JANINAS

Underproduktion

Min läkare ringde mig kring klockan 14, hon hade fått resultaten från blodprovet och hade inga goda nyheter. Min sköldkörtel fungerar inte som den ska, den producerar inte så mycket hormon som den borde med andra ord. Det normala värdet borde ligga kring 20, mitt låg på 12,7. Som tur var så har varken levern eller njurarna tagit skada ännu, men eftersom jag är gravid så är det viktigt att jag börjar ta medicin så fort som möjligt eftersom det ökar risken för både missfall, tidig förlossning och hämmar fostrets tillväxt.   

Detta är ett livslångt ”handikapp” och eftersom jag har ärvt det av min pappa så var det inte precis oväntat. Ändå känns det så konstigt, jag kommer äta medicin varje dag för resten av mitt liv och för att inte tänka på om detta har orsakat skador på fostret? De viktigaste organen har ju redan bildats och enligt läkaren har jag antagligen haft detta sen slutet av sommaren, jag har gått ner 4 kg sen dess helt utan anledning, och det är förmodligen just därför. 

Så just nu har jag lite blandade känslor. Jag är orolig för att det ska ha påverkat babyn, och jag är arg på mig själv för att jag inte gått och tagit dessa blodprov tidigare, jag har ju trots allt misstänkt detta hela hösten. Samtidigt är jag glad över att jag inte behöver fundera på OM jag ska få det längre, det finns ju inget värre än att leva ovetandes om en sån här sak, alla organ i kroppen tar skada om sköldkörteln inte fungerar och man inte gör något åt det. 

Men äh, jag vet inte. Det går inte att göra något åt det förutom att ta en Thyroxin tablett nu varje morgon. Jag är bara så orolig hur det är med lilla livet i magen.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. A

  Hej!

  Jag tar också Levaxin tabletter och det har jag gjort sen jag va ung. Nu när jag vart gravid så höjde dom dosen nästan direkt. Det visste jag att det behövdes göra(Det brukas göra när man e gravid). Jag har tidigare vart ganska så slarvig med mina tabletter men hade ingen aning att levern å njurarna tog skada om man inte tar sina tabletter. För jag har alltid mått helt Ok förutom kanske att jag vart trött av mej men det tycker jag att jag alltid e.

  Jag frågade på inskrivningen om det kan ha tagit skada på barnet för att jag inte tagit mina tabletter som jag ska eller om jag inte tog rätt dos då har jag för mej att hon sa att det trodde hon inte. Något sånt, minns inte riktigt exakt vad hon sa :s

 2. tia

  min syster fick (antagligen)just det här efter att hon fått sitt första barn. eller sköldkörteln växte sig jättestor och det var något med hennes hormoner som inte det tillverkades tillräkligt av tror jag. minns inte vad det heter om det är samma men det verkar likna det. läkarna sa att det är vanligare än man tror bland gravida eller de som nyligen varit. men det pratas inte om det bara…

  hennes puls var också när hon mådde som sämst, väldigt hög
  men hon gick ner jätte mycket i vikt (typ 10 kg) och hon är av naturen smal så hon blev ju väldigt smal men hon började äta medicin (dock var det ju inte under graviditeten) men de sa att hon kanske skulle måsta äta medicin livet ut om det inte blev bättre. men det har blivit bra och hon fick sluta äta den efter 2 år. kanske det kan vara samma för dig?

  det ska nog bra :)
  lycka till!

 3. Janina svarar

  Det har jag haft sen högstadiet och det vet jag redan orsaken för, det har inget med detta att göra eftersom jag inte hade något problem med sköldkörteln sist jag var gravid (testade mig då också).

 4. Anonym

  Kom att tänka på en sak, brukar inte du har perioder när du mår sämre, lite mot det deprimerade hållet? Det här kan ju vara orsaken.

 5. Jennifer

  vad konstigt att du gick ner i vikt eftersom att man brukar gå upp i vikt när man har hypotyreos och tvärtemot gå ner i vikt om man har överproduktion eftersom att ämnesomsättningen är snabbare då, men det är säkert individuellt det också :)

 6. Caroline

  Jag har många sjukdomar, bland annat underproduktion av sköldkörteln som inte producerar nåt thyroxin alls. Tur att ni märkte det ändå rätt så snabbt, och är det nåt du undrar över med sjukdomen/medicineringen/eller bara funderingar över hur livet ändras nu, så är det bara att skriva till mig.
  Allt fixar sig nu när du får medicin, och det är inte så jobbigt att äta medicin varje dag (det har jag gjort nu flera år). :) ha det bra!
  http://www.peppar.fi/article/Sjukdomen_vill_krossa_hennes_drommar/

 7. Anonym

  Hoppas allt ordnar sig…du e världens urgulligaste människa…å skit i va andra tycker,du vet bäst själv.Styrkekramar åt er alla..:)

 8. Terese

  Vad konstigt, med tanke på att underproduktion av hormonet brukar ge viktuppgång istället? Men det kan säkert vara individuellt.

  Hoppas att allt går bra för dig och lill*n där inne :)

 9. Anonym

  Jag äter också thyroxin – 3st 25 µg per dag och det har blivit en vana för mej. Jag har också underproduktion, men jag gick ner 14 kg efter jag började äta medicinen, men det var bara positivt för min del ;) Det kan vara lite jobbigt om man är hungrig då man vaknar, eftersom man inte får äta någonting på en halvtimme efter man har tagit medicinen.
  Lycka till! // Läsare

 10. Yessica

  Min mamma har också problem med sköldkörteln och hennes producerar nästan inga hormoner alls. Dock hann hon få oss barn innan problemen uppstod… Hoppas att allt går vägen för er!

stats