JANINAS

Vecka 20

19+0 fulla veckor idag, och såhär ser magen ut ur tre olika vinklar. Konstigt hur några centimeter kan göra så stor skillnad, magen i mitten ser ju aningen större ut än första bilden, och ändå är vinklarna nästan identiska. Bilderna är tagna på morgonen före frukost. Som ni ser har jag ingen navelpiercing längre, den började bråka i samma veva som illamåendet kom och efter nån vecka fick jag nog och tog bort den helt och hållet. Orkade inte med den. Kroppen gjorde tydligen inte det heller.

Har börjat få sammandragningar på jobbet när jag anstränger mig, vissa gör dessutom ont. Känns som mensvärk som sträcker sig till ryggen och livmodern blir hård som en sprängfärdig ballong. Ska försöka orka jobba hela januari men ifall sammandragningarna blir värre innan dess ger jag upp. Vågar inte riskera att livmodertappen blir påverkad, hade så mycket sammandragningar med Joline så jag förväntar mig inte att det ska bli lättare denna gång.

Sparkarna har blivit kraftigare och börjat kännas högre upp. Livmodern når nästan ända upp till naveln och fostret väger omkring 300-350 gram och är ca. 22-24 cm långt. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen – hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen mammans röst.

6 dagar kvar så är vi halvvägs!! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. k

  Vad rolit med magbilderna! Ser ut som din bebis ligger lite mer på din högra sida. Min är oftast på vänstra sidan och busar runt. :)

  JANINA SVARAR: Min mage var lite sned förra gången också, så tror det är livmodern som ligger snett :) Fast själva bilden är ju sned och skuggar mer på min vänstra sida så den är inte så sned som den ser ut här :)

 2. Sandra

  Hej! Hur tidigt började du få sammandragningar med Joline? Hur mycket sammandragningar hade du per dag? Jag har också en del sammandragningar och obehagskänslor i magen och är lite orolig för detta. Må gott!

  JANINA SVARAR: Sammandragningar är inte farligt så länge de inte gör ont, det kan förstås kännas obehagligt när magen blir spänd men så länge man inte får ont är det ingen fara. Bara livmodern som förbereder sig. Jag började få sammandragningar i ungefär samma veckor med Joline, kring vecka 20 alltså. Var ledig framtill förlossningen (fick sommarlov där kring vecka 20) så jag kunde ta det lugnt när det kändes jobbigt. Men de dagar jag storstädade kunde jag få riktigt ont och fick lov att vila på soffan tills det kändes bättre. Men jag fick SD även när jag var ut på promenad, hann bara gå en km innan jag hade regelbundna sammandragningar och samtidigt kändes det som att hon låg väldigt lågt och höll på att falla ut, så det var mindre trevligt. Det blev ju förstås värre ju större jag blev, så där efter vecka 30 vaggade jag fram i snigelfart när vi var ute.

  Men som sagt, bara det inte är stress som orsakar onda sammandragningar så är det nog ingen fara. Har du ont vid sammandragningarna även när du inte stressat så är det värt att kollas upp! Vissa är i riskzonen för att föda för tidigt, alla kroppar fungerar olika och det gäller att följa magkänslan.

stats