JANINAS

Plan B

Jag har ju planerat att börja studera igen januari, eftersom jag vill bli färdig nångång och Joline är ju ändå 15 månader då. Kostrådgivare vill jag bli, men jag har haft lite problem att hitta någon sån utbildning på svenska här i trakten. Så jag bokade en tid till arbetskraftsbyrån för att få svar på mina frågor.

And it turns out, att det bara finns EN svensk utbildning här i Finland som gör en till kostrådgivare (näringsterapeut som det så fint kallas här). Utbildningen är i Helsingfors, den är fem år lång och den är på universitetsnivå. Så där sprack ju mina planer på att bli det jag vill bli, inom de närmaste fem åren. Så jag tar till plan B, tror jag.

Och det är läroavtal. Jag har hittills trott att det inte är lika ”bra” som en vanlig yrkesutbildning, men tydligen är det på precis samma nivå. Så istället för att sitta i skolbänken och leva på ett fjuttigt studiestöd, kan jag arbeta och få en utbildning samtidigt. Hur bra som helst för en som jag, som hatar att gå till skolan! (förstås blir det en sväng via skolan nu som då för att skriva prov, men det är acceptabelt.)

Så nu gott folk, känner jag mig lite glad. Det som gör mig glad, är att jag inte måste gå samma tråkiga väg som ”alla andra”. Jag har alltid försökt slingra mig ur skolan trots att jag vet att det är så himla nödvändigt. Hur roligt det än är att träffa klasskompisar så har jag alltid velat trycka in pennan i örat så långt det bara går när läraren börjar babbla. Så det känns bra att jag kan göra något ”vettigt” om dagarna istället.

Nu gäller det bara att njuta till tuuusen den här sista tiden av mammaledigheten, lära mig finska, och hitta någon som vill ha mig.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sarah

  Bra att du tog kontakt med arbetskraftsbyrån! Föregångarna i Vasa kan också hjälpa och stöda dig med lite allt möjligt rörande detta. Lycka till :)

  http://www.foregangarna.fi/

  JANINA SVARAR: Jag hade helt glömt att Föregångarna finns, så tack för påminnelsen!

 2. Anna

  jag blev bara lite småretad på då du skrev att gå ”den vanliga tråkiga vägen som alla andra”. Studierna på yrkehögskola/universitet är något helt annat än grundskolan eller gymnasiet/yrkesskola. Det är allt annat än tråkigt, så tänkte bara seja att låt dig inte skrämmas av ”babblande lärare” :)

  JANINA SVARAR: Jag visste att nån skulle bli provocerad av detta inlägg! Nu syftade jag ju inte på yrkeshögskola/universitet heller. Det skulle jag gärna gå på. Men det är ju en yrkesutbildning som det handlar om nu, och därför väljer jag heller läroavtal eftersom jag redan provat på yrkes och det är verkligen inget jag vill tillbaka till.

 3. sara

  jag känner flera som studerar på läroavtal och trivs jättebra med det, så det blir säkert bra :) själv provade jag på yrkeshögskola efter gymnasiet men jag hängde inte riktigt med och det passade helt enkelt inte mig…så nu går jag på en vuxen-yrkesutbildning och känner att jag har hittat helt rätt :) sån tur att det finns så olika sätt att studera! lycka till!

 4. Anonym

  Jag har en kompis som just har påbörjat att utbilda sig till tandskötare på läroavtal. Det lär vara jätteroligt och man får göra i princip allt från första början (såklart en inskolning också). Iaf, säkert ett jättebra alternativ då man får lön också (kunde det vara ca. 70% av den vanliga lönen !?). Dock är ju skolan en bit bort då man ska och skriva sina tenter/presentera skolarbeten, men det är ju bara typ en-två dagar/månad! Finns ju andra alternativ med skolor på närmare håll också såklart :)

 5. Anonym

  Hej!
  När jag skulle hitta ett utbildningsområde efter gymnasiet var näringsterapeut i Helsingfors/Kuopio en av de utbildningar jag läste in mig mer på, men senare valde att inte studera.
  Så som jag förstod att det var är att kostrådgivare och näringsterapeut är väldigt olika. Kostrådgivare kan man utbilda sig till både i Finland och Sverige och brukar vara en utbildning på ca 7 dagar och kosta några tusen euro som betalas av en själv. Det finns många olika företag som utbildar olika former av kostrådgivare, ex. mfgruppen, pauluns näringscenter o.s.v.

  Näringsterapeut finns inte helt på svenska i Finland, utan de första 3 åren (kandidat) kan läsas på svenska i Helsingfors men för att bli en kelt klar näringsterapeut läser man sammanlagt 5 år (man blir magister i hälsovetenskap) vilket görs på finska i Kuopio. Näringsterapeut är en ”vanlig” utbildning så man får studieförmåner som studiestöd och sådant (det får man inte på kostrådgivare).

  I Sverige kan man studera 3 år och bli dietist och under den studietiden också få studiestöd. Studerar man de 3 åren i Sverige men ändå vill få ett jobb som dietist i Finland krävs i princip att läsa de två sista åren i Kuopio också (naturligtvis kan man starta eget företag utan att ha läst de sista två åren, tänkte mer på om man vill bli anställd hos t.ex. sjukvården). Dietistutbildningen i Sverige torde finnas på 3 orter, Göteborg, Uppsala och Umeå och om jag har förstått det rätt krävs ganska höga betyg för att bli antagen.
  Jag antar att det krävs att man har studentexamen för att kunna studera till näringsterapeut eller dietist men jag är absolut inte säker, kostrådgivare kräver inte det. Dock vet jag inte var man kan få jobb som kostrådgivare, de jag vet om som läst till det jobbar endera med något helt annat eller har startat små egna företag där de gör individuella tränings- och kostscheman till privatpersoner (de jag känner är utbildade både personlig tränare och kostrådgivare) på sidan av en annan utbildning eller ett annat jobb.

  JANINA SVARAR: Tack för infon! :)
  Ursäkta att det blev så långt :)

 6. Anonym

  Jag funderade också på kostrådgivare, men trodde den inte fanns på svenska alls i finland. Så jag valde nåt annat ist. Men kostrådgivare är väl på universitetsnivå i swe också eller?

  JANINA SVARAR: I Sverige finns det alla möjliga varianter!

 7. linnea

  Hej, kan du inte finska trots att du bor i Finland? Är inte det jobbigt? :)

  JANINA SVARAR: Svinjobbigt! Det är dock ganska många som inte kan finska så bra, fast de flesta finlandssvenskar kan ju nog åtminstone lite.

 8. Linnéa

  härligt att det ordnar upp sig! :) Alltid skönt när man har planer och mål. Läroavtal, är det samma som att gå som lärling?

  JANINA SVARAR: Vet inte vad lärling är, jag har dock förklarat begreppet i en kommentar här under :)

 9. Klara

  Vad betyder läroavtal? Alltså, hur fungerar det? Och utbildade du dig inte till målare?=)

  JANINA SVARAR: Jag har gått ett år på målare, så två år kvar ifall jag vill få examen men det vill jag inte. Läroavtal betyder att man ringer till en arbetsplats, frågar ifall de vill ta emot en på läroavtal, sen om de vill så ringer man till ett annat ställe där de ordnar med papper och sånt och så har man en ”stödperson” (haha, kom inte på något bättre ord) som hjälper en med inlärningen och så, så jobbar man där samtidigt som man lär sig allt om yrket. Och så får man förstås en liten lön också. Den utbildningen är mer justerbar och man blir färdig på mellan 4 månader – 4 år.

 10. Anonym

  Fortfarande som kostrådgivare då fast på läroavtal eller vad tänkte du dig? Finns utbildningen på yrkesskolenivå på finska och du menar dig en finsk skola isf?

  JANINA SVARAR: Var visst lite otydlig där. Det går inte att ta kostrådgivarutbildning på läroavtal, så jag får helt enkelt hitta på något annat. Senare i livet kanske jag utbildar mig till kostrådgivare, om vi t.ex. flyttar till Sverige (där det finns myyyycket fler alternativ).

stats