JANINAS

Två veckor tog det

Nu har det gått två veckor sen Nicolina började på förskolan. (Förskolan i Finland är inte samma som i Sverige. Här börjar man förskolan vanligtvis det år som man fyller 6, där går man vanligtvis ett år innan man börjar grundskolan, som pågår från första till nionde klass. Före det går man på dagis.) Hon har haft två fina veckor hittills trots att hon stött på enstaka tråkigheter. Sand innanför tröjan och knuffar, men det är inget som vår självsäkra stumpa lägger större vikt på.

Idag hände dock något som förmodligen inte är nån big deal, men jag blev ändå irriterad.
Det första hon gjorde när hon kom hem, var att klä av sig jackan och ropa ”MEN MAMMA VARFÖR MÅSTA JAG HA DENHÄR TRÖJAN IDAG? JAG VILL INTE HA DENHÄR TRÖJAN FÖR DEN E SÅ FUUL! VARFÖR KUNDE JAG INTE HA EN PRINSESSTRÖJA ISTÄLLET!?!”

Jag stod som ett frågetecken och fattade ingenting. Imorse när jag la fram kläderna åt henne klädde hon på sig utan att säga ett ord. Daniel frågade ifall nån i förskolan sagt att den är ful, han fick en nickning till svar.

Det här är ju ingen stor grej, barn säger dumma saker och vi lever faktiskt i ett förvrängt samhälle när det gäller hur man ska se ut och klä sig. Men att hon redan nu, två veckor efter skolstart, ska börja få pikar gör mig bara så ARG. Hon har ett bra tag påpekat att hon inte kan ha blått t.ex. för att det är en pojkfärg. Och det har hon verkligen inte lärt sig av varken mig eller Daniel. Hon gillar rosa och andra ”flickiga” färger och tycker om att klä ut sig till prinsessa, men det här med att hon ”inte kan ha på sig” vissa kläder för att det är bara för pojkar, det förstår jag faktiskt inte. Jag ville BARA ha ”pojkkläder” när jag gick i förskolan.

Självklart ska hon få vara prinsessa om det är det hon vill vara, men jag tror faktiskt att hon redan nu blivit aningen hjärntvättad. Jag önskar att hon skulle kunna ha sin Star Wars tröja i förskolan utan att någon säger att den är ful och att hon istället borde vara en rosa prinsessa. Det är liksom EN T-SHIRT det handlar om. Jeez.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Bunny

  Jag blev och tänka på denhär incidenten och skulle gärna höra hur det har gått nu efteråt! :) Har det varit andra likadana situationer? Hur har Nicolina reagerat på detta, vägrar hon använda skjortan eller är hon redan over it? Så synd att barn ska säga sådana saker, fast det ju inte är barnens fel :( Men man sku ju tro att föräldrar skulle vara smartare än att lära flick- och pojk-saker…

  JANINA SVARAR: Det har inte varit något speciellt nu efteråt. Hon verkade inte göra nån big deal av det hela men visst finns det kvar det där ”jag ser ut som en pojke i det här” när hon har t.ex. mycket svart/brunt/grått på sig. Trist är det, men jag hoppas det är något som ”växer bort” sen när hon blir lite äldre och inser hur snyggt det är med unisex kläder ;)

 2. annika

  Nicolina e JÄTTEFIN i sin star wars t-shirt! Även om jag int känner henne så känns det väldigt ”hon”, hoppas hon int tog åt sig alltför myki åt den dumma kommentaren!

  JANINA SVARAR: Visst passar den bra på henne! Det hoppas jag också. Man undrar ju hur dessa barns föräldrar resonerar, för såna funderingar dyker ju inte upp från ingenstans..

 3. madelen

  Det är så tråkigt det där. Hur barnen påverkar varandra, barnens tankar kommer någonstans från samhället, vuxna mm. Många klär sina flickor i rosa och pojkar i blå för att samhället är så, utan att lägga någon tyngd i det. Men barnen uppfattar dessa signaler och för barnen blir det jätteviktigt att passa in i det dom lärt sig. Det är så synd. Barnen som inte fått den synen från föräldrarna brukar ju stöta på det förr eller senare av jämnåriga barn och då blir det så olyckligt.

  Jag är så trött på hur samhället sorterar in barnen i ”flicka” och ”pojke” som om man föds in i att vara en pojke med blå kläder och kunna springa fort och gilla häftiga saker. Och som att flickor redan från födseln naturligt gillar rosa, prinsessor och att var fina mm. det är vad vi i samhället skapar dom till. Och barnen blir offer, inträngda i rollen de ”måste” passa in i.

  Jag tycker ni ska försöka prata med Nicolina.
  ”Ibland säger man saker som man inte menar, barnet som sa så var inte snäll mot dig, och jag förstår att du blev ledsen. Men du tycker ju om din tröja och det får du göra. Ingen kan bestämma vad du ska tycka är fint, det är bara du själv.”

 4. kairi

  Jag jobbar i Lindex o där kommer ofta folk o frågar ”Är det här för pojkar eller flickor?” Jag brukar svara ”Helt hur man själv tycker”. Men igår kom en mamma o frågade ”Nog är det väl en pojktröja?” för att hennes son påstod att det var en flicktröja. Suck. En vit tröja med svarta stjärnor. Kan det blir mer unisex?

  JANINA SVARAR: Nämen!? Man ska väl själv bestämma om det är något man vill klä på sitt barn eller inte, utan att behöva fundera på om det är menat för pojkar eller flickor. Jag går alltid genom pojksidan när jag shoppar åt barnen för att se ifall jag hittar nåt snyggt där. Det har ingen som helst skillnad (för mig) om nån pojke t.ex. i lekparken har samma kläder som nån av mina tjejer!

stats