JANINAS

Rastlös var ordet

Det blev ingen marknad för oss igår, jag orkade helt enkelt inte trängas bland alla människor. Istället stannade vi hemma och städade. Vanligtvis går vi ut någon timme efter lunchen men igår lekte barnen på ovanligt bra här inne hela dagen.

Jag tror starkt att rutiner och sysselsättning är väldigt viktigt för barnen och jag har riktigt svårt att slappna av om barnen inte är sysselsatta, men nu orkar jag ju verkligen inte göra allt på en och samma gång så jag fokuserade på endast städningen tills Daniel kom hem kring 16, så gick vi sen allihopa ut på en promenad som avslutades i en lekpark. På så sätt kunde jag under dagen ta städningen i ett lugnare tempo och undvika förvärkar (fast istället straffar foglossningen mig idag).

Förstår inte hur jag kan få så dåligt samvete bara för att vi inte har något speciellt program en dag nu som då, och då gick vi ju ändå ut när Daniel kom hem men det känns ändå som att vi varit inne för länge. Känner mig så otroligt dålig och lat om vi inte har hunnit vara ute ännu när Daniel kommer hem från jobbet. Det är nog något jag måste jobba på, för ibland hinner man helt enkelt inte göra allt och just nu är jag helt enkelt för höggravid för att orka hålla samma tempo som jag brukar. Barnen klagade inte en enda gång under gårdagen utan lekte på fint. De ritade, hade låtsaspicknick, klättrade i sängen och kollade på Mumin emellanåt, så det är ju verkligen inte dom som tar skada av att ha en slappardag ibland. Det är nog bara mina hjärnspöken.

Hur stränga är ni andra hemmamammor när det gäller detta? Får ni fnatt ifall ni känner att ni inte aktiverat barnen tillräckligt en dag? För mig känns det som att det blivit värre med åren och speciellt nu under graviditeten. Nu blir jag riktigt nedstämd om vi inte är ute en dag och det är bara riktigt nyligen som jag börjat tillåta mig själv att lägga mig ner och vila en halvtimme mitt på dagen när jag är ensam hemma med barnen. Jag inbillar mig att barnen tycker jag är lat ifall de ser mig ligga ner i sängen mitt på dagen. Jag har nog väldigt höga krav på mig själv när det gäller min mammaroll.

Jag är säker på att det blir bättre sen när jag fött och känner att jag orkar så mycket som jag skulle vilja. När jag får kroppen och energin tillbaka.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. stina

  Jag kan förstå ditt tankesätt, du vill ju erbjuda dina barn det bästa och finnas till för dem och ge dem nya erfarenheter m.m. Men kom ihåg, att det är JÄTTEVIKTIGT för dina barn att nu som då inte göra någonting, ja, rentutsagt att ha TRÅKIGT :) (nu tror jag ju inte dina barn hade tråkigt, det verkar inte så på din beskrivning, men ändå…) Det gör nog både dem och dig gott att ibland bara slappa! (:

 2. hanna

  som Sanna skrev, barn mår bra av att ha tråkigt ibland. Det är det som utvecklar deras fantasi och uppfinningsrikedom! Det säger väl lite sig självt att barn kan få svårare att sysselsätta sig själva om man ständigt serverar aktiviteter på silverfat. Så ha absolut inte dåligt samvete, tror tvärtom att du kan ha fler aktivitetslösa dagar så barnen får hitta på saker att göra själva :)
  sen så är det bra att tänka på att sättet man ser på sig själv så påverkar barnen, alltså om du får dåligt samvete av att ligga ner och slappna av ibland så kan få barnen att bli likadana när de är äldre. Det är ju inget negativt alls med att ligga och slappa i sängen eller soffan ibland.

 3. Johanna Koo

  Ja, och glömde svara på frågan….jag får väldigt sällan dålig samvete om vi inte gör något. Dessutom tycker jag att vora barn har alltid aktiverat sig själva så mycket o oss med ;) haha, men så klart dom är ju fyra…så har dom massor med aktiviteter på gång med varandra också.

 4. Johanna Koo

  Ja, barnen tar ingen skada av slappa dagar, tvärtom! Det är nyttigt för dom. Jag har nu hört så många psykologer som har berättat samma sak…att dagens barn har för mycket program och att det hela tiden skall planeras grejer för dom…Tydligen är det inte alls så bra som vi föräldrar tror. Visst måste man göra roliga saker, men det viktigaste är att barnen får själva utforska o leka i lugn o ro emellanåt. Ni gör ju mycket, så ingen dålig samvete behöver du ha :)

 5. milla

  Dåligt samvete absolut inte… Varför det? Av att jag städar, vilar, lagar mat m.m föds de mest fantastiska lekar. Jag är urdålig på att leka med mina barn, men dom är så fantastiska på att göra det själva. Och vi vuxna behöver ju också lugna dagar med noll program så varför behöver inte barnen det också. Så skippa det dåliga samvetet, barnen har det hur bra som helst ändå

 6. Anonym

  Jag hade också likadant då jag väntade tredje barnet. stressade jätte mycket om inte barnen aktiverades ”tillräckligt” nån dag. Men sedan föddes lillen och allt lades i nytt perspektiv.,, Nu handlar det bara om att slippa igenom dagen tills pappa kommer hem. Blir bara mest stressad av att försöka slippa iväg någonstans eller bara dra på utekläder på alla 3 så de har blivit allt mera att pyssla på inne och fara ut sen då pappa hittar hem.

 7. mamma 28 år

  Barnen mår bra av att ha tråkigt i bland och att få hitta på saker själva det ska du inte ha dåligt samvete för.Jag har en son som blir 6 år i sommar och börjar förskolan i höst Är hemma på dagarna med mamma eller pappa vi delar på det.Pappan är bonde så sonen är glatt med på allt,nu har de fullt upp med att köra traktor de dagarna när mamma jobbar.När sonen är hemma med mamma är han med i köket,läser sagor eller är ute
  och leker själv i sandlådan en stund.Nu ska ni passa på att ta det lugnt när det går, vi har en 11 åring som har fullt upp med skola, kompisar och hobbys m.m nu förtiden så han knappt har tid med mamma :)

 8. Jenny2

  Håller med Helena N om att kanske det att du var så ung när du fick Nicolina och därmed risken att folk skulle kritisera hur ni gjorde har bidragit? Okej folk kan kritisera äldre mammor också men det blev kanske mer fokus på er eftersom ni var yngre?

  Hur som helst, jag har inte själv egna barn men kan relatera till min egen uppväxt. Ibland när jag hade tråkigt och gick och sa det till mamma sa hon ”det är bra att ha tråkigt ibland” och så lär det faktiskt vara för det sätter igång fantasin och kreativiteten! Så jag tycker absolut inte du behöver ha dåligt samvete för att du inte sysselsätter dina barn hela tiden :)

  I övrigt tycker jag du har varit otroligt stark genom denna graviditet. Jag förstår nog inte ens närapå hur jobbigt du måste ha haft det. Du har varit otroligt stark och när du inte orkat har du gjort det ändå. Vet faktiskt inte om jag skulle klara av en sådan graviditet men vad har man för val när man redan är mitt inne i det? Är ju inte direkt som att det bara är att kasta in handduken i vecka 20 och säga att nu får det vara färdigt!

 9. Tina

  Själv känner jag att JAG måste ut å få frisk luft både förmiddag å kväll, annars blir jag knäpp…spelar ingen roll om jag har fullt upp med nåt annat en förmiddag, jag behöver komma ut. Så vi är då ute mårrån o kväll, jag blir så sur å lättirriterad om vi är inne, även om lilltjejen klarar å vara inne, men har inget emot å gå ut heller. Å nu sover jag på dagen när hon sover, är gravid så passar på nu innan tvåan kommer. Kan ibland få dåligt samvete för att jag inte är mer påhittig inomhus å pysslar mer med henne…men hon är ju bara 2½ också.

 10. Sanna

  Oj, tycker inte alls det låter hälsosamt för DIG. Jag tror att barnen bara mår bra av att inte ha något att göra ibland. Precis som med oss vuxna så tror jag att de också behöver slappa lite ibland :) men jag förstår dig, är själv likadan men har fördelen att bo i egnahemshus med stor gård så jag kan släppa ut dem medan jag själv lagar mat/diskar osv..

 11. Jeanette

  Jag får dåligt samvet fö minsta lilla! Om ja tycker vi har varit ute för lite, sett för mycket på tv, ätit på fel tider, såvit för lite/för länge, pratat i telefon för länge, lekt för lite , m.m m.m…….. Borde sluta tänka så för enda det skadar är mig själv och mitt huvud. Vet nog egentligen att jag duger mer än väl som mamma men det hör nog mammarollen till att tänka i sådana banor. Kan ju tillägga att jag bara har 1 barn :)

  Du är nog en supermamma!

 12. Helena Nygrund

  Duktiga Janina, tänk om alla barn mådde så gott som dina gör!
  Den där pressen du har på dig själv bottnar säkert i att du som ung mamma fått så många ”ögon” på dig, människor som undrat om du/ni skulle klara föräldrarollen osv.
  Att era barn har det bättre än de flesta barn med ”äldre” föräldrar är det väl aldrig någon som tjatar om, men det är jag övertygad om att de har.
  Ha aldrig dåligt samvete för att du vilar lite (även när du inte är gravid), och dina fina tjejer mår inte dåligt av en innedag då och då. Kan ju till och med vara så att de tycker det är skönt att ”bara vara hemma” ibland.
  Massa kramar till dig, du är grym på att vara mamma!
  /Helena N

stats