”farligt” som hänt ett barn :)

 3. annika-mamma till Adrian och Noella

  Då adrian satt fast med fingret i en golvsil (som nog var lös från golvet) och Noella var liten och skrikig satte ja först han i bilen och tänkt kör iväg men då han sku bara skära sig mer om han tvingades sitta ensam och livrädd i bilstolen. Ville ha han i famnen och trösta och ringd ambulans. Fingret lossna från silen just innan hela faderullan med brandbil och ambulans anlände, men de kollade honom, visade he häftiga bilarna och blev int stressad för att det int var något allvarligare så att säga.

 4. Malin

  Som någon annan skrev är taxi ett alternativ, du betalar bara självrisken (9,20€) om du får ett intyg från läkaren. Sen har du nog rätt att ringa ambulansen också oberoende av hur stor skadan är. Ambulansen kostar lika mycket som taxin (självrisken).

 5. Lina - Mamma till Anabelle & Alicia

  OM det skulle hända nåt allvarligt så skulle du inte tänka vad ska jag göra? Då får man sånt jäkla adrenalinpåslag och då bara gör man liksom. Är det allvarligt så är ju ambulans givetvis det bästa, är det inte akut så får du väl gå med vagnen helt enkelt eller ringa taxi. Det är ju många som är ensamma utan bil :) Och är du osäker så ring sjukvårdsupplysningen så talar de ju om vad du ska göra!

  Och angående om Joline är skithungrig så tror jag nog att Nicolinas eventuella skada går före lite hunger ;) Det dör hon ju inte av, blir arg möjligtvis men det är väl smällar man får ta :) Sånt där löser sig alltid, gå inte fundera på det. Vi mammor har superkrafter när det handlar om våra barn! :)

 6. Mamma/mormor

  Stackars liten… sådant händer. Ge en kram från mommo!
  Tur att tänderna klarade sig.
  Det är nog taxi som gäller, vid ”lättare” skador.

 7. Jessica

  Ta taxi, du får ju reseersättning :) bara du säger till där. så du betalar endast självrisken som är någonting på 9€

 8. matilda

  jag håller med förgående talare, och som min mamma alltid säger (om allt möjligt) bättre ringa en gång för mycket än en gång för lite.
  jag har aldrig ringt larmnummret, men jag tvivlar på att man säger ”jag vill ha en amnulans till skeppargatan” så kommer det en, utan jag misstänker att man måste säga vad det rör sig om. en gång på nyårsafton så skulle vi fira tillsammans med några andra familjer och mamman i en av de andra familjerna har diabetes och middagen var klar så hon tog sin insulinspruta men så visade det sig att middagen var inte klar så hon kunde inte äta någonting och blev… ja, sjuk eller vad man blir. nån typ av snudd på medvetslös, så pappan ringde sjukvårdsupplysningen och frågade hur han skulle göra, då tyckte dom att det var bäst om det kom sjukvårdare och tittade på henne så dom kom och hjälpte på något sätt (alla vi barn fick gå in i tvrummet så länge och jag har inte frågat vad dom gjorde) så blev hon okej och ambulanssjukvårdarna åkte därifrån. och vi firade in det nya året nästan som om ingenting hänt. så om olyckan skulle vara framme hos er tror jag att dom skulle lösa det.

 9. Ida

  Ring sjukvårdsupplysningen så säger dem vad som är bäst! Och de kan skicka en ambulans om det är nödvändigt dessutom (om du själv inte känner att du på egen hand kan ta dig dit!)

stats