JANINAS

Önskerubrik # 1

Alla flerbarnsmammor har nog lite olika listor på vad de anser är ett måste att ha hemma när man kommer hem med en bebis för första gången, alla bebisar är ju olika och gillar olika saker, men förutom de vanliga grejerna som babyskydd, säng, blöjor, våtservetter, o.s.v. så har ni här vad jag anser är viktigt OCH mindre viktigt.

OBSERVERA att jag blev mamma första gången som 17 åring, då hade vi inte råd med ens hälften som vi skulle ha råd med nu. Så vi fick lov att klara oss utan mycket och just därför anser jag att väldigt mycket går att klara sig utan. Har svårt att tänka hur vi skulle shoppa om vi blev föräldrar för första gången NU när vi har det bättre ekonomiskt. Men jag försöker fokusera på det viktiga.


Amningsbehå. Kan inte förstå hur jag trodde att jag inte behövde nån sån före jag fick Nicolina, jag trodde jag skulle kunna använda min vanliga behå. Förstår inte alls hur jag tänkte där, för det fungerar ju inte alls. Eller okej, om man prompt ska ha det att gå så går det ju men bra går det inte! Man ska helst ha åtminstone två styck, för har man bara en så står man utan när den är dränkt i mjölk.

Amningsinlägg. Fungerar amningen så rinner mjölken till oftast just när man åker från BB (kring tredje dagen efter förlossningen), och brösten blir stora och hårda som meloner och fyllda av mjölk. Många får så pass mycket mjölk att det som inte baby orkar äta upp sprutar rakt ut, och då är det verkligen ett måste att ha amningsinlägg innanför behån för att slippa blöta ner tröjan flera gånger om dagen och natten.

Bröstvårtskräm. Har det ett finare namn kanske? Kräm för bröstvårtorna, finns att köpas på de flesta babybutiker. Jättebra att ha i början och smörja med när bröstvårtorna är ömma och såriga. Önskar att jag visste om att det fanns sånt när jag fick Nicolina.

Febertermometer.

Filtar. Både tunna och lite tjockare. Bebisar gillar att bli invirade i filtar, de sover oftast bättre riktigt i början när man rullar in dem i en filt likt en tortilla.

Ergonomisk bärsele / bärsjal. Har baby magknip eller bara annars är famnsjuk så är det guldvärt att kunna bära hen samtidigt som man har händerna fria. Det är dessutom rogivande att få hänga upp efter mammas varma bröst samtidigt som hon gör hushållssysslor.

Tops. Ett måste för att kunna rengöra runtomkring navelsträngen sålänge stumpen sitter kvar. Finns tops enkom för bebisar, men vanliga funkar nog precis lika bra.

Mjölkuppsamlare. Vill man ta till vara på överloppsmjölken så är den perfekt att stoppa innanför behån när man ammar på det bröst som man inte ammar från just då, mjölken rinner nämligen till extra mycket just när man ammar och då är det bra att ha en kopp som samlar upp det som rinner ut. Om man som sagt vill spara, eller om man vill spara på amningsinläggen som annars går åt extra just under amning.

Babyvakt.

Olika sorters nappar. Vill man ge napp eller inte är väldigt individuellt, men av egen erfarenhet har nappen gjort mer nytta än skada. Nicolina tog nappen när hon var tre månader och hade den tills hon var 2,5. Otaliga gånger var den räddaren i nöden och hennes tänder är raka och hur fina som helst. Joline har bara använt tummen när hon sovit och henne skulle vi gärna gett napp många gånger när hon varit sjuk, trött eller gnällig. Hennes tänder är inte alls lika raka som Nicolinas, så det kan man inte skylla på nappen. Men till saken! Olika sorters nappar är bra att ha om man vill att baby ska lära sig använda napp från början. Det finns fler modeller och material så då är det bra att kunna prova sig fram vilken sort baby tycker mest om. Har baby dessutom magknip eller rent av kolik som Nicolina hade, så känns det tryggt att ha napparna färdigt hemma. De botar inte knipet men de tröstar.

Amningsdyna. Bra att ha helt klart, men det funkar nog helt bra med vanliga kuddar också. Har man begränsat med pengar och måste välja det viktigaste (som blir en hel del när man inte har barn från förut), så skulle jag inte slösa på en amningsdyna. Jag har ju klarat mig bra hittills (har dock köpt en nu inför sista bebben). Men har man råd utan problem, go for it!

Bröstpump. Svindyra ifall man vill ha en riktigt bra, dessutom tycker jag det fungerar bättre att pumpa med bara händerna då man får masserat ut mjölken från ”knölarna” som kan bildas och som kan orsaka mjölkstockning. Visst, det tar tid och energi att pumpa för hand, men har man inte tänkt pumpa flera dl per dag så tycker jag en bröstpump är mer av en lyxvara. Har man däremot tänkt sig kunna lämna bort baby flera timmar ofta och inte vill ge ersättning de stunder man är borta, så är nog bröstpump ett bra köp. Men satsa då på en ordentlig. En eldriven är väl det bästa.

♦ Blöjhink. Fattar inte grejen. Lite skitlukt har väl ingen dött av? Och dessutom är det väl mer hygieniskt att lägga bajsblöjan i en skräppåse direkt? Man måste ju inte knyta ihop den och springa ut med den genast, lukten hålls nog inne i påsen bara man snurrar ihop den och då går det ju att lägga dit fler bajsblöjor som kommer under dagen. Nä, det är nog en lyxvara det också tycker åtminstone jag.

♦ Skötbord. Fungerar lika bra att placera en skötbädd på en passlig byrå eller på tvättmaskinen. Enda som behövs är låda/hylla att ha blöjor, våtservetter och andra tillbehör på så de är nära till hands.

Skötväska. I alla fall här i Finland får vi en låda från BB med lite smått och gott, där finns en liten skötväska som jag använt mig av båda gångerna. Har aldrig KÖPT en ordentlig även om det lockat. De är också väldigt dyra och det går nog att hitta andra alternativ som inte är menat som skötväskor, som ändå har fack och så, som är myyycket billigare.

Amningströjor. De har ju sin funktion men nödvändiga är de inte! Fula är de flesta också.


Där har vi min lista på saker man behöver och inte behöver! Kommer säkert på fler punkter om jag riiiktigt tänker efter men nu har jag suttit här en timme och funderat och kan inte komma på fler punkter just nu, så det får va bra så. :)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nina

  Jag hade en manuell Avent som jag nog var riktigt nöjd med. Klart, det tog nån gång innan jag fick in tekniken men klart bättre än med händerna som jag inte alls fick till. Stritta ju bara överallt då ;)

  JANINA SVARAR: Vad konstigt, kanske det bara var min som hade nåt fel då för den liksom ”låste” sig hela tiden. Nåja, där ser man ju att man måste testa sig fram för att hitta det som passar en själv bäst! :)

 2. Nina

  Bröstvårtskrämen kan jag absolut hålla med om, guld värd! Däremot hade jag dött en smula utan bröstpumpen när det rann till. Babylarm har vi aldrig behövt. I övrigt är vi överens ;)

  JANINA SVARAR: Babyvakt har vi haft bra användning av när barnen sovit i vagn ute på balkongen och jag t.ex. varit i köket och donat med radion på eller dammsugit :) eller när vi varit på landet hos mor och farföräldrarna och barnen sovit utomhus. Vilken bröstpump använde du? Jag hade en Avent med Joline men den var skitdålig. Bara ”knarrade” när jag skulle pumpa och var riktigt trög, den funkade inte alls. Kanske det var nåt fel på just den? Jag fick i alla fall ut mer mjölk med händerna än med den.

 3. Anonym

  Oj!! Hade ingen aning att du bodde i Finland haha och ändå har jag läst din blogg rätt länge nu. Gud vad kul iaf! Hoppas du och din familj har det bra! :)

 4. Hanna

  Tusen tack för tipsen Janina! :) Min mammaledighet börjar nästa vecka, så då blir det att skaffa det sista. Vi är nog ganska långt på väg med införskaffningen av grejer till babyn och hemmet.

 5. Tina

  Tänkte tipsa om att bröstvårt krämen funkade helt okej för mej men allra bästa för mej var att pressa ut lite bröstmjölk å smörja vårtan med det :)

stats