JANINAS

Tröttisar

Ungarna ligger som två klubbade sälar i varsitt sovrum. Det märks tydligt att de var tvugna att stiga upp klockan 7 imorse (sådär typiskt att de skulle kunna sova flera timmar till när de MÅSTE upp, men de gånger när jag är trött så vaknar de av sig själva hur tidigt som helst), Nicolina sa redan efter lunchen att hon ville sova middag, vilket aldrig händer. En kort stund efter att hon lagt sig slocknade lillan också, och har bara vaknat för att äta under dessa två timmar som de sovit. 

Jag har passat på och betalat räkningar, samt fyllt på min loppis hos Syrrans Garderob. Så småningom kommer Daniel hem också.  

Jag började fundera på det här med att introducera mat åt lillan. Vi hade ju tänkt låta henne smaka på potatis nu snart, men jag tror nog vi väntar med det eftersom det är så mycket krångel med hennes hud redan. Det blir så jobbigt om hon reagerar på något i matväg sen och så ska man försöka gissa sig fram vad det kan vara, lika bra att hålla sig till bröstmjölk när hon ändå växer som hon ska och klarar sig bra på bara mjölk ännu. 

När gav ni första smakportionen? Man ska ju helst vänta tills barnet är 6 månader, men man kan om man vill/om det behövs börja på redan vid 3.


webvoter poll
När började du ge ditt barn smakportioner?

3 mån
4 mån
5 mån
6 mån
Senare

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalie - Mamma till Traivs

  Travis är 4 månader nu och jag har tänkt börja med lite gröt och sen att han ska få smaka på lite pureér. Han väger inte så mycket, så bm tyckte vi skulle börja med gröt. Och gillade han de så skulle han kunna få det 2 ggr om dagen. Men jag vill gärna fortsätta amma ett tag till, så jag hoppas inte det stör det :)

 2. annika-mamma till Adrian och Noella

  Det sägs också att det är bra att kanske inte vänta till 6 mån utan när bebisen börjar intressera sig för maten. Det märktes tydligt på båda två hur de viftade och hade sig när man åt och de inte fick. Många sägs vänta så länge att de sen får svårt att äta fast mat.
  Men de gör man som man känner:)

 3. Liselotte mamma till Liiam

  Har alltid varit känslig mot mjölk, men körde förut med laktosfritt. Men efter jag var tvungen att sluta med mjölkprotein och hade slutat amma, kunde jag inte gå tillbaka till laktosfritt, då blev jag själv sjuk, har försökt några gånger lite åt gången men det går inte.

  Hoppas det beror på att jag varit känslig mot mjölk sen förut och att du slipper samma problem som mig.

  Men sedan har jag oxå fått börja med kalciumtabletter eftersom dietisten rekommenderade det så man får i sig tillräckligt med kalcium. Så om du inte äter det så är det nog bra att du börjar :)

 4. Isa

  Vi började ge vår dotter potatis när hon var 4 månader sådär smått, men bröstmjölk var nog basföda upp till 6 månader. Jag var dock tvungen att pumpa mjölk från 3-7 månader iom amningsvägran, men gjorde det för att jag själv är atopiker och ville ge tösa "bättre skydd". Om det gjorde någon skillnad återstår att se.

 5. JohannaKoo

  Judit har fått lite potatis för ca 2 veckor sedan och lite sötpotatis. Amningen funkade inte den här gången och jag slutade pumpa för henne ca en månad sedan:( Hon har fått ersättning och dom sa från rådgivningen att när hon inte blir nöjd efter hon fått mjölk så kan man börja smått med smakportioner. Hon har varit lite missnöjd och dricker massor. Jag har som sagt kokat potatis o sötpotatis för hon. Har gett lite då o då. Hon har ännu inte visat så stort intresse. Inte ha vi ännu börjat riktigt ordentligt med så småningom ;)

 6. Liselotte mamma till Liiam

  Jag började med jätte försiktigt med smakisar när Liiam var 4-5 månader. Å nu när han är 7 månader så byter jag ut mellan 1-2 mål med gröt/mat istället för ersättning.

  Kan tillägga att Liiam är komjölksprotetin allergiker så jag ville inte börja med maten förtidigt pga hans mage, men allt har då funkat jätte fint :) Förutom gröten så ger jag bara han hemmagjord barnmat, för att ha full kontroll vad han får i sig :D

 7. Anonym

  Började ge första barnet vid 4 månader och andra vid 6 månader. Märkte ingen större skillnad, utom då kanske att det var lite enklare att mata vid sex månader…

 8. Fanny

  Vi började ge smakportinoner åt Alvin ca. 1 vecka innan han blev 4 månader. Vi började så tidigt för att hans vikt var på nedre kurvan. Han är fortfarande väldigt lätt, han väger typ lika mycket som Joline och han är snart 7 månader. Men han är frisk och glad och har hur mycket energi som helst så jag går mera efter hans välmående och humör än på en kurva som BVC går efter…

 9. Saga - mamma till Emilia

  Vi började med smakportioner när lilltjejen var 3 månader. BVC sköterskan sa att de precis slutat säga åt föräldrar att vänta till 6 mån för att de har lättare att bli allergiska om de smakar olika mat första gången när de är så gamla.. Men å andra sidan ändrar sig BVC hela tiden, tycker jag.. Det är nog bäst att göra det man själv tycker är bäst för sitt barn. Som du nämnde med Jolines hud-problem kanske det är bättre för henne att vänta ett tag :) Min Emilia gillade i alla fall maten och vid 4 månader åt hon riktig lunch varje dag, (mixad såklart). Samt ett mellis med fruktpuré.
  Alla barn är ju olika! :)

 10. anna

  Hejsan! Jag läste för ett tag sedan att ni var i thailand när nicolina vart liten, jag och min sambo har planer på utlands resa när dottern är lite över 1 ( hon är 4 månader nu)… hur var det att ha med en så liten? Hur reagerade hon på värmen? Hur skyddade ni henne från att bränna sig? Och hur " barnvänligt" är thailand? Gick det bra att flyga så länge? För och nackdelar? Rekomenderar du oss att åka då eller borde vi vänta?:-) tacksam för svar! Oh lilla joline hoppas förkyningsastman och huden blir bra för henne, och nicolina är ju helt go med sin häst :) du är verkligen en riktig supermorsa, kram!

 11. Janina svarar

  Vi började ge Nicolina smakportioner när hon var 4 månader och hon blev ju normal ;) Tänkte mest på Joline's hud som verkar så känslig, därför tänkte vi vänta och se om den blir bra innan vi börjar med smakportionerna.

 12. Anonym

  Hej! Jag pluggar till sjuksköterska och vi har lärt oss att det är jättebra om barnet endast ammar fram till 6 månader om det är möjligt. Det gör att barnet växer bra om det fungerar som det ska och så ger det bättre skydd mot infektioner och framtida problem som kan dyka upp. Kommer inte ihåg allt till 100 % men jag vet i alla fall att det bästa var endast amning i sex månader! :) Men vill du börja ge smakportioner tidigare lite då och då så är det ingen fara, jag kommer fortfarande se dig som den bra mamma du verkar va :) Och lillan kommer nog inte märka av det så mycket heller om hon inte är allergisk :)

stats