JANINAS

Första gången i Stockholm
Här ovan ser ni några bilder som jag tog med systemkameran under kryssningen och i Stockholm. Det blev inte många bilder, för jag hade fullt upp med att njuta av vår minisemester som ni säkert förstår.

Vi hade minsann tur med vädret! På havet var det lugnt och stilla och man kände knappt av att vi rörde på oss. Vi åkte med Silja Serenade och den båten passar perfekt för barnfamiljer så där fanns både aktiviteter för barnen och massa kompisar för de små. Det mesta var anpassat för barnfamiljer så allt flöt på smidigt.

Klockan 17 i tisdags hade vi redan en 5,5 timmars bilresa bakom oss, och då var det dags att stiga på båten. Vi checkade in 16:20 så vi hann gå till hytten och lämna väskorna innan vi gick upp på deck. Där satt vi och såg på när vi åkte iväg.

På kvällen var vi mestadels i lekrummet och gick runt och kollade i affärerna. Vi tog en tidig natt och sov som små grisar alla fyra. På onsdag klockan 9:30 var vi framme i Stockholm. När vi steg av båten kände man genast vilken skillnad på värmen jämfört med hemma. Så himla skönt det var där! Vi hoppade på bussen och åkte in till centrum. Där gick vi i butiker och såg oss runt. Vi hade inte så mycket tid och pengar som vi önskat men det blev bra ändå!

9:50 imorse var vi framme i Helsingfors och när vi hoppade i bilen somnade barnen med en gång. Vi tog en kortare väg hem och körde 5 timmar i ett sträck. Barnen vaknade när det var 1,5 timme kvar men de var på bra humör så vi fortsatte hela vägen hem.

På hemvägen blickade vi tillbaka på resan och konstaterade att vi kände oss mer hemma i Stockholm än i Helsingfors. Jag har alltid trott att det var den stora mängden folk i Helsingfors som inte tilltalade mig, men i Stockholm var det nästan dubbelt så mycket folk men ändå kände jag mig mer hemma där. Jag känner mig mer som turist i Helsingfors än i Stockholm, trots att vi alltid bott i Finland. Vi stortrivdes bland allt/alla svenskspråkiga och känslan av att kunna förstå allt kändes så tryggt. Och framför allt var människorna så himla trevliga där! Men bäst av allt – sommaren är redan där.

Nu är jag hundra gånger mer avundsjuk på min kära vän Carro som flyttade till Linköping förra veckan. Hon har precis som oss alltid drömt om att flytta till Sverige, och nu har hon uppfyllt sin dröm! Det ger oss en extra stor orsak att vilja flytta vi också. En vacker dag snart.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. tina

  Guuu så irriterad jag blir när jag läser att man ska flytta med en hel massa finnar bara för att man skulle lära sig finska då. Finska är ett skitsvårt språk och inte ens i närheten av att låta vackert. Har man svårt att lära sig finska så har man. Har själv aldrig kommit överrens med det språket. Men att någon säger att man inte försöker så aaaaaaah ja blir så arg. Visst fan försöker man ända från lågstadiet ändå går det inte .
  Om det är så lätt att lära sig språk kan ju alla finskspråkiga börja försöka lära sig svenska och inte skita ner sig när de hör att man pratar svenska. Suck. Vill ni pröva på sverige så gör det, vem har sagt att det behöver vara för evigt Finland finns kvar ifall ni vill tillbaka.

 2. tina

  Guuu så irriterad jag blir när jag läser att man ska flytta med en hel massa finnar bara för att man skulle lära sig finska då. Finska är ett skitsvårt språk och inte ens i närheten av att låta vackert. Har man svårt att lära sig finska så har man. Har själv aldrig kommit överrens med det språket. Men att någon säger att man inte försöker så aaaaaaah ja blir så arg. Visst fan försöker man ända från lågstadiet ändå går det inte .
  Om det är så lätt att lära sig språk kan ju alla finskspråkiga börja försöka lära sig svenska och inte skita ner sig när de hör att man pratar svenska. Suck. Vill ni pröva på sverige så gör det, vem har sagt

 3. Linda

  knappast är det ju heller speciellt vanligt att någon bara går ut på gatan och mördar första bästa människa, ofta finns det ju nog någon koppling människorna emellan…

  tycker också mer om stockholm än helsingfors. gladare atmosfär och trevligare människor. och då kan jag göra mig förstådd på finska, så det är inte det som det hänger upp sig på heller.. ;)

  roligt att ni hade en fin resa!

 4. Mammas kusinna i Sth

  Kul att ni hade en fin kryssning till Stockholm. Ser att ni var och såg de underbara körsbärsträdens blomning i Kungsan. Jag var själv där igår och njöt!
  Ha det fint nu – var ni än bor ;) Kram

 5. Anonym

  JA KOM TILL SVERIGE DET ÄR FEDT HÄR, ni kommer överleva lika bra här som i Finland och nej ni kommer inte bli mördade för att ni är på svensk mark… Västkusten är riktigt fint, kom och kolla in Göteborg också! Eller Skåne, det finns så vackra hus i Skåne!

 6. Bunny

  Hahhah vilken kommentar :D helt som om man inte sku få läsa om mord i Finland hela tiden också! Säkert den dummaste orsaken för att inte flytta :D Och ja Linda, du lät väldigt taskig i din kommentar. Get off your high horse!! Själv har jag flyttat till länder där jag inte talar ett ord av deras språk och ändå känt mig mer hemma där än i Finland. Ibland är det bara så att vissa ställen känns närmare hjärtat än andra, helt samma var man har vuxit upp! Plus att över huvudtaget angår det ju inte dig varför dom vill flytta! Blah så jobbiga människor kan vara….

  JANINA SVARAR: Kunde inte sagt det bättre själv! :)

 7. Lina

  Hehe, det där med att många blir mördade var väl lite att ta i. Man får komma ihåg att Sveriges befolkning är dubbelt så stor som Finlands = naturligt mera brott. Men ja, jag hör till dem som har flyttat till Sverige från Finland, har bott här i tre år nu, och det finns många saker som är bättre, men också många saker som är sämre. Grundskolan är t.ex. hästlängder ifrån den skola som vi har i Finland. Även om det känns som att jag kommer att stanna i Sverige har jag ångest för att sätta mina eventuella framtida barn i den svenska skolan… Sen är det sociala skyddet också sämre, i Finland har vi Kela som är så mycket bättre än svenskarnas system, exempelvis får man nästan 300 euro mer i studie- och bostadsstöd per månad, bara för att nämna en fördel med Finland.

  Sen kommer vi åter till det här med vädret, vilket jag personligen inte ser som ett hållbart argument. Jag bor i Stockholmstrakten och hit kom våren för ca. tre veckor sedan, vi hade alltså snö ännu en vecka innan maj månad. Att det var somrigt när ni var här beror på att det under några dagar hade varit höga temperaturer vilket har gjort att allt har exploderat under bara några dagar. Jag kommer själv från Österbotten, och jag kan lova och svära att det vädermässigt skiljer sig ca. två veckor mellan när t.ex. våren kommer hit och när den kommer hemma. En annan grej som är sämre är att det på sommaren blir mörkt fort (vilket det ju aldrig blir hemma), samt att det på vintern blir mörkt halv tre på eftermiddagen, och det om något upplever jag verkligen som frätande!

  Jag kan förstå att det finns en nyfikenhet över att flytta till Sverige, jag har ju själv gjort det, men jag skulle nog vara försiktig med att motivera det hela med att vädret är bättre, även om det såklart inte är er enda orsak för att vilja flytta, men jag upplever då ingen skillnad som skulle vara så stor att man måste flytta hit p.g.a. det. Flytta då hellre till Sveriges södra delar.

  Om ni vill flytta tycker jag absolut att ni ska göra det, men det finns fördelar i Finland också (tro det eller ej) vilka jag verkligen saknar, men så är det ju förstås med allt, man kan inte äta kakan och ha den kvar…

  JANINA SVARAR: Klart det finns fördelar i Finland! Det är vi väl medvetna om. Det är inte bara vädret som gör att vi vill flytta, även om det är en av anledningarna. Vi vet ju inte exakt vart i Sverige vi vill testa bo, men längre ner än Stockholm har vi nog tänkt oss.

 8. Anonym

  Sommaren har nog kommit till södra Finland också, inte bara till Sverige!!

  JANINA SVARAR: Det märkte vi inte av i Helsingfors i alla fall :)

 9. Linda

  Jamen i sverige blir ju MÅNGA personer mördade varje dag! Känns det då tryggare än att bo i trista Finland bara för att ”ni inte vill lära er finska” ? :O Ansträng er lite så kanske det funkar bättre också… Gör som min vän, åk till en hel finsk skola en par år och studera till någonting du vill, ja garanterar att du lär dej finska då!! Ville inte låta elak (men märkte att det blev så iaf ) men jag blir så arg när jag läser att ni inte helst försöker med finskan och kan lämna barnens farmor,mormor å alla andra släktingar bara för att i Sverige pratar dom svenska å ”utlännigar” får hjälp me allt!!

  JANINA SVARAR: Och jag blir så arg när du påstår att du vet varför vi vill flytta! Hur vet du att vi inte har försökt lära oss finska? Det är ju självklart inte BARA p.g.a. språket som vi vill flytta, så varför ska vi vara tvugna att lära oss ett språk som bara används i ett land som vi inte vill bo i? FY vad jag är trött på alla finnar som blir upprörda bara för att vi vill flytta härifrån. Vi har väl all rätt i världen att göra som vi själva vill utan att andra ska lägga sig i och bli arga.

stats