JANINAS

Svar på frågorna


Ammar du ännu? Ifall du inte gör det, när slutade du isåfall? 
– Nej, jag ammar inte längre, men jag ammade tills tjejen var hela 8 månader gammal!


Bråkar du och Daniel? Och hur gjorde ni för att få rutiner åt Nicolina?
– Självklart bråkar vi, vilket par bråkar inte? Men ärligt talat så kan jag inte minnas när vi senast hade ett ”stort” bråk, vi bråkar oftast om småsaker, och det kan man inte heller kalla för bråk, utan det är mest när vi har skilda åsikter, så kan vi bli lite sura på varandra, fast det är oftast jag som blir sur på Daniel, hehe :) vi är ett rätt så ”bråk-fritt” par!
När vi ska skapa rutiner åt Nicolina så pratar vi förstås först med varandra, fast vi tycker nästan alltid likadant när det gäller hennes uppfostran, så sen försöker vi börja på lite sakta men säkert att få det att fungera och få henne in på rätt spår, det är lite svårt att förklara men jag kan säga såhär att det har inte varit svårt att få hennes rutiner att fungera.

Funderade ni alls på abort eller var det självklart att behålla barnet? 
– Det var nog självklart att behålla barnet redan från början! Vi ville ha babyn till 100%.

Hur har ni råd?
– Jag får olika stöd från FPA, t.ex. hemvårdsstöd, barnbidrag, vårdtillägg. 

Hur reagerade din mamma på din graviditet? och Daniels? 
– Min mamma blev jätte glad när jag berättade, ni kan läsa mer om det här.
Daniels föräldrar blev också glada, alla var väldigt accepterande :)

Vad kommer du studera med när Nicolina blir så pass stor så hon kan vara på dagvård? Höll du på med något när du blev gravid och isåfall kommer du fortsätta med det? 
– Jag hann gå 2 perioder på medieassistent linjen innan jag fick mammaledigt, men jag kommer nog inte fortsätta med det. Jag har tänkt söka till målare :)

Hur är din relation till dina svärföräldrar? Tycker du knappt skriver nåt om dem, eller att ni umgås… 
– Vår relation är helt normal, orsaken till varför jag inte skriver om dem så mycket är dels för att vi inte träffas så väldigt ofta eftersom de bor i Oravais, och dels för att jag respekterar deras liv och vill inte ”lägga ut dem på internet”. Lite privatliv måste man få ha fastän man är bloggare. 

Vad är det bästa med att vara ung mamma?

– Hmm, det är en väldigt svår fråga.. men det är väl nog att veta att jag kommer vara en ung mamma föralltid, att jag inte ens hinner fylla 40 före Nicolina är vuxen ;) det finns mycket, men det är svårt att beskriva! 

Var det så att du tänkte någon gång att du tänker göra abort, eller var det så att du/ni genast var som att ” jag behåller barnet! ” Och vad tänkte du själv när du fick veta att du var gravid? :)
– Som jag sa så var abort inte ett alternativ för oss, vi ville genast ha barnet. När jag såg två streck på graviditetsstickan så kände jag ett enormt glädjerus genom hela kroppen, förstås blev jag rädd samtidigt (det tror jag nog alla blir) men jag blev nog mest glad och började fundera på namn och fantisera :) haha. 

Tycker du att ditt o Daniels förhålland har blivi bättre eller sämre efter att Nicolina kom till världen?
– Det här låg vi faktiskt och funderade på en kväll när vi skulle sova. Det är på ett sätt likadant, och på ett sätt har det blivit bättre. Det är likadant för att vi ännu är lika kära och så, men det har blivit bättre för att vi kommit närmare varandra under hela graviditeten och allt som kom efteråt. Vi skulle inte kunna ersätta varandra med någon annan och förvänta oss att känna likadant, för vi har känt varandra så länge vi kan minnas och gått igenom så enormt stora saker, så det känns som att vi inte kan leva utan varandra, bokstavligen. Vi hör ihop helt enkelt :)
Så det har definitivt blivit bättre, absolut INTE sämre!

Hur lång e du?
– Endast 163 cm. 

Använde ni något preventivmedel?
– Det var vi faktiskt inte så noga med just då, jag tänker inte berätta för mycket men jag kan säga såhär; det var väldigt liten chans att jag skulle blivit gravid ändå, så Nicolina var nog en riktigt envis liten rackare ;)

Har ni funderat på syskon? isåfall när?
– Joo det har vi. Vi vill ha två barn till, nästa har vi tänkt skapa när jag har gått ut skolan, alltså om ca. 3 år. 

Gjorde det ont att föda? 
– Det gjorde förjääävligt ont. Det sägs att man glömmer bort hur sjukt det tar efter en tid, men jag kan ännu minnas exakt hur det kändes. Det gör mig faktiskt lite rädd för att föda igen.

Hade ni planerat att skaffa barn, eller ”hände det bara”?
– Det var inte planerat, men innerst inne visste vi nog att det KUNDE hända, även om chansen inte var stor.

Innan du blev gravid.. visst du redan då att du sku behåll barnet ifall du blev gravid? 
– Joodå, enda sen jag var liten har jag beundrat unga mammor och drömt om att bli en själv.

Vad gjorde du när du fick veta att du var gravid?
– Jag skickade ett meddelande åt Daniel med den glada nyheten, sen så ringde jag åt MVC och bokade en tid för check-up, sen gick jag ut på promenad om jag inte minns fel :)

Har ni vaccinerat Nicolina mot svininfluensan?

– Nej det har vi inte, ännu. Vi är inte säkra på om vi ska göra det heller längre.

Planerar ni att skaffa mera barn? Hur många år vill du/ni ha mellan Nicolina och syskonen?
– Två till vill vi ha, tvåan har vi tänkt skaffa när Nicolina är 3-4 år, och den tredje har vi inte funderat på ännu :) men mellan 2-4 år i allafall.

Vad utbildar sig Daniel till?
– Han har gått 3 år på datanom utbildningen i Vasa Yrkesinstitut, nu fortsätter han att studera till IT tradenom i Vasa Yrkeshögskola, som är en 3,5 år lång utbildning.

Vilken lekpark är det ni brukar gå till? Brukar det vara andra barn där också som er tjej kan leka med?
– Vi går alltid till en lekpark som finns ca. 300 m från huset vi bor i. Den ligger alltså nära Brändö centrum, alla lekredskap är lila och orange, lite svårt att förklara ”vilken” lekpark det är.
Hittills har vi inte stött på någon lekkompis åt Nicolina, oftast om någon kommer fram och pratar så pratar de på finska, då säger vi att vi pratar svenska och ifall de kan svenska då så fortsätter de på svenska, annars skakar de bara på huvudet och går därifrån :)

Var du någon gång orolig vad mamma skulle säga när du berättade att du var gravid?
– Lite orolig var jag nog, men det tror jag alla 16 åringar är om de blivit gravida.

Varför döpte ni Nicolina till just Nicolina?
Vi ville ha ett ovanligt men inte FÖR ovanligt namn. Jag har alltid velat ha en dotter som heter Nicole, men det tyckte Daniel var ”för amerikanskt”, så kom jag på Nicolina, och det gillade vi båda två :)

Vad var det bästa och det sämsta med att vara gravid?
– Det bästa var att Daniel behandlade mig som om jag skulle gå sönder när som helst :D han var väldigt försiktig och tog hand om mig så bra. Det sämsta var illamåendet, det kändes som att jag hade världens hemskaste bakfylla, varje dag. Om jag INTE åt blev jag spyfärdig, men jag hade ändå ingen aptit alls! och jag var ju tvungen att äta. Dessutom mådde jag inte bara dåligt i början, utan det varade i princip hela graviditeten.

Hur mycket ökade du i vikt under graviditeten och hur länge tog det innan du mistat alla extra kilon?
– Jag ökade sammanlagt bara 6½ kg under hela graviditeten, direkt efter förlossningen vägde jag bara 42 kg, alltså fick jag inga extra kilon att träna bort utan jag vägde istället 4 kg MINDRE än jag gjorde före jag blev gravid.

Blir du aldrig less på att aldrig få köpa de grejor du vill ha, att du alltid måste tänka ett steg längre?
Är det inte jobbigt ibland att man inte får göra vad man vill, när som helst?
– Ibland blir jag lite nere om det är riktigt länge sen jag fått köpa något åt mig själv, men då tänker jag bara att nångång kommer det en dag då både jag och Daniel har arbete och vi har råd att köpa saker åt oss själva också.
Att inte få göra vad man vill när som helst är inte något problem för mig längre, jag har vant mig och trivs jätte bra som hemma-mamma :) fast ibland blir det lite jobbigt om man t.ex. vill se en film ostört eller så, och Nicolina vaknar mitt i filmen och man blir tvungen att ta in henne och ge henne mellanmål, men det är bara att acceptera att vårt liv är så nu!

Har du blivit av med din ”putmage” ännu..?
– Inte ännu. Det krävs nog någon/några månader till med magövningar varje dag.

Började Nicolina suga på bröstet själv eller blev ni tvugna att hjälpa henne?
– Hon förstod fort hur hon skulle göra för att få rätt sugteknik, fast de första dagarna var man nog tvungen att hjälpa henne på traven lite, men det tog inte länge innan hon sög sig fast på egen hand direkt man la henne vid bröstet :)

Hur kom det sig att två barndomsvänner ”hittade” varandra? har det alltid funnits känslor mellan er?
– Daniel är min allra första vän, vi har lekt sedan jag var 2 år. Ett tag efter att han börjat högstadie tappade vi kontakten, han säger att det var för att min storasyster (som gick i samma klass) mobbade honom och berättade åt sina flickkompisar att han lekte med hennes lillasyster, haha, så han ”vågade” inte leka med mig längre. 
Sen på sommaren när jag slutat 9:an, så skickade han ett gästboks inlägg åt mig på en chatt, och så började vi så småningom prata mer genom MSN. Även om vi bara bodde ca. 300 m från varandra så hade vi inte setts på länge, men när vi väl träffades på riktigt igen efter 5 år, så fick vi genast känslor för varandra. Vi blev tillsammans bara någon vecka efter det. 
Jag tror att det var meningen att vi inte skulle ”leka” efter att han börjat högstadie, för på så sätt så fick vi mogna på egen hand och sen såg vi på varandra med helt andra ögon. 

Hur många läsare har du?

– Som mest 190 unika besökare, som minst 20. Det ändras från dag till dag.

Rökte du eller använde alkohol någongång under graviditeten?
– Nej fyy! Det skulle jag ALDRIG göra.

Pratar ni ofta om framtiden?
– Nästan varje dag, hihi.

Om du skulle få välja att istället kunna få föda Nicolina först om 4-5 år skulle du välja det då?
– Nej, det skulle jag inte. Jag trivs att vara där jag är och jag är glad över att vara den jag är.

Hur dog din pappa?
– Helt oförväntat i en hjärtinfarkt.

Om ni tänker skaffa flera barn, hur många vill du ha då isåfall och vilket kön?
– Två till, endera en flicka och en pojke, eller två flickor :)

Om det skulle varit en pojke, vad skulle ni döpt honom till då?
– I mitt huvud var det bara Joel hela tiden, men nu i efterhand är jag inte så säker.

Jag undrar hur många syskon du har, och hur många har Daniel?! Hur ofta träffar de Nicolina?
– Jag har tre systrar, Daniel har en syster och två bröder. Mina systrar träffar henne väldigt ofta, eftersom de bor så nära. Daniels syskon träffar henne däremot inte ofta alls, eftersom de bor så långt bort.

Hur många timmar tog din förlossning?
– Om man räknar från de kraftiga sammandragningarnas början tills tjejen var ute i världen så tog det ca. 11 timmar, men om man räknar med från att vi kom till sjukhuset så tog det 3 h och 23 min.

Använde du någon bedövning, vilken isåfall?
– En PCB spruta.

Hur var Daniel under förlossningen?
– Han var väldigt lugn och stöttande! Han var så duktig såå :)

Va nån dum/elak mot dej då du e så ung då du blev gravid?
– Några elaka kommentarer fick jag nog, t.ex. att jag var dum i huvudet och att jag var äcklig. Men det är sånt man får räkna med! Bara att ignorera helt enkelt.PUH! det tog en liten stund, men nu var det färdigt.
Det här ska jag nog göra om, det var ju riktigt roligt! :)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. angelica

  Va nån dum/elak mot dej då du e så ung då du blev gravid?
  – Några elaka kommentarer fick jag nog, t.ex. att jag var dum i huvudet och att jag var äcklig. Men det är sånt man får räkna med! Bara att ignorera helt enkelt

  undrar varför dú fick elaka kommentarer? finns de faktist såna som va anundsjuka ? eller va de fö att du va så ung och va gravid , tycker de sko ha vari jobbit att få elaka kommentarer eftersom de som nu skulle ha sagt så har ju inget me ens liv att göra.. jobbit o väldigt omoget ..stackars människor. men bra att du står på dig o de e ett plus ;)

 2. Janina svarar

  Tack så myki! :)
  Yes that's true, ja ha köpt dem på Andiamo :) men dem finns tyvärr itt na mejr, he e snart 1 år sedan ja köpt dem så ..

 3. mimmi

  riktit bra svar på frågona tyckt ja.. måst seij at he e allti lika skoj at läsa bloggen din, som nan ader had påpeka jär så skriver do grömt moget :)
  annås så fundera ja en sak som it har na me nanting ti jöra riktit men, do had ein gang skriva at do har baby phat skor!? (om it ja minns feil) isf, vann har do inskaffa dem?

 4. Kerstin

  Jag har läst din blogg en tid och förundrats över hur förnuftigt och moget du skriver.
  Det är ju så att man måste ställa sig själv i andra hand, när man får barn. Och det klarar du med besked! Och er flicka ser så rar och välmående ut.
  Lycka, lycka till!

stats