JANINAS

Ny vecka

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen.

Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.
Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men lungblåsorna behöver ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.”

Egna ord:

Har haft mycket sammandragningar de senaste tre dagarna, igår var de täta dessutom, med 10-30 min mellanrum hela dagen. Baby sov knappt heller så det var förmodligen hon också med sitt sparkande som framkallade lite extra sammandragningar. Vissa gör ont och det blir genast värre när jag t.ex. städar eller går runt mycket, så om jag inte redan var sjukskriven skulle jag nog vilja bli det nu. Tror mycket har att göra med att jag känner mig stressad psykiskt just nu.

Sparkarna har blivit ordentligt kraftiga och de håller mig vaken en stund vissa nätter. Det har de inte gjort tidigare men nu sparkar hon med sån kraft så det gör ont på vissa ställen. Sover med en kudde mellan knäna precis som tidigare graviditeter, när magen blivit så stor som den är nu är det bekvämare att sova så och ibland när jag sparkat bort den under natten vaknar jag dessutom med ryggont. Förmodligen foglossning som jag känner av då.

Äter Primperan mot illamåendet och efter en veckas pillerknaprande upplever jag att det blev bättre. Tar fortfarande en på morgon och en på kvällen enligt läkarens ordination, och tycker det hjälper till en viss del. Det är inte lika intensivt som det var för nån vecka sen och jag ligger inte på gränsen till spyfärdig varje dag längre, det är mest aptiten som saknas nu och förstås obehaget av mååånga maträtter. Typ allt egentligen.

Det var väl allt jag hade att säga om graviditeten för tillfället. Ungefär såhär ser vår älskling ut om en vecka ..

En liten krabat som ville ut i vecka 28. 1163 gram och 37,5 cm.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats